Nieuws archief

Uit Cncz
Versie door Polman (overleg | bijdragen) op 31 jul 2017 om 11:01 (Maple 15)
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor recente berichten zie Nieuws


Inhoud

Caspar Terheggen vertrekt als hoofd C&CZ

Caspar Terheggen stopt per 1 september als afdelingshoofd van C&CZ. Hij gaat vanaf dan de nieuwe functie van enterprise- en informatiearchitect van de Radboud Universiteit invullen. Tot er een nieuw C&CZ-afdelingshoofd is, zal Peter van Campen waarnemend afdelingshoofd zijn.

Peter van Campen 23 aug 2016 15:09 (CEST)

Studenten: printbudget overgeboekt naar Peage

Alle FNWI Konica Minolta MFP's die doorbelast werden via het C&CZ-printbudgetsysteem, zijn overgezet naar Peage. Het C&CZ-printbudgetsysteem wordt alleen nog gebruikt voor de HP-printer escher (Library of Science) en de posterprinter kamerbreed. Op 23 augustus heeft C&CZ daarom alle studenten printbudgetten die gekoppeld zijn aan een Science studentenlogin van een ingeschreven student, leeg gemaakt. Het ISC heeft dat budget op 24 augustus bijgeboekt op het Peage budget van de betreffende student. Eigenaren van voldoende positieve groepsbudgetten zal gevraagd worden wat er met het resterende budget moet gebeuren. Budget voor escher/kamerbreed kan alleen nog bijgeboekt worden bij C&CZ (postmaster@science.ru.nl) met vermelding van kostenplaats of evt. met cash.

Wim Janssen 23 aug 2016 14:32 (CEST)

Tijdelijk gratis beveiligingssoftware voor studenten en medewerkers

Tussen 15 augustus en 15 september kunnen RU-studenten en -medewerkers gratis de beveiligingssoftware F-Secure SAFE voor 1 apparaat voor 1 jaar bestellen. Normaal kost dat € 2 per jaar. De software is beschikbaar voor Windows, Mac, Android, iOS en Windows Phone. Zie voor alle info de Surfspot website.

Peter van Campen 19 aug 2016 18:17 (CEST)

Afdelingen: printbudget teruggeboekt naar kostenplaats

Alle FNWI Konica Minolta MFP's die doorbelast werden via het C&CZ-printbudgetsysteem, zijn overgezet naar Peage. Het C&CZ-printbudgetsysteem wordt alleen nog gebruikt voor de HP-printer escher (Library of Science) en de posterprinter kamerbreed. Op 23 augustus heeft C&CZ daarom alle printbudgetten die gekoppeld zijn aan een kostenplaats, leeg gemaakt. We zullen Finance&Control opdracht geven het laatste budget terug te boeken naar de bijbehorende kostenplaats. Eigenaren van voldoende positieve groepsbudgetten zonder kostenplaats zal gevraagd worden wat er met het resterende budget moet gebeuren. Budget voor escher/kamerbreed kan alleen nog bijgeboekt worden bij C&CZ (postmaster@science.ru.nl) met vermelding van kostenplaats of evt. met cash.

Peter van Campen 17 aug 2016 16:31 (CEST)

C&CZ Printsysteem wordt vervangen door Péage

Péage is het print/scan/copy systeem van de Radboud Universiteit voor medewerkers en studenten. Algemene informatie is te vinden op de Péage website.

Vanaf 4 augustus wordt het C&CZ print- en budget systeem gefaseerd vervangen door het campus brede Péage print systeem. U kunt Péage vanaf nu instellen en het 'Follow-me' printen uitproberen op reeds gemigreerde printers.

Op de C&CZ Péage pagina geeft C&CZ informatie die specifiek is voor medewerkers en studenten van FNWI.

Wim Janssen 8 aug 2016 12:13 (CEST)

C&CZ dagje uit: donderdag 14 juli

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor donderdag 14 juli. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 12 jul 2016 17:11 (CEST)

Stillere toetsenborden bij vernieuwing terminalkamers HG00.023 en HG00.153

In de zomervakantie worden alle pc's uit de Terminalkamers TK023 (HG00.023) en TK153 (HG00.153) vervangen door PC's van het type Dell OptiPlex 7440 AIO met 24-inch Full-HD scherm, een Core i5 6500 (3.2GHz,QC) processor, 1x8GB geheugen en 512GB SSD harde schijf. Om geluidsoverlast, speciaal bij bv. tentamens te verminderen is gekozen voor de vrij stille Cherry Stream 3.0 toetsenborden. Ook voor andere plaatsen waar veel toetsenborden in dezelfde ruimte gebruikt worden, zal dit ook een goede keus zijn.

John Peters 7 jul 2016 13:36 (CEST)

Printers op begane grond gaan over naar Péage

Na de test van Péage op twee MFP's zullen we naar verwachting begin augustus alle KM's op de begane grond en de insteekverdieping in het Huygensgebouw overzetten van het C&CZ-printsysteem naar het RU-brede Péage. De andere KM's volgen kort daarna. C&CZ zal FNWI-specifieke informatie bijhouden op de C&CZ Péage pagina.

Peter van Campen 22 jun 2016 14:48 (CEST)

Gratis printbudget voor testen Péage

De komende maanden worden de door C&CZ beheerde Konica Minolta MFP's overgezet naar het RU-brede print/copy/scan-systeem Péage. FNWI-studenten en -medewerkers worden verzocht om dit te testen, om op die manier mogelijke problemen vroeg te signaleren. Om dit aan te moedigen is gratis Péage-budget beschikbaar voor de eerste tientallen FNWI-studenten en -medewerkers die zich aanmelden bij de Science Postmaster als ze hun ervaringen met Péage na het testen delen. Een Péage MFP is al jaren beschikbaar bij de cafetaria in het Huygensgebouw, een andere staat tijdens de testperiode in de straat bij vleugel 5 op de tweede verdieping. Na de test zullen de KM's op de begane grond en de insteekverdieping als eerste naar Péage omgezet worden. C&CZ zal FNWI-specifieke informatie bijhouden op de C&CZ Péage pagina.

Peter van Campen 22 jun 2016 14:48 (CEST)

HP laptop accu terugroepactie

HP is een terugroepactie begonnen voor brandgevaarlijke laptopaccu’s die tussen maart 2013 en augustus 2015 zijn verkocht. Mocht u in die tijd een HP laptop of accu gekocht hebben, dan is het verstandig te controleren of de accu vervangen moet worden.

Stefan Reijgwart 21 jun 2016 15:40 (CEST)

Filemaker 14/15 Pro en Server Advanced op Install-schijf

Nieuwe versies van Filemaker Pro en van Filemaker Server Advanced, 14 en 15, voor Windows (32- en 64-bit) en Mac zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 6 jun 2016 17:33 (CEST)

Opheffen inprikpunten met authenticatie in Library of Science en op insteekverdieping

Sinds eind 2013 zijn in de leeszaal van de Library of Science en op de insteekverdieping boven de cafetaria een aantal geauthenticeerde netwerk-inprikpunten beschikbaar. Nadat het draadloze netwerk (eduroam) in Huygens in 2015 sterk is verbeterd, blijken deze inprikpunten vrijwel niet meer te worden gebruikt. Daarom is door C&CZ en het ISC besloten om ze inactief te maken per maandag 6 juni 2016, waarna de bijbehorende Qmanage) server wordt uitgezet.

Marcel Kuppens 23 mei 2016 16:39 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (10.4.1)

Er is een nieuwe versie (10.4.1) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 13 mei 2016 13:54 (CEST)

Nieuwe versie ChemOffice, verlenging licentie

De licentie van ChemBioOffice is verlengd tot mei 2019, tevens is er een nieuwe versie beschikbaar ChemOffice 2015. Deze versie zal de oude versie uit 2013 vervangen op alle door C&CZ beheerde pc's.

Ben Polman 10 mei 2016 13:54 (CEST)

Uitfasering svn-service: gebruik GitLab

Met ingang van 1 juni zullen we onze Subversion-server uitzetten. Op onze Subversion-server is nog maar een klein aantal gebruikers actief. Als alternatief wordt GitLab aangeboden. Gebruikers van svn-repositories op svn.science.ru.nl en svn.cs.ru.nl worden verzocht hun repositories te verhuizen. Verhuisinstructies en mogelijke alternatieven zijn op onze Subversion-pagina te vinden.

Bram Daams 26 apr 2016 17:00 (CEST)

Versleutel je laptop: word zelf geen bron van een datalek

Verlies en diefstal van een laptop komen geregeld voor. Als er persoonsgegevens op een verloren laptop staan, dan is er sprake van een datalek, dat verplicht gemeld moet worden en waarop mogelijk een boete voor de RU volgt. Om lekken en boetes te voorkomen, raden we met klem aan de harde schijf van je laptop te versleutelen. Dat kan eenvoudig, voor Windows met BitLocker of VeraCrypt, voor Mac met FileVault en voor Linux met VeraCrypt. Indien nodig kan de C&CZ helpdesk adviseren.

Peter van Campen 18 apr 2016 12:56 (CEST)

Matlab R2016a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2016a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2016a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2015b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen. R2015b was de allerlaatste versie voor 32-bit Windows. R2016a ondersteunt wel 64-bit Windows, maar niet 32-bit Windows.

Peter van Campen 13 apr 2016 17:38 (CEST)

Onderhoud netwerkswitches op 4 april 2016

Op maandagavond 4 april 2016 tussen 22:30 en 24:00 uur vindt onderhoud plaats op de netwerkswitches bij FNWI. Dit betekent dat tussen genoemde tijden het bedrade en draadloze netwerk enige tijd niet beschikbaar zal zijn op de locaties Huygens, Linnaeus, FELIX, Nanolab, A1-kelder, Logistiek Centrum, Goudsmit, Proeftuin, Mercator 1/2/3, UBC en Kinderdagverblijf. Alleen in HFML zal het netwerk operationeel blijven. Het advies is om zelf na te gaan welke systemen of opstellingen hiervan hinder kunnen ondervinden en zo mogelijk maatregelen te nemen door netwerkactiviteit op een andere tijd te laten plaatsvinden. Denk evt. ook aan systemen met alarmering via Internet.

Marcel Kuppens 23 mrt 2016 10:53 (CET)

VPN: vpnsec verbeterd en einde oude vpn.science.ru.nl

De configuratie en handleiding van de nieuwe VPN (de op IPsec gebaseerde vpnsec.science.ru.nl) is verbeterd, i.h.b. voor OS X apparaten. De Vpnsec-macosx.mobileconfig is nu getekend met een verifieerbaar juist certificaat. Hierdoor werkt de nieuwe VPN nu met alle geteste apparatuur. De bedoeling is dat alle gebruikers voor 1 mei 2016 overstappen naar de nieuwe VPN. De oude VPN, op basis van PPTP, kan dan uitgezet worden.

Wim Janssen 24 feb 2016 14:35 (CET)

IPv6 pilot project

C&CZ en ISC Netwerken zijn begin 2016 gezamenlijk een pilot project gestart met IPv6 netwerken. De doelstelling van de pilot is het opdoen van kennis van en ervaring met IPv6 om dit op het gehele campusnetwerk succesvol te implementeren. Op dit moment zijn er twee dual-stack Vlans, 1 voor clients en 1 voor servers. Omdat het een pilot betreft, wordt er geen enkele garantie gegeven en kan de IPv6-connectiviteit onderbroken worden voor aanpassingen. Een verwachte aanpassing is de verhuizing van de koppeling met SURFnet van het Huygensgebouw naar het Forum (ISC-gebouw). Tot die tijd kunnen alleen outlets in de FNWI-gebouwen aangesloten worden op dit netwerk. Aanmelden voor de pilot kan nu dus nog alleen bij C&CZ netwerkbeheer, netmaster@science.ru.nl, voor outlets in de FNWI-gebouwen.

Peter van Campen 23 feb 2016 17:26 (CET)

Overgang naar RU-printsysteem Peage

C&CZ bereidt samen met het ISC de vervanging voor van het C&CZ printsysteem door het RU-brede Peage printsysteem, dat al enkele jaren door studenten gebruikt kan worden. Zodra medewerkers en gasten ook Peage kunnen gebruiken, kan het C&CZ printsysteem uitgefaseerd gaan worden. De vervanging zal vermoedelijk vanaf april plaatsvinden. Voordelen van Peage zijn: follow-me-printing en scan-to-me scanning. Een nadeel is dat men niet meerdere budgetgroepen kan hebben. Doorbelasting voor medewerkers gaat naar de kostenplaats van de hoofdaanstelling. De Konica Minolta printer in het restaurant van het Huygensgebouw is al lang een Peage-printer. Als Peage verder ingevoerd wordt, zal begonnen worden met de Konica Minolta printers op de begane grond van het Huygensgebouw. Na de begane grond zijn de verdiepingen aan de beurt en tenslotte de gebouwen rond Huygens.

Wim Janssen 23 feb 2016 17:25 (CET)

Science SLURM rekencluster: gebruik van vrije nodes

De configuratie van SLURM van het cn-cluster is aangepast. Hierdoor krijgen jobs van eigenaren hoge prioriteit in hun eigen partition (op hun eigen nodes) en het maakt het mogelijk dat alle clustergebruikers met lage prioriteit alle nodes gebruiken. Daarnaast kan iedereen jobs aanleveren voor de node die C&CZ aangeschaft heeft, waarbij kortere jobs hogere prioriteit krijgen.

Ben Polman 19 feb 2016 17:41 (CET)

Rekenclusternode voor algemeen gebruik FNWI

Om afdelingen van FNWI te helpen, die geen eigen clusternode hebben, maar incidenteel wel rekenbehoeften, heeft C&CZ een cn-clusternode aangeschaft. De oorspronkelijke reden voor C&CZ om deze rekenserver aan te schaffen was eigenlijk om afdelingen te helpen afscheid te nemen van oude clusternodes die veel minder energie-efficiënt zijn (performance per Watt). De C&CZ clusternode is een Dell PowerEdge R730 met 2 processoren (10-core Xeon E5-2660V3 op 2.6 GHz) met 256 GB geheugen.

Peter van Campen 26 jan 2016 16:29 (CET)

Word zelf geen bron van een datalek!

Om zelf geen bron van een datalek met persoonsgegevens te worden, is het verstandig om na te denken welke persoonsgegevens u van anderen (collega's, studenten, ...) heeft. Als u ze niet echt nodig heeft, is verwijderen de veiligste keus. Versleuteling van persoonsgegevens, b.v. met de gratis software 7zip (open source) of VeraCrypt, die beide voor Windows/Linux/MacOSX beschikbaar zijn, is een goede keus, zeker als u de persoonsgegevens op een mobiele datadrager heeft, zoals een laptop of een USB-stick. Het bestandsysysteem van smartphones/tablets/laptops kan vaak ook versleuteld worden (Windows, Android, iPad/iPhone), daarnaast is het vaak mogelijk deze bij verlies of diefstal op afstand te wissen (Android, iPad/iPhone). Meldingen van een datalek kunt u doen bij C&CZ, maar ook 24/7 bij de ICT Helpdesk van het ISC, tel: (024-36)22222 / e-mail: icthelpdesk@ru.nl .

Peter van Campen 25 jan 2016 18:18 (CET)

Dell/Intel HPC code optimaliseringsbijeenkomst Amsterdam

Op 14 januari 2016 organiseert Dell in Amsterdam een high performance computing (HPC) community bijeenkomst. Martin Hilgeman (Dell) zal spreken over software optimalisatie, Laurent Duhem (Intel) over developer tools. Medewerkers en studenten die hiervoor interesse hebben, kunnen zich aanmelden op de website van het event. Onderwerpen als parallellisering, GPU's en co-processoren zullen de revue passeren.

Peter van Campen 15 dec 2015 17:03 (CET)

MS Visio en MS Project verwijderd van PC's

Omdat de ‘grace period’ voor het gebruik van MS Visio en MS Project per 1 januari 2016 stopt, wordt deze software van alle door C&CZ Beheerde Werkplekken verwijderd. Medewerkers die Project en/of Visio willen (blijven) gebruiken, kunnen zich voor een per installatie betaalde licentie melden bij C&CZ.

Wim Janssen 15 dec 2015 11:12 (CET)

Datalekken: melden verplicht, boete volgt

Per 1 januari 2016 zijn organisaties bij wet verplicht datalekken te melden. Als u merkt dat u onterecht toegang heeft tot persoonsgegevens, dan hoort u dat te melden, b.v. bij C&CZ en/of CERT-RU. Als u zelf werkt met persoonsgegevens, dan moet u veilig met die gegevens omgaan. Onveilig omgaan met persoonsgegevens kan tot een hoge boete leiden. De komende tijd zal extra aandacht geschonken worden aan het hierbij betrekken van de RU-gemeenschap.

Peter van Campen 14 dec 2015 17:55 (CET)

Nieuwe versie van OriginLab (2016, 9.3)

Er is een nieuwe versie (2016, 9.3) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. De licentieserver heeft een update naar deze versie gehad. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's moet nog gepland worden. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 4 dec 2015 17:10 (CET)

Nieuwe versie van Mathematica (10.3.0)

Er is een nieuwe versie (10.3.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Ben Polman 2 dec 2015 16:44 (CEST)

Let op! Oplichters versturen e-mail alsof het een foto vanaf een smartphone is!

Begin deze week ontvingen veel medewerkers een mail met als onderwerp "img", als volledige inhoud "Sent from my Lenovo" en als bijlage malware met een naam als "IMG_0112201135_2015 JPEG.cab". Een ".cab"-bestand is een gecomprimeerd archief, vergelijkbaar met een zip-bestand. Omdat men vaak op Windows PC's de extensie van bestanden niet ziet, lijkt dit dan een plaatje (JPEG), terwijl het een "....JPEG.exe" is. Dubbelklikken op het namaakplaatje infecteert dan de computer door het uitvoeren van de ".exe". Daarom heeft C&CZ in het MIMEDefang filter op de Science mailserver ingesteld dat ".cab"-bijlagen verwijderd worden uit mails, zoals al veel langer gebeurt met andere gevaarlijke extensies als ".exe". Bij een gebruiker die in deze malware trapte, werden allerlei bestanden versleuteld en kreeg de gebruiker een melding over het betalen van losgeld om de bestanden te ontsleutelen. Dit kon hersteld worden door de PC te herinstalleren en een backup terug te zetten van voor de besmetting. Pas vandaag wordt deze malware ook door F-Secure herkend. Tip: stel in Windows in bestandsextensies niet te verbergen.

Erik Joost Visser 25 nov 2015 16:22 (CET)

Digitaal toetsen/tentamineren in een veilige browseromgeving in de PC-cursuszalen

Sinds kort is het mogelijk om digitaal te toetsen (tentamens af te nemen) in de door C&CZ beheerde PC-cursuszalen. Diverse vraag/antwoord-vormen worden ondersteund, momenteel met name open vragen en multiple choice. Neem contact op met C&CZ voor nadere informatie.

Remco Aalbers 24 nov 2015 18:11 (CET)

Nieuwe VPN: vpnsec.science.ru.nl

Per direct is een nieuwe VPN-service beschikbaar via de server vpnsec.science.ru.nl, de service is gebaseerd op IPsec. De bedoeling is dat alle gebruikers voor 1 maart 2016 overgestapt zijn naar de nieuwe VPN. De oude VPN, op basis van PPTP, kan dan uitgezet worden.

Wim Janssen 24 nov 2015 12:25 (CET)

Eduroam wifi SMS-code voor gasten via mailinglist

Het tonen op de informatieschermen van het Huygensgebouw van de dagelijks wijzigende Eduroam Visitor Access (eVA) SMS-code wordt op verzoek van SURFnet gestopt. Met deze code konden gasten zonder hulp van anderen verbinding maken met het gastendeel van het draadloze netwerk Eduroam. C&CZ heeft een alternatief ontwikkeld: de code kan dagelijks per mail aan bv. secretariaten van afdelingen van FNWI gemaild worden. Dit kan aangevraagd worden via aan mail naar postmaster. Medewerkers die wifi-toegang aan willen vragen voor (ook groepen van) gasten, kunnen dat doen bij C&CZ-Werkplekondersteuning, tel. 20000. De SMS-codes zullen vanaf 1 december ook verkrijgbaar zijn bij de Library of Science.

Bram Daams 23 nov 2015 14:31 (CET)

Vervanging telefoons door IP-telefoons bijna gereed

De vervanging van telefoons door IP telefoons is in volle gang en zal over enkele weken afgerond zijn. Behalve IP telefoons kunnen afdelingen ook kiezen voor mobiele bedrijfstelefoons op basis van Vodafone Wireless Office.

Bert Witte 27 okt 2015 12:27 (CET)

Matlab Mobile voor iPhone/iPad en Android

Matlab Mobile is een lichtgewicht Matlab desktop voor iPhone/iPad en Android, die verbinding maakt met een Matlab-sessie in de MathWorks Cloud of op je computer. Vanaf smartphone of tablet kunnen typische Matlab-taken als evalueren van commando's, uitvoeren van scripts, maken van figuren en manipuleren en bekijken van resultaten uitgevoerd worden. Speciale toetsenborden voor iOS en Android helpen om eenvoudig Matlab-syntax in te voeren. Om het te gebruiken moet de app gedownload worden van de App Store of Play Store en moet een Mathworks account gemaakt worden met een email adres dat eindigt op: @science.ru.nl, @student.science.ru.nl, @donders.ru.nl, @pwo.ru.nl, @let.ru.nl, @fm.ru.nl, @ai.ru.nl, @socsci.ru.nl, @ru.nl, @student.ru.nl of @radboudumc.nl .

Peter van Campen 23 okt 2015 13:04 (CEST)

MS Office 2016 op Install-schijf

De nieuwste versie van Microsoft Office, 2016, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan installatie op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden.

Wim Janssen 21 okt 2015 16:05 (CEST)

Science rekencluster gaat over op SLURM

De door C&CZ beheerde rekenclusters zullen gefaseerd overgaan op het gebruik van SLURM als clustersoftware. Daarmee wordt dan Torque / MAUI en het nog oudere Sun/Oracle GridEngine uitgefaseerd. Met grote dank aan Pim Schellart van Sterrenkunde die de documentatie verzorgd heeft.

Ben Polman 14 okt 2015 15:45 (CEST)

Online enquetes: Nieuwe versie LimeSurvey, login met Science accounts

Er is een nieuwe versie van LimeSurvey geïnstalleerd, samen met nieuwe, moderne templates. Het is niet langer nodig om toegang aan te vragen, elke Science account kan nu inloggen.
Meer informatie over LimeSurvey...

Remco Aalbers 29 sep 2015 14:45 (CEST)

Trap niet in telefonische oplichting

We kregen vandaag enkele berichten dat medewerkers onverwacht telefonisch benaderd zijn door personen die hulp aanboden met de computer of die vertelden dat ze konden meekijken met alles wat de medewerker op de computer deed. *Trap hier niet in, geef geen antwoord op hun vragen en doe niet op de computer wat zij vragen.* Bij twijfel kunt u hen doorverwijzen naar C&CZ.

Peter van Campen 25 sep 2015 17:21 (CEST)

Nieuwe versie van OriginLab (2015, 9.2)

Er is een nieuwe versie (2015, 9.2) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. De licentieserver heeft een update naar deze versie gehad. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's moet nog gepland worden. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Ben Polman 24 sep 2015 11:49 (CEST)

Matlab R2015b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2015b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2015b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2015a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen. R2015b is de allerlaatste versie voor 32-bit Windows. R2016a zal wel 64-bit Windows ondersteunen, maar niet 32-bit Windows.

Peter van Campen 21 sep 2015 17:07 (CEST)

Nieuwe versie Maple: Maple2015

De nieuwste versie van Maple, Maple2015, is vanaf nu beschikbaar op de door C&CZ beheerde Linux PC's en zal binnenkort op de Windows PC's geïnstalleerd worden. De licentie van Maple is een 5-gebruikers licentie. Hiervan worden 4 licenties betaald door de FNWI-afdelingen EHEF en THEF. Doordat C&CZ ook 1 licentie betaalt, kan elke FNWI-medewerker en -student incidenteel Maple gebruiken. Belangstellenden die Maple vaker willen gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ. De software is te vinden op de Install-netwerkschijf. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Ben Polman 18 sep 2015 10:41 (CET)

Online cursus Matlab

Als u Matlab interactief wilt leren gebruiken, in uw eigen tempo, bezoek dan de Matlab Academy en maak een account aan met een e-mailadres eindigend op: @science.ru.nl, @student.science.ru.nl, @donders.ru.nl, @pwo.ru.nl, @let.ru.nl, @fm.ru.nl, @ai.ru.nl, @socsci.ru.nl, @ru.nl of @student.ru.nl en gebruik de Activation Key die u kunt krijgen van C&CZ als uw afdeling deelneemt aan de campus Matlab-licentie.

Peter van Campen 28 aug 2015 11:01 (CEST)

TeX Collection 2015

De nieuwste versie van de TeX Collection, juni 2015, geschikt voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf, maar is ook te leen.

Peter van Campen 27 aug 2015 18:12 (CEST)

National Instruments LabVIEW Fall 2015 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Fall 2015" op de Install-netwerkschijf gezet. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 27 aug 2015 18:09 (CEST)

Grootformaat stickers printen

Het printen van grootformaat stickers is nu mogelijk op de posterprinter "Kamerbreed". Het was al mogelijk om posters te printen op fotopapier en op canvas. De prijs voor het printen van stickers is € 30 per A0.

Stefan Reijgwart 24 aug 2015 16:16 (CET)

Wireless netwerk FNWI erg verbeterd qua dekking en capaciteit

Gedurende de afgelopen maanden is het aantal wireless access-points in het Huygensgebouw, Mercator 1 en HFML flink uitgebreid, van 97 naar 219. Vrijwel al deze access-points ondersteunen ook de nieuwe 802.11ac standaard. Daardoor zijn zowel dekking als capaciteit van het wireless 'eduroam' netwerk in deze gebouwen sterk verbeterd. Om zeker te weten dat op belangrijke locaties zowel dekking als capaciteit optimaal zijn, verricht het ISC in de komende weken metingen. Ook vragen wij gebruikers binnen FNWI die toch nog problemen ondervinden met wireless, dit te melden bij de C&CZ helpdesk (helpdesk@science.ru.nl). Waar nodig zullen vervolgens aanpassingen plaatsvinden. Nadere informatie over wireless is te vinden op de ISC website. De overige FNWI-gebouwen krijgen een upgrade in 2016, indien er budget beschikbaar is.

Marcel Kuppens 20 aug 2015 16:32 (CEST)

Wireless netwerk ru-guest wordt 10 september vervangen door eVA

Per 10 september a.s. zal het wireless netwerk 'ru-guest' niet meer beschikbaar zijn. Gasten van de Radboud Universiteit kunnen voortaan gebruik maken van het draadloze netwerk 'eduroam' via 'eVA' (eduroam Visitor Access). Alle medewerkers en studenten van FNWI kunnen een of meerdere tijdelijk eVA gastaccounts aanvragen bij de C&CZ helpdesk (helpdesk@science.ru.nl). Bij het aanvragen van eVA accounts dient u uw e-mailadres en uw mobiele nummer door te geven. Nadere informatie over eVA is te vinden op de SURF website.

Marcel Kuppens 20 aug 2015 16:32 (CEST)

ArcGIS 10.3.1 beschikbaar

Er is een campuslicentie voor ArcGIS 10.3.1 beschikbaar. ArcGIS wordt op dit moment op alle PC's in de terminalkamers geïnstalleerd en kan op verzoek op andere beheerde Windows 7 PC's geïnstalleerd worden. Voor thuisgebruik van ArcGIS door studenten en medewerkers zijn de installatiebestanden op de Install-netwerkschijf te vinden. Voor thuisgebruik is een VPN verbinding vereist om de licentieserver te kunnen bereiken.

Bram Daams 7 aug 2015 16:58 (CEST)

MS Windows 10 op Install-schijf

De nieuwste versie van Microsoft Windows, 10, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan upgrade naar deze versie op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 6 aug 2015 11:02 (CEST)

Nieuwe medewerker systeemontwikkeling en -beheer: Simon Oosthoek

Vanaf 1 juli jl. is Simon Oosthoek bij FNWI in dienst getreden als C&CZ-medewerker systeemontwikkeling en -beheer.

Caspar Terheggen 7 jul 2015 13:49 (CET)

Voorlichtingsbijeenkomst: "Onderwijs in Beeld" wordt "Weblectures"

Maandag 29 juni, van 12:30 tot 13:30 (stipt), in LIN1 (Linnaeusgebouw).

Hierbij nodigen we u graag uit voor een voorlichtingsbijeenkomst over het nieuwe weblecture systeem dat per september 2015 bij FNWI in gebruik wordt genomen. Deze nieuwe service van de Radboud Universiteit vervangt het huidige Onderwijs in Beeld. In een presentatie zoomen we in op wat dit voor u betekent: wat verandert er voor docenten en studenten en wat zijn de nieuwe mogelijkheden als u een college laat opnemen.

Wij hopen u te zien op maandag 29 juni.

Zie ook de informatiesite over weblectures (log in met uw u-nummer).

Met vriendelijke groeten, Anna Galema (Functioneel beheerder weblectures) en Peter van der Wolk (Coördinator weblectures Mediatechniek)

Caspar Terheggen 25 jun 2015 15:13 (CEST)

Terminalkamers: upgrade naar Ubuntu 14.04 en vernieuwing HG00.075

In de zomervakantie worden alle pc's uit de Terminalkamers met Ubuntu 14.04 LTS ge(her)installeerd. Cursus-software kan al lang getest worden op de Ubuntu 14.04 loginserver lilo4. Alle PC's in TK075 (HG00.075) worden in die periode vervangen door PC's van het type HP EliteOne 800 G1 (All-in-One, Core i5-4570S, 2.9GHz, 8GB, 23-inch widescreen LCD monitor, sound), dual boot met Windows and Linux (Ubuntu).

Wim Janssen 17 jun 2015 09:01 (CEST)

Nieuwe medewerker operations/helpdesk: Bjorn Honing

Vanaf 1 juni jl. is Bjorn Honing bij FNWI in dienst getreden als C&CZ-medewerker operations/helpdesk. Bjorn is daarmee de direct directe collega van John Peters en Stefan Reijgwart.

Caspar Terheggen 10 jun 2015 16:55 (CET)

C&CZ dagje uit: dinsdag 14 juli

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor dinsdag 14 juli. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 4 jun 2015 15:47 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (10.1.0)

Er is een nieuwe versie (10.1.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden.. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Ben Polman 2 jun 2015 12:44 (CEST)

Let op! Oplichters versturen e-mail uit naam van Ziggo

Al een paar weken ontvangen mensen e-mails die van kabelmaatschappij Ziggo afkomstig lijken te zijn, maar die in werkelijkheid phishing mails zijn, gestuurd door Internetcriminelen. Het onderwerp van de mail is "Uw betalingstermijn is verstreken". In de mail wordt gesuggereerd dat de ontvanger nog een factuur open heeft staan en wordt gedreigd met incassokosten. De bedoeling van zo'n fraudeur is om de ontvanger op een link te laten klikken of een bijlage te laten openen. Voor meer info over deze specifieke phishing mail, zie dichtbij.nl. Dit keer zijn het valse e-mails uit naam van Ziggo, maar er zijn meer oplichters actief. Een handige website die informatie verstrekt over oplichtingspraktijken is fraudehelpdesk.nl.

Peter van Campen 1 jun 2015 14:04 (CEST)

MS Visio en MS Project licentie stopt

MS Visio en MS Project zijn per januari 2015 geen onderdeel meer van de eerder aangekondigde nieuwe overeenkomst 2015-2017 tussen SURFmarket en Microsoft. Voor zowel Visio als Project geldt een ‘grace period’ van 1 jaar, wat inhoudt dat reeds geïnstalleerde versies van deze producten tot eind 2015 zonder extra kosten mogen worden gebruikt. Om verrassingen per 1 januari 2016 te voorkomen, zal C&CZ al in de zomervakantie, eind juli, Visio en Project van de door C&CZ Beheerde Werkplekken verwijderen.

Wim Janssen 19 mei 2015 17:12 (CEST)

Pas op: nep-invitaties voor nep-sociale netwerken (flipmailer, infoaxe)

De laatste tijd horen we van gebruikers die mail krijgen van hen bekende mail-adressen met onderwerp of inhoud iets als "You have a new notification from ... View?" of "... is waiting for your response. Respond?" of "I would like to add you as a friend". Accept?" De link (URL) in deze mails wijst naar iets in "flipmailer punt com" of "infoaxe punt com". Wanneer men daarop klikt, wordt in de browser Firefox/Chrome/... een spyware plugin/add-on/extension geïnstalleerd. Wanneer je je mail-wachtwoord op hun website invult, krijgen al je contacten dezelfde nep-invitatie. Trap hier niet in! Als je al op deze mails gereageerd hebt, neem dan contact op met de C&CZ helpdesk of zoek op het Internet naar wat je moet doen om de spyware te verwijderen, zoals deze how-to-remove-fliporainfoaxenet-spam-extension.

Peter van Campen 7 mei 2015 13:23 (CEST)

Linux loginserver lilo wordt alias voor lilo4

De naam lilo, die altijd naar de aangeraden loginserver wijst, zal op woensdag 6 mei omgezet worden van de meer dan drie jaar oude lilo3 naar de nieuwere lilo4. Dit is een stapje in de upgrade naar Ubuntu 14.04 LTS, in de zomervakantie worden ook de pc's uit de Terminalkamers met Ubuntu 14.04 LTS ge(her)installeerd. Het zal noodzakelijk zijn de oude lilo(.science.ru.nl) entry uit het bestand ~/.ssh/known_hosts te verwijderen. Voor wie de vingerafdruk van de publieke RSA-sleutel wil controleren voordat het Science wachtwoord aan de nieuwe server gegeven wordt: aa:ad:c0:2e:60:9d:d3:cd:ca:a4:59:7d:d0:d8:4c:68. De naam stitch voor de tweede loginserver, die men kan gebruiken als er een probleem mocht zijn met lilo, zal dan omgezet worden naar de oudere lilo3.

Wim Janssen 28 apr 2015 16:01 (CEST)

Eduroam met gebruikersnaam zonder @ stopt 28 april

Vanaf 28 april is het niet meer mogelijk om met alleen een U- of S-nummer, zonder daarachter het domein @ru.nl, gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam. Tot die tijd werkt dat wel, maar alleen op de RU-campus, omdat de RU RADIUS-server in zo'n geval zelf @ru.nl aanneemt als RADIUS domein. Wanneer men een gebruikersnaam gebruikt met een RADIUS-domein, zoals @ru.nl of @science.ru.nl, dan kan men Eduroam gebruiken bij alle op Eduroam aangesloten instellingen. Voor het toevoegen van het domein aan de Eduroam-instellingen, zie de ISC aankondiging.

Marcel Kuppens 16 apr 2015 16:55 (CEST)

National Instruments LabVIEW op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, zijn alle DVD's van de versie "Spring 2015" op de Install-netwerkschijf gezet. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 9 apr 2015 17:10 (CEST)

Matlab R2015a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2015a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2015a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2014b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 2 apr 2015 17:23 (CEST)

Verlaging printprijzen

De printprijzen zijn, zowel voor zwart/wit als kleur, verlaagd, net als de campusbrede printprijzen. Reden voor deze prijsreductie is het feit dat het totaal aantal op de RU afgedrukte pagina's beduidend meer was dan begroot en tevens de vaste kosten lager bleken dan begroot. Zie ook ons printer overzicht pagina.

Wim Janssen 24 mrt 2015 15:45 (CET)

Vernieuwing terminalkamer HG03.761

Inmiddels zijn in terminalkamer HG03.761 alle PC's vernieuwd. Er zijn 18 student-pcs, van het type HP EliteOne 800 G1 (All-in-One, Core i5-4570S, 2.9GHz, 8GB, 23-inch widescreen LCD monitor, sound), dual boot met Windows and Linux (Ubuntu). Deze zaal is per 25-03-2015 weer beschikbaar.

Wim Janssen 24 mrt 2015 15:14 (CET)

Vernieuwing WiFi netwerk Huygens en Mercator 1

In de periode van 23 maart tot 20 april 2015 wordt het WiFi netwerk (eduroam en ru-guest) vernieuwd in het gehele Huygensgebouw, het terras en de grasvelden rondom Huygens en in Mercator 1, verdiepingen 0 t/m 4. Alle bestaande accesspoints worden vervangen door een nieuw type en het aantal wordt flink uitgebreid om zodoende de bandbreedte, dekking en capaciteit te vergroten. De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door JS Network Solutions, in opdracht van het ISC, onder regie van het UVB. De monteurs van JS zullen voornamelijk in de gangzones werken, maar er zal ook toegang tot sommige werkkamers en/of labs nodig zijn, uiteraard altijd na overleg met de betreffende bewoners, secretariaten of lab-beheerders. Men start in Huygens vleugel 1 en werkt richting vleugel 8. Als laatste is Mercator 1 aan de beurt. De vernieuwing van het WiFi netwerk in de overige FNWI-gebouwen zal naar verwachting in 2016 plaatsvinden. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marcel Kuppens.

Marcel Kuppens 17 mrt 2015 09:56 (CET)

Maak samen met ons ScienceClips

Wij zijn op zoek naar docenten die graag willen experimenteren met de toepassing van video in hun onderwijs. Op de ScienceClips website (Engels) is aanvullende informatie te vinden en hebben we een aantal voorbeelden verzameld. Bent u geïnteresseerd in het maken van een ScienceClip voor uw vak of wilt u meedoen met het pilot project met een eigen concept/idee? Neem dan alstublieft contact op met Caspar Terheggen, C&CZ.

Caspar Terheggen 24 feb 2015 16:02 (CET)

Terminalkamers upgrade naar Ubuntu 14.04 tijdens zomervakantie

In de zomermaanden zal het operating system van alle PC's in de terminalkamers een upgrade krijgen van Ubuntu 12.04 naar Ubuntu 14.04. Dit kan mogelijk consequenties hebben voor software die u bij cursussen gebruikt. U kunt testen op de loginserver lilo4.science.ru.nl, die al van Ubuntu 14.04 is voorzien.

Wim Janssen 20 feb 2015 14:12 (CET)

IMAP mailserver upgrade a.s. maandagnacht

 Begin     : 20150216 23:00
 Einde     : 20150217 07:30
 Getroffen   : alle gebruikers die Science-mail willen lezen

De IMAP server wordt a.s. maandagnacht vervangen door een nieuwe server. Gedurende de nacht kan geen Science mail gelezen worden van de server, omdat dan de meest recente mails gesynchroniseerd zullen worden naar de nieuwe server. Mail kan wel verstuurd worden gedurende deze tijd, maar nieuwe mail zal pas na 07:30 op de nieuwe server afgeleverd worden. N.B. op de oude server kon men inloggen met de eerste 8 tekens van het wachtwoord, op de nieuwe server moet het volledige wachtwoord ingetikt worden.

Ben Polman 13 feb 2015 14:25 (CET)

Red je SURFspot productkluis voor 1 maart!

SURFspot heeft laten weten dat de productkluis verdwijnt bij de overgang naar een nieuw webwinkel-platform. In de productkluis staan de installatiecodes en downloadlinks van jouw download-bestelling(en). Deze gegevens heb je nodig als je bijvoorbeeld: - Nog installaties tegoed hebt (je hebt bijvoorbeeld een antivirus voor 5 pc’s aangeschaft en nog maar op 2 pc’s geïnstalleerd). - Je computer crasht, dan kun je met de gegevens uit je productkluis de software opnieuw installeren.

Heb je de afgelopen jaren een download bij Surfspot gekocht waarvan de licentie nog niet verlopen is? Volg dan de aangeraden stappen.

Peter van Campen 13 feb 2015 14:02 (CET)

Nieuwe dienst: GitLab versiecontrole

Als opvolger van onze Subversion dienst, is nu ook GitLab beschikbaar. GitLab is een open source platform voor het delen van code, het beheren van git archieven, bijhouden van issues/bugs en het reviewen van code. Studenten en medewerkers kunnen zich op https://gitlab.science.ru.nl aanmelden met hun Science login. Het is mogelijk om bestaande in svn beheerde projecten naar GitLab over te zetten.

Bram Daams 27 jan 2015 16:51 (CET)

Apple Mac-software: Office 2011 SP1 en ATLAS.ti

Voor Apple Macs is een nieuwe versie (SP1) van de Microsoft Office 2011 software en een eerste versie van de ATLAS.ti kwalitatieve data-analysesoftware beschikbaar op de Install-netwerkschijf. Volgens de site-license mag deze software op alle computers in eigendom van de RU worden geïnstalleerd zonder bijkomende kosten. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik van deze software kunnen medewerkers en studenten terecht op Surfspot.

Peter van Campen 21 jan 2015 13:12 (CET)

Adobe Creative Cloud software

Adobe Creative Cloud is de opvolger van de Creative Suite software. De Adobe Creative Cloud software is beschikbaar op de Install-netwerkschijf. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Volgens de site-license mag deze Adobe Creative Cloud for Enterprise (Specified Apps Only Non-Video) op alle computers in eigendom van de RU worden geïnstalleerd zonder bijkomende kosten. Voor thuisgebruik van deze software kunnen medewerkers en studenten terecht op Surfspot. De software bestaat uit de volgende onderdelen: Photoshop, Illustrator, InDesign, Dreamweaver, Muse Pro, Acrobat Pro, Bridge, Encore, Fireworks, Flash Builder Premium, InCopy, Media Encoder, Edge Animate, Edge Code (preview) en Edge Reflow (preview).

Met bijbetaling van € 15,68 ex BTW per jaar per installatie heeft men de Adobe Institution Bundle (Add-On), met de pakketten: Photoshop Elements, Premiere Elements, Captivate en Presenter.

Met bijbetaling van € 31,35 ex BTW per jaar per installatie heeft men de Adobe Upsell to Creative Cloud Enterprise (Add-On), met de pakketten: After Effects, Premiere Pro, Audition, Flash Professional, Lightroom, Prelude en Speedgrade.

Peter van Campen 20 jan 2015 12:24 (CET)

Maple licentie als 5-gebruikerslicentie voortgezet

De licentie van Maple is voortgezet als een 5-gebruikers licentie. Hiervan worden 4 licenties betaald door de FNWI-afdelingen EHEF en THEF. Doordat C&CZ ook 1 licentie betaalt, kan elke FNWI-medewerker en -student incidenteel Maple gebruiken. Belangstellenden die Maple vaker willen gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Ben Polman 16 jan 2015 15:39 (CET)

SURFdrive: veiliger dan Dropbox

Het ISC heeft bekendgemaakt dat SURFdrive beschikbaar is voor RU-medewerkers. Er is tot 100 GB beschikbaar voor de Dropbox-achtige opslag van werkgerelateerde bestanden, waarvan de beveiligingsclassificatie niet kritisch of gevoelig hoort te zijn. Data zijn binnen de Nederlandse grenzen opgeslagen, gebruikers blijven eigenaar van hun eigen data en SURF zelf verstrekt geen informatie aan derden, waardoor SURFdrive als veiliger dan Dropbox beschouwd kan worden. Eerder maakte SURF het al mogelijk om met SURFfilesender grotere bestanden veiliger te versturen dan met alternatieven als WeTransfer.

Peter van Campen 15 jan 2015 00:04 (CET)

Maple licentie tijdelijk verlengd

De licentie van Maple is tijdelijk verlengd met een 5-gebruikers licentie. Dit geeft IMAPP en C&CZ gelegenheid om te inventariseren welke andere afdelingen ook financieel willen bijdragen aan het voortzetten van zo'n licentie. Per licentie zou dit 900 € per jaar excl. BTW kosten. Belangstellenden kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 14 jan 2015 23:37 (CET)

Euroglot 8 op Install-schijf, nieuwe licentie zonder thuisgebruik

De nieuwste versie (8) van de Euroglot vertaalsoftware is op de Install-netwerkschijf te vinden. Licentiecodes die geldig zijn tot 1 januari 2016 zijn via de helpdesk te verkrijgen. Thuisgebruik is volgens deze licentie niet meer toegestaan. Voor thuisgebruik kan relatief goedkoop een licentie gekocht worden bij Surfspot.

Peter van Campen 5 jan 2015 16:57 (CET)

Complete Vodafone-dekking in Huygensgebouw door eerste Ericsson Radio Dot ter wereld

Ook in de kelders en transportgangen van het Huygensgebouw is dekking op het Vodafone netwerk, voor o.a. VWO-mobiele telefoons gerealiseerd. Dit werd mogelijk doordat Ericsson en Vodafone in het Huygensgebouw een pilot wilden doen met het eerste operationele Radio Dot-systeem wereldwijd in de zakelijke markt. Dit is een aanvulling op het in 2011 aangelegde gedistribueerde antennesysteem, dat nodig was omdat het Huygensgebouw lijkt op een kooi van Faraday. Sommige oudgedienden denken hierbij terug aan juni 1987, toen bij FNWI door PTT, Philips, SURF en de universiteit een pilot is uitgevoerd met de eerste PABX met veel dataverkeer in Nederland. Deze telefooncentrale is nog steeds in gebruik voor telefoongesprekken van de periferie van het Huygensgebouw.

Bert Witte 17 dec 2014 23:58 (CET)

Student.ru.nl en fnwi.ru.nl mail ook beschikbaar via Roundcube

In het weekend van 12, 13 en 14 november verplaatst het ISC de mail van @student.ru.nl van de oude RU Share voorziening naar de nieuwe RU Exchange voorziening. Toegang via een browser kan via RU Exchange webmail, maar ook via C&CZ Roundcube webmail, door het kiezen van mail.ru.nl in het drop-down menu. Voordelen daarvan zijn dat verschillende afzender-adressen instelbaar zijn (via Settings->Identities) en dat het Science LDAP-adresboek beschikbaar is met alle FNWI-medewerkers en -studenten. Het Exchange adresboek van de RU AD bevat vrijwel geen FNWI-onderzoekers. Ook heeft Roundcube browser-onafhankelijk een krachtiger en moderner interface en hoeft men geen RU\ voor het U- of S-nummer te tikken. Nadeel t.o.v. de standaard Outlook Web Access kan zijn dat Roundcube geen agenda-ondersteuning heeft, het is alleen een IMAP mailclient.

Peter van Campen 10 dec 2014 11:36 (CET)

Vooraankondiging wijziging Microsoft licenties per 2015

Het ISC deelt ons mee dat er per 1 januari 2015 een nieuwe licentieovereenkomst via Surfmarket met Microsoft zal zijn. Het voornaamste verschil lijkt op dit moment dat de licentie voor Microsoft Office op Windows PC's die eigendom van de RU zijn, wordt opgevolgd door Office 365 volgens Plan E3 (voorheen A3) voor alle RU-medewerkers. Dit zal hoogstwaarschijnlijk betekenen dat Windows PC's en iPads/iPhones die privé-eigendom zijn, onder de licentie zullen vallen vanaf 1 januari 2015. Nadere informatie volgt in het eerste kwartaal van 2015.

Peter van Campen 25 nov 2014 14:57 (CET)

Weer phishing mails: "WAARSCHUWING" van "Admin"

De afgelopen dagen zijn weer een tiental studenten en medewerkers van FNWI in een phishing mail getrapt. In krom Nederlands stond in de mail dat de mailbox bijna vol was. Het onderwerp was vaak "WAARSCHUWING" en de afzender noemde zichzelf "Admin". Er werd een link gegeven naar http://www.heliohost.org/ , een leverancier van gratis websites, waar een nagemaakte Science webmail pagina gemaakt was. Op deze website waren overigens de ingevulde loginnamen en wachtwoorden, van alle reacties van alle aangevallen domeinen, voor iedereen te lezen. Daarop heeft C&CZ deze logins geblokkeerd en de beheerders van HelioHost gevraagd de website te verwijderen. Trap niet in phishing mails, het veroorzaakt overlast voor jezelf en anderen!

Peter van Campen 25 nov 2014 14:52 (CET)

Schijven xpsoftware en xpcursus nieuwe namen: software en cursus

De op veel pc's gebruikte netwerkschijven xpsoftware en xpcursus zijn hernoemd naar software en cursus. De oude namen werken nog tot maandag 5 januari 2015. Deze schijven worden ook als software-netwerkschijf S-schijf en cursussoftware-netwerkschijf T-schijf aangekoppeld op door C&CZ beheerde pc's. Docenten kunnen zelf hun cursussoftware op de T-schijf bijhouden.

Wim Janssen 14 nov 2014 12:51 (CET)

Uitfaseren SHA-1 certificaten

Alle SHA-1 certificaten van door C&CZ beheerde servers worden op korte termijn vervangen door nieuwe SHA-2 certificaten. Dat is nodig omdat SHA-1 niet meer als landurig veilig beschouwd wordt. De Chrome browser zal al in November 2014 een waarschuwing geven bij een website met een SHA-1 certificaat, andere browsers volgen later.

Ben Polman 13 nov 2014 12:03 (CET)

Uitfaseren SSLv3 protocol

Vanwege kwetsbaarheden in het beveiligingsprotocol SSLv3 is het gebruik van dit protocol op alle door C&CZ beheerde webservers uitgezet. Een beveiligde verbinding wordt daardoor alleen opgebouwd op basis van de opvolger TLS. Browsers als Chrome, Internet Explorer en Firefox zullen ieder vroeger of later stoppen met de ondersteuning van SSLv3. Er is ook een handleiding voor handmatige aanpassingen om de kwetsbaarheden per direct op te heffen. Dat kan echter tot problemen leiden bij websites die nog niet zonder SSLv3 kunnen, zoals BASS. P.S.: vanaf half december is BASS nu ook zonder SSLv3 te gebruiken.

Peter van Campen 16 nov 2014 10:45 (CET)

Oude aliases voor mailserver worden 1 december verwijderd

C&CZ zal de aliassen voor imap, imap-srv, imap-server, pop, pop-srv, pop-server, smtp, smtp-srv en smtp-server voor domeinen cs, math, nmr, sci en theochem verwijderen per 1 december . De automatische configuratie van mailclients gebruikt alleen post.science.ru.nl en smtp.science.ru.nl, die men ook moet gebruiken bij het handmatig configureren van een mailclient. Aangezien het certificaat van de mailserver ook niet geldig is voor deze oude aliassen, is het uit beveiligingsoogpunt beter om ze te verwijderen.

Peter van Campen 12 nov 2014 11:03 (CET)

Maple licentie stopt per 1 januari 2015

Doordat Maple niet meer in het FNWI-onderwijs gebruikt wordt en het gebruik gedaald is, is C&CZ van plan de Maple licentie te stoppen per 1 januari 2015. Mocht dit tot problemen leiden, neem dan s.v.p. contact op met C&CZ.

Ben Polman 28 okt 2014 13:38 (CEST)

Terminalserver ts2 en printserver drukker van NWI naar B-FAC

In het kader van het opheffen van het NWI.RU.NL Active Directory domain zullen de terminalserver ts2 en de printerserver voor afdelingsprinters drukker op 16 november verhuizen van NWI.RU.NL naar B-FAC.RU.NL. Deze aanpassing heeft consequenties voor het inloggen op de terminal server ts2 en het aankoppelen van printers van de printserver drukker.

Indien men nu op de ts2 inlogt met een NWI\loginnaam, dan zal men dit moeten veranderen in B-FAC\loginnaam. In het geval van de printserver drukker, als het aankoppelen van een printer via \\drukker.nwi.ru.nl\printernaam gebeurt, moet dit aangepast worden tot \\drukker.b-fac.ru.nl\printernaam. Dit laatste kan het eenvoudigste gebeuren door de printer te verwijderen en opnieuw aan te koppelen.

Wim Janssen 28 okt 2014 14:57 (CET)

RadboudUMC-telefoongids voor RU-medewerkers

Voor medewerkers van de RU (met een U-nummer en RU-wachtwoord) is de RadboudUMC-telefoongids te raadplegen op het RadboudUMC intranet. Er is ook een overzicht van gidsen op de campus.

Bert Witte 17 okt 2014 14:14 (CEST)

E-mailadressen en wachtwoorden buitgemaakt

De CERT-RU heeft een waarschuwingsmail gestuurd naar de 600 ru.nl E-mailadressen die voorkwamen in de lijst van 1,3 miljoen buitgemaakte Nederlandse accounts. Dat ru.nl E-mailadres is blijkbaar gebruikt als registratie op een of andere website, die gehackt is. Wachtwoorden die op zo'n gehackte site gebruikt zijn, moet je nu bekend veronderstellen bij Internetcriminelen. Daarom moet je dat wachtwoord nergens meer gebruiken. Verder wordt iedereen aangeraden om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende websites/applicaties. Vaak hoef je die niet eens te onthouden, omdat ze eenvoudig gereset kunnen worden. In andere gevallen kun je een wachtwoordkluis als KeePass gebruiken, zowel voor Windows, Apple, Android als Linux.

Peter van Campen 15 okt 2014 17:11 (CEST)

Matlab R2014b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2014b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2014b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2014a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 10 okt 2014 18:15 (CEST)

Veilig netwerk voor kwetsbare pc's aan apparatuur

Het komt regelmatig voor dat pc's aan dure meetapparatuur geen software updates krijgen, omdat het risico te groot is dat er dan een probleem met de apparatuur ontstaat. In die gevallen kan C&CZ netwerkbeheer helpen, door de apparatuur te isoleren op een afgeschermd apart netwerk, met specifieke regels voor welk verkeer van en naar dat stukje netwerk toegestaan is. Het is mogelijk om data te schrijven naar een netwerkschijf, die vanaf andere delen van het netwerk gelezen (maar niet geschreven) kan worden. Ook kan bv. verkeer naar de C&CZ printer-server toegestaan zijn, zodat geen locale printer nodig is. Afdelingen als Microbiologie, HFML en FELIX maken al lange tijd gebruik van deze afscherming. Een recente kwetsbaarheid, die een groot risico is voor Linux-systemen met achterstallige software, is Shellshock. Windows-systemen zullen erg kwetsbaar zijn als ze niet de Microsoft patches hebben die op Patch Tuesday gepubliceerd worden.

Peter van Campen 10 okt 2014 13:33 (CEST)

Nieuwe versie van OriginLab (9.1)

Er is een nieuwe versie (9.1) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. De licentieserver heeft een update naar deze versie gehad. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's moet nog gepland worden. Met de leverancier is een nieuw onderhoudscontract afgesloten tot augustus 2017.

Ben Polman 10 okt 2014 13:08 (CEST)

Shakespeak: online stemmen en vragen stellen tijdens presentaties

Met ingang van vandaag heeft de Radboud Universiteit een licentie om Shakespeak te gebruiken. Shakespeak is een plugin voor Powerpoint, waarmee u een vraag of een stemming kunt toevoegen aan een dia. Students kunnen stemmen en opmerkingen (Internet, Twitter en SMS) geven en de resultaten zijn direct beschikbaar in de presentatie. Meer vragen: blackboard@science.ru.nl

Fred Melssen 24 sep 2014 12:10 (CET)

Eduroam problemen en site survey

Er worden opnieuw problemen gemeld met het draadloze netwerk Eduroam, zowel met de authenticatie als met de dekking. In geval van problemen met RU-authenticatie (U123456@ru.nl, s123456@ru.nl, ...) kan men als alternatief scienceloginnaam@science.ru.nl proberen. Voor het verbeteren van de dekking in het Huygensgebouw zal er de komende vier weken door Ronald Versteeg van JS Network Solutions in het hele Huygensgebouw gemeten worden. Voor niet vrij toegankelijke ruimten zal hij overleggen met C&CZ Netwerkbeheer en/of de betreffende afdeling. Op de resultaten van die site survey zal ISC netwerken een verbeterplan baseren.

C&CZ verzoekt iedereen om problemen met het draadloze en bedrade netwerk te melden via netmaster@science.ru.nl.

Marcel Kuppens 24 sep 2014 10:35 (CET)

Nieuwe versie van Mathematica (10.0)

Er is een nieuwe versie (10.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Ben Polman 19 sep 2014 17:57 (CEST)

Tijdelijke terminalkamer in HG00.625/629

Vanwege de gestegen studentenaantallen wordt een nieuwe terminalkamer gerealiseerd in HG00.625/629. Deze ruimte komt vrij door de verhuizing van FEZ naar Mercator 1, vierde verdieping. Omdat nog niet besloten is over de definitieve indeling van vleugel 6, zal een tijdelijke voorziening worden gerealiseerd. Er komen 42 student- en 1 docent-pc, van het type HP EliteOne 800 G1 (All-in-One, Core i5-4570S, 2.9GHz, 8GB, 23-inch widescreen LCD monitor, sound), dual boot met Windows and Linux (Ubuntu). Deze terminalkamer moet begin november bruikbaar zijn.

John Peters 19 sep 2014 13:10 (CEST)

Disk- en mailquota verhoogd tot 2 GB

De quota voor de Science home directory / U:-schijf zijn verhoogd tot 2 GB voor alle gebruikers die een lager quotum hadden. Ook de Science mailquota zijn tot 2 GB opgehoogd voor iedereen met een lager quotum. Wie meer quota nodig heeft, kan dat altijd aanvragen via een mail naar postmaster. Deze schijfruimte op de C&CZ-servers wordt gebackupt.

Bram Daams 19 sep 2014 12:39 (CEST)

Rekenclusters stand van zaken

Met de aanschaf van o.a. een server met 3072 GB RAM door Informatica in het kader van de RRF, is het door C&CZ beheerde cn-rekencluster gegroeid tot 1324 cores en 7914 GB RAM. Het coma-cluster van Sterrenkunde, met 320 cores, 240 TB fileserver storage, GPU's en snelle Infiniband interconnectie is een apart cluster. Voor meer info, zie de cn-rekencluster pagina.

Ben Polman 19 sep 2014 11:22 (CET)

Intel compilers nieuwe versie

C&CZ heeft twee licenties voor gelijktijdig gebruik van de nieuwste versie van de Intel Cluster Studio voor Linux aangeschaft. Deze is geïnstalleerd in /vol/opt/intelcompilers en beschikbaar op o.a. clusternodes en loginservers. Ook de oude (2011) versie wordt verhuisd naar /vol/opt/intelcompilers. Om de omgevingsvariabelen goed te zetten, moet men vooraf uitvoeren:

source /vol/opt/intelcompilers/intel-2014/composerxe/bin/compilervars.sh intel64

Daarna levert icc -V het versienummer.

Ben Polman 20 aug 2014 17:42 (CET)

Loginserver lilo2 uitgefaseerd

De vijf jaar oude Linux loginserver lilo2 (Ubuntu 10.04) zal op korte termijn uitgezet worden. Alle gebruikers worden verzocht om over te stappen naar lilo3 (Ubuntu 12.04) of de onlangs aangekondigde lilo4 (Ubuntu 14.04). De namen lilo en stitch wijzen altijd naar de twee door C&CZ aangeraden Linux loginservers.

Erik Joost Visser 20 aug 2014 15:38 (CEST)

Office 365 ProPlus vrijwel gratis voor studenten

Het ISC heeft meegedeeld dat Microsoft Office 365 ProPlus per direct vrijwel gratis is voor studenten van de RU. De enige kosten zijn € 2,99 per jaar administratiekosten van SURFspot.nl. Zie voor alle info de SURFspot.nl Office365 pagina.

Peter van Campen 20 aug 2014 14:41 (CEST)

Alarmmail voor laag printbudget door groepseigenaren in te stellen

De hoogte van het printbudget van een groep, waarbij automatisch een alarmmail naar de eigenaren gestuurd moet worden, is vanaf vandaag aan te passen door die eigenaren op de Doe-Het-Zelf website.

Bram Daams 10 jul 2014 17:49 (CEST)

Limiet op aantal groepen drastisch verhoogd

De limiet op het aantal groepen waarmee men bestanden op netwerkschijven kan delen, is verhoogd van 16 naar 100. Dit historische probleem in het ontwerp van NFS is opgelost in moderne Linux versies.

Ben Polman 2 jul 2014 14:25 (CEST)

Oude financieel systeem FNWI na acht jaar uitgezet

Bij de invoering van BASS in 2006 is besloten om de gegevens uit het toenmalige financiële systeem van FNWI, Airbase, niet over te nemen. Vanwege belastingverplichtingen en om het mogelijk te houden om details van oude inkooporders in te zien, heeft C&CZ deze systemen tot in 2014 in de lucht moeten houden. Nu deze systemen uitgefaseerd zijn, kan ook de domeinnaam dbf.kun.nl, die nog herinnert aan het Directoraat B-Faculteiten van de Katholieke Universiteit Nijmegen, verwijderd worden.

Peter van Campen 20 jun 2014 12:25 (CEST)

Automatische mail bij te laag printbudget

Wanneer het printbudget onvoldoende is, worden printjobs niet meer verwerkt. Omdat men niet altijd snel weet dat dit de oorzaak is, gaat C&CZ een mail sturen wanneer het printbudget te laag wordt. Bij een persoonlijk budget wordt de mail naar het persoonlijke mail-adres gestuurd. Bij een groepsbudget wordt de mail naar de eigenaren van de budgetgroep gestuurd. Stuur een mail naar postmaster als u al eerder gewaarschuwd wilt worden. Vermeld hierbij de naam van de budgetgroep en de hoogte van het printbudget waarbij u een mail wilt krijgen.

Ben Polman 20 jun 2014 10:59 (CEST)

Aanpassing studielandschap en terminalkamers

In de zomervakantie zullen na een verbouwing 28 nieuwe All-in-one (AIO) PC's bijgeplaatst worden in het studielandschap. Terminalkamer TK702, (HG02.702) wordt in deze periode opgeheven.

John Peters 19 jun 2014 13:59 (CEST)

Ubuntu 14.04 op werkstations

Medewerkers die Ubuntu 14.04 op hun werkstation willen, kunnen dat melden bij C&CZ. Testen van Ubuntu 14.04 kan op de nieuwe loginserver lilo4.science.ru.nl. De PC's in de terminalkamers en studielandschap blijven in 2014 nog Ubuntu 12.04 draaien.

Erik Joost Visser 19 jun 2014 13:50 (CEST)

Printerwachtrijen te zien op Doe Het Zelf pagina

Het bekijken van de gecombineerde wachtrij van alle printers is nu mogelijk op de DHZ pagina van C&CZ. Tot nu toe was dit alleen mogelijk via het commando lpq op de door C&CZ beheerde Ubuntu Linux loginservers en werkplekken. Nu kan dit dus vanaf alle apparaten met een webbrowser.

Bram Daams 23 mei 2014 17:25 (CEST)

Nieuwe printserver

De aansturing van vrijwel alle printers is verhuisd naar een nieuwe server. Indien men nog printers aankoppelt van de oude "printer-srv", zal men een mail krijgen met het verzoek om over te gaan naar de nieuwe server, zoals vermeld op de printerpagina. Alle problemen graag melden.

Wim Janssen 23 mei 2014 17:14 (CEST)

Test van Ubuntu 14.04 met Linux loginserver lilo4

Als test voor de nieuwe versie van Ubuntu, 14.04 LTS, hebben we een nieuwe loginserver beschikbaar, onder de naam lilo4.science.ru.nl. Over enige tijd zal deze de vijf jaar oude loginserver lilo2 vervangen. De naam lilo, die altijd naar de nieuwste/snelste loginserver wijst, zal pas dan omgezet worden van de twee jaar oude lilo3 naar de nieuwe lilo4. De nieuwe lilo4 is een Dell PowerEdge R420 met 2 Xeon E5 2430L v2 6-core processoren en 32 GB geheugen. Met hyperthreading aan lijkt dit dus een 24-processor machine. Voor wie de vingerafdruk van de publieke RSA-sleutel wil controleren voor het Science wachtwoord aan de nieuwe server te geven: aa:ad:c0:2e:60:9d:d3:cd:ca:a4:59:7d:d0:d8:4c:68. Alle problemen met deze nieuwe versie van Ubuntu Linux graag melden.

Erik Joost Visser 20 mei 2014 17:02 (CEST)

Posters op canvas (voor in handbagage)

Printen op canvas is nu mogelijk op de posterprinter "Kamerbreed". Een poster op canvas kan gevouwen worden en daardoor meegenomen worden in de handbagage. Dat kan een voordeel zijn t.o.v. een poster op fotopapier, die in een grote koker vervoerd wordt. De prijs voor printen op canvas is 36 € per A0.

Stefan Reijgwart 16 mei 2014 12:15 (CET)

C&CZ dagje uit: donderdag 12 juni

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor donderdag 12 juni. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 13 mei 2014 13:03 (CEST)

Onderhoud wireless infrastructuur op 19 mei a.s.

Op maandagavond 19 mei a.s. vindt er door het ISC een major upgrade plaats van de wireless infrastructuur en het bijbehorende beheersysteem (Prime geheten). Vanaf 20:00 uur zal daardoor de wireless-service (lees: Eduroam) enkele malen onderbroken worden. Bestaande wireless verbindingen worden verbroken en nieuwe verbindingen opzetten is dan tijdelijk niet mogelijk. Vanwege de complexe voorbereidingen is er een kans dat deze werkzaamheden niet of niet volledig op 19 mei kunnen worden afgerond. In dat geval zullen de werkzaamheden worden voortgezet op maandag 26 mei a.s., eveneens met onderbrekingen vanaf 20 uur.

Marcel Kuppens 8 mei 2014 12:12 (CEST)

National Instruments LabVIEW op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, zijn alle DVD's van de versie "Fall 2013" op de Install-netwerkschijf gezet. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Wanneer de 2014-versie arriveert, zal die ook op de Install-schijf gezet worden.

Peter van Campen 24 apr 2014 15:58 (CEST)

Probleem met stokkende grote filetransfers opgelost

A.s. donderdagochtend 24 april zal ISC Netwerkbeheer n.a.v. enkele gemelde problemen met stokkende transfers van grote databestanden een instelling in de RU-firewall aanpassen. In de firewall wordt i.v.m. beveiliging TCP Sequence Number Randomization toegepast. Daarom zal TCP SACK in de firewall uitgezet worden, waardoor moderne hosts die SACK aan hebben staan, toch geen overlast meer ondervinden van stokkende verbindingen door de firewall heen.

Marcel Kuppens 17 apr 2014 17:15 (CEST)

ArcGIS campuslicentie?

De ArcGIS (Geografisch Informatie Systeem) software suite wordt binnen de Faculteit Managementwetenschappen steeds meer gebruikt, waardoor het huidige aantal beschikbare licenties niet meer toereikend is. Zij willen daarom graag weten of er belangstelling bestaat om deel te nemen aan een campuslicentie ArcGIS. Een campuslicentie voor 3 jaar kost het eerste jaar €5500 en de volgende jaren €8500/jaar. Interesse graag melden bij C&CZ.

Peter van Campen 17 apr 2014 13:08 (CEST)

Peage MFP Huygensgebouw 28/29/30 april niet beschikbaar

De Peage-multifunctional (printer/kopieerapparaat/scanner) en de Peage-betaalautomaat bij het restaurant in het Huygensgebouw zullen op 28/29/30 april niet gebruikt kunnen worden. Het ISC gaat dan onderzoeken of Peage ook geschikt gemaakt kan worden voor medewerkers i.p.v. alleen maar voor studenten. Op 28 april wordt de MFP verhuisd naar een testlocatie, op 30 april komt hij terug.

Peter van Campen 15 apr 2014 11:00 (CEST)

Wachtwoorden aanpassen na het Heartbleed OpenSSL lek

Wie niet alle details hieronder wil lezen: Het wordt aangeraden om het Science wachtwoord op de DHZ website aan te passen. Hetzelfde geldt voor het RU wachtwoord en wachtwoorden van andere Internet services.

Op 7 april 2014 werd bekend dat er enkele jaren een kwetsbaarheid (lek) heeft gezeten in een aantal versies van OpenSSL. OpenSSL wordt gebruikt voor het versleutelen van netwerkverkeer. Door dit lek kon een aanvaller de geheime sleutel van een service ophalen, waarmee versleuteld verkeer ontsleuteld kon worden. Daarnaast kon door dit lek een aanvaller het complete geheugen van de service lezen, waarin gevoelige informatie als wachtwoorden kon staan.

Na het bekend worden van dit Heartbleed OpenSSL lek zijn alle kwetsbare C&CZ services automatisch gerepareerd. Daarna zijn op donderdag 10 april nieuwe certificaten ingezet. De oude certificaten worden ongeldig verklaard. Indien men een van deze C&CZ services gebruikt heeft, is het verstandig om het Science wachtwoord op de DHZ website aan te passen. Het oude wachtwoord zou namelijk bij een aanvaller bekend kunnen zijn geworden. Voor een volledig overzicht van C&CZ services die kwetsbaar waren en verwijzingen naar lijsten van kwetsbare externe services, zie de C&CZ certificatenpagina. De meest gebruikte zijn:

 • Mailgebruikers:
  • squirrel.science.ru.nl: De oude Science webmailservice was kwetsbaar sinds 29 januari 2014.
  • roundcube.science.ru.nl: De nieuwe Science webmailservice.
  • autoconfig.science.ru.nl: De website voor automatische configuratie van mailprogramma's als Thunderbird en Outlook.
 • Docenten: dossiers.science.ru.nl en eduview.science.ru.nl
 • MySQL database eigenaren: phpmyadmin.science.ru.nl
 • FNWI nieuwsbrief editors: newsroom.science.ru.nl

Peter van Campen 11 apr 2014 15:20 (CEST)

Aanpassingen Eduroam 27 maart

Het ISC heeft ons meegedeeld dat donderdagavond 27 maart 's avonds instellingen van de controllers van het Eduroam draadloze netwerk aangepast worden om problemen op te lossen. Graag melden bij netmaster@science.ru.nl als deze aanpassingen problemen opgelost hebben of juist problemen lijken te veroorzaken.

Dit staat los van het eerder aangekondigde bijplaatsen en verplaatsen van wireless access points om per eind april de dekking in het Huygensgebouw verbeterd te hebben.

C&CZ verzoekt iedereen om problemen met het draadloze en bedrade netwerk te melden via netmaster@science.ru.nl.

Marcel Kuppens 27 mrt 2014 14:15 (CET)

XP support stopt op 8 april!

Zoals eerder aangekondigd zal vanaf 8 april Windows XP niet meer door Microsoft ondersteund worden. C&CZ adviseert daarom met klem om voor die tijd overgestapt te zijn op een ander besturingssysteem, indien dat mogelijk is. XP-computers die geen upgrade kunnen krijgen, b.v. omdat ze aan meetapparatuur hangen die van XP afhankelijk is, kunnen op een afgeschermd deel van het netwerk geplaatst worden. Upgraden kan b.v. naar een door C&CZ beheerde Windows 7 en/of Ubuntu 12.04 werkplek. Op een beheerde Windows 7 werkplek kan een afdeling lokale beheersrechten (localadmin) krijgen. Ook is het mogelijk om een PC of laptop alleen door C&CZ te laten installeren om daarna het beheer zelf uit te voeren. Neem s.v.p. contact op met de C&CZ helpdesk indien u hiervan gebruik wilt maken. N.b. Als een PC niet voldoet aan de hardware-eisen, dan zal men nieuwe hardware aan moeten schaffen, soms alleen geheugen, soms een nieuwe PC.

Peter van Campen 21 mrt 2014 14:10 (CET)

Wachtwoordblokkade pas na 10 foute pogingen

Tot vandaag werd een Science-account na 3 foute inlogpogingen 15 minuten geblokkeerd. Dit is nu aangepast: pas na 10 foute pogingen wordt het account 30 minuten geblokkeerd. Dit maakt de instellingen identiek aan die voor het RU-wachtwoord.

Merk op dat zowel het Science-wachtwoord als het RU-wachtwoord niet verplicht regelmatig gewijzigd hoeven te worden. Wij adviseren om dit wel te doen, het af en toe wijzigen van wachtwoorden draagt bij aan de beveiliging. Maar denk hierbij aan alle apparaten waar dit wachtwoord op opgeslagen is (laptop, smartphone, thuis-PC, enz.).

Peter van Campen 12 mrt 2014 12:55 (CET)

Matlab R2014a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2014a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2014a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2013b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 12 mrt 2014 12:38 (CET)

Boekjes maken met de Konica Minolta MFP pr-hg-00-002

In de Konica Minolta MFP pr-hg-00-002 zijn een gaatjesmaker en een rug-nieter die kan vouwen geplaatst. Hiermee wordt het mogelijk om complete boekjes te produceren. Er kunnen 2 of 4 gaatjes worden geponst. Maximaal 20 vel kan in het midden (op de rug) geniet worden en gevouwen, waardoor van A3-vellen een A4-boekje gemaakt kan worden, of van A4-vellen een A5-boekje.

Wim Janssen 7 mrt 2014 12:12 (CET)

Aanpassingen Eduroam en bedraad netwerk

Naar aanleiding van diverse klachten over de Eduroam dekking in het Huygensgebouw, is een plan gemaakt, waarbij drie wireless access-points verplaatst en negen stuks bijgeplaatst worden. De verwachting is dat dit per eind april gerealiseerd zal zijn.

De geplande netwerkaanpassingen buiten werktijd aan het bedrade netwerk, om het netwerk geschikt te maken voor IP telefonie, zijn even uitgesteld, omdat bleek dat het netwerk na de aanpassingen minder stabiel was dan voorheen.

C&CZ verzoekt iedereen om problemen met het draadloze en bedrade netwerk te melden via netmaster@science.ru.nl.

Marcel Kuppens 25 feb 2014 12:06 (CET)

SURFnet FileSender: grote bestanden veilig versturen

Sinds 24 februari is de overdracht van grote bestanden via de experimentele versie van SURFnet Filesender ook voor medewerkers met een @science.ru.nl mail-adres mogelijk. Bestanden van maximaal 100GB kunnen aan maximaal 25 ontvangers gestuurd worden. Ook kan aan anderen een "guest voucher" gestuurd worden, waarmee zij van deze dienst gebruik kunnen maken. De bestandsoversdracht vindt versleuteld (via https) plaats naar een server van SURFnet in Nederland. FileSender is vaak beter bruikbaar dan alternatieven vanwege de maximale grootte of de Informatiebeveiliging. De SURFnet FileSender dienst is gebaseerd op het FileSender project waarin SURFnet participeert.

Peter van Campen 24 feb 2014 13:59 (CET)

F-Secure beveiligingssoftware: ook voor Mac en Android

Voor apparatuur die met RU-fondsen of via derde geldstroom ten behoeve van RU-werkzaamheden is aangeschaft, kan een door de RU betaalde versie van de F-Secure beveiligingssoftware geïnstalleerd worden. Er is een versie voor MS Windows 7 en 8 en er is een Mac-versie.

De prijs van F-Secure voor apparatuur (Windows PC's, Macs en Android) die privé eigendom is, is zowel voor medewerkers als studenten verlaagd naar € 2 per jaar. Zoek hiervoor bij Surfspot naar Secure. Natuurlijk kan men in plaats hiervan een ander beveiligingspakket installeren, zoals de gratis Panda voor Windows 8, de gratis Avast voor Windows 7 of evt. de algemeen als minder beoordeelde Microsoft Security Essentials.

Peter van Campen 21 feb 2014 16:38 (CET)

Scannen op Konica Minolta MFP's

Update: per 27 februari zijn de instellingen van de switchpoorten van alle MFP's aangepast. Overblijvende problemen s.v.p. melden bij C&CZ.

Scannen naar e-mail gaat (ging?) soms fout op de KM MFP's. Meestal helpt het uit- en weer aanzetten van de MFP. Maar ook het scannen naar een USB-stick is natuurlijk een alternatief. Log hiervoor in op de MFP met de scan-pincode (1111), leg een origineel in de papierinvoer of op de glasplaat, kies Scan en stop daarna de USB-stick in de USB-poort aan de rechterzijkant van een MFP, bovenaan. Na een paar seconden herkent de MFP de USB-stick en presenteert de keus "Save a document to external memory". Kies OK en druk op Start. Zie ook de RU-handleiding op de RU-pagina over de MFP's.

Peter van Campen 20 feb 2014 17:39 (CET)

Julia programmeertaal

Op de Linux loginservers is vanaf vandaag de programmeertaal Julia beschikbaar. Julia is een high-level dynamische programmeertaal, die ontworpen is om te voldoen aan de eisen van high-performance numerieke en wetenschappelijke berekeningen. Het opvallendste aan Julia is de snelheid, die vaak minder dan een factor twee komt van volledig geoptimaliseerde C-code. Wie Julia ook op andere computers beschikbaar wil hebben, kan contact opnemen met C&CZ.

Bram Daams 18 feb 2014 10:44 (CET)

BASS probleem met Java 7 opgelost

Het ISC heeft ons meegedeeld dat bij de invoering van technische patches voor BASS in het weekend van 1 december, de mogelijkheid om te werken met een recente Java versie (versie 7) abusievelijk was weggevallen. Per 11 februari 2014 is dit opgelost. De functie in BASS om te werken met alle Java SE versies (JRE) op de client (PC) is weer geactiveerd. Tevens hebben alle JAR-bestanden in BASS een security certificaat (ze zijn "gesigned"), waarmee BASS ook voldoet aan de eisen om met de laatste Java SE versies te kunnen werken (Java SE 7.51 en hoger). BASS-gebruikers die met Forms werken zullen pop-up schermen krijgen waarin gevraagd wordt "Do you want to run this application?". Hiervan is een beschrijving gemaakt op het RU-Intranet.

Peter van Campen 11 feb 2014 17:40 (CET)

Telecollege en videoconferencing

FNWI beschikt sinds kort over een zogenaamde telecollegezaal: HG00.108. Hiermee is het mogelijk om studenten die zich elders bevinden virtueel en interactief te laten deelnemen aan een college in deze zaal. Andersom is ook mogelijk. Daarnaast is in de grote vergaderzaal HG01.060 een videoconferencing-faciliteit ingericht. Deze faciliteit dient tevens als backup voor de telecollege-faciliteit. Voor hulp en advies kan men terecht bij de Audiovisuele Dienst van onze faculteit.

Caspar Terheggen 28 jan 2014 12:53 (CET)

RU-uniformering printprijzen

Per 1 februari 2014 zal C&CZ de printprijzen aanpassen, conform het CvB-besluit om print- en kopieerprijzen binnen de RU te uniformeren. Zwart/wit A4 prints zullen hierdoor 5.7% duurder worden. A4-kleur, A3 zwart/wit en A3-kleur worden resp. 18%, 54% en 31% goedkoper. Omdat de hoop is dat het C&CZ printsysteem op niet te lange termijn vervangen zal worden door het RU-brede Peage, zal vooralsnog geen prioriteit gegeven worden aan het herzien van het C&CZ-printsysteem om enkelzijdig printen duurder te maken dan dubbelzijdig, zoals elders op de campus is ingevoerd.

Peter van Campen 27 jan 2014 16:48 (CET)

Nieuwe netwerkschijven groter en prijsgunstiger

Door de aanschaf van een nieuwe file server, kan C&CZ de prijzen voor nieuwe netwerkschijven verlagen met 50%. Vanwege de onlangs aangekondigde nieuwe backupservice zijn nu ook grotere schijven (400 GB) mogelijk. Daarnaast is er de nieuwe optie van een niet-gebackupte netwerkschijf, die een factor vier goedkoper is. Zo'n schijf kan b.v. gebruikt worden om kopieën van een locale schijf op te maken. De overeenkomsten voor het huren van schijfruimte worden net als eerder voor 3 jaar afgesloten. Bestaande overeenkomsten worden niet veranderd.

Peter van Campen 27 jan 2014 16:48 (CET)

MobaXterm: krachtige X11/SSH/enz.-client voor Windows

MobaXterm is nu beschikbaar op de S-schijf. Het is een krachtig en eenvoudig bruikbaar alternatief voor X11/SSH programmatuur als Xming, Xwin32, WinSCP en Putty. Van de MobaXterm website: "MobaXterm is een verbeterde terminal voor Windows met een X11 server, een SSH client met tabbladen en bevat een aantal andere netwerktools voor remote computing (VNC, RDP, telnet, rlogin). MobaXterm brengt alle essentiële Unix-commando's naar het Windows bureaublad, in een enkele exe-bestand dat direct gebruikt kan worden." Ook de OpenGL-ondersteuning kan een reden zijn om MobaXterm te gaan gebruiken. Bij professioneel gebruik dient men een licentie voor de Professional Edition te overwegen. Eerder werd al gemeld dat de ondersteuning van X-win32 stopt per 31 januari 2014. Indien men nog niet overgestapt is, is MobaXterm aan te raden.

Peter van Campen 20 jan 2014 16:56 (CET)

Automatisch configuratie van mailprogramma's

Bij de installatie van allerlei mailprogramma's kunnen vanaf nu alle instellingen (loginnaam, IMAP- en SMTP-server en -parameters) voor de door C&CZ beheerde maildomeinen automatisch opgehaald worden. Men hoeft hiervoor zelf niet veel meer dan het eigen hoofd-mail-adres in te vullen. Zie voor details de mail service pagina. Het gebruik van een webmail dienst als Roundcube is nog eenvoudiger, daar hoeft men helemaal niets aan in te stellen.

Ben Polman 16 jan 2014 17:58 (CET)

Laptops zonder wifi voor gebruik bij tentamens zonder Internet-toegang

Het is nu mogelijk om de laptops uit de FNWI laptop pool te lenen waarin draadloze netwerk is uitgeschakeld. Zulke laptops kunnen gebruikt worden voor tentamens om studenten de mogelijkheid te geven een computer te gebruiken zonder gemakkelijke Internet-toegang. Op twee laptops in de pool is Wifi permanent uitgeschakeld op verzoek van het Onderwijscentrum, dit t.b.v. gebruik bij tentamens door functiebeperkte studenten. Voor grootschaliger gebruik dient men op tijd laptops te reserveren, zonodig met vermelding dat het gaat om laptops met uitgeschakeld draadloos netwerk.

John Peters 9 jan 2014 16:34 (CET)

Backupvoorziening geheel vernieuwd

Van alle belangrijke netwerkschijven worden door C&CZ backups gemaakt. In de afgelopen maanden is de backup service volledig vernieuwd: sneller en meer capaciteit om in de groeiende diskruimte-behoefte te voorzien. Neem bij verlies van bestanden van de netwerkschijven z.s.m. contact op met C&CZ en geef zo compleet mogelijke informatie over de naam van de netwerkschijf en de bestanden en een zo lang mogelijke tijdperiode waarin de bestanden nog aanwezig waren.

Peter van Campen 9 jan 2014 15:39 (CET)

Grote verbeteringen gebruikersinterface Onderwijs in Beeld

Het gebruikersinterface van Onderwijs in Beeld heeft een metamorfose ondergaan. In Blackboard zie je per cursusjaar meteen of er video's aanwezig zijn. In de afspeellijst kun je per video, voor zover aanwezig, de volgende knoppen vinden:

 • externe speler*
 • slides als pdf document downloaden*
 • permanente link**
 • video downloaden

* alleen voor nieuwe opnames van colleges met slides ** alleen voor nieuwe opnames

Bram Daams 19 dec 2013 14:10 (CET)

BASS probleem met Java 7

Het ISC heeft ons meegedeeld dat bij de invoering van technische patches voor BASS in het weekend van 1 december, de mogelijkheid om te werken met een recente Java versie (versie 7) abusievelijk is weggevallen. Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar het is nog onduidelijk wanneer die er zal zijn.

John Peters 13 dec 2013 22:19 (CET)

Uitgestelde vervanging van home-server "bundle"

 Begin     : 20131223 07:30
 Eind      : 20131223 09:00 (verwacht)
 Getroffen   : Gebruikers met homedirectory op "bundle" (te zien op http://DHZ.science.ru.nl)

De vervanging van de oude homeserver "bundle" is uitgesteld en nu definitief gepland op maandagochtend 23 december. Omdat de data ook nu al gesynchroniseerd wordt naar de nieuwe server, zal er niet veel downtijd zijn. De server is als het goed is erg betrouwbaar: hardware RAID-6, dubbele processoren en voedingen en een 5-jaar onderhoudscontract van de leverancier. De performance is o.a. verbeterd door het gebruik van hardware-RAID met een 1 GB schrijfcache met batterij backup.

Bram Daams 13 dec 2013 15:10 (CET)

Upgrade F-Secure beveiligingssoftware

De nieuwste versie van F-Secure is per nu voor thuisgebruik door RU medewerkers voor ca. € 5,25 te koop op Surfspot, gebruik als zoekterm "secure". Het betreft F-Secure Internet Security 2014 voor 1 jaar, voor 1 gebruiker. Deze versie ondersteunt ook Windows 8. F-Secure voor Android en Mac zijn ook beschikbaar onder dezelfde licentie. De ondersteuning voor versie 9, die thuis gratis gebruikt kon worden, stopt per 6 februari 2014. De op de campus gebruikte business suite van F-Secure, die op de Install netwerkschijf te vinden is, is niet meer geschikt voor thuisgebruik, omdat deze moet kunnen communiceren met een policy manager. N.B.: De 1 gebruikerlicentie dekt niet installatie op devices van huisgenoten of gezinsleden. Zie evt. Radboudnet nieuws voor meer info en updates.

Peter van Campen 13 dec 2013 15:01 (CET)

Upgrade FTP service: simpel grote bestanden aanbieden

De Science FTP service is vernieuwd. De service is zowel toegankelijk via het originele FTP-protocol als via het HTTP-protocol van het web. Dit kan de simpelste manier zijn om grote bestanden ter beschikking te stellen van anderen. Op de serverpagina is te lezen hoe men deze service kan gebruiken.

Ben Polman 6 dec 2013 18:10 (CET)

Filemaker Pro Advanced op Install-schijf

Een nieuwe versie van Filemaker Pro Advanced, 12, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

John Peters 5 dec 2013 12:39 (CET)

Onderhoud X-win32 stopt, stap over op Xming

C&CZ stopt eind januari 2014 het onderhoud van de commerciële X server software voor Windows X-win32. Wij adviseren gebruikers over te stappen op de freeware Xming software.

Peter van Campen 26 nov 2013 14:57 (CET)

Ru-wlan draadloos stopt, stap tijdig over op Eduroam

Overal in de RU-gebouwen is het draadloze netwerk Eduroam beschikbaar. Het draadloos netwerk ru-wlan zal per 15 januari 2014 verdwijnen. Schakel dus s.v.p. zo snel mogelijk over op Eduroam. Men kan inloggen met U- of S-nummer@ru.nl en het RU-wachtwoord of met science-username@science.ru.nl en het Science-wachtwoord. Let op: Laptops met Windows8 verbinden soms niet automatisch met Eduroam. Kies in dat geval voor "Microsoft: Beveiligde EAP (PEAP)" bij "Selecteer een methode voor netwerkauthenticatie" tijdens de configuratie. De iPhone, iPad en iPod hebben moeite met meerdere gelijktijdig geconfigureerde bedrijfsnetwerken. 'Vergeet' daarom eerst ru-wlan voordat u Eduroam configureert. Configuratiehandleidingen voor het draadloos netwerk voor allerlei apparaten en besturingssystemen zijn beschikbaar op de website van het ICT Servicecentrum.

Marcel Kuppens 26 nov 2013 11:40 (CET)

Open inprikpunten met authenticatie in Library of Science en op insteekverdieping

Sinds enige tijd zijn in de leeszaal van de bibliotheek en op de insteekverdieping boven het restaurant respectievelijk 32 en 64 geauthenticeerde netwerk-inprikpunten beschikbaar met een snelheid van 100 Mb/s. Sluit een computer aan met een (eigen) UTP-kabel en start een browser. Dan komt men terecht op een website waar men zich kan registreren met het personeelsnummer (U123456) of studentnummer (s123456) of scienceloginnaam@science.ru.nl. Daarna heeft men toegang tot Internet. De bedoeling is om in de toekomst alle openbaar toegankelijke actieve inprikpunten van authenticatie te voorzien. De techniek hierachter is Qmanage van Quarantainenet.

Marcel Kuppens 26 nov 2013 09:02 (CET)

Microsoft support voor Windows XP stopt, stap z.s.m. over!

Vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer door Microsoft ondersteund. C&CZ adviseert daarom met klem om voor die tijd overgestapt te zijn op een ander besturingssysteem. Voor werkplekken binnen FNWI is dat b.v. een door C&CZ beheerde Windows 7 en/of Ubuntu 12.04 werkplek. Op een beheerde Windows 7 werkplek kan een afdeling lokale beheersrechten (localadmin) krijgen. Ook is het mogelijk om een PC of laptop door C&CZ te laten installeren om daarna het beheer zelf uit te voeren. Neem s.v.p. contact op met de C&CZ helpdesk indien u hiervan gebruik wilt maken. N.b. Als een PC niet voldoet aan de hardware-eisen, dan zal men nieuwe hardware aan moeten schaffen, soms alleen geheugen, soms een nieuwe PC.

Peter van Campen 25 nov 2013 17:42 (CET)

F-Secure beveiligingssoftware update beschikbaar / thuisgebruik niet meer gratis

F-Secure is niet langer gratis voor thuisgebruik, maar kan wel nog steeds relatief goedkoop aangeschaft worden door medewerkers en studenten via Surfspot. Surfspot moet de prijsverlaging naar ca € 11.50 nog verwerken, het advies is om daarop te wachten. Voor systemen die eigendom van de RU zijn, is het gebruiksrecht voor de F-Secure beveiligingssoftware door de RU afgekocht. De programmatuur, ook voor de nieuwste versie die Windows 8 ondersteunt, is te vinden op de Install netwerkschijf. Deze informatie zal binnenkort ook verschijnen op de F-Secure pagina op Radboudnet.

Peter van Campen 21 nov 2013 16:25 (CET)

Posterprinter "kamerbreed" gerepareerd

De posterprinter "Kamerbreed" is weer beschikbaar. Omdat de onderdelen slecht leverbaar waren heeft de reparatie helaas lang geduurd.

Stefan Reijgwart 20 nov 2013 14:07 (CET)

Windows 8.1 op Install-schijf

De nieuwste versie van Microsoft Windows, 8.1, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 8 nov 2013 10:48 (CET)

Informatiebeveiliging en cloud-diensten

Bij het gebruik van cloud-diensten zoals Dropbox, Google+, Gmail, iCloud, enz. is het van groot belang om de juiste afweging te maken of de dienst veilig, conform de wet en/of conform het geldende RU informatiebeveiligingsbeleid kan worden ingezet. Met name de opslag van persoonsgegevens is aan strikte regelgeving gebonden. Bij twijfel kan C&CZ hierover proberen te adviseren.

Caspar Terheggen 30 okt 2013 18:24 (CET)

Migratie van @fnwi.ru.nl mailboxen

Het ICT Service Center (ISC) gaat alle mailboxen met een @fnwi.ru.nl adres op de avond van 20 november migreren van de oude Exchange 2003 servers naar de nieuwe Exchange 2010 servers. De aanpassingen op door het ISC beheerde werkplekken zullen automatisch door het ISC gedaan worden. Voor thuiswerkplekken, smartphones, tablets en laptops, door C&CZ beheerde werkplekken en werkplekken in eigen beheer moeten de instellingen handmatig aangepast worden. Vaak zal het voldoende zijn om de servernaam outlookweb.ru.nl te vervangen door mail.ru.nl. In alle gevallen kan C&CZ assistentie verlenen.

Peter van Campen 30 okt 2013 17:42 (CET)

Matlab R2013b

De nieuwste versie van Matlab, R2013b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2013b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2013a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 29 okt 2013 17:18 (CET)

Lange bestandsnamen geven problemen bij printen

Het komt voor dat een printjob niet uit een printer komt als de bestandsnaam langer is dan ca. 110 tekens. De oorzaak is gelegen in een van onze printservers. Er is hierover een waarschuwing op de printerpagina vermeld. Wij werken aan een oplossing.

Peter van Campen 18 okt 2013 15:43 (CEST)

Webmail: Roundcube vervangt Horde

De verouderde webmail service Horde zal op maandag 18 november gestopt worden. De opvolger, die nu al beschikbaar is, is een moderne webmail-omgeving Roundcube, die bij het eerste inloggen de contacten uit Horde importeert. Roundcube heeft allerlei mogelijkheden, zoals het beheren van het delen van mailmappen met andere gebruikers en het filteren van mail direct bij binnenkomst op de server. Zie voor meer info onze mail pagina.

Ben Polman 14 okt 2013 11:16 (CEST)

Nieuw telefoonnummer C&CZ Helpdesk: 20000

Vanaf heden is de C&CZ Helpdesk bereikbaar via telefoonnummer 20000. Het huidige nummer 56666 zal worden uitgefaseerd. Tot 1 november 2013 is de helpdesk nog via het oude nummer bereikbaar, daarna zult u een bericht horen over de wijziging en automatisch worden doorverbonden naar het nieuwe nummer. Vanaf de eerste week van 2014 zal het oude nummer definitief buiten dienst gaan.

Bert Witte 24 sep 2013 16:40 (CEST)

BASS: alleen directe toegang, Port Forwarder stopt

Vanaf 25 september is directe toegang tot BASS voor vrijwel alle FNWI-werkplekken mogelijk zijn. Wie niet direct naar BASS kan, kan werken via VPN of de Windows Terminal Server. De indirecte toegang tot BASS via de Port Forwarder wordt beëindigd. Gebruikers die hun eigen werkplek beheren en nu via de Port Forwarder werken, dienen zelf de port-forwarder regels uit uw hosts bestand te verwijderen. Zie voor meer informatie de BASS-pagina.

Peter van Campen 22 sep 2013 13:51 (CEST)

Ru-wlan draadloos stopt, stap over op Eduroam

Overal in de RU-gebouwen is nu het draadloze netwerk Eduroam beschikbaar. Daarom zal het draadloos netwerk ru-wlan per 1 november 2013 verdwijnen. Schakel dus s.v.p. zo snel mogelijk over op Eduroam. Men kan inloggen met U- of S-nummer@ru.nl en het RU-wachtwoord of met science-username@science.ru.nl en het Science-wachtwoord. Let op: Laptops met Windows8 verbinden soms niet automatisch met Eduroam. Kies in dat geval voor "Microsoft: Beveiligde EAP (PEAP)" bij "Selecteer een methode voor netwerkauthenticatie" tijdens de configuratie. Configuratiehandleidingen voor het draadloos netwerk voor allerlei apparaten en besturingssystemen zijn beschikbaar op de website van het ICT Servicecentrum.

Marcel Kuppens 21 sep 2013 16:01 (CEST)

Prezi Enjoy Edu licentie

Prezi is een cloud gebaseerde applicatie om presentaties te maken en te geven. Het is een alternatief voor powerpoint. Voor docenten en studenten is gratis een uitgebreidere licentievorm beschikbaar, de zogenaamde "Enjoy Edu" license. Deze biedt meer diskruimte, het recht om presentaties niet openbaar te maken en een eigen logo te gebruiken i.p.v. het Prezi logo.

Caspar Terheggen 17 sep 2013 11:45 (CEST)

iOS 7 voor Vodafone Wireless Office gebruikers

Op 18 september introduceerde Apple iOS 7. De update naar iOS 7 heeft als consequentie dat gebruikers van iPhones met een Vodafone Wireless Office abonnement van de RU, de internet (APN) settings van hun iPhone opnieuw handmatig moeten instellen. Dit doet u onder Instellingen / algemeen / mobiel netwerk / mobiel datanetwerk / Mobiele Data / APN, nadat de software op de iPhone is bijgewerkt naar iOS 7. De internet settings (APN) zijn: office.vodafone.nl (Gebruikersnaam: vodafone en Wachtwoord: vodafone).

Bert Witte 16 sep 2013 13:56 (CEST)

Trap niet in phishing mails!

Als u een mail krijgt met als zogenaamde afzender iets als "C&CZ" of "RU Administrator", die u vraagt om uw gebruikersnaam en wachtwoord op een vage website in te vullen of te mailen, doe dat dan s.v.p. niet. Men schrijft dan meestal dat dat nodig is om problemen te voorkomen, maar als u reageert, gaat u juist problemen veroorzaken! Internet-criminelen gebruiken die gegevens namelijk o.a. om spam te versturen via onze mailservers. Ook hebben ze dan toegang tot al uw mail op de IMAP-server en al uw bestanden. De afgelopen weken zijn niet minder dan vijf FNWI-medewerkers en -studenten in zo'n mail getrapt, met overlast voor allen tot gevolg.

Peter van Campen 4 sep 2013 10:45 (CEST)

Prijs A0 posters verlaagd

De prijs van een A0-posterprint van de A0 foto printer is verlaagd van 32 naar 24 euro, omdat de kosten lager uitvallen dan vooraf verwacht.

Stefan Reijgwart 4 sep 2013 10:17 (CET)

Opruiming oude PC's

Update 6 september: Er zijn al meer aanmeldingen dan beschikbare PC's. Volgend jaar zal er waarschijnlijk weer zo'n actie komen.

Ook dit jaar ruimt C&CZ weer oude PC's uit de terminalkamers op. Het zijn Dell Optiplex USFF 760 "rugzakjes" inclusief monitor, toetsenbord en muis. De harde schijf is leeggemaakt, de PC's worden zonder bedrijfssysteem of enige vorm van garantie, hulp of uitleg weggegeven. De PC's worden 'alleen aan FNWI-studenten' geschonken, maximaal 1 PC per persoon. Aanmelding alleen onder vermelding van je Science mail-adres, dat dus eindigt op @student.science.ru.nl, door een mail te sturen naar helpdesk@science.ru.nl, de C&CZ helpdesk. Aanmelding sluit op 1 oktober 2013 of wanneer de voorraad op is. Men krijgt een mail met een datum/tijd om de PC op te halen.

Stefan Reijgwart 3 sep 2013 17:40 (CEST)

Laptop-pool: Eduroam en gastlogin

In de zomervakantie zijn de laptops van de laptop pool aangepast, zodat ze van het draadloze netwerk Eduroam gebruik maken. Tevens is er een gastlogin op alle laptops gemaakt, zodat de laptops ook zonder authenticatie en draadloos netwerk te gebruiken zijn.

Peter van Campen 3 sep 2013 15:45 (CEST)

Inprikpunten met authenticatie in Bibliotheek en op insteekverdieping

Sinds vandaag zijn in de leeszaal van de bibliotheek en op de insteekverdieping respectievelijk 32 en 64 geauthenticeerde netwerk-inprikpunten beschikbaar met een snelheid van 100 Mb/s. Sluit een computer aan met een UTP-kabel en start een browser. Dan komt men terecht op een website waar men zich kan registreren met het personeelsnummer (U123456) of studentnummer (s123456). Daarna heeft men toegang tot Internet. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om te registreren met scienceloginnaam@science.ru.nl. De bedoeling is om in de toekomst alle openbaar toegankelijke actieve inprikpunten van authenticatie te voorzien. De techniek hierachter is Qmanage van Quarantainenet.

Marcel Kuppens 3 sep 2013 15:17 (CEST)

Eduroam draadloos overal, Science draadloos gestopt

Overal in de FNWI-gebouwen is nu het draadloze netwerk Eduroam beschikbaar. Zie de website voor alle informatie. Hiermee is het Science draadloze netwerk verdwenen. Over enige tijd zal ook ru-wlan verdwijnen, dus schakel svp zo snel mogelijk over op Eduroam.

Marcel Kuppens 3 sep 2013 14:31 (CEST)

KM printers/copiers/scanners in bedrijf, Ricohs verwijderd

Alle geplande Konica Minolta MFP's zijn nu in bedrijf, alle Ricohs zijn uitgezet. Enkele printers zijn door KM op zwart/wit ingesteld, zodat men niet onbedoeld kleur kan printen. Ook raden we aan te proberen de printerinstelling op de eigen werkplek standaard op zwart/wit te zetten. Printen en scannen gaat vrijwel hetzelfde als op de Ricohs. FNWI-medewerkers kunnen van C&CZ een pincode krijgen om te kunnen kopiëren op de nieuwe KM MFP's. Studenten kunnen kopiëren op de Peage-MFP bij het restaurant, of ze kunnen scannen en daarna printen.

Peter van Campen 3 sep 2013 14:06 (CEST)

PC's onderwijszalen: meer en nieuw

Op de pagina over de terminalkamers is te lezen hoeveel en welke PC's beschikbaar zijn in de onderwijszalen. De belangrijkste veranderingen zijn:

 • De oude PC's uit TK029, TK206, Studielandschap, Bibliotheek, Projectkamers en Flexwerkplekken zijn vervangen door nieuwe HP Compaq Elite 8300 PC's van het type All-in-one PC.
 • In het studielandschap zijn extra PC's geïnstalleerd.
 • Er is een nieuwe terminalkamer TK702 met 17 PC's.

John Peters 15 aug 2013 16:48 (CEST)

Xafax-kopieerpalen verwijderd

Zoals eerder aangekondigd, zullen vanaf 23 juli 2013 de Xafax-kopieerpalen verwijderd worden. Korte tijd later zullen ook de Ricoh MFP's verwijderd worden. De nieuwe Konica Minolta MFP's zijn al enkele weken beschikbaar. FNWI-medewerkers kunnen van C&CZ een pincode krijgen om te kunnen kopiëren op de nieuwe KM MFP's. Daarom verwachten we geen problemen met het verwijderen van de Xafax-palen. Studenten kunnen kopiëren op de Peage-MFP bij het restaurant, of ze kunnen scannen en daarna printen.

Peter van Campen 22 jul 2013 16:23 (CEST)

Science wireless stopt, Eduroam komt

Binnenkort starten de voorbereidingen voor de komst van het Eduroam draadloze netwerk in de FNWI-gebouwen en de vergroting van de capaciteit van het draadloze netwerk. Bij deze actie zal het Science draadloze netwerk definitief verdwijnen, zoals eerder aangekondigd.

De werkzaamheden beginnen naar verwachting al op 5 augustus a.s. Gedurende een periode van enkele weken zal het Science netwerk geleidelijk verdwijnen terwijl Eduroam verschijnt. I.v.m. deze overgangsperiode adviseren wij om voor die tijd alle draadloze apparatuur over te zetten op ru-wlan.

Marcel Kuppens 13 jul 2013 12:10 (CEST)

Mailproblemen na weggeven wachtwoord aan phishers

 Begin     : 20130701 23:50 
 Eind      : 20121117 ca 10:35
 Getroffen   : Gebruikers van horde webmail en gebruikers die naar o.a. hotmail.com wilden mailen

Horde webmail bleek voor de zoveelste keer misbruikt te worden voor spam. Weer had een naïeve gebruiker het Science-wachtwoord aan phishers/spammers gegeven, waardoor dit mogelijk werd. Nadat eerst horde stopgezet is, is vannacht de login van deze gebruiker afgezet en horde weer herstart. Dinsdagochtend bleek deze kortdurende spam-outbreak toch reden geweest te zijn voor de beheerders van hotmail.com om onze uitgaande mailserver op hun zwarte lijst te zetten. Daarom hebben we dinsdagochtend deze server een ander IP-adres gegeven en Microsoft verzocht het oude nummer van de zwarte lijst te halen.

Peter van Campen 2 jul 2013 12:05 (CEST)

Nieuwe multifunctionele printers overal

Vanaf 1 juli 2013 worden op allerlei plaatsen in FNWI-gebouwen multifunctionele printers/copiers/scanners van het merk Konica Minolta neergezet ter vervanging van de Ricoh's. Lees op de KM-pagina alles over de vervanging.

Peter van Campen 2 jul 2013 00:06 (CEST)


BASS te gebruiken met Java 7

Java 7 kan per 1 juni gebruikt worden om BASS (Oracle Forms) te benaderen, omdat dan de BASS serversoftware een upgrade gehad heeft. Clients kunnen daarna ook de reguliere Java updates installeren, waardoor ze beter beveiligd zijn.

Peter van Campen 31 mei 2013 16:21 (CEST)

A0 fotoprinter weer operationeel

Voor het maken van afdrukken van posters e.d. op hoge kwaliteit fotopapier (maximale papierbreedte 90 cm) kan men nu bij C&CZ terecht. De betreffende printer "Kamerbreed" is dezelfde die tot voor kort via de afdeling Grafische Vormgeving beschikbaar was. De prijs voor een A0 afdruk is 32 euro, kleinere afdrukken zijn ook mogelijk.

Stefan Reijgwart 29 mei 2013 17:35 (CET)

Wachtwoord BASS gelijk aan RU-wachtwoord

Vanaf zaterdag 1 juni wordt voor alle medewerkers het wachtwoord voor BASS (Oracle) hetzelfde als voor de andere concernsystemen: men gebruikt dan bij het inloggen in BASS het U-nummer en RU-wachtwoord. Het aparte wachtwoord voor BASS komt dus te vervallen.

Tevens wijzigt het web-adres (URL) van BASS. Dit wordt: https://bass.ru.nl/ Gebruikers die rechtstreeks in BASS inloggen en een bookmark (favoriet) of snelkoppeling naar BASS hebben gemaakt, moeten deze aanpassen. Gebruikers die via de port forwarder werken moeten in de meeste gevallen ook bepaalde instellingen aanpassen. Op de pagina over BASS wordt e.e.a. verder toegelicht.

Caspar Terheggen 29 mei 2013 15:50 (CET)

Linux loginserver lilo3 vervangt lilo1

Er is een nieuwe Ubuntu 12.04 Linux loginserver beschikbaar, onder de naam lilo3.science.ru.nl. Daarom zal binnenkort de zes jaar oude loginserver lilo1 uitgefaseerd worden. De naam lilo, die altijd naar de nieuwste/snelste loginserver wijst, zal ook omgezet wprden van de vier jaar oude lilo2 naar de nieuwe lilo3. De nieuwe lilo3 is een Dell PowerEdge R410 met 2 Xeon L5640 processoren en 32 GB geheugen. Het zal noodzakelijk zijn de oude lilo(.science.ru.nl) entry uit de file ~/.ssh/known_hosts te verwijderen. Voor wie de vingerafdruk van de publieke RSA-sleutel wil controleren voor het Science wachtwoord aan de nieuwe server te geven: 3e:b9:89:4d:53:9b:8f:4a:97:b2:a1:c3:0d:74:34:2c.

Peter van Campen 29 mei 2013 14:32 (CEST)

Ricoh en Xafax vervanging door Konica Minolta

Over enkele weken zullen we o.a. op plaatsen waar nu nog Ricoh's staan, een multifunctional (MFP) van de nieuwe leverancier Konica Minolta (KM) bijplaatsen. Op de meeste plaatsen zal de Ricoh na een korte overstaptijd verwijderd worden. Op enkele plaatsen zal nog een Ricoh met Xafax-paal tot juli beschikbaar blijven, zodat men oude Xafax-kaartjes op kan maken. Omdat het RU-brede Peage-project voor medewerkers erg uitloopt, worden de KM's op dezelfde manier aangestuurd als de Ricoh's. Het enige verschil is dat de Xafax-palen verdwijnen omdat het contract met Xafax stopt en niet verlengd kan worden. Kopiëren kan daarom op de KM's alleen na het intoetsen van een code. Er zal met afdelingen overlegd worden over de code en op welke kostenplaats de kopieerkosten geboekt kunnen worden. Wie niet over de code beschikt, maar wel over printbudget, kan scannen en daarna printen om iets te kopiëren.

Peter van Campen 29 mei 2013 14:21 (CEST)

ATLAS.ti op Install-schijf

De nieuwste versie van ATLAS.ti, 7, is op de Install-netwerkschijf te vinden. Met ATLAS.ti kunt u kwalitatieve data (interviews, teksten, grafieken, geluidsfragmenten) analyseren. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 29 mei 2013 14:18 (CEST)

Stem-PC's voor studentenverkiezingen

Ook dit jaar heeft C&CZ voor de studentenverkiezingen voor de USR, FSR en OLC enkele stem-pc's in het Huygensgebouw verzorgd. Deze pc's zijn Ubuntu 12.04 Linux pc's, waarop de browser Opera draait in kiosk-mode, zodat de pc alleen te gebruiken is om te stemmen op de website van de verkiezingen, zonder dat men in hoeft te loggen

Peter van Campen 26 mei 2013 12:13 (CEST)

MS Windows 8 op Install-schijf

De nieuwste versie van Microsoft Windows, 8, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Eigen DVD's kunnen ook op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 22 mei 2013 11:13 (CEST)

Foto's Radboud Sports van FNWI medewerkers en studenten in actie

Er zijn foto's van onze helden die op de Radboud Sportdag ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van onze universiteit de eer van onze faculteit hoog hebben gehouden door de voorrondes te winnen. Aanvullende foto's zijn van harte welkom.

W.G.H.M. Janssen 21 mei 2013 18:01 (CEST)

Logins verhuisd

Een aantal science logins is gemigreerd naar modernere fileservers. U kunt hierdoor problemen ondervinden met het verbinden van uw eigen schijf vanaf een niet door C&CZ beheerde werkplek, bijvoorbeeld vanaf thuis via VPN. Raadpleeg in dat geval de Doe-Het-Zelf website voor de actuele locatie van uw "Eigen schijf" (home directory).

Bram Daams 6 mei 2013 17:35 (CEST)

Draadloos netwerk rondom Huygensgebouw

Al enige tijd kan men op het terras aan de achterzijde van het Huygensgebouw verbinding maken met de draadloze netwerken eduroam, ru-wlan en ru-guest (Wireless@RU). Vanaf heden zijn deze netwerken ook beschikbaar op de grasvelden rond Huygens, op het plein bij de hoofdingang en op het plein naast/voor het Linnaeusgebouw. Nadere info over het gebruik en installatiehandleidingen van Wireless@RU zijn te vinden op http://www.ru.nl/gdi/voorzieningen/netwerken/wireless.

Marcel Kuppens 6 mei 2013 11:28 (CEST)

CMS-beheerder Wim Janssen gestationeerd bij C&CZ

Op 15 april 2013 verhuist Wim G.H.M. Janssen (IMAPP en facultaire CMS-beheerder) zijn werkplek naar C&CZ. Wim blijft in dienst van IMAPP maar kan vanuit C&CZ zijn werkzaamheden, waarbij steeds meer wordt samengewerkt met C&CZ, effectiever uitvoeren. Ook is het zo mogelijk om bepaalde taken onder te brengen bij C&CZ zodat er meer ruimte ontstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Er kan enige verwarring ontstaan: bij C&CZ werkt al jaren Wim P.J. Janssen, waardoor vaker een Wim-Wim situatie zal ontstaan.

Caspar Terheggen 12 apr 2013 18:19 (CET)

Electronisch declareren met i-Expense, ook vanaf thuis/Internet

Met de invoering van het electronisch declareren via i-Expense, een Oracle module in BASS-Finlog - het financiële systeem van de universiteit, is het aantal BASS-gebruikers ineens fors toegenomen. Voor de nieuwe gebruikers is het van belang te weten of zij rechtstreeks toegang tot BASS hebben of dat zij via de Port Forwarder dienen te werken. Sinds kort is toegang vanaf thuis/Internet mogelijk indien gebruik gemaakt wordt van VPN. Nadere informatie is te vinden op de pagina over BASS en in een eerder [nieuwsartikel] over het gebruik van BASS in combinatie met de RU firewall.

Inloggen in BASS zal niet vanaf elke werkplek automatisch goed gaan omdat de aansluiting tussen infrastructuur en de verschillende PC-systemen nog niet overal optimaal is. Mocht het inloggen onverhoopt niet of lastig lukken, dan is voorlopig het indienen op papier nog zeer zeker mogelijk, totdat de inlogbarrières zijn overwonnen. De centrale organisatie werkt samen met C&CZ aan deze verbeteringen.

Caspar Terheggen 25 mrt 2013 16:25 (CET)

Reserveringssysteem voor wetenschappelijke instrumenten

In het kader van een samenwerkingsverband tussen FNWI en het UMCN heeft C&CZ een web-applicatie gebouwd t.b.v. het reserveren van wetenschappelijke instrumenten. Het gaat hierbij om het instrumentarium van het Microscopic Imaging Centre (MIC), het Gemeenschappelijk Instrumentarium (GI) en Organische Chemie. De web-applicatie is te vinden op https://bookings.science.ru.nl. Omdat de door C&CZ ontwikkelde applicatie generiek toepasbaar is, zal deze binnenkort ook ingezet worden voor het uitleensysteem van laptops via de Library of Science. Indien u een boekings/reserveringsvraagstuk heeft dat mogelijk opgelost kan worden met deze applicatie, neem dan s.v.p. contact op met C&CZ.

Fred Melssen 22 mrt 2013 14:15 (CET)

Veilige afvoer ICT-apparatuur en datadragers

Voor de afvoer van ICT-apparatuur (PC’s, laptops, servers, etc.) en datadragers (harddisks, tapes) met potentieel gevoelige data, is nu een veilig afvoerkanaal beschikbaar. Deze spullen kunnen aan een medewerker van het Logistiek Centrum worden aangeboden. Het is nu dus niet meer noodzakelijk om eerst zelf harddisks uit systemen te (laten) verwijderen.

John Peters 15 mrt 2013 14:45 (CET)

Nieuwe functioneel beheerder CMS

Peter Klok was jarenlang de steun en toeverlaat (functioneel beheerder in ICT-jargon) voor iedereen bij FNWI die iets deed met websites in het RU Content Management Systeem (CMS). Nu Peter met pensioen is, is deze taak overgenomen door C&CZ. Dit betekent dat men met alle beheer- en ondersteuningsvragen over facultaire websites, wat de onderliggende techniek ook is, bij C&CZ terecht kan. In de praktijk wordt de CMS ondersteuning primair uitgevoerd door Wim G.H.M. Janssen, ICT-specialist bij het instituut IMAPP. C&CZ (in het bijzonder Fred Melssen) zal als achterwacht voor Wim optreden.

Caspar Terheggen 13 mrt 2013 18:11 (CET)

Vervanging van Ricoh multifunctionals door Konica Minolta

De Europese aanbesteding van multifunctionals (MFP's: printer/copier/scanner) voor de universiteit is gewonnen door Konica Minolta. Dat betekent dat de huidige Ricoh-MFP's vervangen zullen worden. Er loopt een project om het MFP-systeem Peage geschikt te maken voor medewerkers. In dit systeem zullen de print- en kopieerkosten voor medewerkers worden doorbelast naar de aanstellingskostenplaats, de huidige budgetgroepen zullen dus verdwijnen. Tot dit project succesvol afgerond is, zal het C&CZ printbudget-systeem in gebruik blijven.

 • Omdat het nieuwe Peage systeem geen Xafax copycards ondersteunt, is het verstandig de eigen voorraad copycards zo klein mogelijk te houden.
 • De eerste MFP's van Konica Minolta in FNWI worden half maart geplaatst voor de uitbreiding Huygens 2.0 (Mercator 1).
 • De eerste vervanging van Ricoh-machines in FNWI zal half april de Peage printer Watt bij het restaurant zijn.

Caspar Terheggen 12 mrt 2013 15:36 (CET)

Matlab R2013a

De nieuwste versie van Matlab, R2013a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab aangeschaft hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2013a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2012b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal R2013a ook beschikbaar komen.

Peter van Campen 12 mrt 2013 15:30 (CET)

Meer IP-nummers voor ru-wlan en Science (draadloos)

Op maandag 4 maart 2013 om 18.00 uur is, zoals kort vooraf aangekondigd, het aantal IP-nummers dat in de FNWI-gebouwen beschikbaar is voor ru-wlan en Science, verdubbeld. Omdat ru-wlan naar een nieuwe nummerreeks verhuisde, hadden gebruikers van ru-wlan daardoor verlies van connectiviteit gedurende enkele minuten. Er was al een plan om ru-wlan en Science binnen de FNWI-gebouwen te vervangen door het RU-brede Eduroam en ru-wlan. Maar het gebruik van het draadloze netwerk groeide zo snel, dat we niet konden wachten tot dit plan uitgevoerd zou zijn. De week ervoor konden enkele gebruikers soms zelfs geen IP-nummer meer krijgen, terwijl de lease-tijd al naar 30 minuten teruggebracht was. Daarom werd deze tijdelijke maatregel toch noodzakelijk, met invoering op korte termijn. Door de verdubbeling kunnen meer gebruikers nu al overstappen op het gebruik van ru-wlan i.p.v. Science, ter voorbereiding op de uitvoering van het genoemde plan.

Marcel Kuppens 5 mar 2013 11:02 (CET)

Phishing mails: "Belangrijke boodschap met betrekking tot uw Radboud Universiteit Webmail" en "Fwd: Your e-mail will expire soon"

Diverse medewerkers van FNWI hebben de afgelopen dagen een phishing mail ontvangen met als onderwerp "Belangrijke boodschap met betrekking tot uw Radboud Universiteit Webmail" en als inhoud "Nieuw Belangrijk Veiligheid Bericht Alert! Inloggen om het probleem op te lossen." Anderen kregen phishing mails met als onderwerp "Fwd: Your e-mail will expire soon". De link die daarbij gegeven wordt, wijst naar een kopie van onze Horde webmail. Grote verschillen zijn:

 • de URL is niet binnen science.ru.nl
 • het is geen veilige https verbinding, het slotje ontbreekt
 • de ingevoerde loginnaam en wachtwoord komen niet uit bij C&CZ servers, maar bij Internet-criminelen. Die hebben dan toegang tot alle bestanden en mail van dat Science-account. Meestal zal men met de logingegevens proberen om spam te versturen via onze mailservers.Dit valt op; C&CZ zal in zo'n geval de gecompromitteerde login z.s.m. uitzetten, om verder misbruik te voorkomen en te voorkomen dat onze mailservers op zwarte lijsten komen.

Het is niet de eerste keer dat we een phishing aanval zien die specifiek op FNWI-gebruikers gericht is, het zal ook niet de laatste keer zijn. Blijf a.u.b. alert! Voor wie meer wil lezen over phishing is deze maandelijkse beveiligingsnieuwsbrief vast erg interessant.

Peter van Campen 14 feb 2013 10:52 (CET)

Nieuwe Radius server voor ru-wlan en eduroam (draadloos)

Op maandagochtend 28 januari 2013 om 8.00 uur zal door het UCI één van de servers waarvan het draadloze netwerk van de RU gebruik maakt, worden vervangen. Deze vervanging zal enige gevolgen hebben voor gebruikers van de draadloze netwerken ru-wlan en eduroam. Nadere info vindt u op onze Storingspagina.

Marcel Kuppens 17 jan 2013 10:59 (CET)

Euroglot: nieuwe licentie op Install-schijf

De nieuwe licentie van Euroglot voor 2013 is op de Install-netwerkschijf te vinden.

Peter van Campen 7 jan 2013 13:34 (CET)

MS Office 2013 op Install-schijf

De nieuwste versie van Microsoft Office, 2013, is voor MS-Windows op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Eigen DVD's kunnen ook op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 3 jan 2013 14:27 (CET)

SPSS 21 en AMOS op Install-schijf

De nieuwste versie van IBM SPSS, 21, is voor MS-Windows, Mac OS X en Linux op de Install-netwerkschijf te vinden. SURFdiensten meldde ook dat het uitgebreid is met o.a. Amos, Modeller en Bootstrapping. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe en ook thuisgebruik door RU-medewerkers en RU-studenten. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Eigen DVD's kunnen ook op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 3 jan 2013 14:21 (CET)

Miro printer: einde onderhoudscontract

Jarenlang gaven sommige gebruikers de voorkeur aan de Xerox Phaser kleuren-printer miro, vanwege de andere (was-)kleurentechniek dan de Ricoh Aficio laserprinters. Het onderhoudscontract van miro kan echter niet verlengd worden. Dat betekent niet dat we de printer nu al stoppen, maar wel dat bij een grote storing in 2013 de printer afgevoerd zal worden. Het is overigens dat bedoeling dat in de eerste helft van 2013 op de RU overal nieuwe multifunctionals neergezet worden.

Peter van Campen 10 dec 2012 13:14 (CET)

Nieuwe TeX Live voor Windows beheerde werkplek

Op de S-schijf is texlive2012 geïnstalleerd, daarnaast is texmaker op de S-schijf toegevoegd, dit is een LaTeX editor, Om de paden naar de onderliggende programma's in texmaker goed te zetten kan eenmalig vanuit texmaker (opstarten via S:\texmaker\texmaker.exe) uit het Options menu -> Settings File -> "Replace the settings file by a new one" gekozen worden om texmaker.ini te overschrijven, kies daartoe het bestand S:\texmaker\texmaker.ini en klik OK. Dit gaat er vanuit dat het bewaren van instellingen via het roaming profile aan staat, anders moet dit iedere keer herhaald worden na inloggen, zie Dhz.

Ben Polman 28 nov 2012 16:52 (CET)

Mailproblemen na weggeven wachtwoord aan phishers

 Begin     : 20121116 04:45 
 Eind      : 20121117 ca 12:00
 Getroffen   : Gebruikers van horde webmail en gebruikers die naar o.a. hotmail.com wilden mailen

Horde webmail bleek wederom misbruikt te worden voor spam. Een naïeve gebruiker had het Science-wachtwoord aan phishers/spammers gegeven, waardoor dit mogelijk werd. Nadat eerst horde stopgezet is, is vrijdagochtend vroeg de login van deze gebruiker afgezet en horde weer herstart. Zaterdagochtend bleek deze kortdurende spam-outbreak toch reden geweest te zijn voor de beheerders van hotmail.com om onze uitgaande mailserver op hun zwarte lijst te zetten. Daarom hebben we zaterdagochtend deze server een ander IP-adres gegeven.

Peter van Campen 19 nov 2012 13:33 (CET)

Matlab R2012b

De nieuwste versie van Matlab, R2012b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab aangeschaft hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2012b beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2012a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal R2012b ook beschikbaar komen.

Peter van Campen 19 okt 2012 18:05 (CEST)

Adobe Creative Suite 6 Web/Design Premium

De nieuwste versie van de Adobe Creative Suite Design/Web Premium Bundel, 6, is beschikbaar voor MS-Windows en Mac OS X. Zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige versie is op de Install-netwerkschijf te vinden. Als we DVD's gebrand hebben is het ook te leen. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe en ook thuisgebruik door medewerkers. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Eigen DVD's kunnen ook op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 18 okt 2012 16:10 (CEST)

Eduroam inkomend werkt weer voor iPhone/iPad/iPod

Het UCI netwerkbeheer meldt dat het probleem voor gebruikers van een iPhone/iPad/iPod met het inkomend gebruik van Eduroam opgelost is. Eduroam inkomend betekent dat men gebruik maakt van het draadloze netwerk van een andere instelling in de wereld, met authenticatiegegevens (login/wachtwoord) van RU of Science.

Marcel Kuppens 5 oct 2012 17:48 (CEST)

Phishing mail: Update Your Web Mailbox

Diverse medewerkers van FNWI hebben de afgelopen dagen een phishing mail ontvangen met als onderwerp "Update Your Web Mailbox !!!" De mail is ondertekend door "Science.Ru.Nl Administrator" en probeert de ontvanger ertoe te verleiden zijn logingegevens prijs te geven. Het is niet de eerste keer dat zo'n phishing attack specifiek gericht is op Science-gebruikers en zal vast niet de laatste keer zijn. In de mail staat een link naar een verkorte URL onder http://goo.gl/ . Wanneer je erin trapt en op de link klikt, dan kom je op een (inmiddels verwijderde) Google Docs site terecht. Als je dan onnozel genoeg bent om in te loggen met Science (of RU) logingegevens, dan zijn die op dat moment bekend bij internet-criminelen. D.w.z. dat zij toegang hebben tot je account en daarmee al je bestanden en mail. Dit kan lang onopgemerkt blijven totdat er op een zichtbare manier misbruik van de logingegevens wordt gemaakt! Meestal zal men met de logingegevens proberen om spam te versturen via onze mailservers, zoals onlangs gebeurde. Dit valt op; C&CZ zal in zo'n geval de gecompromitteerde login z.s.m. uitzetten, om verder misbruik te voorkomen en te voorkomen dat onze mailservers op zwarte lijsten komen.

Peter van Campen 27 sep 2012 11:33 (CEST)

Einde aan transparantenprinter nicolas

Jarenlang was de inkjet transparanten-printer nicolas voor gebruikers van belang, om mooie kleurentransparanten te maken voor presentaties. Omdat deze printer een hardwareprobleem vertoont en nog slechts zeer incidenteel gebruikt werd, is besloten de printer uit te faseren. Indien men nog transparanten wil printen, kan men *lasergeschikte* transparanten gebruiken in de laserprinters.

Peter van Campen 25 sep 2012 16:16 (CEST)

Laptop-pool

Vanaf begin oktober 2012 beschikt FNWI over een uitleen laptop-pool van 64 stuks standaard-RU laptops (HP Probook 6560b). Reserveren en lenen zal via de Library of Science gaan. Gebruik voor FNWI-onderwijsdoeleinden heeft voorrang, speciaal voor de groepen die de laptop-pool meegefinancierd hebben zoals PUC of Science en Practicum Chemie. Het is ook mogelijk een of meer laptop trolleys met ongeveer 21 laptops ineens te lenen. Er is een uitleenreglement. Individuele leners moeten een leenovereenkomst tekenen. De laptops kunnen overal in de faculteit gebruikt worden, b.v. op de "insteekverdieping", het studielandschap zonder vaste werkplekken dat binnenkort geopend wordt.

Caspar Terheggen 25 sep 2012 10:33 (CEST)

TeX Collection 2012

De nieuwste versie van de TeX Collection, juni 2012, geschikt voor MS-Windows, Mac OS X en Linux/Unix, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf, maar is ook te leen.

Peter van Campen 24 sep 2012 11:00 (CEST)

Opruiming oude PC's 2012

Update 27 september: Alle PC's zijn inmiddels weg. Volgend jaar zal er waarschijnlijk weer zo'n actie komen.

Vanaf 24 september kunnen bij C&CZ oude PC's opgehaald worden, die o.a. bij de vervanging van de PC's in de terminalkamers afgelopen zomer vrijgekomen zijn. Deze PC's zijn i.h.a. zo'n 5 jaar oud. De harde schijf is verwijderd. De PC's worden zonder enige garantie weggegeven. Medewerkers en studenten van FNWI die belangstelling hebben voor een van deze PC's, kunnen een afspraak maken via mail naar de C&CZ helpdesk.

Stefan Reijgwart 21 sep 2012 15:21 (CEST)

Update svp Internet Explorer!

Update 24 september: Microsoft heeft een update voor Internet Explorer uitgebracht. Het wordt dringend geadviseerd die te instaleren voordat men Internet Explorer gebruikt om het Internet op te gaan.

19 september: Vanwege een recent ontdekte kwetsbaarheid in Microsoft Internet Explorer (versies 6 t/m 9) wordt geadviseerd de komende tijd niet met Internet Explorer het Internet op te gaan. Bezoeken van niet-besmette websites in ru.nl kan natuurlijk nog wel. Gebruik alternatieven als Google Chrome of Mozilla Firefox. Ook zonder installatie kan men bv Firefox Portable gebruiken.

Peter van Campen 19 sep 2012 12:11 (CEST)

Nieuwe printer 'toorop' bij centrale insteekverdieping

Een nieuwe zwart-wit laserprinter 'toorop', een HP LaserJet 9050 PCL 6, is geplaatst bij HG01.038, tussen de twee centrale trappen op de eerste verdieping van het Huygensgebouw. Binnenkort wordt de "insteekverdieping" daarnaast geopend, een studielandschap zonder vaste werkplekken, geschikt voor laptop-gebruik. Er zijn meer dan 60 aansluitingen voor stroom en netwerk. De netwerk-aansluitingen zullen vrijgegeven worden als de test met 802.1x netwerk-authenticatie voltooid is. Tot die tijd kan alleen het draadloze netwerk gebruikt worden. Twee nieuwe wireless-N access points bieden naar verwachting ruim voldoende connectiviteit.

Peter van Campen 18 sep 2012 16:07 (CEST)

Mobiele telefonie in en om het Huygensgebouw

Mobiele bedrijfstelefonie via Vodafone Wireless Office (VWO) wordt vanaf nu als dienst geboden. De indoor dekking van het Vodafone mobiele netwerk in het hele Huygensgebouw daarvoor goed genoeg. In de planning staat nog de verbetering van de dekking in de kelders en de gebouwen om het Huygensgebouw (Logistiek Centrum, NMR, HFML, FEL en Nanolab). De eerder verwachte aansluiting van KPN en T-Mobile op het hiervoor aangelegde Distributed Antenna System is nog onzeker. Op onze telefonie-pagina is alle informatie te vinden over VWO (mobiel bellen en gebeld worden met de RU-interne vijfcijferig nummers, ook buiten de campus). Ook staat daar meer informatie over IP-telefonie, de toekomst van de vaste telefonie aan de RU.

Bert Witte 12 sep 2012 14:11 (CEST)

Nieuwe printserver voor 64-bits Windows7

Vanwege de overgang van Windows-XP naar 64-bits Windows7 in de terminalkamers hebben we een nieuwe printserver met de naam 'printto.science.ru.nl' moeten installeren. Voor alle gebudgetteerde printers moet deze gebruikt worden. Zie onze printerpagina voor details over hoe een printer onder Windows7 aangekoppeld moet worden.

Wim Janssen 4 sep 2012 16:14 (CEST)

Windows7 en Linux Ubuntu 12.04 in alle onderwijsruimtes

In de zomervakantie heeft C&CZ alle onderwijs-pc's in terminalkamers, collegezalen en colloquiumkamers opnieuw geïnstalleerd, met nieuwe versies van Windows (7) en Ubuntu Linux (12.04). Allerlei bestaande software (voor Windows op de S: en T: schijven) is beschikbaar, maar niet altijd getest. Voor Windows7 is ook een lijst van geïnstalleerde software aanwezig.

Graag alle problemen z.s.m. doorgeven aan C&CZ, bv. via mail naar postmaster@science.ru.nl, zodat we de tijd hebben om problemen op te lossen.

Peter van Campen 21 aug 2012 18:15 (CEST)

Phishing mail: Geweldig nieuws!

Sinds 31 mei krijgen medewerkers van de RU een phishing mail met als onderwerp "Geweldig nieuws!". In de mail staat een link naar een verkorte URL van http://goo.gl/ . Wanneer men erin trapt en op de link klikt, dan komt men op een site van Google Docs terecht die eruit ziet alsof die van de RU zou kunnen zijn. Indien men dan dom genoeg is om in te loggen met het RU U-nummer en RU-wachtwoord, dan zijn die op dat moment bekend bij internet-criminelen, die o.a. kunnen proberen om via deze gebruikersgegevens spam te versturen.

Peter van Campen 31 mei 2012 13:31 (CEST)

Einde aan gratis regelprinter lp5

Sinds ca. 1995 was het mogelijk om gratis op kettingformulieren te printen op de printer lp5. Omdat deze printer sinds vorige week een serieus hardwareprobleem vertoont, waarvan de dure reparatie niet opweegt tegen het incidentele gebruik door een tiental studenten, is besloten de printer niet meer te proberen te laten repareren.

Peter van Campen 22 mei 2012 15:42 (CEST)

Eduroam inkomend werkt weer

Van netwerkbeheer UCI hebben we gehoord dat in de maand april Eduroam-inkomend vanaf een andere instelling niet werkte. De reden zou een wijziging geweest zijn van de manier waarop Eduroam-requests bij het UCI binnenkwamen. Dit is eind april opgelost. Authenticatie kan, zoals uitgelegd op onze pagina over het draadloze netwerk zowel met U-nummer als met Science-loginnaam.

Peter van Campen 9 mei 2012 18:14 (CEST)

Negeer nooit een certificaat-waarschuwing

Wanneer een programma klaagt over een fout certificaat van bv. een website, negeer dat dan nooit, maar meld dit z.s.m. aan C&CZ. De directe aanleiding voor deze waarschuwing is een recente klacht van een browser, die wees op de aanwezigheid van een besmette laptop, die een zogenaamde ARP spoofing aanval lanceerde. De bedoeling van zo'n aanval is om netwerkverkeer af te luisteren om o.a. wachtwoorden te onderscheppen.

Peter van Campen 25 apr 2012 13:47 (CEST)

Adviezen n.a.v. gekraakte nu.nl website

De website NU.nl is gehackt, bezoekers kregen op 14 maart tussen 11:30 en 12:30 een kwaadaardige worm aangeboden. PC's met achterstallige versies van Adobe Reader and Java kunnen besmet geraakt zijn met de Sinowal worm, die tot doel heeft wachtwoorden, online bankgegevens en andere gevoelige data te stelen. Wij hoorden dat een up-to-date installatie van F-Secure Client Security deze malware blokkeerde. Volgens ComputerIdee herkenden maar weinig beveiligingssuites deze malware. De daar genoemde versie van HitmanPro is naar de Install netwerkschijf gekopieerd, voor medewerkers en studenten die hun PC willen scannen.

Algemene adviezen om de risico's te beperken:

 • Houd alle software altijd up-to-date, speciaal browsers, mailprogramma's en programma's die via het Internet verkregen inhoud laten zien: PDF-readers (Adobe, ...), Office, Flash, ...
 • Vertrouw een besmette PC nooit meer: Maak de Master Boot Record schoon, b.v. met TDSSkiller van Kaspersky en doe een verse installatie van het OS met alle beschikbare updates.

Peter van Campen 16 mrt 2012 16:20 (CET)

Nieuwe Matlab licentieserver (oude stopt!) en Matlab R2012a

Er is een nieuwe licentieserver voor het gebruik van Matlab. Wie recht heeft op de nieuwe licentiecodes kan ze krijgen via een mail naar postmaster. De oude licentieserver (matlab.science.ru.nl) zal over enige tijd gestopt worden, dus om problemen te voorkomen dienen alle installaties van Matlab aangepast te worden, ook oude versies! De nieuwste versie van Matlab, R2012a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab aangeschaft hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2012a beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2011b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal R2012a ook beschikbaar komen.

Peter van Campen 13 mrt 2012 23:43 (CET)

Gebruik svp ru-wlan i.p.v. Science draadloos!

Binnenkort zullen in het Huygensgebouw en de gebouwen eromheen, de wireless access points vervangen worden door nieuwe exemplaren met een nieuwe techniek. Hierbij komt het draadloze netwerk Science te vervallen. Ga daarom s.v.p. vooraf over op gebruik van ru-wlan, dat is zowel voor als na de overgang beschikbaar. Men kan inloggen op ru-wlan met U-nummer en RU-wachtwoord, maar ook met science-username@science.ru.nl en Science-wachtwoord. Na de overgang zullen op drukke plaatsen access points met hogere bandbreedte (wireless-N) neergehangen worden. Na de overgang is tevens het draadloze netwerk eduroam beschikbaar, waarop men in kan loggen met U-nummer@ru.nl en RU-wachtwoord, maar ook met science-username@science.ru.nl en Science-wachtwoord. Voor de overgang is Eduroam in de buurt van het Huygensgebouw alleen op het terras achter het restaurant beschikbaar. Op termijn zal ook ru-wlan weer verdwijnen en blijft alleen Eduroam over. Het is overigens de bedoeling om ook buitenruimte als de centrale ingang en grasvelden achter het Huygensgebouw te gaan ontsluiten.

Marcel Kuppens 13 mrt 2012 16:37 (CET)

Nieuw papier voor printers en kopieerapparaten

Het nieuwe Oce BlacklabelZero papier dat uit de Europese aanbesteding van kopieerpapier gekomen is, wordt sinds kort ook in de C&CZ printers, waaronder de Ricoh multifunctionals gebruikt. Het nieuwe papier is witter, milieuvriendelijker en goedkoper. Het minder witte, Biotop papier is nog leverbaar zolang er nog RU-briefpapier van dezelfde kleur is.

Peter van Campen 13 mrt 2012 15:57 (CET)

Welke TK heeft vrije PC's?

Sinds kort is op welke.tk te zien welke terminalkamer vrije pc's heeft. Voordelen boven de al langer bestaande actuele bezettingspagina zijn dat het realtime is en dat men in één oogopslag kan zien of een ruimte voor onderwijs gereserveerd is of zal worden. De website welke.tk is overigens ook prima op een klein scherm van een smartphone te raadplegen. De website is gemaakt door Bas Westerbaan met medewerking van C&CZ, het ontwerp is van Judith van Stegeren, Ruben Nijveld heeft geholpen met de mobiele ondersteuning. De bron van de roosters is Ruuster.nl.

Bram Daams 28 feb 2012 16:53 (CET)

Docenten: test uw cursus-software in de zomer!

C&CZ is van plan om in de zomer alle pc's in de onderwijsruimtes te voorzien van Windows 7 en Ubuntu 12.04, beide 64-bit. Omdat het niet gegarandeerd is dat alle software gewoon werkt met deze versies van de bedrijfssystemen, wordt aangeraden om tijd vrij te houden voor het testen van uw onderwijsprogrammatuur. Hiervoor zullen tijdig bij C&CZ testsystemen beschikbaar zijn.

Wim Janssen 28 feb 2012 15:53 (CET)

Netwerk miniswitch alleen gebruiken na overleg

De nieuwe netwerkswitches staan standaard maar twee verschillende machines (MAC-adressen) aan elke netwerk-outlet toe, bij een derde wordt de outlet een kwartier lang geblokkeerd. Indien het nodig is om meer computers aan een netwerk-outlet te hangen, overleg dan vooraf eerst met C&CZ netwerkbeheer.

Marcel Kuppens 28 feb 2012 14:44 (CET)

Resetknop voor Info-PC's

Gebruikers konden de Info-PC's in de centrale straat voor de Library of Science nooit aanzetten of resetten, omdat ze in een meubel achter het scherm verstopt zitten. Dat is nu opgelost door reset-knoppen aan te brengen aan de zijkanten van het meubel.

Peter van Campen 28 feb 2012 14:29 (CET)

Netwerkproblemen na wijziging 28 januari opgelost

Op zaterdag 28 januari heeft netwerkbeheer UCI de FNWI-router van nieuwe software en configuratie voorzien, o.a. als voorbereiding op IP-telefonie. De week erna werden er onduidelijke netwerkproblemen gemeld, die achteraf getraceerd zijn naar een te hoge cpu-load van de router. Nadat eerst een aantal tijdelijke maatregelen genomen zijn, is afgelopen maandag 20 februari 18:00-18:45 uur een nieuwe configuratie ingevoerd, waarna de cpu-load niet meer hoog geweest is en de netwerkproblemen stabieler verholpen lijken.

Marcel Kuppens 28 feb 2012 14:00 (CET)

Intel Compilers op clusternodes en loginservers

De Intel Cluster Studio voor Linux is beschikbaar op de clusternodes en loginservers in /opt/intel. C&CZ heeft twee licenties voor gelijktijdig gebruik hiervan aangeschaft.

Ben Polman 21 feb 2012 12:48 (CET)

SPSS19 overal, oudere versies vervallen

Op alle door C&CZ beheerde Windows en Linux computers is SPSS19 geïnstalleerd. Het gebruiksrecht voor oudere versies vervalt per juli 2012. De software, ook voor Mac, is ook te vinden op de Install netwerkschijf om zelf te installeren door medewerkers en studenten van FNWI.

Wim Janssen 21 feb 2012 11:29 (CET)

Peage beschikbaar bij FNWI voor studenten RU

Vanaf 13 februari 2012 kunnen studenten van FNWI gebruik maken van de Peage print- en kopieervoorzieningen van de Radboud Universiteit. FNWI medewerkers kunnen er nog geen gebruik van maken. Totdat iedereen met Peage kan printen worden binnen FNWI zowel het bestaande systeem als Peage aangeboden.

Caspar Terheggen 17 feb 2012 19:03 (CET)

Firefox 9 op beheerde Windows PC's

Er is een nieuwe versie van de webbrowser Firefox (9) geïnstalleerd op alle beheerde Windows PC's, inclusief alle plugins die ook voor de oude versie beschikbaar waren. Op dit moment is de nieuwe versie alleen te vinden via het Start-menu, binnenkort ook via de snelkoppeling op het bureaublad.

Ben Polman 7 feb 2012 15:13 (CET)

Maple 15

Er is een nieuwe versie (15) van Maple geïnstalleerd op alle 64-bit Ubuntu Linux machines. Binnenkort zal het ook op de Windows-XP Beheerde Werkplek PCs beschikbaar zijn. Het kan voor Windows (64-bit of 32-bit), Mac of Linux (64-bit of 32-bit) geïnstalleerd worden vanaf de Install netwerk schijf. De licentiecodes zijn via postmaster te verkrijgen. Maple mag door medewerkers en studenten ook thuis gebruikt worden.

Peter van Campen 27 jan 2012 13:11 (CET)

Printer jansteen2 vervangen door escher (HP 9050)

De oude zwart-wit printer in de Library of Science, met de naam jansteen2 is, omdat er storingen waren, vervangen door een nieuwe zwart-wit laserprinter met de naam escher. Escher is een HP LaserJet 9050.

Peter van Campen 23 jan 2012 12:40 (CET)

Huygens e.o. netwerkonderbrekingen zaterdag 28 januari 09:00-13:00

De router voor het Huygensgebouw en aangrenzende gebouwen zal enkele onderbrekingen ondervinden, omdat het UCI nieuwe aansluitingen en nieuwe software gaat installeren. Allerlei netwerkdiensten waarbij clients en of servers via die router aangesloten zijn, kunnen gedurende die tijd storingen ondervinden.

Marcel Kuppens 19 jan 2012 15:12 (CET)

FNWI-onderwijsprijs 2011

kunstwerk

Op de nieuwjaarsreceptie van de faculteit werd de FNWI-onderwijsprijs 2011 uitgereikt aan C&CZ, voor de "jarenlange uitstekende ondersteuning van studenten en docenten", aldus de unanieme jury. De decaan, die de prijs uitreikte, noemde enkele ontwikkelingen in de ICT-infrastructuur en de onderwijsondersteunende systemen en de nauwe samenwerking met docenten en studenten, waardoor producten worden ontwikkeld waar behoefte aan is. De FNWI-onderwijsprijs wordt sinds 2001 toegekend door vertegenwoordigers van de Facultaire Studenten Raad en van de opleidingscommissies (zowel studenten als docenten) en staat onder voorzitterschap van de vice-decaan onderwijs. De prijs bestaat uit een oorkonde en een kunstwerk van de hand van Anneke van Bergen. C&CZ is bijzonder vereerd met deze prachtige blijk van waardering.

Caspar Terheggen 03 jan 2012 14:25 (CET)

Matlab R2011b

De nieuwste versie van Matlab, R2011b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab aangeschaft hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2011b beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2011a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal R2011b ook beschikbaar komen.

Peter van Campen 22 dec 2011 16:42 (CET)

Aanpassing ru-wlan, 19 dec 2011 23:00-24:00 uur

Het UCI deelde mee dat op 19 december 2011 tussen 23:00 en 24:00 uur onderhoud wordt gepleegd aan het ru-wlan draadloze netwerk. Hierbij wordt het aantal IP-adressen verhoogd van ca 2000 naar ca 4000 en de authenticatie wordt versneld en voor iPhones verbeterd. Hierna is het niet meer nodig om profiles te gebruiken voor iPads en iPhones. Gedurende deze tijd zal gebruik van ru-wlan niet mogelijk zijn.

Marcel Kuppens 19 dec 2011 16:31 (CET)

TeX Collection 2011

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2011, geschikt voor MS-Windows, Mac OS X en Linux/Unix, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf, maar is ook te leen.

Peter van Campen 16 dec 2011 17:26 (CET)

Invoering split-view DNS kan gevolgen hebben voor Internet thuis

Wie thuis een science.ru.nl nameserver als ns1.science.ru.nl ingesteld heeft, kan die DNS-servers nu beter uit de lijst van DNS-servers halen. De reden is de invoering van split-view DNS, waarbij interne (RU op de campus) pc's andere antwoorden kunnen krijgen dan externe klanten. Dit is een aantal maanden geleden voor o.a. de DNS zones ru.nl en heyendaal.net door het UCI ingevoerd in het kader van ICT-beveiliging.

Peter van Campen 15 dec 2011 15:08 (CET)

Reageer nooit op mail met vraag naar wachtwoord!

Een paar dagen geleden heeft een van onze gebruikers geantwoord op een mail die zogenaamd van "support" kwam en vroeg naar loginnaam en wachtwoord. Het gevolg was dat even later dit account misbruikt werd om via onze mailservers honderduizenden spam-mails de wereld in te sturen. Daarom is onze uitgaande mailserver op zwarte lijsten beland, van o.a. Windows Live Hotmail. Daarom hebben we vanochtend het IP-nummer van deze machine aangepast, wat de snelste manier is om de server van de lijst af te krijgen. Les: Reageer nooit op een mail die vraagt naar loginnaam en wachtwoord! Dat geeft veel overlast voor ons en andere gebruikers.

Peter van Campen 5 dec 2011 11:10 (CET)

Nieuwe Blackboardbeheerder

Vanaf 15 november jl. is Fred Melssen bij FNWI in dienst getreden. Fred's belangrijkste werkzaamheden worden: ontwikkeling en beheer van ICT-oplossingen tbv het onderwijs en facultair Blackboard-beheerder voor FNWI. Fred is daarmee de opvolger van Pauline Berens en directe collega van Remco Aalbers. Fred is afkomstig van de Faculteit der Managementwetenschappen, waar hij als ICTO specialist, programmeur en facultair Blackboard-beheerder werkte en het UCI waar hij als programmeur in dienst was. Fred's functie valt deels onder het onderwijscentrum en deels onder C&CZ. Zijn werkplek bevindt zich bij C&CZ.

Caspar Terheggen 21 nov 2011 17:18 (CET)

Mijlpaal Linux Rekencluster: 512 CPU-cores en 1024 GPU/CUDA-cores

Begin 2006 is gestart met een facultair Linux rekencluster, door de aanschaf van rackmountable servers met 4 cores door diverse afdelingen van FNWI. De laatste toevoegingen aan het cluster, een machine met 48 CPU-cores en een machine met 12 CPU-cores en 1024 CUDA GPU-cores in 2 NVIDIA Tesla M2090 kaarten, hebben de clustergrootte op deze mijlpaalgetallen gebracht. Om CUDA-cores te gebruiken moet de broncode herschreven worden. De laatste versie van Matlab heeft ondersteuning voor het gebruik van CUDA-cores. Net als op de werkplekken wordt ook op deze servers Fedora Linux langzamerhand vervangen door Ubuntu LTS Linux.

Peter van Campen 31 okt 2011 15:05 (CET)

BASS en enkelvoudige logon

Om veiligheidsredenen was het in het verleden niet toegestaan om rechtstreeks in te loggen in de concernapplicatie BASS, ook niet vanaf het RU interne netwerk; een tussenstap via de Port Forwarder was nodig hetgeen betekende dat er twee keer moest worden ingelogd. Met de invoering van de centrale RU firewall is de tussenstap niet meer vereist (maar nog wel mogelijk) voor PC's die netwerk-technisch 'achter' de firewall staan. Een belangrijk deel van de PC's binnen FNWI staat inmiddels achter de firewall. Op de BASS pagina onder Systeemconfiguratie is te zien wat de status is van uw PC en hoe de configuratie moet worden aangepast om naar enkelvoudige logon over te stappen.

Bram Daams 7 okt 2011 16:35 (CEST)

Mobiele telefonie: dekkingsverbetering en toekomst

De dekking van het Vodafone mobiele netwerk is in het hele Huygensgebouw sterk verbeterd, de bereikbaarheid moet nu overal goed zijn. Het plan is om ook de mobiele netwerken van KPN en T-Mobile aan te sluiten op het nieuw aangelegde Distributed Antenna System. De dekkingsverbetering is een voorwaarde voor het gebruik van Vodafone Wireless Office, waarmee men met een mobieltje kan bellen en gebeld kan worden met de RU-interne vijfcijferig nummers, ook buiten het gebouw. Dit past in het toekomstbeeld voor bedrijfstelefonie aan de RU, dat bestaat uit IP-Telefonie (Voice over IP) voor vaste toestellen en Wireless Office voor mobiel.

Bert Witte 6 okt 2011 14:01 (CEST)

Nieuws over de overdracht van PC's naar GDI

Bij P&O is de overname van de PC's door GDI vrijwel afgerond en er is een werkwijze afgesproken voor de overname van de onderwijs-PC's/studentwerkplekken in alle onderwijsruimtes, de bibliotheek en het studielandschap.

Caspar Terheggen 6 okt 2011 12:43 (CEST)

Matlab R2011a

De nieuwste versie van Matlab, R2011a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab aangeschaft hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64- en 32-bit Linux machines is R2011a beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2010b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal R2011a ook beschikbaar komen.

Peter van Campen 5 okt 2011 23:45 (CEST)

Versiebeheer van tekst en broncode: Subversion hosting

Ontwikkelt u software? Schrijft u code? Dan maakt u vast wel eens zip/tgz bestanden van iets wat (eindelijk) werkt om eventueel later op terug te vallen. Herkenbaar? Dan kunt u nu gebruik maken van de Subversion dienst van C&CZ. Subversion ondersteunt u met het versiebeheer van broncode bestanden. Vorderingen worden inzichtelijk, en 'undo' kan altijd. Bovendien maakt Subversion het bijzonder prettig om met meerdere personen samen te werken aan dezelfde set van bestanden. De Subversion dienst is beschikbaar voor mensen met een Science account. Tevens kan toegang worden verleend aan mensen van buiten de faculteit.

Bram Daams 28 sep 2011 17:16 (CEST)

Klantenmiddag GDI, CIM en UCI

De Gebruikersdient ICT (GDI), de afdeling Concern Informatie Management (CIM) en het Universitair Centrum Informatievoorziening (UCI) houden een gezamenlijke klantenmiddag op donderdag 20 oktober van 14.00-17.00 uur in de Mohrmanzaal (Aula, Comeniuslaan 2). Projectleiders en andere RU-deskundigen spreken die middag over recente ontwikkelingen rondom de digitalisering van documenten op de campus, het opnemen van persoonsgegevens in concernsystemen, het e-mail- en agendapakket Share en het facilitair managementinformatiesysteem Planon. U kunt zich aanmelden (voor 1 oktober) door een mail te sturen naar het UCI-secretariaat of even te bellen (17999).

Caspar Terheggen 28 sep 2011 13:38 (CEST)

Ru-wlan aanpassingen

Sinds kort is het ook mogelijk om op het draadloze netwerk ru-wlan in te loggen met een Science account, door als username in te vullen loginnaam@science.ru.nl. Per 3 oktober gaat het UCI direct peer-to-peer verkeer tussen wireless clients op ru-wlan afzetten, in eerste instantie buiten het Huygensgebouw. Dit komt de beveiliging van het netwerk ten goede.

Marcel Kuppens 20 sep 2011 15:51 (CEST)

Reference Manager licentie stopt eind 2011

Jarenlang had het UMCN een licentie voor gebruik van Reference Manager binnen UMCN en RU. Binnen FNWI hebben sommige medewerkers gebruik gemaakt van deze licentie, in plaats van de RU-standaard EndNote. Per eind 2011 stopt het UMCN met deze licentie, omdat men over is gegaan op EndNote. Meer info over de overstap naar EndNote is te vinden op de website van de UB.

Peter van Campen 19 sep 2011 17:41 (CEST)

Kun.nl mail-adressen verwijderd

Iedereen die nog een @*.kun.nl mail-adres had, meestal als doorstuur-adres naar een @*.ru.nl mail-adres, heeft een kleine twee maanden geleden een mail gekregen dat per vandaag alle @*.kun.nl mail-adressen opgeheven zouden worden. Dat is vandaag ook gebeurd. Een enkele tijdelijke uitzondering is gemaakt voor afdelingen die een probleem hebben om een extern geregistreerd mail-adres gewijzigd te krijgen. Het verwijderen van alle @*.kun.nl adressen is gecoördineerd tussen de beheerders van de diverse mailsystemen van de RU.

Peter van Campen 16 sep 2011 13:11 (CEST)

Adobe Creative Suite 5.5 Web/Design Premium

De nieuwste versie van de Adobe Creative Suite Design/Web Premium Bundel, 5.5, is beschikbaar voor MS-Windows en Mac OS X. Zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige versie is op de Install-netwerkschijf te vinden en te leen. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe en ook thuisgebruik door medewerkers. Eigen DVD's kunnen ook op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 14 sep 2011 11:11 (CEST)

Intro ICT faciliteiten voor nieuwe studenten

In the eerste (introductie) week van het nieuwe studiejaar worden presentaties verzorgd over de facultaire ICT diensten, Blackboard en de studentenportal. Deze presentaties staan nu ook online.

Caspar Terheggen 1 sep 2011 17:14 (CEST)

PC's onderwijszalen: meer, nieuw en Ubuntu

Op de pagina over de Terminalkamers is te lezen hoeveel en welke PC's beschikbaar zijn in de onderwijszalen. De belangrijkste veranderingen zijn:

 • Alle PC's zijn in de zomervakantie opnieuw geïnstalleerd.
 • Alle PC's zijn nu dual-boot Ubuntu Linux en Windows XP. Hiermee is Fedora Linux in deze zalen uitgefaseerd.
 • In TK075 zijn in de zomervakantie 66 nieuwe PC's geïnstalleerd.
 • De nieuwe zaal TK137 is gevuld met 49 PC's uit andere zalen.

Wim Janssen 29 aug 2011 17:59 (CEST)

HP accu terugroepactie

Eerder dit jaar heeft HP een Notebook PC Battery Pack Replacement Program aangekondigd betreffende een aantal laptopmodellen met accu's die mogelijk oververhit kunnen raken met brand- en verbrandingsrisico als gevolg. De lijst met laptopmodellen die mogelijk dit probleem hebben bevat ook een aantal Compaq producten. In de aankondiging van HP staat dat de eenvoudigste manier om na te gaan of een bepaald model een risico oplevert is via de HP Notebook PC Battery Replacement Program website. In de Recall aankondiging belooft HP om de betreffende accu's zonder kosten te vervangen.

Caspar Terheggen 29 aug 2011 16:58 (CEST)

Blackboard FAQ

De vaakst gestelde vragen die bij de Blackboard Helpdesk binnenkomen zijn op een rijtje gezet. Zit uw probleem er niet tussen, of komt u er niet uit mail dan gerust naar bb-nwi@science.ru.nl Blackboard FAQ

Pauline Berens 16 jun 2011 09:17 (UTC)

RU wachtwoord reset voor medewerkers

Met uw U-nummer en RU-wachtwoord logt u in op RU-webapplicaties. Als u uw wachtwoord kwijt bent, kunt u via C&CZ uw wachtwoord laten resetten. Breng uw personeelspas of ander id mee. U krijgt dan een tijdelijk wachtwoord waarmee u zichzelf een nieuw wachtwoord kunt geven in Identity Manager op idm.ru.nl. Maar wist u dat u zichzelf ook een activatiecode kunt laten sms-en nadat u éénmalig twee vragen geregistreerd heeft? Meer info op www.ru.nl/idm en idm.ru.nl. We bevelen deze doe-het-zelf oplossing van harte aan.

Pauline Berens 15 jun 2011 12:19 (UTC)

Oud kun.nl adres laten verwijderen scheelt spam!

De laatste dagen blijkt er bij sommige gebruikers meer spam binnen te komen dan normaal. Vaak is die spam gestuurd naar een oud kun.nl mail-adres. Op de Doe Het Zelf website kunt u zien welke oude adressen u nog heeft. Als u een mailtje naar postmaster@science.ru.nl stuurt met welke adressen u verwijderd wil hebben, kan dat snel veel spam schelen. Er wordt een plan gemaakt om alle kun.nl adressen op te ruimen, maar misschien wilt u daar niet op wachten.

Peter van Campen 11 jun 2011 17:41 (UTC)

ICT-beveiligingscampagne bij FNWI

In april, mei en juni 2011 voeren C&CZ, GDI en UCI een campagne over ICT-beveiliging in de hele RU. In de weken dat de campagne duurt, is er extra aandacht voor zaken als beveiligingssoftware, het up-to-date houden van alle software, het veiliger gebruik van Blackboard, het verzinnen van een goed wachtwoord, het veilig gebruiken van USB-sticks en ‘phishing’. De campagne bij FNWI is begonnen op maandag 23 mei 2011. Op de RU ICT-beveiligingssite vindt u nog veel meer informatie over ICT-beveiliging. Alles onder het motto: RU Secure!

Peter van Campen 25 mei 2011 09:49 (UTC)

F-Secure beveiliging: gratis, ook voor thuis!

Medewerkers en studenten weten soms niet dat de F-Secure beveiligingssoftware gratis is voor alle medewerkers en studenten, ook voor thuisgebruik. Licentiecodes voor F-Secure zijn te vinden op Radboudnet.

Peter van Campen 25 mei 2011 13:36 (UTC)

USB-sticks als bron van besmetting

Veel besmettingen van pc’s vinden plaats doordat malware op een USB-stick automatisch opstart zodra u de stick in de pc steekt. U kunt dat voorkomen door de ‘autorun’- functie voor USB-sticks op uw pc uit te zetten.

Ben Polman 25 mei 2011 13:57 (UTC)

Phishing

Ook gestudeerde en studerende mensen trappen er op de RU blijkbaar soms in: phishing. U krijgt een mail die er op het eerste gezicht uitziet alsof een ondersteuner u vraagt uw wachtwoord even te mailen of op een website in te vullen, omdat anders uw mail-account geblokkeerd wordt. Reageer nooit naar deze nep-afzenders! Een ondersteuner zal u nooit om uw wachtwoord vragen!

Peter van Campen 25 mei 2011 14:56 (UTC)

Kamer uit, beeldschermvergrendeling aan!

Als uw computer onbeheerd achter blijft (geen screensaver met wachtwoordbeveiliging), kan er met de data op uw pc geknoeid worden. Ook kan iemand dan uit uw naam acties ondernemen die niet in de haak zijn. In de campagneweken wordt extra gelet op onbeheerde, niet vergrendelde pc’s op niet afgesloten kamers. In zo'n geval kunt u op uw monitor een 'statische' sticker vinden. De beeldschermvergrendeling van een Windows pc kunt u aanzetten door tegelijkertijd de Windows- en de L-toets in te drukken.

Peter van Campen 25 mei 2011 15:44 (UTC)

Security Quiz

Voor wie wil weten, hoe slim men is met betrekking tot ICT-beveiliging, is de Engelstalige Security Quiz van de Canadese Wilfrid Laurier University een aanrader. Lukt het om daar een 100% score te halen? Een (eveneens Engelstalige) quiz met directe feedback is te vinden bij George Mason University] uit de VS.

Peter van Campen 25 mei 2011 16:07 (UTC)

Virus scanner software op install schijf

Tijdens de ICT beveiligingscampagne werden USB-sticks met virusscanner-software en speelkaarten van Cybersave Yourself uitgedeeld. De virusscanner software van de USB-stick is naar de Install share gekopiëerd.

Peter van Campen 31 mei 2011 12:37 (UTC)

Spammende PC's eerder opgespoord

CERT-RU, die ICT-beveiligingsincidenten binnen de RU coördineert, ontvangt met enige regelmaat meldingen over besmette PC's die spam-mail staan te verspreiden. Vaak zijn deze opgemerkt door Senderbase omdat het dagelijkse volume mail veel hoger is dan het maandelijks gemiddelde. De routers bij FNWI loggen het initiëren van een SMTP-verbinding naar buiten de RU. Bij een abnormaal hoog volume gaat er een alarm af. Daardoor zijn besmette PC's meestal al weer schoongemaakt als de melding bij CERT-RU binnenkomt.

Marcel Kuppens 26 mei 2011 21:21 (UTC)

Ontwikkelingen ICT dienstverlening

Op 1 september 2009 is GDI (Gebruikersdienst ICT) gevormd uit de voormalige Computer Ondersteuningsgroepen (COG's) van de verschillende faculteiten en clusters van onze universiteit. Vanwege de bijzondere rol van ICT voor FNWI is C&CZ als facultaire ICT-dienst blijven bestaan.

Op grond van een besluit van het College van Bestuur worden RU-breed alle standaard Windows werkplekken en studenten-PC's ondergebracht bij GDI. De overige ICT diensten bij FNWI blijven in beheer bij C&CZ. GDI bereidt momenteel de overname van de Windows werkplekken van de stafafdelingen alsmede alle onderwijs-PC's voor. De gebruikers zullen ruim van tevoren worden geinformeerd over de wijzigingen die dit met zich meebrengt. Tot de overname, die gefaseerd zal plaatsvinden, blijft C&CZ verantwoordelijk voor alle ICT dienstverlening t.b.v. FNWI en blijven wij bereikbaar via de bekende kanalen.

Caspar Terheggen 15 apr 2011 16:07 (UTC)

Nieuwe roosterviewer in Blackboard

Voordelen: betere foutafhandeling en fraaiere vormgeving. Meer...

Pauline Berens 22 feb 2011 14:59 (UTC)

Workstation Unlocker op onderwijs PC's

Op alle onderwijs PC's (studielandschap, PC zalen en de info PC's bij de bibliotheek) is Workstation Unlocker geïnstalleerd.

Deze software maakt het mogelijk om, na een ingestelde timeout, een gelockte PC vrij te geven.

De gebruiker, ingelogd op PC, wordt netjes uitgelogd zonder dat een reboot noodzakelijk is.

Informatie over de software is te vinden op www.alexsapps.com

Wim Janssen 16 feb 2011 09:53 (UTC)

Ubuntu login server

In het kader van een gefaseerde overstap van Fedora naar Ubuntu zijn er enkele Ubuntu clients en servers geinstalleerd. Zo ook is er is een experimentele Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) login server lilo1.science.ru.nl geinstalleerd voor algemeen gebruik.

Er is gekozen voor Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) vanwege L(ong) T(ime) S(upport), 3 jaar voor desktops en 5 jaar voor servers. Dit in tegenstelling tot pakweg 1 jaar updates en support voor Fedora. Basis software, zoals veelvuldig in gebruik binnen de Beta Faculteit, is aanwezig.

Het kan bijna niet anders dan dat er nog zaken onbreken of anders werken dan op de huidige Fedora 11 systemen. Ook kan het zijn dat instellingen voor de Fedora installatie niet probleemloos werken op een Ubuntu systeem. Aarzel echter niet om omissies of problemen te melden. Helaas kunnen we niet toezeggen dat we alle problemen per omgaande zullen verhelpen.

Wim Janssen 16 feb 2011 09:53 (UTC)

Nieuwe namen voor Linux login servers

Op dit moment zijn de login servers lilo.science.ru.nl (LInux LOgin server) en stitch.science.ru.nl beschikbaar. Echter de echte machines hebben een andere naam, respectivelijk porthos.science.ru.nl en lijfwacht.science.ru.nl. Dit geeft aanleiding tot verwarring bij sommige gebruikers. Om dit probleem aan te pakken worden machines uitgefaseerd en hernoemd.

De oudste server lilo.science.ru.nl zal uitgefaseerd worden op het moment dat de lilo1.science.ru.nl de taken kan overnemen. De huidige Fedora login server stitch.science.ru.nl wordt hernoemd naar lilo2.science.ru.nl.

De naam lilo wordt tzt een alias voor de snelste login server en de naam stitch wordt voorlopig een alias voor lilo2. Bij vervanging van login servers zullen we vervolgens doornummeren, dus lilo3, lilo4, etc.

Wim Janssen 16 feb 2011 09:53 (UTC)

Microsoft Office 2007

Op dit moment is Microsoft Office 2007 het standaard office pakket op de campus. We hebben getracht om zoveel mogelijk plekken reeds te voorzien van deze software. Indien u op dit moment nog een oudere versie van Office gebruikt is het raadzaam om over te stappen.

Indien de PC die u gebruikt eigendom is van de faculteit kunt u gebruik maken van de campus licentie en kunt U de software bij ons lenen of rechtstreeks installeren van de install disk (\\install-srv.science.ru.nl\install).

Voor PC's die prive eigedom zijn verwijzen we naar Surfspot.

Wim Janssen 16 feb 2011 09:53 (UTC)

Windows printer server

Om afdelings printers beter te bedienen is er een Windows 2008 printer server ingericht. Het betreft de drukker.nwi.ru.nl -- edit 2014-11-18 is inmiddels gewijzigd in drukker.b-fac.ru.nl. Deze machine kan zowel Windows XP, Windows Vista (32 en 64 bit) en Windows 7 (32 en 64 bit) bedienen. Ook worden drivers dmv aankoppelen van de printer server en het selecteren van de print queue automatisch geinstalleerd.

Voordelen:

 • Tot op heden weinig klachten

Nadelen:

 • Uitsluitend bedoeld voor standaard, veel voorkomende printers (HP LaserJet, Xerox, Ricoh)
 • Beperkte beveiliging tegen misbruik
 • Sluit niet aan op de bestaande CnCZ printbudget software, dus geen accounting of printbuget faciliteiten.

Daarom komen alleen printers in aanmerking die niet publiek toegankelijk zijn. Neem contact op met CnCZ om te overleggen of een printer in aanmerking komt.

Zie Printers_en_printen voor uitleg hoe een printer aan te koppelen.

Wim Janssen 16 feb 2011 09:53 (UTC)

Snel op weg met Blackboard video's en handleidingen

Er is volop materiaal om handig te worden in Blackboard, voor elk wat wils: beginners en gevorderden. Manfred te Grotenhuis, docent bij FSW, runt een Blackboard organization speciaal over onderwerp Digitaal Toetsen met Blackboard 9.1. Tot uiterlijk 18 februari 2011 kunnen docenten zich aanmelden bij bb-nwi@science.ru.nl o.v.v. hun u-nummer om lid te worden van deze organization. Echt een aanrader!
Pauline Berens 4 feb 2011 12:44 (UTC)

Informatie over storingen en onderhoud

Actuele storingen vindt u voortaan op de pagina Storingen. Snel geïnformeerd worden? Gebruik de CPK mailinglist of de RSS feed. Het archief bevat Recente Storingen .
Pauline Berens 26 jan 2011 15:25 (UTC)

Blackboard traag? Gebruik Firefox of IE8

Het Grade Center kan traag wezen in IE 7, vooral met veel studenten in een cursus. We werken eraan om Google Chrome beschikbaar te stellen op beheerde werkplekken.
Pauline Berens 26 jan 2011 15:25 (UTC)

Onderwijs in beeld: tips voor docenten

 • Als uw college opgenomen wordt denk er dan a.u.b. aan dat u vragen van studenten herhaalt, de microfoon staat op u afgesteld.
 • Uw Powerpoint-presentatie wordt gescand met OCR software, zodat studenten op tekst kunnen zoeken in het Flash-filmpje. OCR werkt het best als een sheet met tekst begint, niet als het met een plaatje begint.

Pauline Berens 26 jan 2011 15:25 (UTC)

Haal meer uit Blackboard: Evaluation tools

Kent u de tools al waarmee u het gedrag van uw studenten in uw Blackboard-cursus kunt volgen?
Probeer 'ns Control Panel, Evaluation

 • Performance Dashboard: wanneer bezocht een student voor het laatst uw Blackboard-cursus, hoeveel bijdragen aan de discussie leverde een student e.d.
 • Course Statistics: laat alle activiteit van een student in uw Blackboard-cursus zien
 • Early Warning System: geeft een melding als een student een voorwaarde niet haalt, zoals inleveren van een opdracht of laag cijfer. Handig om op tijd actie te ondernemen! Gewoon een kwestie van uitproberen.

Hulp nodig? Mail de FNWI Blackboard Helpdesk

Pauline Berens 26 jan 2011 15:25 (UTC)

MS Office Visio en Project 2010

MS Office Visio en Project 2010 zijn beschikbaar voor computers die eigendom van de faculteit zijn, in vrijwel alle versies: UK/NL en 32/64. Alleen Visio 32 NL ontbreekt op dit moment. De CD's staan op de install schijf.

Peter van Campen 20 dec 2010 16:12 (UTC)

NL Language Pack voor MS Office 2010 UK

De Language Packs voor de 32- en 64-bits versie van MS Office Professional Plus 2010 zijn beschikbaar voor computers die eigendom van de faculteit zijn. De CD's kunnen geleend worden, tevens staan deze op de install schijf.

Peter van Campen 20 dec 2010 12:46 (UTC)

C&CZ RSS Feed voor docenten over ICT en onderwijs

http://wiki.science.ru.nl/cncz/index.php?title=Nieuws&action=feed&lang=nl&feed=rss&tags=docenten

De feed bevat nieuws voor FNWI-docenten over ICT en onderwijs in het algemeen en E-learning en Blackboard in het bijzonder.

Pauline Berens 9 dec 2010 10:04 (UTC)

Endnote X4 beschikbaar

Endnote versie X4 is beschikbaar voor MS-Windows en Macintosh. Het kan voor Windows geïnstalleerd worden vanaf de install netwerk schijf. De CD's kunnen ook door medewerkers en studenten geleend worden, ook voor thuisgebruik. Op de Windows-XP Beheerde Werkplek PCs wordt de software binnenkort geïnstalleerd.

Peter van Campen 6 dec 2010 15:35 (UTC)

Nieuwe mail/agenda-service Share

Het UCI heeft een nieuwe mail- en agenda-service voor de RU ontwikkeld. De nieuwe service heet Share en is gebaseerd op het open standards product Zimbra. Alle RU studenten en een deel van de RU medewerkers maakt al gebruik van Share. Voordat Share voor alle FNWI-medewerkers ingevoerd kan worden, moeten de FNWI Exchange accounts gemigreerd zijn. Dat kan pas wanneer een aantal tekortkomingen in Share is opgelost. Er is nog geen planning voor de invoering van Share bij FNWI te geven.

Caspar Terheggen 20 nov 2010 20:05 (UTC)

Terena SSL certificaten

Voor domeinnamen die zijn geregistreerd via C&CZ kan zonder kosten een gesigneerd SSL certificaat worden aangevraagd door een mail te sturen naar postmaster. Het betreft een certificaat gesigneerd door Terena, een Certificate Authority die door alle standaard browsers wordt vertrouwd.

Caspar Terheggen 20 nov 2010 18:05 (UTC)

Matlab R2010b

De nieuwste versie van Matlab, R2010b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab aangeschaft hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op de door C&CZ beheerde 64-bit Linux machines is R2010b beschikbaar, een oude versie (/opt/matlab-R2009b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal R2010b binnen enkele dagen beschikbaar komen.

Ben Polman 19 nov 2010 17:28 (UTC)

MS Office, nieuwste versies voor campusgebruik voor Windows en Macintosh

De DVD van MS Office Professional Plus 2010 voor Windows XP/Vista/7 NL/UK 32/64 en de UK en NL versie van MS Office for Mac 2011 zijn beschikbaar voor computers die eigendom van de faculteit zijn. De DVD voor Windows kan geleend worden, tevens staat deze op de install schijf. De DVD's voor Macintosh kunnen geleend worden.

Peter van Campen 20 nov 2010 18:51 (UTC)

Beelden Symposium ICT en Onderwijs online

De videos van alle presentaties van het symposium ICT & Onderwijs dat op 1 oktober 2010 werd gehouden, zijn een aanrader voor docenten die geïnteresseerd zijn in onderwijsvernieuwing. De sprekers:
Drs. H.P.A.M. Geurts: Opening
Prof. dr. F.P.J.T. Rutjes: Chemie onderwijs in silico
Prof. dr. S.E. Speller: Een STM voor iedereen (STM=Scanning Tunneling Microscope)
Dr. E.S. Pierson: Virtual Classroom Biologie: het springplank effect
Dr. T.F. Oostendorp: ECGSIM: je houdt je hart (virtueel) vast! (ECGSIM = Electro CardioGram SIMulatie)
Prof. dr. E. Barendsen: Wiki-technologie en samenwerkend leren

Pauline Berens 11 okt 2010 12:35 (UTC)

Blackboard nieuwe versie

Er is een nieuwe versie van Blackboard in gebruik genomen. Verder is de Blackboard pagina in de C&CZ Wiki vernieuwd en er is een nieuwe facultaire Blackboard-beheerder.

Pauline Berens 11 okt 2010 11:57 (UTC)

Blackboard en Onderwijs In Beeld

Voor Onderwijs in Beeld is een nieuwe Flash player beschikbaar met extra handigheidjes.

Pauline Berens 11 okt 2010 11:57 (UTC)

Blackboard en de Studentenportal

De Studenten-portal wordt de centrale dagelijkse ingang tot de RU web services voor studenten. Ook de meest recente Blackboard announcements staan op de portal.

Pauline Berens 11 okt 2010 11:57 (UTC)

Eerstejaars: Science-mail doorgestuurd naar @student.ru.nl

De eerste paar weken van het nieuwe collegejaar werd mail naar nieuwe studenten @student.science.ru.nl, doorgestuurd naar hun Studielink adres, omdat er nog geen @student.ru.nl adres beschikbaar was. Vandaag is dit doorsturen gewijzigd naar het @student.ru.nl adres, omdat Biologie anders geen mail kon sturen naar alle nieuwe studenten. Als een nieuwe student het doorstuur-adres wil wijzigen, dan kan dat op de Doe-Het-Zelf website.

Ben Polman 23 sep 2010 16:23 (UTC)

Instellingen bewaren op B-FAC PC's

Wie gebruikersinstellingen bewaard wil zien bij inloggen op de PC's in studielandschap, cursuszalen etc., moet eenmalig op de Doe-Het-Zelf website bij Profiel aanvinken "Zwervend profiel voor het B-FAC domein". Hierdoor wordt dan wel het inloggen iets trager, omdat de instellingen van een server opgehaald moeten worden. Het voordeel is dat alle gebruikersinstellingen dan wel bewaard worden. Een voorbeeld hiervan is het vertrouwen van alle "ru.nl" sites in de NoScript Firefox uitbreiding, dat nodig is om bv. Blackboard te gebruiken. Nieuwe logins zullen vanaf nu een zwervend profiel krijgen in alle domeinen.

Ben Polman 22 sep 2010 17:44 (UTC)

Nieuw afdelingshoofd

Per 1 november 2010 zal Peter van Campen terug gaan naar een technische functie als beheerder/ontwikkelaar, hij wordt opgevolgd als afdelingshoofd C&CZ door Caspar Terheggen.

Peter van Campen 22 sep 2010 13:44 (UTC)

Kopieerkaartjes verdwijnen

De kopieerkaartjes met een magneetstrip, die men kan gebruiken bij de multifunctionele kopieerapparaten, zullen over enkele maanden gaan verdwijnen. Om te printen en kopieren gebruikt men in het toekomstige Peage-systeem een chipkaart en een netwerk-budget. Binnenkort zal een eerste apparaat in de centrale hal van het Huygensgebouw hiermee uitgerust worden. De eerste maanden is het systeem alleen bruikbaar voor studenten, dus zullen de overige FNWI-multifunctionals pas later naar dit systeem omgezet worden. Aan afdelingen het advies om voor niet meer dan enkele maanden kopieerkaartjes in voorraad te nemen.

Peter van Campen 22 sep 2010 09:06 (UTC)

Print-opdrachten verwijderen onder Linux

Het verwijderen van een aangeleverde print-opdracht is nu ook vanaf Linux mogelijk. Dit kan m.b.v. het lprm commando. Het werkt op alle door C&CZ beheerde Linux servers en werkplekken, zowel 32-bit als 64-bit.

Ron Sommeling 21 sep 2010 16:44 (UTC)

Miro printer alternatieven

De oude printer miro is enkele weken defect geweest, maar nu weer gerepareerd. Er is geen onderhoudscontract meer, we proberen miro aan de praat te houden, al was het maar om de tonercartridges op te maken. Indien men de output van deze Xerox Phaser 7300DX veel beter vindt dan die van de andere (Ricoh, HP) kleurenprinters en ook die van de RU copyshop, kan men zich melden bij C&CZ, dan kan C&CZ de aanschaf van een nieuw exemplaar overwegen.

Mathieu Bouwens 21 sep 2010 16:29 (UTC)

Symposium Onderwijs-ICT bij afscheid Kees Keijzers

Bij gelegenheid van het afscheid van Kees Keijzers van de faculteit NWI organiseren het Onderwijscentrum (OWC) en de afdeling Computer- en Communicatiezaken (C&CZ) op vrijdag 1 oktober vanaf 13:15 uur een symposium in het Linnaeusgebouw: "Simuleren en afkijken in de collegezaal: onderwijsinnovatie met ICT". Het symposium laat producten zien voor het onderwijs, die het resultaat zijn van de nauwe samenwerking tussen docenten en ICT’ers die op zeer korte afstand van de docent/onderzoeker werken en die affiniteit hebben met het betreffende vakgebied.

Voor het programma en gedetailleerde informatie, zie de uitnodiging.

Peter van Campen 31 aug 2010 12:29 (UTC)

Bij vraag om wachtwoord via mail: niet reageren!

Met enige regelmaat krijgt men tegenwoordig phishing-mail, waarin men gevraagd wordt om loginnaam en wachtwoord door te geven. Graag wil C&CZ *nogmaals* benadrukken dat het uiterst onverstandig is om voetstoots alles te geloven wat in een brief of e-mail staat en dat *geen enkele officiële instantie* u ooit per e-mail of telefonisch om uw wachtwoord zal vragen, net zomin als om uw pincode van uw bankrekening. Wanneer een argeloze gebruiker er toch in trapt, wordt zijn account meestal snel daarna misbruikt om spam te sturen, waardoor onze mailservers op zwarte lijsten komen, met overlast voor alle gebruikers als gevolg.

Peter van Campen 18 aug 2010 11:31 (UTC)

Microsoft Office 2007 geinstalleerd in onderwijsruimtes

Op de PC's in de onderwijsruimtes is Microsoft Office 2007 geïnstalleerd ter vervanging van Microsoft Office 2003. Er is hulp beschikbaar voor de overstap naar Office2007:

Wim Janssen 9 aug 2010 07:52 (UTC)

Onderwijs PC's bruikbaar voor alle RU-studenten

Alle RU-studenten kunnen vanaf nu gebruik maken van de PC's in de FNWI PC-onderwijsruimtes. Hierbij moet moet men dan kiezen voor het RU domein en inloggen met het RU-account (S-nummer en RU-wachtwoord).

Pas wanneer de "provisioning" van het RU-account van alle RU-medewerkers naar het RU Active Directory domein gerealiseerd is, kunnen ook alle RU-medewerkers op deze manier inloggen.

FNWI-medewerkers en -studenten kunnen uiteraard gebruik blijven maken van het B-FAC domein met hun Science account. Andere medewerkers of gasten kunnen via hun afdelingscontactpersoon een tijdelijk Science account aanvragen.

Wim Janssen 5 aug 2010 13:42 (UTC)

Personele wijzigingen: Jos Alsters, Pauline Berens

Jos Alsters heeft per 15 juli 2010 C&CZ verlaten. Hij is gestart met een eigen ICT-adviesbedrijf Itsal.nl, "IT Services vanuit Open Standaarden". C&CZ heeft de bedoeling om Jos nog wel voor enkele opdrachten in te huren.

Per dezelfde datum is Pauline Berens begonnen als medewerker van zowel OWC als C&CZ, als ICT-beheerder/ontwikkelaar voor FNWI-onderwijs.

Peter van Campen 16 jul 2010 14:49 (UTC)

Uitfaseren Solaris servers: Solo en Solost

De Solaris loginservers solo en solost zullen op 1 juli 2010 definitief uitgefaseerd worden. Stap svp over naar de vervangende Linux Fedora loginservers lilo en stitch. Bij problemen hiermee kan Postmaster hulp bieden. Door het uitfaseren van alle Solaris servers stopt de beheerinspanning van C&CZ voor dit operating system. Nu er plannen zijn om op een andere Linux distributie over te gaan voor servers en/of werkplekken, zal hiermee het aantal ondersteunde operating systemen voorlopig gelijk blijven.

Wim Janssen 21 mei 2010 07:52 (UTC)

Microsoft Office 2007

C&CZ gaat Microsoft Office 2007 Enterprise gefaseerd invoeren op alle Beheerde Werkplekken. Tot nu toe is Office 2007 alleen op verzoek van afdelingen geïnstalleerd op hun Beheerde Werkplekken, vanwege de totaal andere layout en compatibiliteitsissues. Binnenkort wordt Office2007 op alle PC's in het Studielandschap geïnstalleerd, in de zomervakantie volgen alle andere PC-zalen die voor onderwijs gebruikt worden.

Afdelingen kunnen zich bij C&CZ melden om voor hun Beheerde Werkplekken een automatische uitrol van Office2007 uit te laten voeren. Voor zelf-beheerde PC's kan men via de install netwerkdisk de software installeren. De benodigde licentiecodes worden door Postmaster op verzoek gemaild naar uw facultaire of RU mail-adres.

Er is hulp beschikbaar voor de overstap naar Office2007:

 • Een Learning Guide voor alle onderdelen van Office2007 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access) en ook voor Windows7. Deze is uitsluitend vanaf de campus te raadplegen.
 • De informatiesite van het project Uitrol Office 2007 van de GebruikersDienst ICT
 • Inloopsessies bij een docent met uitleg over Office2007 en de Learning Guide: donderdag 27 mei in E.1 2.50 (Erasmusgebouw, laagbouw zaal 2.50). Tijden: 10:00-11:00, 11:00-12:00, 14:00-15:00, 15:00-16:00. Dinsdag 8 juni in Gymnasion GN3. Tijden: 10:00-11:00, 11:00-12:00.

Wim Janssen 20 mei 2010 11:24 (UTC)

Studenten testen nieuw print/kopieer-systeem

De onder genoemde test door studenten is afgesloten, het Peage project loopt door. C&CZ zocht voor het project Peage, dat een RU-breed print/kopieersysteem op moet leveren, 25 studenten. Deze studenten kregen € 50,- print/kopieerbudget in het nieuwe systeem. De voorwaarden om mee te doen waren:

 • student FNWI
 • in bezit van OV-chipkaart
 • aanwezig zijn bij de instructiebijeenkomst op donderdag 27 mei 2010 tussen 12:30 - 13:30 uur in CC3
 • bereid campusbreed (FMW, Letteren, FNWI en Managementwetenschappen) zwart/wit print/kopieeropdrachten uit te voeren tijdens de testperiode (tot 2 juli 2010)
 • bereid ervaringen te delen in de evaluatie

De eerste 25 die zich via mail aanmelden bij Peter van Campen werden geselecteerd, sluitingsdatum was 25 mei.

Peter van Campen 19 mei 2010 15:22 (UTC)

Verminderen mail van *-studenten-* mailing lists

Studentenvertegenwoordigers meldden in het reguliere overleg met C&CZ dat sommige studenten de hoeveelheid mails die ze ontvangen via de Mailman mailinglists graag zouden zien verminderen. De mailing lists voor studenten zijn de paraplu-lijst fnwi-studenten en de lijsten voor studierichting en jaargang waaruit de paraplu-lijst bestaat. Daarom heeft C&CZ de configuratie van de -studenten- mailing lists aangepast, zodat digests (samenvattingen) voor de -studenten- lijsten nog maar eens per week worden verstuurd. Dit heeft natuurlijk alleen effect voor studenten die aangegeven hebben zo'n digest te willen ontvangen in plaats van elke mail afzonderlijk. Voor alle andere C&CZ Mailman mailinglists blijft de digest periode op de standaard 1 dag staan. De digest optie kan per gebruiker per mailing list aangezet worden, b.v. op de website van de studierichting/jaargang-lijst, via "change your subscription options".

Peter van Campen 21 mei 2010 10:37 (UTC)

Zaalwacht studielandschappen voor problemen in pc-zalen

C&CZ en de Library of Science gaan vanaf 3 mei testen met het inzetten van de zaalwachten van het studielandschap voor de pc-zalen op de begane grond van het Huygensgebouw. Problemen met pc's in die zalen kunnen tijdens deze test bij voorkeur bij de zaalwacht in het studielandschap gemeld worden. Ook kijkt de zaalwacht regelmatig in de pc-zalen of de gedragsregels (niet eten, drinken of anderszins overlast veroorzaken) gehandhaafd worden.

Peter van Campen 29 apr 2010 13:12 (UTC)

Nieuwe Windows Terminalserver voor BASS-Finlog en Tracelab

Omdat de huidige Windows terminalserver ts1.nwi.ru.nl hardware problemen vertoont, is besloten om de machine te vervangen. De nieuwe machine is een virtuele Windows 2008 terminal server. Dit betekent onder andere dat het gebruikersinterface veranderd is, het lijkt meer op Windows Vista of Windows 7. Een connectie maken naar deze machine gaat op dezelfde manier als voorheen, wijzig enkel de naam ts1.nwi.ru.nl in ts2.nwi.ru.nl. Deze machine is primair bedoeld voor het gebruik van BASS-Finlog en Tracelab.

Wim Janssen 23 apr 2010 13:25 (UTC)

Zwervende gebruikersprofielen aan en uit te zetten

Op de Doe-Het-Zelf-website is het mogelijk om zwervende gebruikersprofielen (roaming user profiles) voor de domeinen NWI en B-FAC aan en uit te zetten. Standaard zijn zwervende profielen wel ingeschakeld voor het NWI domein en niet voor het B-FAC domein. Aanmelden zonder zwervend gebruikersprofiel zal in het algemeen ietsje sneller zijn, maar een nadeel is dat gebruikersinstellingen niet bewaard blijven. U kunt hierbij denken aan het Desktop achtergrondplaatje, documenten op de Desktop, Email instellingen, 'Favorieten', 'Recente documenten', etc. Met name bestanden die op het bureaublad worden gezet worden niet bewaard!

Ron Sommeling 23 mrt 2010 14:48 (UTC)

Linux cups server en printen met gebruik van Kerberos tickets

Vanaf november 2009 moest voor het afdrukken vanaf Linux naar een gebudgetteerde printer telkens uw accountwachtwoord worden ingetikt. Dit gaf soms problemen als de toepassing niet vanuit een terminal was gestart. Nu is er een CUPS-server drukwerk.science.ru.nl ingericht die voor gebudgetteerde printers authenticatie met een geldig Kerberos ticket vereist, waardoor het telkens intikken van het wachtwoord niet meer nodig is. Beheerde Linux PC's met Fedora 8 en hoger maken al gebruik van deze CUPS-server. Een Kerberos ticket granting ticket kan men krijgen door kinit te tikken.

We zullen proberen deze CUPS-server zo aan te passen dat deze ook voor Windows IPP-printen gebruikt kan worden.

Ron Sommeling 23 mrt 2010 09:55 (UTC)

Nieuwe pc's in pc-zalen dual-boot Windows/Linux

Alle nieuwe pc's in de pc-zalen/terminalkamers en studielandschap zijn als dual-boot pc ingericht: een individuele student of medewerker kan kiezen voor het starten van Windows-XP of van Linux Fedora 11 Linux. De zalen kunnen nu dus ook voor cursussen gebruikt worden waar Linux nodig is. Alleen de oudere pc's in TK075 (HG00.075) zijn nog single-boot Windows-XP. In de loop van 2010 zal de migratie naar Windows 7 en Ubuntu 10.04 Linux gaan beginnen.

Wim Janssen 23 mar 2010 09:35 (UTC)

Oude pc's te koop voor FNWI-medewerkers en -studenten

In januari zijn alle meer dan 5 jaar oude pc's in de pc-zalen/terminalkamers en studielandschap vervangen door nieuwe. FNWI-afdelingen hebben al de mogelijkheid gehad om hun belangstelling voor deze oude pc's door te geven. Er zijn nog enkele tientallen pc's beschikbaar, die met niet veel meer dan "garantie tot om de hoek" aangeboden worden aan individuele FNWI-medewerkers en -studenten voor 100 euro per stuk. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met C&CZ (Helpdesk, Theo Neuij/Mathieu Bouwens, 20000). Specificaties: Dell Optiplex SX280; Pentium 4 dual core processor 2.8 GHz, 1 GB werkgeheugen, 80 GB harde schijf, inclusief (aangekoppeld) 17" TFT-scherm, toetsenbord en muis.

Theo Neuij 12 mar 2010 18:15 (UTC)

Web-applicatie voor aanwezigheid medewerkers

Binnen diverse afdelingen van de Algemene Dienst van FNWI wordt sinds enige tijd gebruik gemaakt van een aanwezigheidsregistratie/kloksysteem gebaseerd op het open source systeem TimeTrex. Andere afdelingen die interesse hebben om het systeem te gebruiken voor een of meer medewerkers, kunnen zich melden bij C&CZ. Registratie gebeurt met pasjes of via het web. Het kan een goed hulpmiddel zijn voor het administreren van variabele werktijden. Het is een enigszins flexibel systeem, dat bijvoorbeeld ook op "automatisch klokken" ingesteld kan worden, zodat het dan alleen gebruikt wordt voor registratie van verlof, ziekte e.d. Er is overigens (nog) geen koppeling met de RU BASS-HRM registratie, die minstens eenmaal per kwartaal bijgewerkt moet worden.

Astrid Linssen 12 mrt 2010 16:25 (UTC)

Openingstijden C&CZ aangepast

C&CZ kan de in 2008 verruimde openingstijden niet langer handhaven, onze nieuwe openingstijden zijn van 08:30 uur tot na 18:00 uur.

Peter van Campen 5 mrt 2010 16:50 (UTC)

Tijdsbesparing bij het maken van afspraken (agendabeheer)

Mocht u veel tijd kwijt zijn met het plannen van afspraken, vooral wanneer dat met vrij vaste en/of grote groepen medewerkers is, lees dan verder.

De afgelopen paar weken is bij het Faculteitsbureau met succes getest met de Mozilla SunBird kalendersoftware. Hierin ziet men de bezet-informatie van op dit moment enkele tientallen medewerkers die gebruik maken van Outlook, Google Calendar of een FNWI E-Groupware kalender.

Mocht u belangstelling hebben om ook van deze kalendersoftware gebruik te maken, dan horen we dat graag, met erbij een lijst van de personen met wie u het vaakst (groeps)afspraken maakt. Deze personen kunnen alvast zelf de instellingen van hun agenda wijzigen.

Overigens is het de bedoeling dat in 2010 de RU overstapt op een modern mail/agendasysteem voor alle medewerkers en studenten. Dat systeem is te gebruiken met een prima webclient, maar ook met Outlook, Thunderbird e.d. Dat moet het maken van afspraken met RU-medewerkers pas echt eenvoudig en efficiënt maken. Als u daarop kunt/wilt wachten, hoeft u natuurlijk niet te reageren.

Peter van Campen 4 mrt 2010 16:05 (UTC)

Endnote X3 beschikbaar

Endnote versie X3 is beschikbaar voor MS-Windows en Macintosh. Het kan voor Windows geïnstalleerd worden vanaf de install netwerk schijf. De CD's kunnen ook door medewerkers en studenten geleend worden, ook voor thuisgebruik. Op de Windows-XP Beheerde Werkplek PCs is de software ook geïnstalleerd.

Ben Polman 3 mrt 2010 17:09 (UTC)

Office2007 en Learning Guide

Afdelingen die graag overstappen van Microsoft Office XP naar 2007 op hun Windows beheerde werkplekken, kunnen hiervoor een verzoek bij C&CZ indienen. Om gebruikers te helpen bij de migratie, heeft de RU een Nederlandstalige Learning Guide aangeschaft, die vanaf het campusnetwerk geraadpleegd kan worden. De gids bevat ook informatie over Windows7.

Ben Polman 3 feb 2010 17:12 (UTC)

BASS op Mac en Linux

Het gebruik van de BASS (Oracle) concern applicaties voor HRM en financiele transacties wordt alleen ondersteund voor een beperkt aantal Windows-omgevingen. Maar omdat BASS in essentie een Java-toepassing is die vanuit een browser wordt gestart, moet het in principe ook kunnen werken op andere platformen zoals Macs en Linux werkstations. Het blijkt inderdaad mogelijk te zijn om b.v. een bestelling te doen via BASS vanaf een Linux (Fedora 11) systeem en we hebben gehoord dat het ook kan werken vanaf een Mac. Op onze BASS pagina hebben we enkele hints verzameld die kunnen helpen om e.e.a. aan de gang te krijgen voor diegenen die enige experimenteerwerk niet uit de weg gaan.

Caspar Terheggen 7 jan 2010 16:08 (UTC)

Vervanging van pc's in pc-zalen

In de derde week van januari zullen 122 pc's in pc-zalen TK149/TK153, biologie practicum TK329 en het studielandschap worden vervangen door nieuwe. De overlast voor studenten zal minimaal zijn in deze week. Afdelingen die interesse hebben om een aantal van deze meer dan 5 jaar oude pc's over te nemen, kunnen contact opnemen met C&CZ (Theo Neuij, 56666).

Theo Neuij 7 jan 2010 15:07 (UTC)

PC's in de Library of Science toegankelijk voor alle RU studenten

Alle studenten van de Radboud Universiteit kunnen sinds 23 december 2009 met hun RU account (s-nummer) gebruik maken van de PC's in de Library of Science in het Huygensgebouw. Kies bij het inloggen voor het RU logon domein.

Let op:

 • Persoonlijke instellingen van de software blijven niet bewaard op deze PC's.
 • De zwart-wit-printers in de nabije omgeving van de bibliotheek zijn standaard gekoppeld. Andere printers moeten bij iedere sessie opnieuw ingesteld worden. Je kunt een instructie krijgen bij de balie.

FNWI-studenten en -medewerkers kunnen ook inloggen met hun science-account (domein B-fac), echter zonder hun persoonlijk profiel. De U-netwerkschijf met hun persoonlijke data is dan wel gekoppeld. Op de PC's in de terminalkamers is het persoonlijke profiel nog steeds beschikbaar.

In januari 2010 worden de PC's in het studielandschap vervangen door gloednieuwe exemplaren. Ook deze PC's zullen dan toegankelijk worden voor alle studenten van de RU.

Caspar Terheggen 23 dec 2009 15:48 (UTC)

Nieuwe Comodo-certificaten met Windows Mobile 6.1 probleem

De in mei aangekondigde Comodo SSL-certificaten worden nu langzamerhand op de RU in gebruik genomen. De verwachting dat het "popup-vrije" certificaten zouden zijn, is niet helemaal gehaald: gebruikers met een smartphone met Windows Mobile 6.1 wordt geadviseerd om de aanwezigheid van het Comodo SSL root-certificate te controleren. Indien dit root-certificate niet aanwezig is, kan in de toekomst geen gebruik gemaakt worden van het beveiligde draadloze netwerk of beveiligde RU-websites.

Ben Polman 23 dec 2009 16:40 (UTC)

F-Secure beveiliging: nieuwe versie, minder belastend

Versie 9 van de beveiligingssoftware F-Secure is beschikbaar op Radboudnet. De nieuwe versie is minder belastend voor de pc. De RU-licentie omvat ook thuisgebruik door medewerkers en studenten. In januari 2010 zal C&CZ starten met het installeren van deze versie op de C&CZ-beheerde MS-Windows werkplek.

Wim Janssen 23 dec 2009 14:13 (UTC)

Backup tape robots ge-upgrade

We hebben onze twee 5 jaar oude LTO2 (200 Gb/tape ongecomprimeerd) 8-Tape Library units naar twee LTO4 (800 Gb/tape ongecomprimeerd) 24-Tape Library units. We hebben ze R2D2 en C3PO genoemd. Deze upgrade verhoogt de backup-capaciteit dus met een factor 12. Dit was nodig omdat er steeds meer data gebackupped moet worden. Bovendien zijn de nieuwe drives sneller waardoor backups en restores sneller worden en de operationele tijd die hiermee gemoeid is afneemt.

Binnenkort zullen we een nieuwe bestemming voor onze oude, maar nog steeds goed functionerende LTO2 units zoeken. Neem voor meer informatie hierover contact op met postmaster at science.ru.nl.

Caspar Terheggen 23 dec 2009 15:48 (UTC)

Troosterprijs 2009 voor Remco Aalbers

De Troosterprijs 2009 is toegekend aan Remco Aalbers. Een van de systemen die hij ontwikkelde is de webtoepassing RUMBA (RU Master BAchelor) voor het maken en aanbieden van studieinformatie. Enkele andere aansprekende voorbeelden van zijn werk zijn ROB (Rapportage OnderwijsBelasting), de experimentele portfolio voor studenten, de Virtual Classroom voor Biologie en de wiki’s. De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 18 december, 16:00 uur in HG00.304. In zijn presentatie ging Aalbers niet diep in op de ontwikkelde systemen, maar legde de gevolgde ontwikkelmethode uit: Agile software-ontwikkeling van web-applicaties op basis van open standaarden en open source.

Peter van Campen 21 dec 2009 11:07 (UTC)

Mail onterecht in Spam-folder

Op 7 december is bij de reguliere update van het spamfilter, een nieuwe filter-set geactiveerd die in sommige situaties wat al te enthousiast mail als spam bestempelde. Dit leidde ertoe dat sommige valide mail ten onrechte in de Spam-folder terecht kwam; false positives. Wij raden iedereen aan in de Spam-folder (onder Inbox) te kijken of daar false positives in terecht zijn gekomen. Eens per week een blik op de Spam-folder werpen is altijd een goed idee als men geen enkele mail wil missen, maar voor 7 en 8 december is er dus ook directe aanleiding toe .

Een uitgebreide verhandeling over onze virus- en spamfiltering en de mogelijkheden voor persoonlijke instellingen is aanwezig.

Onze excuses voor eventuele overlast.

Peter van Campen 15 dec 2009 17:08 (UTC)

Stroomstoring op zaal

Op 13 december 2009 om 18:50 is de stroomvoorziening van een aantal servers op onze computerzaal uitgevallen. Het gaat om de toevoer naar de servers *achter* de UPS, de batterij die tot doel heeft de servers ongevoelig te maken voor storingen aan het elektriciteitsnet. Het UVB onderzoekt de oorzaak. De storing trof een groot aantal file-servers, web-servers (waaronder squirrel), een LDAP-server, enz. We hebben inmiddels alle systemen omgeprikt naar een andere toevoer. De laatste is omstreeks 10:20 uur vanmorgen gestart. Het komende uur zouden alle services weer beschikbaar moeten komen.

Caspar Terheggen 14 dec 2009 09:24 (UTC)

Linux printprobleem en -wijziging

De FSR rapporteerde een beveiligingslek in het printen vanaf Fedora Linux, dat het mogelijk maakte om van andermans budget te printen. Als noodoplossing moet men op een Linux machine, zoals lilo en stitch, het wachtwoord intikken bij het printen naar een gebudgetteerde printer. Zie de print informatie voor het printen naar gebudgetteerde printers vanuit een applicatie die niet om een wachtwoord vraagt. Een definitieve oplossing, het invoeren van een centrale CUPS-server, was op korte termijn niet te realiseren. Met dank aan de FSR voor het rapporteren van het beveiligingslek.

Ron Sommeling 19 nov 2009 13:53 (UTC)

Linux loginserver: upgrade en uitbreiding

De algemeen toegankelijke Linux loginserver lilo (formeel porthos.science.ru.nl) heeft een upgrade van het operating systeem naar Fedora 11 gekregen. Tevens is een tweede Linux loginserver ingericht met de naam stitch (formeel lijfwacht.science.ru.nl). De software op lilo en stitch is identiek, maar stitch heeft modernere, krachtigere hardware (8 cores, 2.5 GHz elk, 8GB intern geheugen). Doordat er nu twee Linux loginservers zijn, heeft men een uitwijkmogelijkheid in geval van problemen. Deze wijzigingen waren noodzakelijk i.v.m. een security probleem met lilo voor de upgrade en passen in ons streven om de oude Solaris loginservers solo en solost op termijn uit te faseren. Voor meer info zie de pagina over servers.

Caspar Terheggen 19 nov 2009 13:19 (UTC)

BASS aanpassing zelfbeheerde werkplek en downtijd

Indien men een zelfbeheerde werkplek heeft waarop BASS gebruikt wordt, moet men voor 9 november de BASS software aanpassen om problemen te vermijden. De door C&CZ beheerde Windows-werkplekken zijn/worden op tijd aangepast. Deze aanpassing is nodig om van de nieuwe BASS-servers gebruik te kunnen maken. BASS zal ontoegankelijk zijn van vrijdag 6 november 12:00 uur tot maandag 9 november 08:00 uur.

Peter van Campen 16 okt 2009 14:53 (UTC)

Internet domeinnaam registratie/verhuizing

Recentelijk heeft C&CZ een partner-account bij domeinnaam registrar QDC verkregen, waarmee we een .nl, .com, .org of .eu domeinnaam snel en eenvoudig kunnen aanmaken. Het (technisch) beheer van de domeinnaam wordt door C&CZ gedaan (via onze eigen Internet domain name servers). Hiermee wordt de Radboud Universiteit Nijmegen houder van de domeinnaam in plaats van bv. een medewerker van een afdeling. Het verhuizen van bestaande domeinnamen naar de registrar QDC is ook mogelijk, maar vereist wat extra papierwerk, zie de domeinnaamregistratie pagina voor meer informatie.

Caspar Terheggen 1 okt 2009 14:58 (UTC)

Studentenprinterwijzigingen

Naast de printer jansteen is een tweede HP4350 zwart-wit laserprinter jansteen2 geplaatst. Dit maakt printen eenvoudiger voor studenten: als er een probleem met een van deze printers is, kan men eenvoudig de andere kiezen. Reparaties van deze printers kunnen lang duren omdat er geen onderhoudscontract meer voor is. De HP4350 printers monet en chagall zijn verwijderd.

Theo Neuij 28 sep 2009 12:05 (UTC)

PC-zalen vernieuwd en uitgebreid

De meer dan vijf jaar oude pc's in PC-zalen HG00.029 en HG02.702 zijn vervangen door nieuwe. Hierbij is tegelijkertijd uitbreiding met in totaal 27 pc's gerealiseerd vanwege de gestegen studentenaantallen. Beide zalen zijn dual-boot: iedere pc is zowel bruikbaar met Microsoft Windows als met Fedora Linux. Door te wachten op de lagere prijzen van de huisleverancier, na de nieuwe Europese aanbesteding van werkplek-pc's, kon een besparing van duizenden euro's gerealiseerd worden. De overige kleine honderd pc's die in 2004, bij de oplevering van de eerste fase van het Huygensgebouw, aangeschaft zijn voor de pc-zalen, zullen volgens plan eind 2009 vervangen worden.

Peter van Campen 25 sep 2009 14:31 (UTC)

Nieuwe versie van Mediawiki

Er is een nieuwe versie van Mediawiki (1.15.1), de software waar alle wikis van de Faculteit op draaien, geïnstalleeerd. Tevens zijn de extensies bijgewerkt naar nieuwste versies.

Ben Polman 26 aug 2009 09:38 (UTC)

Nieuwe snellere Ricoh printer/copier

De printer, scanner en kopieermachine Ricoh Aficio MP 5000 met de naam watt vervangen door een snellere z/w machine Ricoh Aficio MP 7000 met de naam volta.

Het adresboek van watt is grotendeels overgezet op volta. Let op: volta kan alleen maar in z/w scannen i.t.t. watt.

Ron Sommeling 17 aug 2009 07:10 (UTC)

Redundante netwerkverbindingen

Sinds vandaag hebben alle netwerkswitches in Huygensgebouw en overige gebouwen op het Toernooiveld een tweede, redundante glasvezelverbinding naar de distributierouter van FNWI. Deze router bestaat uit twee gekoppelde, zelfstandig draaiende switches op verschillende locaties. Resultaat is dat wanneer een glasvezelverbinding onderbroken raakt of één van de routerswitches uitvalt, dit een nauwelijks merkbaar effect heeft op bestaande netwerkverbindingen. Een sterk verbeterde beschikbaarheid van de netwerkvoorzieningen dus.

Marcel Kuppens 20 jul 2009 12:06 (CEST)

F-Secure licentiecodes op Intranet

Om de overstap van McAfee naar F-Secure makkelijker te maken is op de website van de RU ICT-beveiliging alle benodigde informatie over F-Secure software vermeld. Na inloggen met U- of S-nummer zijn de licentiecodes direct te zien.

Peter van Campen 2 jul 2009 16:08 (CEST)

Nieuwe extensie AWC Forum op wikis beschikbaar

Een nieuwe forum extensie is nu beschikbaar voor alle wikis, zie de geïnstalleerde MediaWiki extensies voor meer informatie.

Remco Aalbers 17 jun 2009 16:02 (CEST)

Vrij beschikbare anti-RSI software

De vrij beschikbare anti-RSI software Workrave is op alle door C&CZ beheerde Windows pc's beschikbaar. Als Workrave niet vanzelf opstart, kan men zelf Start -> Programs -> Workrave gebruiken. Wanneer men Workrave niet automatisch op wil laten starten, kan dat via Start->Programs->Startup en daar Workrave verwijderen.

Theo Neuij 17 jun 2009 14:26 (CEST)

Snelle info pc's, ook voor niet-FNWI gebruikers

Sinds enkele dagen staat er een zuil met vier pc's in de centrale straat van het Huygens gebouw bij de Library of Science. Studenten hadden behoefte aan pc's voor het snel raadplegen van informatie, IHZ heeft het meubel laten ontwerpen, C&CZ heeft de pc's geplaatst. Nieuw is dat ook niet-FNWI gebruikers in kunnen loggen met username/password van een ander domein dan Science, bijvoorbeeld in het domein RU met s-nummer en KISS-wachtwoord voor een student. U-nummer en RU-wachtwoord voor een medewerker werkt (nog) niet. Vanwege de snelheid van inloggen worden geen netwerkprofielen van een gebruiker geladen. Specifieke FNWI-programmatuur en printen is (voorlopig) niet mogelijk.

Peter van Campen 16 jun 2009 17:11 (CEST)

C&CZ dagje uit: 8 juli

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor 8 juli. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 16 jun 2009 16:07 (CEST)

McAfee stopt! Stap over op F-Secure

De datum van het eerder aangekondigde stoppen van de McAfee licentie, 1 september 2009, komt naderbij! Ook op de Windows Beheerde Werkplekken wordt McAfee stapsgewijs vervangen door F-Secure, beginnend met PC-zalen en studielandschap. Gebruik door medewerkers en studenten is ook thuis toegestaan. De F-Secure Client Security software is op de install netwerkschijf te vinden. Licentiecodes kunnen bij C&CZ verkregen worden. Een goede beveiliging is meer dan een virusscanner, zie bv. de RU ICT-beveiliging website over het beveiligen en schoonmaken van een pc.

Wim Janssen 16 jun 2009 15:44 (CEST)

Software update: Maple 13

Er is een nieuwe versie (13) van Maple geïnstalleerd op Linux/Solaris. Begin volgende week zal het ook de Windows-XP Beheerde Werkplek PCs beschikbaar zijn. Het kan voor Windows geïnstalleerd worden vanaf de install netwerk schijf. De DVD kan ook door medewerkers en studenten geleend worden, ook voor thuisgebruik.

Peter van Campen 12 jun 2009 17:55 (CEST)

SPSS 16 beschikbaar op alle linux systemen

Het statistische software pakket SPSS is nu ook op alle linux systemen beschikbaar.

Ben Polman 5 jun 2009 16:08 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (7.0)

Er is een nieuwe versie (7.0) van Mathematica geïnstalleerd. De CD's zijn te leen voor afdelingen die meebetalen aan de licentie.

Ben Polman 27 mei 2009 16:54 (CEST)

Mathematica Player

In alle terminalkamers is Mathematica Player geïnstalleerd, hiermee zijn Mathematica notebooks af te spelen, zie de Wolfram website voor meer informatie.

Ben Polman 27 mei 2009 12:07 (CEST)

Andere Surfnet SSL-certificaten

Via Surfnet zijn gratis SSL-certificaten van Cybertrust te verkrijgen. Surfnet heeft gemeld het contract op te zeggen per 1-1-2010 en over te gaan op certificaten van Comodo. Er is meer informatie beschikbaar. Comodo certificaten zijn op dit moment nog niet te krijgen. Cybertrust-certificaten worden waarschijnlijk 3 maanden na het opzeggen van het contract, dus per 1 april 2010, ongeldig. Voordelen van Comodo zou zijn: wildcard-certificaten en prive-certificaten. Meer info volgt zodra de nieuwe service beschikbaar is.

Ben Polman 20 mei 2009 15:55 (CET)

Adresboek FNWI in Outlook/Thunderbird/Squirrel

Het is erg makkelijk om alle mail adressen van medewerkers en studenten te vinden in Outlook,Thunderbird of Squirrel door gebruik te maken van het LDAP adresboek.

Ben Polman 24 mrt 2009 13:50 (CET)

Van Dale woordenboeken online

De UB heeft een licentie voor de Van Dale woordenboeken online. Deze zijn ook thuis te gebruiken.

Peter van Campen 20 mrt 2009 12:21 (CEST)

Nieuwe versie squirrel (webmail)

squirrel.science.ru.nl is vervangen door de laatste nieuwe versie en is verhuisd naar een nieuwe webserver.

Ben Polman 20 feb 2009 16:54 (CET)

1234567890 seconden sinds The Epoch

A.s. zaterdag 14 februari om 00:31:30 Nederlandse tijd bereikt de in de Unix wereld gangbare tijdaanduiding, namelijk het aantal seconden sinds 1 januari 1970 UTC ('The Epoch'), het "mooie" getal 1234567890. Misschien nog wel spannender is dat in de vroege ochtend van 19 januari 2038 de tikker de maximale waarde bereikt die in een 32 bit signed integer past. Gelukkig is er nog voldoende tijd om een oplossing te bedenken voor deze uitdaging waarbij het Y2K probleem volkomen verbleekt.

Caspar Terheggen 9 feb 2009 14:22 (CET)

Opnieuw stroomstoring serverruimte HG04.070

Op zaterdag 31 januari 2009, 's nachts rond 03:00 uur is brandbeveiliging aan de stroomvoorziening van de computerruimte HG04.070 wederom geactiveerd, waardoor de stroomvoorziening volledig afgeschakeld werd. Ook deze keer was er geen sensor die een te hoge temperatuur heeft gedetecteerd.

Er is geen extra informatie beschikbaar gekomen die een meer definitieve aanwijzing kan geven over de oorzaak van de laatste 'Noodstop' van de UPS!

Om een nieuw onterecht brandalarm te voorkomen, kan alléén één (1) tijdelijk geplaatste, mechanische temperatuur-schakelaar de 'Noodstop' veroorzaken.

Het brand-beveiliging-schakelsysteem met de 4 temperatuur sensoren is afgekoppeld van de UPS-noodstop. Het systeem is wel werkend en nog steeds aangesloten op het gebouw-bewaking-systeem.

Er is ontdekt dat bij elke toegangsdeur een brand-sleutel-schakelaar aanwezig was, direct aangesloten op 'Noodstop'. Deze schakelaars werden niet door het gebouwsysteem bewaakt. De schakelaars zijn afgekoppeld van de 'Noodstop' en worden nu wél middels het gebouwsysteem bewaakt.

Met deze opzet wordt bereikt:

 • dat er nog steeds een werkende brandbeveiliging is, met een tragere sensor op één (1) plaats (nabij de hot-spot).
 • dat een storing in het oude circuit of in de deurschakelaars wordt gedetecteerd, maar zeker géén noodstop veroorzaakt.
 • dat het ook duidelijk is wanneer een probleem in de UPS de 'Noodstop' veroorzaakt.

Afhankelijk van de toekomstige alarmen zullen nieuwe gegevens beschikbaar komen die inzicht geven in de problematiek.

Bij uitblijven van enig alarm, is afgesproken dat de huidige inrichting tenminste twee maanden in bedrijf blijft.

Jos Alsters 9 feb 2009 12:31 (CET)

Software licenties voor medewerkers en studenten van de RU

Omdat er veel softwarelicenties zijn, waarbij de voorwaarden vaak verschillen voor gebruik door medewerkers, studenten, op de campus en thuis, heeft het UCI een nieuwsartikel over het bestellen van software gemaakt. Veel informatie over (licentie)software is ook te vinden op de C&CZ softwarepagina, bv over software voor computers met Microsoft Windows.

Peter van Campen 6 feb 2009 13:15 (CET)

PC-zaalbezetting weer beschikbaar

Het gebruik van de PC-zalen wordt weer gemonitord. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Cacti voor het weergeven van de met SNMP verkregen data.

Wim Janssen 2 feb 2009 21:09 (CET)

PC-zalen opgewaardeerd

In de afgelopen weken hebben vrijwel alle oudere PC-zalen een upgrade gehad. Die PCs hebben nu minimaal 1 GB geheugen en een verbeterde MS Windows (WDS) installatie. Uitzonderingen zijn de hiervoor te oude PCs in TK702 (TK-GIS, HG02.702) en de zelfstudiekamertjes (HG00.2xx).

Theo Neuij 6 feb 2009 11:06 (CET)

Stroomstoring serverruimte HG04.070

Om nog onbekende reden is op 20 januari rond 10:45 de brandbeveiliging op de stroomvoorziening van de computerruimte HG04.070 geactiveerd, waardoor de stroomvoorziening volledig afgeschakeld werd.

Nadat de de brandbeveiliging buiten bedrijf gesteld was, werd de stroomvoorziening in fasen weer ingeschakeld, wat rond 12:00 uur afgerond was.

Hard- en software-problemen konden daarna opgelost worden. Dit heeft voor sommige systemen (uren-)lang geduurd. Zo is de disk-service voor studenten de volgende ochtend pas weer hervat.

Rond 18:00 uur is de brandbeveiliging weer ingeschakeld, met een grotere marge t.o.v. de ruimte temperatuur.

Jos Alsters 21 jan 2009 13:49 (CET)

Afdelingscontactpersonen i.p.v. eerstelijns ondersteuners

De titel "eerstelijnsondersteuner" voor de aanspreekpunten/contactpersonen voor C&CZ in een vakgroep/afdeling bleek in overleg met anderen op de campus vaak verkeerd geinterpreteerd te worden, omdat in het algemeen computerondersteuningsgroepen zichzelf als eerstelijns- en/of tweedelijnsondersteuners betitelden. Daarom wordt op de C&CZ wiki nu de term "afdelingscontactpersoon" (en afgeleide termen) gehanteerd.

Caspar Terheggen 16 jan 2009 14:39 (CET)

Firefox: nieuwe versie met NoScript beveiliging

Op alle beheerde pc's is de nieuwste versie van Firefox geinstalleerd met NoScript als plugin. Deze voorkomt in eerste instantie de uitvoering van alle scripts op webpagina's. Per website kan vervolgens toestemming gegeven worden om scripts tijdelijk of altijd uit te voeren. Dit is een uitstekend hulpmiddel om de risico's van websites te verkleinen.

Ben Polman 23 dec 2008 10:20 (CET)

Tracelab: chemicaliën boekhouding en bestelling

Vanwege de steeds strengere regelgeving ten aanzien van bestelling en administratie van chemicaliën is het de bedoeling om per 1 januari 2009 alleen nog Tracelab te gebruiken om chemicaliën te bestellen en dus bestellingen die direct via BASS Finlog worden gedaan te weigeren. Dit geldt voor alle eenheden van FNWI (ook in de Researchtoren) en voor alle gebruikers die in de gebouwen van FNWI gehuisvest zijn (dus ook spin-off bedrijven).

Kees Keijzers 9 dec 2008 16:38 (CET)

HP4350 printers naar vakgroepen?

Een aantal HP4350 dubbelzijdige zwart-wit Postscript printers die nog naast de nieuwe Ricoh multifunctionele machines staan, kunnen verplaatst en/of verkocht worden aan vakgroepen. Wie belangstelling heeft: melden bij C&CZ!

Ron Sommeling 9 dec 2008 15:24 (CET)

Adobe Creative Suite 4 Web/Design Premium

Op Surfspot is de Adobe Creative Suite 4 Design/Web Premium Bundel voor thuisgebruik door medewerkers te koop voor € 40, zowel voor MS-Windows als voor Apple Mac. De produkten voor instellingsgebruik zijn besteld en zullen binnenkort beschikbaar zijn.

Caspar Terheggen 9 dec 2008 13:47 (CET)

Matlab nieuwe versie (R2008b)

Met ingang van december 2008 is er een nieuwe versie (R2008b) van Matlab. De licentie server heeft al een update gekregen. Binnenkort is deze beschikbaar op alle door C&CZ beheerde PCs met Linux of Windows. Voor meer info over deze release, zie de Mathworks website

Ben Polman 9 dec 2008 08:29 (CET)

C&CZ (mid)dagje uit

Woensdagmiddag 17 december is C&CZ vanaf ca 14:00 een (mid)dagje uit. Voor noodgevallen blijft C&CZ ook dan telefonisch bereikbaar.

Peter van Campen 8 dec 2008 23:46 (CET)

Algemene aanwijzingen/waarschuwingen bij het printen

Op de pagina Printers en printen zijn de volgende aanwijzingen/waarschuwingen opgenomen:

 • Maak geen stapels kopie-afdrukken zonder vooraf te testen.
 • Print niet vanaf Adobe Acrobat 8 naar een HP4250/4350.
 • Gebruik geen kleurenprinter voor zwart/wit afdrukken van een kleurenbestand.

Ron Sommeling 18 nov 2008 13:40 (CET)

Alternatief voor Surfnet Usenet News service

Het UCI meldt een alternatief voor de per 1 juli gestopte Surfnet Usenet News service: de nieuwsgroepvoorziening van Hitnews, die via SurfSpot voor 40 euro/jaar aan te schaffen is.

Peter van Campen 28 okt 2008 16:49 (CET)

McAfee licentie wordt opgevolgd door F-Secure

In het RU ICT Overleg (RIO) is besloten dat de RU voor 1 september 2009 overstapt van McAfee op F-Secure voor werkplekbeveiliging. De F-Secure Client Security software is op de install netwerkschijf te vinden. Licentiecodes kunnen bij C&CZ verkregen worden.

Peter van Campen 14 okt 2008 18:10 (CEST)

Uitgaande mail op spam gefilterd

Vanaf vandaag wordt mail die door het Science spamfilter als spam herkend wordt, niet meer naar externe mailservers verstuurd, maar in een centrale quarantaine-map bewaard. Deze wijziging van het gedrag van de Science mailservers is noodzakelijk omdat die servers anders op een zwarte lijst terecht komen. Het via de Doe-Het-Zelf website instellen van doorsturen/forwarden van inkomende mail levert dus vanaf nu een gefilterde mailstroom op.

Jos Alsters 14 okt 2008 17:40 (CEST)

Ricoh copiers/printers

Nu de Ricoh copiers/printers een half jaar in gebruik zijn en er binnenkort een extra machine aangeschaft gaat worden, vindt C&CZ het een goed idee om de wensen/problemen binnen FNWI te inventariseren. Reacties zijn welkom bij de C&CZ helpdesk.

Theo Neuij 10 okt 2008 15:35 (CEST)

Telefoongids RU automatisch bijgewerkt

De koppeling tussen de FNWI Telefoongids en het RU Relatie Beheer Systeem (RBS) en daarmee de RU telefoongids is een feit. Dat wil zeggen dat de gidsen automatisch aangepast worden doordat de telefooncontactpersoon (vaak secretariaat) van de afdeling binnen FNWI de gegevens online aanpast na inloggen op de FNWI Telgids Mutatie website. In de FNWI-telefoongids kan men ook gegevens opnemen van labs, liften, secretariaten etc., alleen de gegevens bij een U-nummer kunnen in RBS. Voor meer informatie zie de Telefoniepagina.

Bert Witte 9 okt 2008 17:49 (CEST)

Netwerkonderhoud verbinding RU-UMCN 22 september 18:00-22:00

Op 22 september tussen 18:00-22:00 uur krijgt de netwerkverbinding tussen RU en UMCN St. Radboud een upgrade naar 1 Gigabit per seconde, waardoor er gedurende die tijd problemen met die verbinding kunnen zijn.

Peter van Campen 10 sep 2008 15:49 (CEST)


Aanmelden reparaties/storingen via de helpdesk website

Sinds enige maanden gebruiken diverse medewerkers en studenten al de C&CZ helpdesk website om reparaties aan te vragen en ook andere storingen te melden. Men moet hier inloggen met de Science loginnaam. Voordelen zijn dat men bij een bekend apparaat, zoals een Beheerde Werkplek PC geen serienummers e.d. hoeft te vermelden en dat men de afhandeling van de storing zelf via de website kan volgen.

Theo Neuij 3 sep 2008 17:20 (CEST)

Overlast voor collega's door reactie op phishing mail (waarin om wachtwoord gevraagd wordt)

Een week geleden reageerde een al te argeloze medewerker op een phishing mail door het sturen van loginnaam en wachtwoord. Even later werd dat misbruikt om grote hoeveelheden spam via onze webmailserver te versturen. Daardoor kwam een mailserver van ons op een zwarte lijst te staan, waardoor allerlei organisaties tijdelijk geen mail meer van ons accepteerden. Graag wil C&CZ daarom *nogmaals* benadrukken dat het uiterst onverstandig is om voetstoots alles te geloven wat in een brief of e-mail staat en dat *geen enkele officiele instantie* u ooit per email of telefonisch om uw wachtwoord zal vragen, net zomin als om uw pincode van uw bankrekening.

Peter van Campen 3 sep 2008 12:23 (CEST)

H:-schijf van studenten verhuisd en vergroot

Vanwege de nieuwe terminalkamer TK023 met dual-boot Windows/Linux PC's zijn alle H:-schijven (homedirectories onder Linux/Unix) van studentenlogins verhuisd naar een nieuwe server. Dat gaf ook de mogelijkheid om de quota op die schijf te verhogen naar 1 GB per student.

Wim Janssen 3 sep 2008 11:53 (CEST)

Nieuwe PC-zaal TK023

Er is een nieuwe terminalkamer TK023 (HG00.023), met 41 moderne PC's met grote 24" schermen met hoge resolutie. Voor C&CZ is dit een nieuw type: de gebruiker kan zowel Windows-XP als Fedora Linux starten. Zo'n dual- of multi-boot PC is de standaard voor de toekomst van de terminalkamers, met later vast ook Windows-Vista naast Windows-XP.

Wim Janssen 3 sep 2008 00:12 (CEST)

Openingstijden C&CZ verruimd

C&CZ heeft de openingstijden verruimd, onze nieuwe openingstijden zijn van 08:00 uur tot 18:00 uur.

Peter van Campen 2 sep 2008 17:24 (CEST)

Personele wijzigingen bij C&CZ

Per 1 september gaat Kees Keijzers zich voornamelijk bezig houden met het leiden van het project voor de invoering van het universiteitsbrede roostersysteem op basis van Syllabus Plus. Daarom treedt hij terug als afdelingshoofd, al blijft hij wel als adviseur aan C&CZ verbonden. Hij wordt als afdelingshoofd opgevolgd door Peter van Campen, die op zijn beurt bij systeembeheer/ontwikkeling wordt opgevolgd door Caspar Terheggen.

Peter van Campen 2 sep 2008 17:08 (CEST)

Nieuwe versies Endnote beschikbaar

Een CD van Endnote versie X2 is beschikbaar voor MS-Windows, versie X1 voor Macintosh. Het kan voor Windows geïnstalleerd worden vanaf de install netwerk schijf. De CD's kunnen ook door medewerkers en studenten geleend worden, ook voor thuisgebruik. Over enkele weken zal het ook de Windows-XP Beheerde Werkplek PCs beschikbaar zijn.

Peter van Campen 27 aug 2008 10:37 (CEST)


Surfnet Usenet News service gestopt

Zoals in maart al aangekondigd, heeft Surfnet de Usenet News service gestopt. Het UCI nieuwsartikel hierover somt een aantal alternatieven op.

Peter van Campen 20 aug 2008 17:15 (CEST)

Kritiek lek in Adobe Acrobat t/m versie 8.1.2

In Adobe Acrobat is een kritiek beveiligingslek ontdekt. Alle versie 8 gebruikers wordt aangeraden om naar versie "8.1.2 Security Update 1" te gaan. Omdat de site-license voor Adobe software onlangs eindelijk rond kwam, kan men deze update waarschijnlijk het beste combineren met de upgrade naar de Professional versie.

Peter van Campen 1 jul 2008 14:09 (CEST)

Adobe Creative Suite op install-schijf en te leen

De DVD's van Adobe CS3 Design Premium UK en NL voor MS-Windows en voor UK Macintosh zijn op de install netwerk schijf gezet. Voor serienummers kan men zich tot Postmaster wenden. De DVDs zijn ook te leen op HG03.055. Voor de andere versies (Web) lijkt minder belangstelling te bestaan. Mag op de campus door medewerkers en studenten gebruikt worden. Medewerkers kunnen voor thuisgebruik een DVD set voor 35 euro aanschaffen bij Surfspot. Thuisgebruik door studenten is niet toegestaan onde deze licentievoorwaarden.

Peter van Campen 1 jul 2008 13:56 (CEST)

ChemBioOffice

Floris van Delft (afdeling Organische Chemie) heeft een beschrijving gemaakt van de functionaliteit van het pakket ChemBioOffice. Het pakket kan door iedereen met een science-mailadres (studenten en staf) gratis gedownload en geinstalleerd worden. Floris (F.vanDelft@science.ru.nl) is bereid om vragen over gebruik van het pakket te beantwoorden.

Kees Keijzers 25 jun 2008 15:24 (CEST)

Software update: Maple 12

Er is een nieuwe versie (12) van Maple geïnstalleerd op Linux/Solaris. Begin volgende week zal het ook de Windows-XP Beheerde Werkplek PCs beschikbaar zijn. Het kan voor Windows geïnstalleerd worden vanaf de install netwerk schijf. De CD's kunnen ook door medewerkers en studenten geleend worden, ook voor thuisgebruik.

Peter van Campen 19 jun 2008 16:24 (CEST)

Nieuwe versie van de Windows Beheerde Werkplek PC

Er is een nieuwe installatiemethode voor de Windows-XP Beheerde Werkplek PCs, die door diverse groepen werkplekondersteuners op de RU samen gemaakt is en onderhouden wordt in het kader van het SITO (Samenwerkende IT-Ondersteuning) project. Het voornaamste verschil is dat er meer software geïnstalleerd is, die ook minder vaak afhankelijk is van een netwerkschijf. Veel PC's in het Studielandschap en diverse afdelings-PCs zijn op de nieuwe manier geïnstalleerd.

Wim Janssen 19 jun 2008 16:10 (CEST)

Software update: TeXlive 2007

Vandaag is op de door C&CZ beheerde Windows en Unix computers TeXlive 2007 de standaard versie van (La)TeX geworden, als opvolger van TeXlive 2005. Als er geen problemen gemeld worden, zal de oude versie over enkele enige maanden verwijderd worden.

Peter van Campen 16 jun 2008 18:06 (CEST)

Matlab: TIMEOUTALL ingevoerd, installatieprocedure gewijzigd

Op voorstel van grootgebruiker FC Donders is op de door C&CZ beheerde Matlab licentie server de optie 'TIMEOUTALL 3600' aangezet. Dat heeft het voordeel dat een inactieve gebruiker een licentie van Matlab of een toolbox hooguit 1 uur vasthoudt, maar zou voor de vele tientallen gelijktijdige Matlab gebruikers binnen Radboud Universiteit en Ziekenhuis ook enige overlast kunnen geven, omdat na 1 uur inactiviteit de licentie vrijgegeven wordt. In principe kan het dus voorkomen dat een lange tijd lopende Matlab job stopt omdat er op dat moment even geen licentie beschikbaar is.

Met Matlab versie R2008a is ook de Matlab installatieprocedure gewijzigd.

Peter van Campen 16 jun 2008 16:59 (CEST)

Adobe: medewerker thuisgebruik site-license via surfspot.nl te koop

Op Surfspot zijn de site-license producten van Adobe voor thuisgebruik door medewerkers nu te koop voor 35 euro per bundel. Men kan kiezen tussen Engelse of Nederlandse versies van de 'web' of 'design' bundel. In beide bundels zit o.a. Photoshop, Illustrator, Acrobat Professional, Dreamweaver. Alleen de 'design' bundel bevat InDesign. De site-license producten voor installatie op de campus zijn met spoed besteld.

Peter van Campen 13 jun 2008 15:39 (CEST)

Lek in Adobe Flash Player

Vorige week werd er melding gemaakt van misbruik door het installeren van keyloggers door gebruik van een beveiligingslek in de Adobe Flash plugin in webbrowsers als Internet Explorer en Firefox. Op de door C&CZ beheerde machines is de laatste versie van de Flash plugin beschikbaar die dit probleem niet heeft. C&CZ raadt iedereen aan om te upgraden naar versie 9.0.124.0 als dat nog niet gedaan is. Testen kan via de Adobe testpagina door de muis boven "About" te houden. Voor nog meer browserveiligheid kan men vrij eenvoudig de Firefox extensie NoScript installeren.

Peter van Campen 11 jun 2008 11:46 (CEST)

Adobe software wordt toch site-licentie!

Vanmiddag meldde SURFdiensten dat de site-license overeenkomst tussen SURFdiensten en Adobe voor het Nederlandse onderwijs een definitieve status had gekregen. De producten en codes voor de licentieproducten zullen volgens planning in de loop van volgende week beschikbaar komen.

Peter van Campen 6 jun 2008 15:32 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (6.0.2.1)

Er is een nieuwe versie (6.0.2.1) van Mathematica geïnstalleerd. De CD's zijn te leen voor afdelingen die meebetalen aan de licentie.

Ben Polman 3 jun 2008 13:34 (CEST)

MS Office for Mac 2008 NL/UK *campus* te leen

Een CD van MS Office 2008 voor Mac is te leen voor gebruik op de campus en Macs van afdelingen, zowel de NL- als de UK-versie. Voor thuisgebruik kan men bij Surfspot relatief goedkoop de software aanschaffen, al is het altijd duurder dan het vrij verkrijgbare OpenOffice.

Wim Janssen 20 mei 2008 17:02 (CEST)

Opruimen oude mail-adressen helpt spam voorkomen

Op dit moment (mei 2008) komt het regelmatig voor dat plotseling veel spam verstuurd wordt vanaf diverse plekken op het Internet, met als (vervalst) afzender-adres een oud "@sci.kun.nl" adres. Voor een eigenaar van zo'n adres levert dat veel overlast op, omdat de spam die niet afgeleverd kan worden "terug" gaat naar het gebruikte afzender-adres. Om die overlast te verminderen is het een goed idee om op de DHZ website te kijken welke oude "kun.nl" afdressen weg kunnen en dat te mailen naar postmaster.

Jos Alsters 10 apr 2008 12:48 (CEST)Standaard RU-laptop uitgezocht

Sinds kort is er door het RU-assortimentsteam naast de al veel langer bestaande standaard-PC's uit het kernassortiment van de huisleverancier ook een standaard RU-laptop uitgezocht: de HP6710b. Er zijn twee varianten, de duurdere heeft o.a. een snellere processor, een grotere harde schijf, een scherm met hogere resolutie en standaard meer geheugen. C&CZ is nu bezig met het mogelijk te maken om deze laptops in te zetten als "Windows beheerde laptop", vergelijkbaar met de [[Windows_beheerde_werkplek|Windows beheerde werkplek].

Ben Polman 7 mei 2008 17:24 (CEST)

Nieuwe multi-functionele Ricoh kopieerapparaten

Alle Oce kopieerapparaten zijn nu vervangen door Ricoh apparaten die ook kunnen printen en scannen. Tevens zijn de oude printers dali en oersted uitgefaseerd en is de printer chagall verplaatst van HG00.089 naar HG00.201 (C). Binnenkort zal de printer picasso ook worden uitgezet.

Ron Sommeling 6 mei 2008 10:50 (CEST)

Windows draadloos lek (Intel Centrino)

Diverse websites (SANS, stateofsecurity.com) melden een nieuw exploit-programma voor Intel Centrino draadloze netwerkkaarten die veel in laptops gebruikt worden. Driver updates van Intel zijn al beschikbaar sinds januari 2007.

Peter van Campen 25 apr 2008 13:48 (CEST)

Nieuwe opslagmogelijkheid voor het doorgeven van grote bestanden

Om het lokaal doorgeven van grote bestanden (waar mail minder geschikt voor is) te vereenvoudigen is er een nieuwe netwerk share gemaakt, zie TempDisk.

Ben Polman 25 apr 2008 12:56 (CEST)

Tijdelijke rekenserver wordt maandag 28 april uitgezet

De "t4150" test-machine met 4-core Intel processoren (Sun Fire X4150, E5345 CPU's) als mogelijke uitbreiding van het cn-cluster wordt maandag 28 april uitgezet. Er zal nog een hardware-RAID test en een eenvoudige herinstallatie plaatsvinden, daarna wordt de machine terug naar Sun verzonden.

Peter van Campen 25 apr 2008 12:23 (CEST)

Netwerk upgrade geslaagd

Op zondagochtend 20 april tussen 09:30 en 11:30 uur is de oude router/switch die de netwerken op het Toernooiveld met elkaar en met de rest van het RU campusnetwerk (en daardoor ook met Surfnet/Internet) verbindt, vervangen door een nieuw, krachtiger exemplaar. De actie van C&CZ en UCI was op dit tijdstip gepland om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken voor medewerkers en studenten.

De komende weken zullen nog enkele aanpassingen aan het netwerk gemaakt worden, daarvan zal de overlast veel geringer zijn.

Enkele aspecten van deze upgrade: 1 router/switch die over 2 locaties verspreid is met redundante 10Gb uplinks naar het UCI. De router/switch kan betere afscherming bieden, o.a. door meer ruimte voor "access control lists" en door het gebruik van "reverse path forwarding". Door gebruik van FlexLinks kunnen de desktop-switches eenvoudig en bedrijfszeker redundant aangesloten worden. Doordat er meer interfaces zijn, kunnen de cascades van desktop-switches verkleind worden en achterhaalde aansluitingen van perifere gebouwen gemoderniseerd worden.

Over het nieuwe netwerk (NiNe) schreef het UCI al in Enter magazine.

Peter van Campen 23 apr 2008 18:16 (CEST)

Printbudget commando voor Unix

Op Linux/Solaris werkplekken en login servers bestaat het commando printbudget. Hierbij zijn de budgetgroepen en het bedrag dat erop staat op te vragen, is de standaard budgetgroep aan te passen en kan een overzicht van de laatste printopdrachten worden getoond, net zoals via de Doe-Het-Zelf website.

sommel 14 apr 2008 14:32 (CEST)

Probleem stroomvoorziening 10/11 april

Donderdagavond 10 april om 21:30 uur was er een dipje in de stroomvoorziening van vleugels 1 en 2 van het Huygens gebouw, dat zekeringen deed springen. Dankzij een UPS in vleugel 1 hebben de router en netwerkswitches aldaar nog doorgelopen tot ca. 22:30 uur. Het UVB heeft om 01:30 uur de stroomvoorziening van de router en switches in vleugel 1 hersteld. De stroomvoorziening van de switches in vleugel 2 is pas om 10:00 uur hersteld, zodat de overlast voor de gebruikers in heel vleugel 2 en de centrale straat aan de oostzijde tussen vleugels 2 en 4 het grootst is geweest (geen netwerk). C&CZ zal bij UVB aankaarten dat voor herstel van stroomvoorzieningen in datakasten hogere prioriteit gewenst is.

Peter van Campen 14 apr 2008 12:43 (CEST)


Diskquota studenten verhoogd

De standaard diskruimte van studentenlogins is verhoogd tot 400 MB. Daardoor kunnen studenten meer bestanden opslaan op hun homedirectory (H:-schijf), waardoor men hopelijk minder de neiging heeft om bestanden op de Desktop (of ergens anders in het netwerk-profiel) op te slaan. Een groot profile maakt o.a. het in- en uitloggen traag.

Peter van Campen 10 apr 2008 11:31 (CEST)

Nieuwe disk-server met 90 GB partities

Er zijn weer nieuwe disk-servers met door FNWI-afdelingen te huren 90 GB partities. De vorige RAID-arrays waren uitverkocht en een enkele is al uit onderhoud. Er is gekozen voor een nieuw type Linux disk server met interne controller en harde schijven. De partities van de RAID-array die uit onderhoud is gegaan, zullen in overleg met de huurders verhuisd worden naar een nieuwe server.

Peter van Campen 4 apr 2008 15:42 (CEST)

Ook RU nu slachtoffer van phishing scam (mail waarin om wachtwoord gevraagd wordt)

Ook veel RU-medewerkers hebben nu een mail ontvangen, die op het eerste gezicht afkomstig leek te zijn van een RU Helpdesk, waarin om reactie met loginnaam en wachtwoord werd gevraagd, omdat anders de mail afgesloten zou worden. Het antwoord van een onnadenkende naieve gebruiker ging weer naar een "@hotmail.co.uk" mail-adres. C&CZ hecht eraan te benadrukken dat *geen enkele officiele instantie* u ooit per email of telefonisch om uw wachtwoord zal vragen, net zomin als om uw pincode van uw bankrekening. Dit is een vrijwel exacte kopie van het op 29 januari door C&CZ gemelde incident bij de TU Delft. Als iemand toch zo onverstandig geweest is om loginnaam en wachtwoord te mailen, dan is het verstandig om snel het wachtwoord te veranderen. C&CZ zal mensen benaderen die via een C&CZ mailserver gereageerd hebben en heeft tevens mail naar het betreffende "@hotmail.co.uk" mail-adres nu geblokkeerd op de C&CZ smtp-servers.

Peter van Campen 4 apr 2008 13:08 (CEST)

Surfnet/Internetverbinding onderbroken maandag 7 april 18:00 uur-22:00 uur

Het UCI zal a.s. maandagavond nogmaals proberen de verbinding tussen de RU en SURFnet te upgraden van 1 Gb/s naar 10 Gb/s. Hierdoor zal tijdens deze werkzaamheden de verbinding tussen de RU en SURFnet onderbroken zijn. Hierna zal C&CZ een upgrade van de FNWI router naar 10 Gb/s plannen.

Peter van Campen 3 apr 2008 19:00 (CEST)

MS Office 2007 Multi-Language Pack beschikbaar

De CD en 2 dual-layer DVDs (13 GB totaal) van het MS Office 2007 Multi-Language Pack zijn nu te leen voor gebruik op de campus.

Peter van Campen 3 apr 2008 18:57 (CEST)

Windows Vista 64-bit DVD beschikbaar

Ook de 64-bits versie van MS Vista Enterprise upgrade is nu te leen voor gebruik op de campus, al raadt C&CZ het gebruik nog af i.v.m. mogelijke problemen met drivers, netwerkprinters etc.

Peter van Campen 3 apr 2008 18:54 (CEST)

Matlab nieuwe versie (R2008a)

Met ingang van maart 2008 is er een nieuwe versie (7.6, R2008a) van Matlab beschikbaar op alle door C&CZ beheerde PCs met Linux of Windows. Voor de Solaris9 Suns is R2007a de laatste versie. Voor meer info over deze release, zie de Mathworks website

Peter van Campen 3 apr 2008 18:18 (CEST)

Tijdelijke rekenserver kan enkele weken getest worden

Er is een test-machine beschikbaar om te zien of 4-core Intel processoren geschikt zijn als uitbreiding van het cn-cluster. De machine blijft nog wel een paar weken staan. Als het goed is, kan iedereen met een Science-login er met ssh op inloggen.

Naam: t4150.science.ru.nl Type: Sun Fire X4150 Processoren: 2 Intel E5345 CPU's met ieder 4 cores van 2.33GHz. Memory: 8GB OS: Fedora 7

Peter van Campen 2 apr 2008 18:18 (CEST)

Surfnet Usenet News voorziening wordt gestopt?

Tijdens de RIO-vergadering van 27 maart deelde het UCI mee dat SURFnet de Surfnet Usenet News-dienst in de toekomst alleen nog aan universiteiten wil leveren als die er ca 12 k€/jaar voor betalen. Wie deze service van belang vindt voor het werk en niet eenvoudig bij alternatieven als Google groups terecht kan, kan zich bij C&CZ melden.

Peter van Campen 28 mrt 2008 15:02 (CET)

Surfnet/Internetverbinding onderbroken maandag 10 maart 18:00 uur-22:00 uur

Het UCI zal a.s. maandagavond de verbinding tussen de RU en SURFnet upgraden van 1 Gb/s naar 10 Gb/s. Hierdoor zal tijdens deze werkzaamheden de verbinding tussen de RU en SURFnet onderbroken zijn. Hierna zal C&CZ een upgrade van de FNWI router naar 10 Gb/s plannen.

Peter van Campen 5 mrt 2008 17:48 (CET)

Acrobat Reader 8 probleem update

Omdat Acrobat Reader 8 voor MS-Windows PostScript produceert waar de HP LaserJet 4250/4350 printers niet mee overweg kunnen, is C&CZ overgegaan tot het gebruik van de (langzamere) PCL-drivers voor de meeste van deze printers. Daarnaast is FoxIt_PDF_Reader neergezet op de S-schijf als alternatief voor Acrobat Reader.

Peter van Campen 5 mrt 2008 17:03 (CET)

Samba updates met problemen?

C&CZ zal de komende weken Samba upgraden op diverse servers. Deze upgrades kunnen enige overlast veroorzaken bij het aankoppelen van netwerkschijven op uw Windows PC. Bij Upgrade Samba 3.0.28 kunt u lezen hoe u de problemen zelf kunt oplossen.

Wim Janssen 3 mrt 2008 14:47 (CET)

PC's in terminalkamers tonen locktijden

PC's in terminalkamers zijn voorzien van een timer die aangeeft hoe lang de PC gelockt is. Aan de hand van de locktijd kan men besluiten om de PC te herstarten. De software is gemaakt door een van onze studenten: J. Groenewegen.

Wim Janssen 3 mrt 2008 14:01 (CET)

Oce copiers vervangen door Ricoh copiers/printers/scanners

De Oce kopieerapparaten worden vervangen door Ricoh apparaten die ook kunnen printen en scannen. Er is een Ricoh-overzichtspagina, maar natuurlijk staan ze ook vermeld op de pagina's over de kopieerapparaten, de netwerkprinters en de scanners.

Peter van Campen 1 mrt 2008 00:03 (CET)

Printbudgetten te bekijken/beheren via DHZ

Het is nu mogelijk om via de Doe-Het-Zelf zelfservice website voor Science logins ook printbudgetten te bekijken en te beheren. Zie voor meer info de pagina over DHZ.

Peter van Campen 1 mrt 2008 00:46 (CET)

EuroGlot Professional 6.0 Native

Een nieuwe versie van de EuroGlot software is beschikbaar voor uitleen.

Wim Janssen 26 feb 2008 13:09 (CET)

Nieuwe licentie periode Mathematica aanstaande

De huidige licentie periode voor Mathematica loopt binnenkort af, afdelingen die geinteresseerd zijn in het gebruik van Mathematica voor de nieuwe 3-jarige contractperiode kunnen contact opnemen met C&CZ.

Ben Polman 20 feb 2008 11:53 (CET)

McAfee software update

Een nieuwe versie van de McAfee software, de Internet Security Suite 2008 NL, is beschikbaar op de install-schijf en in de C&CZ uitleen.

Peter van Campen 15 feb 2008 13:37 (CET)

Mediawiki upgrade naar versie 1.11 is afgerond

De mediawiki code die ten grondslag ligt aan alle wiki's op de faculteit is vervangen door de meest recente stabiele versie

Ben Polman 14 feb 2008 22:59 (CET)

BASS-Finlog toegang voor Linux/Unix/Mac gebruikers

Het is nu mogelijk om BASS-Finlog te bereiken voor Linux/Unix/Mac gebruikers, zie BASS.

Remco Aalbers 12 feb 2008 16:15 (CET)

TU Delft slachtoffer van phishing scam

De CERT-RU, die security incidenten binnen de RU coordineert, meldde dat medewerkers en studenten van de TU Delft mails ontvangen hadden die op het eerste gezicht afkomstig leken te zijn van de TU Delft, waarin om reactie met loginnaam en wachtwoord werd gevraagd, anders zou de account opgeheven worden. Het antwoord van een onnadenkende naieve gebruiker ging naar een "@hotmail.co.uk" mail-adres. C&CZ hecht eraan te benadrukken dat *geen enkele officiele instantie* u ooit per email of telefonisch om wachtwoord of pincode voor uw bankrekening zal vragen. Voor de originele melding van de CERT van de TU Delft, zie de TU Delft Security Alert.

Peter van Campen 29 jan 2008 12:24 (CET)

Surfgroepen voor samenwerken met anderen

Voor het samenwerken (delen van bestanden etc.) met andere medewerkers en studenten van universiteiten en hogescholen en zelfs externen is Surfgroepen een goed gratis middel dat bij te weinig mensen bekend is.

Peter van Campen 28 jan 2008 18:14 (CET)

Adobe software wordt geen campuslicentie!

Vanmiddag meldde SURFdiensten dat niet genoeg onderwijsinstellingen wilden meedoen met de voorgestelde meerjarige overeenkomst voor Adobe produkten. Hierdoor zijn mensen die de komende tijd Adobe-produkten willen aanschaffen aangewezen op stukslicenties.

Peter van Campen 28 jan 2008 14:21 (CET)

McAfee software update

Een nieuwe versie van de McAfee software, de Internet Security Suite 2008 UK, is beschikbaar op de install-schijf en in de C&CZ uitleen.

Peter van Campen 25 jan 2008 15:16 (CET)

Maple licentiefile vernieuwd, geldig tot januari 2009

Het licentiefile van Maple was bijna verlopen, daarom is het vernieuwd op de license server. Medewerkers en/of studenten die Maple met een thuislicentie gebruiken, kunnen via C&CZ een nieuwe licentiefile krijgen, die tot eind januari 2009 geldig is.

Peter van Campen 23 jan 2008 10:59 (CET)

Draadloze netwerkinstellingen voor mobiele apparaten

Voor smartphones of PDA's met Windows Mobile is er nu een handleiding om het draadloze netwerk te gebruiken. Om met de iPhone of iPod Touch van het RU draadloze netwerk gebruik te maken zou Apple met een nieuwere software update dan versie 1.1.3 van januari 2008 moeten komen, met WPA-Enterprise 802.1x ondersteuning.

Peter van Campen 17 jan 2008 15:22 (CET)

X-Win32 9.0 geïnstalleerd op Windows beheerde werkplekken

De nieuwste versie van X-Win32 is geïnstalleerd op alle C&CZ-beheerde Windows werkplekken.

Ben Polman 10 jan 2008 10:23 (CET)

OpenOffice 2.3.1 voor Solaris geïnstalleerd

De nieuwste versie van het kantoorpakket OpenOffice.org (2.3.1) is geïnstalleerd voor Solaris. Tik ooffice om het te gebruiken.

Peter van Campen 18 dec 2007 15:59 (CET)

Notepad++ geïnstalleerd op alle Windows beheerde werkplekken

Notepad++ is een open source source code editor en Notepad vervanger, met onder meer syntax ondersteuning voor een groot aantal programmeertalen. Voor uitgebreide beschrijving zie Notepad++

Ben Polman 30 nov 2007 14:37 (CET)


Draadloos netwerk Huygensgebouw blijft dekkend

In het Huygensgebouw is kort na de oplevering een volledig dekkend wireless netwerk gerealiseerd. Uit metingen over langere tijd is gebleken dat de dekking daarvan dusdanig is, dat zo'n 25 van de 90 access points als overtollig beschouwd kunnen worden. Eind november - begin december 2007 worden deze access points dan ook verwijderd, zodat ze op andere plekken binnen de RU opnieuw ingezet kunnen worden. De volledige dekking in het Huygensgebouw blijft echter gewaarborgd.

Marcel Kuppens 30 nov 2007 13:00 (CET)

PhpMyadmin, nieuwe versie i.v.m. veiligheidslekken

PhpMyadmin is een webapplicatie om mysql databases te beheren, alle mysql databases beheert door C&CZ kun je via http://phpmyadmin.science.ru.nl bewerken. De nieuwe versie (11.2.2) repareert een veiligheidslek, zie [1].

Ben Polman 29 nov 2007 10:28 (CET)

Acrobat Reader, nieuwe versie met problemen

Op de beheerde werkplek PCs is versie 7 van Adobe Reader vervangen door versie 8.1.1, vanwege een beveiligingslek. De volgende problemen zijn geconstateerd:

 1. Printen vanuit Adobe Reader naar een HP4250/HP4350 printer gaat fout. Volgens Adobe ligt dit aan de printer. Alternatief: print naar de dali printer in het studielandschap of naar de kleurenprinters (HP or Tektronix). De Ricoh multifunctionele copier/printer/scanners die binnenkort op allerlei plaatsen ingezet gaan worden ter vervanging van de Oce copiers hebben het probleem ook niet.
 2. Werkplekken met een licentie voor Adobe Professional hebben (nog?) geen licentie om te upgraden, maar gelijktijdige installatie van Adobe Professional 7 met Adobe Reader 8 werkt ook niet goed. Mogelijk komt er binnnkort een campuslicentie voor allerlei Adobe produkten.

Peter van Campen 20 nov 2007 14:14 (CET)

Eerste student en medewerker passen C&CZ wiki aan!

De handleiding voor het installeren van het draadloze netwerk onder Linux is door student Leon Swinkels aangepast met details voor Ubuntu Gutsy Gibbon en door medewerker Gerrit Groenenboom voor Suse 10.1.

Peter van Campen 20 nov 2007 12:55 (CET)

StarOffice 8 voor Solaris geïnstalleerd

De nieuwste versie van het kantoorpakket StarOffice (8) is geïnstalleerd voor Solaris. Tik soffice om het te gebruiken.

Peter van Campen 9 nov 2007 18:10 (CET)

Sun Studio 12 compilers voor Linux/Solaris

De nieuwste versie (12) van de Sun Studio compilers en tools (C, C++, Fortran) is geïnstalleerd. Ze zijn te vinden in /opt/sun/sunstudio12/ (Linux) of /vol/sunstudio12/SUNWspro (Solaris).

Peter van Campen 9 nov 2007 17:57 (CET)

SGE Clustersoftware geïnstalleerd op het cnXX-cluster

Op het cnXX-rekencluster met machines van diverse afdelingen is Sun GridEngine clustersoftware geïnstalleerd. Voor gebruik is het lezen van de clustersoftware pagina aan te raden.

Peter van Campen 9 nov 2007 17:52 (CET)

Matlab nieuwe versie (R2007a)

Met ingang van mei 2007 is er een nieuwe versie (7.4, R2007a) van Matlab beschikbaar op alle door C&CZ beheerde PCs met Linux of Windows-XP en Suns met Solaris.

De oude versie (R2006b) wordt over enkele weken verwijderd, wanneer duidelijk is dat de overgang naar R2007a geen grote problemen veroorzaakt. Om de oude versie tot die tijd nog te kunnen gebruiken moet het zoekpad uitgebreid worden met /vol/matlab-R2006b/bin (onder Unix).

Voor meer info over deze release, zie [de Mathworks website]

Bij vragen/problemen: postmaster@science.ru.nl, tel 53535/56666, HG03.055.

Ben Polman 3 mei 2007 15:45 (CET)

Nieuwe disk-server plus.science.ru.nl met 90GB partities

Er is weer een nieuwe disk-server plus.science.ru.nl met door FNWI-afdelingen te huren 90GB partities van een RAID-array.

Ben Polman 3 nov 2006 15:11 (CET)

Nieuwe versie Matlab (R2006b)

Met ingang van oktober 2006 is er een nieuwe versie (7.3, R2006b) van Matlab beschikbaar op alle door C&CZ beheerde Suns en PCs met Linux of Windows-XP.

De oude versie (R2006a) wordt over enkele weken verwijderd, wanneer duidelijk is dat de overgang naar R2006b geen grote problemen veroorzaakt. Om de oude versie tot die tijd nog te kunnen gebruiken moet het zoekpad uitgebreid worden met /vol/matlab-R2006a/bin (onder Unix).

Voor meer info over deze release, zie http://www.mathworks.com/products/new_products/latest_features.html?ref=fp2006b

Bij vragen/problemen: postmaster@science.ru.nl, tel 53535/56666, HG03.055.

Ben Polman 9 okt 2006 14:54 (CET)

Eclipse beschikbaar op beheerde XP werkplekken

Op alle beheerde windows XP werkplekken is op de T-disk (\\cursus-srv\cursus) www.eclipse.org Eclipse geïnstalleerd.

Ben Polman 13 sep 2006 10:29 (CET)

EndNote 10 beschikbaar

De nieuwste versie van EndNote (versie 10) is op de Install-schijf gezet, en is ook uitleenbaar (kamer HG03.055).

Ben Polman 13 sep 2006 10:22 (CET)

Donderdag 5 oktober (week 40) om 16:30 zal het active directory domein van alle door C&CZ beheerde Windows XP Beheerde Werkplekken en Windows servers worden hernoemd van nwi.kun.nl naar nwi.ru.nl. Belangrijk is om op de betreffende donderdag voor 16:30 uit te loggen, maar de beheerde Windows XP PC *niet* uit te zetten. Tussen 17:30 en 00:00 zullen alle Beheerde Werkplekken die aan staan 2 maal gereboot worden. Lees a.u.b. de domain rename instructies door. Dit bespaart veel onnodig overlast en werk.