Difference between revisions of "Quota bekijken"

From Cncz
Jump to navigation Jump to search
Line 1: Line 1:
== Quota bekijken ==
+
[nl]
 +
Je persoonlijke quota bepaalt alleen hoeveel ruimte je eigen data mag innemen (bv. op je eigen H:-schijf/home-directory)
  
=== Inloggen terwijl je over quota bent ===
+
= Windows XP =
  
Op Unix/Linux werkplekken kan men het commando <tt>quota -v</tt> gebruiken. Op Windows werkplekken waar de home-directory als H:-schijf aangekoppeld is, kan met door met de rechtermuisknop op de H:-schijf te klikken en dan de <tt>Properties</tt> te bekijken, zien hoeveel ruimte er nog is binnen de persoonlijke quota.
+
Op Windows werkplekken waar de home-directory als H:-schijf aangekoppeld is, kan met door met de rechtermuisknop op de H:-schijf te klikken en dan de <tt>Properties</tt> te bekijken, zien hoeveel ruimte er nog is binnen de persoonlijke quota.
  
Dit zegt dus niets over de fysieke ruimte op de schijf waar allerlei gebruikers-homedirectories samen staan. Vanaf een PC ergens op het Internet kan men met een SSH-client, bv. <tt>putty</tt>, inloggen op een login server. Kies de solost (voor studenten) of de solo (voor medewerkers).
+
= Unix =
Op deze machines kun je ook met <tt>quota -v</tt> je quota bekijken.
+
Op Unix/Linux werkplekken kan men het volgende commando gebruiken om te bepalen wat je quota op dit moment is:
 
 
=== Unix ===
 
 
 
Commando's om te bepalen wat je quota op dit moment is:
 
  
 
   <tt>quota -v</tt>
 
   <tt>quota -v</tt>
Line 48: Line 45:
 
Er verschijnt een lijst, gesorteerd op omvang, met bestanden en folders met daarbij aangegeven de hoeveelheid ruimte die ingenomen wordt.
 
Er verschijnt een lijst, gesorteerd op omvang, met bestanden en folders met daarbij aangegeven de hoeveelheid ruimte die ingenomen wordt.
  
Opruimen kan met de commando's <tt>rm</tt>, dit commando verwijdert 1 bestand, <tt>rmdir</tt>, dit verwijdert een folder (mits leeg). Met de commando's
+
[/nl]
 
 
  <tt>man rm</tt>
 
  <tt>man rmdir</tt>
 
 
 
krijg je uitgebreide informatie over die commando's.
 
 
 
=== Windows XP ===
 
 
 
Als je met de rechtermuisknop klikt op de H:-schijf, en dan kiest voor ''Properties'', dan zie je je quota. Je ziet niet hoeveel ruimte er op de harde schijf van de server nog is, maar alleen de ruimte ingenomen door en nog vrij voor jouw eigen data op je eigen H:-schijf (binnen je homedirectory).
 
 
 
 
[en]NOT_YET_TRANSLATED[/en]
 
[en]NOT_YET_TRANSLATED[/en]
 
[[Category:Faq]]
 
[[Category:Import]]
 

Revision as of 17:06, 19 October 2007

NOT_YET_TRANSLATED