Nieuws

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor het snel geïnformeerd worden over storingen kan men zich abonneren op de CPK mailinglist.

Gearchiveerde nieuws-items zijn te vinden in het nieuwsarchief.


Inhoud

TeX Collection 2019

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2019, voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf.

Peter van Campen 11 jun 2019 11:03 (CEST)

Intel compilers update

Update 4 van de Intel Parallel Studio XE Cluster Edition voor Linux 2019 is geïnstalleerd in /vol/opt/intelcompilers en beschikbaar op o.a. clusternodes en loginservers. Ook de oudere (2019n en 2014) versies zijn daar te vinden. Om de omgevingsvariabelen goed te zetten, moeten BASH-gebruikers vooraf uitvoeren:

source /vol/opt/intelcompilers/intel-2019u4/composerxe/bin/compilervars.sh intel64

Daarna levert icc -V het versienummer. Voor meer info zie de pagina over de Intel-compilers.

Peter van Campen 28 may 2019 16:42 (CEST)

VPN met Twee-factor authenticatie voor afgeschermd lab-netwerk

De Science VPN is uitgebreid met een voorziening, waarbij gebruikers op individuele basis met twee-factor authenticatie (certificaat en username/password) toegang kunnen krijgen tot afgeschermde delen van het netwerk. Dit is ontwikkeld op verzoek van een afdeling die onderhoudsfirma's toegang wil geven tot alleen de door hen te ondersteunen apparatuur. Afdelingen die ook voor dergelijke toegang belangstelling hebben kunnen contact opnemen met C&CZ.

Erik Visser 26 may 2019 00:10 (CET)

Veilige Email: Squirrel webmail stopt 1 juli

Omdat Squirrel webmail het gewenste beveiligingsniveau dat we met STARTTLS willen bereiken niet aan kan, wordt Squirrel per 1 juli uitgefaseerd. Gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen op een van de modernere Science webmailsystemen.

Erik Visser 25 may 2019 23:59 (CET)

Veilige Email: SPF/STARTTLS, DANE/DMARC en DKIM

De afgelopen tijd heeft C&CZ gewerkt aan DNS-gebaseerde technieken die te gebruiken zijn om spam, phishing en het afluisteren van e-mail tegen te gaan. Van de [https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/lijst/verplicht?f%5B0%5D=field_keywords%3A68 Pas-Toe-of-Leg-Uit] lijst van verplichte open standaarden m.b.t. email had C&CZ al een tijd geleden SPF ingevoerd voor de maildomeinen die C&CZ beheert onder ru.nl (science.ru.nl, cs.ru.nl, astro.ru.nl, math.ru.nl, ...). Omdat strikte invoering van SPF het [https://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework#FAIL_and_forwarding eenvoudig/automatisch doorsturen van mail onmogelijk maakt], is SPF niet strikt geïmplementeerd. Ook STARTTLS voor het versleutelen van mailconnecties is al een tijd geleden ingevoerd. Sinds kort is ook DANE en DMARC ingevoerd, wat het mogelijk maakt om DKIM te gaan implementeren.

Erik Visser 25 may 2019 23:46 (CET)

Veilige DNS (DNSSEC) ingevoerd

Als vereiste voor het RU-project "Invoering Veilige Email-standaarden", waarin de Pas-Toe-of-Leg-Uit lijst van verplichte open standaarden afgewerkt wordt, is DNSSEC ingevoerd voor de maildomeinen die C&CZ beheert onder ru.nl (science.ru.nl, cs.ru.nl, astro.ru.nl, math.ru.nl, ...). Voor meer info over DNSSEC zie bv. de Engelstalige Wikipedia over DNSSEC.

Erik Visser 25 may 2019 23:22 (CET)

Oude MFP's worden 25 april verwijderd

De zes jaar oude Konica Minolta MFP's worden vanaf 25 april bij FNWI verwijderd. Gebruikers hebben enkele weken de tijd gehad om over te stappen naar het nieuwe systeem, dat veel sneller en gebruiksvriendelijker is. Voor studenten: probeer voor 25 april je oude tegoed op te maken en waardeer niet meer op. Krijg je je tegoed niet op? Dan kun je dit tot 1 juni 2019 bij de Library of Science terug laten storten. Voor alle gebruikers: ook EveryOnePrint verdwijnt, die functionaliteit zit in de SafeQ web-upload.

Peter van Campen 12 apr 2019 14:38 (CEST)

Matlab R2019a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2019a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2019a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2018b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 27 mrt 2019 16:39 (CET)

Nieuwe versie Maple: Maple2019

De nieuwste versie van Maple, Maple2019, is te vinden op de Install-netwerkschijf en is op door C&CZ beheerde Linux-computers geïnstalleerd. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen voor de deelnemende afdelingen.

Peter van Campen 26 mar 2019 16:53 (CET)

Windows 7 stopt januari 2020: Upgrade nu!

Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows7 begin 2020. Daarom raden we iedereen aan om voor die tijd alle pc's met Windows 7 een upgrade naar Windows 10 of een ander ondersteund operating system te geven of deze pc's te vervangen. Voor door C&CZ beheerde afdelings-pc's kan men met de C&CZ helpdesk een afspraak maken voor een upgrade naar Windows 10 of Ubuntu 16.04/18.04. Ook voor andere pc's kunnen zij hulp bieden.

Wim Janssen 21 mar 2019 13:02 (CET)

Nieuwe MFP's en printen met Science account

De nieuwe Konica Minolta MFP's die de RU-brede FollowMe printqueue aanbieden, kunnen ook https://wiki.cncz.science.ru.nl/Peage gebruikt worden met het Science account]. Dat werkt alleen als bij het Science-account het U- of S-nummer bekend is bij C&CZ, wat gecontroleerd kan worden op de Doe-Het-Zelf website. Op door C&CZ beheerde Windows PC's kan men dan printen naar de queue "FollowMeScience", die het Science-account vertaalt naar het U/S-nummer en doorstuurt naar de RU "FollowMe" queue. Bij C&CZ-beheerde Linux machines heet deze queue "FollowMe". De zes jaar oude MFP's worden/zijn op de hele RU 1-op-1 vervangen door nieuwe, inclusief opties zoals de bookletmaker bij HG00.002.

Wim Janssen 21 mar 2019 13:02 (CET)

National Instruments LabVIEW Fall 2018 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Fall 2018" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Ben Polman 12 mar 2019 16:44 (CET)

Peage en MFP's in maart vervangen

Konica Minolta heeft opnieuw de Europese aanbesteding voor multifunctionals (MFP's) gewonnen. Alle MFP's, de bijbehorende software en het betaalsysteem zullen in maart 2019 vervangen worden. Iedere nieuwe MFP heeft een paslezer. In plaats van de campuskaart kan ook een andere pas, b.v. de OV-chipkaart, gekoppeld worden aan het RU-account (U-, S- of E-nummer). Inloggen kan daarna zonder pincode met de gekoppelde pas. Voor studenten/studieverenigingen wordt het mogelijk om groepsbudgetten te gebruiken. Studenten gaan de Skuario app gebruiken voor opwaarderen/overboeken. Meer informatie zal in maart bekendgemaakt worden.

Peter van Campen 26 feb 2019 13:01 (CET)

eLabFTW: open source electronisch lab notebook en database

Sinds kort is voor afdelingen van FNWI eLabFTW beschikbaar gemaakt. Dit is een gratis, veilig, modern en compliant open source electronisch lab notebook en database, waarmee verschillende teams (onderzoeksgroepen) hun experimenten efficiënt kunnen volgen en waarmee zij ook met een krachtige en flexibele database hun laboratorium kunnen beheren. Medewerkers van afdelingen die al gebruik maken van eLabFTW (in en om Moleculaire Biologie) kunnen zich zelf aanmelden op eLabFTW, voor nieuw toetredende afdelingen moet eerst in overleg met Postmaster een nieuw team gemaakt worden. Zie www.eLabFTW.net voor meer info.

Simon Oosthoek 26 feb 2019 10:43 (CEST)

Linux login server lilo4 uit

Met het aflopen van de ondersteuning van Ubuntu 14.04 LTS per 25 april 2019 wordt het tijd om te stoppen met ubuntu 14.04 op de linux login server (lilo4). Lilo4 gaat daarom per 1 mei uit. Pas in de zomervakantie wordt de default login server (lilo.science.ru.nl) doorverwezen naar lilo6, die sinds mei 2018 al beschikbaar is met Ubuntu 18.04 LTS. De huidige default met Ubuntu 16.04 LTS (lilo5) zal ook daarna nog beschikbaar blijven, tot de ondersteuning daarvan afloopt in 2021. De signatures van de C&CZ-loginservers kunnen gecontroleerd worden.

Simon Oosthoek 25 feb 2019 18:08 (CEST)

Ubuntu 18.04 voor pc-onderwijszalen en persoonlijke werkstations

In de zomervakantie worden alle pc's uit de pc-onderwijszalen met Ubuntu 18.04 LTS ge(her)installeerd. Cursus-software kan al maanden getest worden op de Ubuntu 18.04 loginserver lilo6. Alle PC's in HG00.075 en HG03.761 worden in deze periode vervangen door nieuwe PC's (All-in-One, dual boot met Windows10 en Ubuntu 18.04 Linux). Na deze vervanging hebben alle pc's in de pc-onderwijszalen snelle SSD-schijven.

Indien u gebruikt maakt van zowel PC's in de pc-onderwijszalen als een door C&CZ beheerde PC met Linux op uw werkplek, dan is het raadzaam te overwegen om uw werkplek PC ook een upgrade naar Ubuntu 18.04 te laten geven. Gebruik maken van Ubuntu 16.04 in uw kantoor en Ubuntu 18.04 op een beheerde werkplek in de pc-onderwijszalen kan problemen veroorzaken.

Wim Janssen 25 feb 2019 18:00 (CET)

Onderhoud eduroam: maandag 25 feb 23:00-03:00 uur

Op maandagavond 25 februari tussen 23:00-03:00 uur zal onderhoud plaatsvinden aan het draadloze netwerk van de RU en zal eduroam tijdelijk niet beschikbaar zijn. Denk s.v.p. na of dit voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 13 feb 2019 12:23 (CET)

Netwerkonderhoud SURFnet: dinsdagochtend 12 feb 05:00-07:00 uur

Op dinsdagochtend 12 februari zal onderhoud plaatsvinden aan de internetverbindingen tussen de RU en SURFnet. Hoewel er geen onderbrekingen in het internetverkeer worden verwacht, worden die niet volledig uitgesloten. Denk s.v.p. na of deze mogelijke verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 6 feb 2019 08:40 (CET)

PC-cursuszalen: log in op gelockte pc

Vanaf nu is het mogelijk om een pc in de pc-cursuszalen, bibliotheek en studielandschap in te loggen als een andere gebruiker de pc gelockt heeft. De hoop is dat dit enigszins bijdraagt om het tekort aan werkplekken te verminderen. Toen deze pc's nog Windows7 draaiden, kon men de ingelogde gebruiker na 15 minuten inactiviteit netjes uitloggen zonder de pc te herstarten, maar deze software werkt niet meer met Windows10. Als een andere gebruiker inloggen gaat door linksonder te klikken op "Switch User" op het vergrendelscherm.

Wim Janssen 1 feb 2019 12:28 (CET)

Intel compilers nieuwe versie

C&CZ heeft samen met TCM en Theoretische Chemie twee licenties voor gelijktijdig gebruik van de nieuwste versie van de Intel Parallel Studio XE voor Linux aangeschaft. Deze is geïnstalleerd in /vol/opt/intelcompilers en beschikbaar op o.a. clusternodes en loginservers. Ook de oude (2014) versie is daar te vinden. Om de omgevingsvariabelen goed te zetten, moeten BASH-gebruikers vooraf uitvoeren:

source /vol/opt/intelcompilers/intel-2019/composerxe/bin/compilervars.sh intel64

Daarna levert icc -V het versienummer. Voor meer info zie de pagina over de Intel-compilers.

Peter van Campen 18 dec 2018 15:20 (CET)

Nieuwe prijzen MS Visio en Project

Vanaf januari 2016 moet voor het gebruik van Microsoft Visio Pro en Microsoft Project per pc per jaar betaald worden. De meeste andere Microsoft producten waarvoor de RU licenties heeft, mogen zonder bijbetaling op RU-apparatuur gebruikt worden. Per 2019 worden de prijzen van Visio en Project erg aangepast, zie onder. Neem s.v.p. contact op met C&CZ als u Visio of Project gebruikt of wil gaan gebruiken.

Product 2018 2019
Microsoft Visio Pro (Medewerkers, groepslicentie) € 3,55 € 29,45
Microsoft Project Professional (with 1 Project Server CAL) (Medewerkers, groepslicentie) € 3,97 € 34,08
Microsoft Project Server, Server licentie (Groepslicentie) € 396,98 € 0,00

Peter van Campen 7 dec 2018 11:29 (CET)

Tijdelijk gratis Stata-licentie op RU-werkplekken

De Radboud Universiteit heeft samen met Radboudumc een campuslicentie voor Stata afgesloten. Stata is statistische software die nu op een aantal faculteiten – met name bij FSW en FM –in gebruik is. De kosten voor het gebruik van Stata waren tot nog toe relatief hoog. Doordat er nu een campuslicentie is, is het voor nieuwe gebruikers een stuk voordeliger geworden: tot november 2019 kan het gratis gebruikt worden op pc's die eigendom van de RU zijn. Daarna zal het, afhankelijk van het aantal gebruikers, maximaal € 150,- per gebruiker per jaar gaan kosten.

Peter van Campen 27 nov 2018 14:26 (CET)

C&CZ draagt telefoonbeheer over aan ISC

Telefonie is sinds de overgang naar IPT verworden tot een applicatie op het netwerk, waarmee ook het werk aanzienlijk is verminderd. Daarom draagt C&CZ per 1 januari 2019 het beheer van de telefoonaansluitingen van FNWI over aan het RU-centrale telefoonbeheer van het ISC, die het dan voor de hele RU zal doen. Voor FNWI-netwerkzaken kunt u wel nog steeds terecht bij C&CZ.

Bjorn Bellink 27 nov 2018 11:22 (CET)

Netwerkonderhoud RU: maandagavond/nacht 26 op 27 november 22:00-03:00 uur

Op maandagavond 26 november zal onderhoud plaatsvinden aan centrale netwerkonderdelen van de RU: een aantal routers krijgt een software-upgrade. Vanaf 22:00 uur zullen delen van het RU-netwerk en centrale RU-diensten niet beschikbaar zijn. Binnen Huygens en andere FNWI-gebouwen zullen tussen 23:30 en 00:30 uur het internet en draadloos netwerk niet beschikbaar zijn. Denk s.v.p. na of deze mogelijke verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor. Toekomstige onderhoudsvensters zijn op de website van het ISC te zien.

Marcel Kuppens 22 nov 2018 15:04 (CET)

Endnote X9 beschikbaar

Endnote versie X9 is beschikbaar voor MS-Windows en Mac OS X. Het is te vinden op de install netwerk schijf. De licentie staat gebruik door medewerkers en studenten toe, ook thuis. Binnenkort zal het ook te vinden zijn in het Software Center van de C&CZ beheerde werkplek met Windows 10.

Peter van Campen 6 nov 2018 11:41 (CET)

Research data: opslag en backup op C&CZ fileservers

Met de onlangs verlaagde prijzen voor netwerkschijven en backup, zijn al diverse afdelingen de overstap gaan maken van lokale schijven in eigen beheer, naar gebackupte schijfruimte onder beheer van C&CZ. Daar zitten i.h.a. grote voordelen aan qua betrouwbaarheid, backup en door de afdeling zelfbeheerde toegangsrechten. Voornaamste nadeel is dat schijfruimte die gebackupt moet worden, opgezet moet worden in projecten of andere onderdelen van max. ca. 400 GB. Afdelingen die hun data willen verhuizen naar C&CZ fileservers, kunnen contact opnemen met postmaster. De huidige opzet is gebaseerd op individuele NAS-fileservers, C&CZ onderzoekt een nieuwe opzet gebaseerd op Ceph.

Peter van Campen 23 okt 2018 13:40 (CET)

Afdelingscomputers naar Windows10

Nieuwe afdelingscomputers kunnen door C&CZ met Windows10 geïnstalleerd worden. Ook bestaande pc's kunnen een upgrade van Windows7 naar Windows10 krijgen. Maak hiervoor een afspraak met de C&CZ helpdesk. Via het Software Center kunnen gebruikers daarna zelf software installeren uit de catalogus van het Software Center. N.B.: de Outlook2016 die bij Windows10 geïnstalleerd wordt, werkt niet goed samen met de Science IMAP-mailserver. Alternatieven: mailclients als Roundcube en Thunderbird of een andere mailserver als de RU Exchange mail- en agendaservice.

Stefan Reijgwart 23 oct 2018 11:12 (CET)

MS Office 2019 instructies op Install-schijf

De instructies om de nieuwste versie van Microsoft Office, 2019, te installerem, zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. Installatie gaat op een andere manier dan voorheen, met de Office Deployment Tool. De MAK-licentiecode is bekend bij de C&CZ helpdesk. Zij kunnen het scherm van een PC overmemen en de code invoeren. Dat doen zij alleen als de PC eigendom van FNWI is. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 12 oct 2018 15:21 (CET)

Netwerkonderhoud RU: maandagavond/nacht 1 op 2 oktober 22:00-03:00 uur

Op maandagavond 1 oktober zal onderhoud plaatsvinden aan centrale netwerkonderdelen van de RU: alle routers krijgen een software-upgrade. Vanaf 22:00 uur zullen delen van het RU-netwerk niet beschikbaar zijn. Het netwerk in Huygens en andere FNWI-gebouwen zal tusen 01:00 en 02:00 uur niet beschikbaar zijn, waaronder het draadloze netwerk en Internettoegang. Voor de C&CZ-services zal dus ook verstoring optreden. Denk s.v.p. na of deze mogelijke verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor. Toekomstige onderhoudsvensters zijn op de website van het ISC te zien.

Marcel Kuppens 25 sep 2018 10:23 (CET)

Matlab R2018b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2018b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2018b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2018a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 19 sep 2018 17:49 (CEST)

Eduroam CAT voor instellen Eduroam

Het ISC heeft het instellen van het draadloze netwerk eenvoudiger en veiliger gemaakt door over te gaan op Eduroam CAT. Hierbij krijgen medewerkers en studenten van de Radboud universiteit een op de RU campus toegesneden installatiebestand aangeboden. Eduroam CAT ondersteunt op dit moment diverse versies van Windows, MacOS, OS X, Linux, Chrome OS, Android en een generieke EAP configuratie. Om Eduroam CAT te gebruiken is Internetconnectiviteit noodzakelijk, dat kan op de campus het netwerk Eduroam-config zijn, maar dan moet men de specifieke RU-instructies volgen.

Peter van Campen 31 aug 2018 12:33 (CEST)

Windows10, Software Center en TK pc's

In de zomervakantie hebben alle pc's in de pc-cursuszalen (terminalkamers) een upgrade van Windows7 naar Windows10 gehad. Ook zijn de 4 jaar oude pc's uit TK625/HG00.625 en HG00.201/studielandschap/bibliotheek vervangen. In TK053/HG02.053 en HG00.201/studielandschap zijn ook pc's bijgeplaatst. Via het Software Center kunnen gebruikers zelf software installeren uit de catalogus. Alle vragen en opmerkingen zijn welkom.

Wim Janssen 27 aug 2018 17:58 (CEST)

Matlab R2018a Update 4 beschikbaar

De nieuwste update (4) voor de laatste versie van Matlab, R2018a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2018a Update 4 binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2017b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 13 aug 2018 15:01 (CEST)

Nieuwe versie Mailman maillijst software

De Mailman maillijst software heeft een upgrade gehad naar een nieuwe versie op een nieuwe server. Vanwege aanmeld-spam was aanmelden tijdelijk afgezet. De nieuwe versie gebruikt reCAPTCHA als maatregel tegen aanmeld-spam. Daarom is het aanmelden via het web weer mogelijk gemaakt.

Ben Polman 17 jul 2018 13:57 (CEST)

Lagere prijzen voor netwerkschijven en backup

Naar aanleiding van de FNWI-data/backup bijeenkomst en de aanschaf van een nieuwe storageserver heeft C&CZ de prijzen van netwerkschijven en van backup opnieuw vastgesteld. De nieuwe prijzen zijn ca. 2.5 maal lager geworden t.o.v. de oude, die 4 jaar geleden vastgesteld werden.

Bjorn Bellink 9 jul 2018 13:27 (CET)

Slides van data/backup bijeenkomst in FNWI

Op 28 juni heeft C&CZ een bijeenkomst gehouden over o.a. huidige status en toekomst van storage en backup binnen FNWI, o.a. omdat C&CZ binnen afzienbare tijd het datacenter netwerk en de storage- en backup-oplossingen moet vernieuwen. Hier zijn o.a. de facultaire data stewards voor uitgenodigd. De slides van de presentatie (English only) zijn beschikbaar.

Bjorn Bellink 6 jul 2018 15:20 (CET)

Netwerkonderhoud RU: woensdagavond/nacht 4 op 5 juli vanaf 22:00 uur

Op woensdagavond 4 juli zal onderhoud plaatsvinden aan centrale netwerkonderdelen van de RU. Vanaf 22:00 uur zullen centrale RU-diensten en -netwerk meestal niet beschikbaar zijn. Telefonie ondervindt geen storing. Voor de C&CZ-services kan verstoring optreden: enige tijd geen connectie met Internet. Denk s.v.p. na of deze mogelijke verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor. Toekomstige onderhoudsvensters zijn op de website van het ISC te zien.

Marcel Kuppens 4 jul 2018 14:39 (CET)

National Instruments LabVIEW Spring 2018 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Spring 2018" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Ben Polman 26 jun 2018 14:16 (CEST)

Digitaal tentamen m.b.v. cloud application streaming

Sinds februari 2015 wordt er binnen FNWI ook digitaal getoetst. Vorige week is succesvol een grootschalige toets afgenomen bij meer dan 300 studenten Informatica met gebruik van de Netbeans geïntegreerde programmeeromgeving. Deze IDE werd als een Windows-applicatie gestreamd vanaf cloudleverancier Amazon. De applicatie liep in een tab-blad van de RU Kiosk App en werd geleverd via Amazon Appstream 2.0 op Chromebooks. De Chromebooks zijn vorig jaar door de RU aangeschaft om grootschalig digitaal toetsen mogelijk te maken.

Bram Daams 26 jun 2018 14:14 (CET)

TeX Collection 2018

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2018, voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf.

Ben Polman 20 jun 2018 16:15 (CET)

Meer privacy in Mailman lijsten

In het kader van de nieuwe privacywetgeving zijn de standaardinstellingen van alle mailmanlijsten aangepast.

 • de lijsten zijn niet meer publiek opvraagbaar.
 • de leden van de lijst zijn niet meer opvraagbaar voor de leden van de lijst.
 • aanmelden op alle lijsten is nu beperkt tot adressen in ru.nl, radboudumc.nl en mpi.nl.

De laatste instelling is mogelijk te strikt voor sommige lijsten, lijstbeheerders kunnen deze instelling ongedaan maken in de privacy instellingen van mailman (zwarte lijst/ban list).

Ben Polman 11 jun 2018 15:53 (CEST)

Nieuwe versie Filemaker Pro, ook Advanced en Server, op Install-schijf

Een nieuwe versie van Filemaker Pro, Filemaker Pro Advanced en van Filemaker Server, 17, voor Windows (32- en 64-bit) en Mac is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

Bram Daams 7 jun 2018 10:42 (CEST)

Nieuwe versie Maple: Maple2018

De nieuwste versie van Maple, Maple2018, is te vinden op de Install-netwerkschijf en is op door C&CZ beheerde Linux-computers geïnstalleerd. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen voor de deelnemende afdelingen.

Ben Polman 31 mei 2018 14:13 (CET)

Webmail: Roundcube- en Exchange-alternatief voor kleine schermen: Rainloop

Voor kleine schermen (smartphones) is de webmail van Roundcube niet erg geschikt. Daarom is er nu een alternatief: Rainloop. Men kan in Rainloop een "threaded view" instellen, wat ook handig is voor kleine schermen. Het Science adresboek is beschikbaar in Rainloop. Ook kan Rainloop gebruikt worden voor de Exchange RU-mail. Maar Roundcube heeft veel andere voordelen t.o.v. Rainloop: het beheren van het delen van mappen met andere gebruikers, gedeelde labels en het beheren van Sieve filters en vakantieberichten. Zie voor meer info onze mail pagina.

Ben Polman 25 mei 2018 14:02 (CEST)

Nieuwe versie van OriginLabPro (2018b, 9.5)

Er is een nieuwe versie (2018b, 9.5) van OriginLabPro, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. Zie de website van OriginLab voor alle info over de nieuwe versie. De licentieserver ondersteunt deze deze versie. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's wordt gepland. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 17 mei 2018 12:34 (CEST)

Test van Ubuntu 18.04 met Linux loginserver lilo6

Als test voor de nieuwe versie van Ubuntu, 18.04 LTS, hebben we een nieuwe loginserver beschikbaar, onder de naam lilo6.science.ru.nl. Over enige tijd zal deze de vijf jaar oude loginserver lilo4 vervangen. De naam lilo, die altijd naar de nieuwste/snelste loginserver wijst, zal pas dan omgezet worden van de twee jaar oude lilo5 naar de nieuwe lilo6. De nieuwe lilo6 is een Dell PowerEdge R440 met 2 stuks Xeon Silver 4110 CPU @2.10GHz 8-core processoren en 64GB RAM. Met hyperthreading aan lijkt dit dus een 32-processor machine. Voor wie de identiteit van deze server wil controleren alvorens het Science wachtwoord aan de nieuwe server te geven, zie de sectie over onze loginservers. Alle problemen met deze nieuwe versie van Ubuntu Linux graag melden.

Wim Janssen 16 mei 2018 14:16 (CET)

C&CZ dagje uit: dinsdag 29 mei

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor dinsdag 29 mei. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Bjorn Bellink 16 mei 2018 14:09 (CEST)

Test Windows10 op infopc's centrale straat

In de zomervakantie krijgen alle pc's in de pc-cursuszalen (terminalkamers) een upgrade van Windows7 naar Windows10. Dit kan nu al getest worden op de 4 infozuil PC's in de centrale straat bij de Library of Science (HG00.011). Alle vragen en opmerkingen zijn welkom. N.B.1: het Windows7-profiel wordt niet overgenomen, iedereen begint met een schoon profiel. N.B.2: omdat de infozuil pc's steeds minder gebruikt worden, zullen ze in de zomervakantie verwijderd worden.

Wim Janssen 24 apr 2018 16:04 (CEST)

Intel compilers: oude versie (2011) verdwijnt

Sinds 2014 heeft C&CZ twee licenties voor gelijktijdig gebruik van de 2014 versie van de Intel Cluster Studio voor Linux, te vinden in /vol/opt/intelcompilers. Daarom zal per 1 mei 2018 de oude (2011) versie van die plaats verwijderd worden, waardoor de oude license server gestopt kan worden.

Peter van Campen 23 apr 2018 16:28 (CEST)

EveryOnePrint: Peage printen via app, web upload of mail

Sinds kort heeft het ISC EveryOnePrint beschikbaar gemaakt. Hiermee kan vanaf smartphone, tablet of elk ander Internet-device geprint worden naar Peage, via web-upload, app of mail. Jammer genoeg is ervoor gekozen om de mail-optie alleen met een @ru.nl mail-adres te laten werken, niet met een @science.ru.nl of ander mail-adres.

Bram Daams 23 apr 2018 13:34 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (11.3.0)

Er is een nieuwe versie (11.3.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows en Linux zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 11 apr 2018 16:18 (CEST)

print_mail_to_link('_', 'student.ru.nl'),_...)_in_Science_LDAP_adresboek">RU mail-adressen (@ru.nl, @student.ru.nl, ...) in Science LDAP adresboek

Voor wie alle Science-mail doorstuurt naar een RU Exchange adres (@ru.nl, @student.ru.nl, @fnwi.ru.nl of @donders.ru.nl), wordt in het Science LDAP-adresboek vanaf nu dat doorstuuradres vermeld i.p.v. het Science mail adres. Het voordeel van het gebruik van dit Science LDAP adresboek kan zijn dat men eenvoudig adressen van FNWI-medewerkers en FNWI-studenten kan vinden, zonder te moeten kiezen uit alle RU-naamgenoten.

Wim Janssen 10 apr 2018 10:47 (CEST)

Matlab R2018a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2018a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2018a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2017b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 4 apr 2018 16:24 (CEST)

Mattermost team communicatieplatform beschikbaar

Vanaf begin maart is het team communicatieplatform Mattermost beschikbaar voor iedereen met een Science login. Mattermost is een open source Slack alternatief. Binnen een Mattermost team is het mogelijk om een integratie te maken met een GitLab project of andere online diensten. Mattermost is te vinden op https://mattermost.science.ru.nl.

Bram Daams 12 mrt 2018 14:44 (CET)

Download uw oude "Onderwijs in Beeld" opnames van colleges

De service 'Onderwijs in Beeld' wordt per 1 augustus 2018 opgeheven, de daarin opgenomen video's zijn dan niet meer toegankelijk.

Deze voorloper van de RU weblectures heeft in de collegejaren 2007-2015 opnames van colleges op FNWI verzorgd, die via BlackBoard aangeboden werden.

Als u oude opnames van uw colleges wilt downloaden, kunt u dat doen op basis van de cursuscode via de Podcast service.

Wim Janssen 28 feb 2018 18:55 (CET)

Oude hardware veilig verwijderen

Bij het Logistiek Centrum van IHZ is een afgesloten ruimte waar oude hardware veilig afgevoerd kan worden. Dit is van belang voor datadragers om datalekken te voorkomen. Deponeer a.u.b. oude hardware die data bevat niet in een container waar een voorbijganger in kan grabbelen.

Stefan Reijgwart 20 feb 2018 14:50 (CET)

Rekenclusters naar Ubuntu 16.04

C&CZ heeft een nieuwe head node voor het cn-cluster ingericht met Ubuntu 16.04 en een nieuwe versie van SLURM. Dat maakt het mogelijk om alle cn-clusternodes te upgraden naar deze nieuwe versies. Ook andere clusters (coma, neuroinf, mlp) hebben al deze upgrade gehad. Het door C&CZ beheerde cn-rekencluster bestaat op dit moment uit 60 nodes met samen 1560 cores en 8 TB RAM. Het coma-cluster van Sterrenkunde, met 920 cores, 600 TB fileserver storage, GPU's en snelle Infiniband interconnectie is een apart cluster. Voor meer info, zie de cn-rekencluster pagina.

Ben Polman 20 feb 2018 14:35 (CET)

Oude Sopho telefooncentrale uitgezet

Na ruim 30 jaar trouwe dienst is de oude Philips Sopho S2500 telefooncentrale van de SKU (RU en Radboudumc) uitgezet en afgevoerd. Deze 'eerste digitale telefooncentrale' is in augustus 1987 bij FNWI in gebruik genomen, als pilot project van PTT, Philips en de RU (toen KUN). Aad Hulsbosch van C&CZ was een van de drijvende krachten tijdens de ingebruikname. In 1991 is de Sopho centrale uitgebreid t.b.v. de hele SKU, tot ca 15.000 aansluitingen. De telefoonfunctionaliteit op de SKU is onlangs volledig overgenomen door een IP-telefoniecentrale van Mitel en de Vodafone Wireless Office draadloze telefonie.

Marcel Kuppens 20 feb 2018 16:58 (CET)

Netwerkonderhoud RU: maandagavond 26 februari 22:00-03:00

Op maandagavond 26 februari zal onderhoud plaatsvinden aan centrale netwerkonderdelen van de RU. Tussen 22:00-03:00 uur zullen centrale RU-applicaties als Eduroam, Blackboard, Osiris, BASS, RU VPN en het RU-bestandsysteem meestal niet beschikbaar zijn. Voor telefoons en de C&CZ-services wordt geen verstoring verwacht. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor. Toekomstige onderhoudsvensters zijn op de website van het ISC te zien.

Marcel Kuppens 20 feb 2018 12:53 (CET)

C&CZ heidag: dinsdag 23 januari

C&CZ heeft een heidag gepland voor dinsdag 23 januari. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Bjorn Bellink 22 jan 2018 10:00 (CET)

F-Secure beveiligingssoftware nu gratis voor RU-studenten

Vanaf nu kun je als student aan de Radboud Universiteit het hele jaar door gratis F-Secure SAFE downloaden op je pc/laptop/smartphone/tablet/iMac/Macbook. Zie voor alle info de SURFspot download pagina.

Peter van Campen 16 jan 2018 10:33 (CET)

HP laptop accu terugroepactie

HP is een terugroepactie begonnen voor brandgevaarlijke laptopaccu’s die tussen december 2015 en december 2017 zijn verkocht. Mocht u in die tijd een HP laptop of accu gekocht hebben, dan is het verstandig te controleren of de accu vervangen moet worden.

Stefan Reijgwart 5 jan 2018 17:40 (CEST)

Donatie aan vrije en open source software: ISC, FSF en OpenBSD

C&CZ maakt voor het merendeel van de services gebruik van vrije software en opensourcesoftware. Daarom is al enige tijd geleden het idee ontstaan dat de C&CZ-medewerkers elk jaar zouden stemmen welke projecten een donatie van C&CZ zouden krijgen. Dit jaar is de keus gevallen op het Internet Systems Consortium, OpenBSD en net als vorig jaar de Free Software Foundation (FSF). Het Internet Systems Consortium maakt o.a. BIND (DNS/nameserver) en ISC DHCP, beide basisdiensten van het netwerk/Internet in gebruik bij C&CZ. OpenBSD ontwikkelt naast OpenBSD ook o.a. OpenSSH en LibreSSL. De FSF ondersteunt GNU/Linux, dat op vrijwel alle door C&CZ beheerde servers en vele honderden werkstations gebruikt wordt, waaronder alle PC-cursuszalen.

Peter van Campen 21 dec 2017 14:53 (CET)

Nieuwe versies SPSS en Amos op Install-schijf

Nieuwe versies van IBM SPSS (23 t/m 25) en Amos (23 en 24), zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. SPSS voor zowel Windows als Mac OS X, Amos alleen voor MS-Windows. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe en ook thuisgebruik door RU-medewerkers en RU-studenten. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Eigen DVD's kunnen ook op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 13 dec 2017 11:19 (CET)

Nieuwe versie van OriginPro (2018)

Er is een nieuwe versie (2018) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. De licentieserver ondersteunt deze versie. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's wordt gepland. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 8 dec 2017 17:23 (CET)

Vier KM MFP's tijdelijk verplaatst voor IJSO2017

Om aan de grote print- en kopieerbehoefte van IJSO2017 te voldoen, worden 4 KM MFP's in de periode 29 november tot 11 december verplaatst. Hierbij is gekozen voor de MFP's die het minst gebruikt worden:

HG00.038  BizHubC554-40
HG00.645  km-pr0926
HG01.108  km-pr0930
HG00.084  km-pr0928

Excuses voor evt. overlast.

Peter van Campen 24 nov 2017 12:14 (CET)

Linux-printen naar Peage nu eenvoudig

Voorlopig als test is er nu een veel simpeler alternatief voor het SMB-printen vanaf Linux. Op de door C&CZ beheerde Linux-werkplekken en -servers bestaat nu de printer "Peage". De C&CZ-printserver vertaalt de Science-gebruikersnaam naar het U- of S-nummer en stuurt de printjob door naar een RU payprint-server. Ook command-line printen met het commando lpr is hierdoor mogelijk (lpoptions -pPeage -o SelectColor=Color om in kleur af te drukken).

Wim Janssen 23 nov 2017 10:42 (CEST)

Netwerkonderhoud bij FNWI: upgrade router

Op maandagavond 27 november zal onderhoud plaatsvinden aan diverse netwerkonderdelen van de RU. Tussen 23:30-02:00 uur zal de distributierouter van Heyendaalnet-Oost wordt voorzien van nieuwe firmware. Het vaste en draadloze netwerk zullen tussen genoemde tijdstippen gedurende ca 30 minuten niet beschikbaar zijn. Ook de Mitel telefoons zullen niet werken, de groene noodtelefoons blijven echter wel functioneren. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 22 nov 2017 10:03 (CET)

Nieuwe versie Adobe Creative Cloud software Windows en Mac

Een nieuwe versie van de Adobe Creative Cloud software voor MS-Windows en Mac is beschikbaar op de Install-netwerkschijf. Licentiecodes voor de periode 2017-2020 zijn reeds in deze pakketten ingebouwd, daarom zijn ze beschikbaar als zip-bestanden die met een wachtwoord beveiligd zijn. De wachtwoorden zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Volgens de site-license mag deze Adobe Creative Cloud for Enterprise (Specified Apps Only Non-Video) op alle computers in eigendom van de RU worden geïnstalleerd zonder bijkomende kosten. Voor thuisgebruik van deze software kunnen medewerkers en studenten terecht op Surfspot. De software bestaat uit de volgende onderdelen: Acrobat DC 2017-2020-ML, Audition CC 2017 (alleen voor Windows), Bridge CC 2017, Dreamweaver CC 2017, Fireworks CS6 (alleen voor Windows), Flash Builder Premium (alleen voor Windows), Illustrator CC 2017, InCopy CC 2017, InDesign CC 2017, Media Encoder CC 2017, Muse CC 2017 (alleen voor Windows) en Photoshop CC 2017.

Peter van Campen 17 nov 2017 15:56 (CET)

Euroglot 8.3C op Install-schijf

De nieuwste versie (8.3C) van de Euroglot vertaalsoftware is op de Install-netwerkschijf te vinden. Licentiecodes die geldig zijn tot 1 januari 2019 zijn via de helpdesk te verkrijgen. Thuisgebruik is volgens deze licentie niet toegestaan. Voor thuisgebruik kan relatief goedkoop een licentie gekocht worden bij Surfspot.

Peter van Campen 3 nov 2017 11:37 (CET)

Standaard RU-FNWI PC bestelbaar in BASS

In de webwinkel van Scholten Awater in BASS is nu een "Standaard PC RU-FNWI" te kiezen. C&CZ heeft deze getest op het via het netwerk installeren van Windows 7 en Ubuntu 16.04. Dit is een Dell OptiPlex 3050 SFF met een Core i5 6500 (3.2GHz,QC) processor, 1X8GB geheugen, een 256GB SSD harde schijf en een DVD-schrijver, met 3 jaar ProSupport en Next Business Day garantie. Op dit systeem, met een zesde generatie Intel-processor, wordt Windows 7 nog ondersteund.

John Peters 24 okt 2017 16:08 (CEST)

Groene telefoontoestellen kwartier buiten gebruik op 22 november

De groene noodtelefoontoestellen zullen op woensdag 22 november tussen 11.30 uur tot 12.00 uur een kwartier buiten bedrijf zijn. In die periode worden T38 (Fax over IP) licenties geïnstalleren op de calamiteitenservers. Alle andere toestellen hebben geen last van dit onderhoud en blijven dus gewoon in bedrijf.

Bert Witte 23 okt 2017 11:32 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (11.2.0)

Er is een nieuwe versie (11.2.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 17 okt 2017 14:14 (CEST)

Oud kettingpapier gratis af te halen

Voor de ingang van C&CZ hebben we een stapeltje dozen met kettingpapier neergezet, die men gratis af mag halen. Dat kettingpapier werd jaren geleden gebruikt in de door C&CZ beheerde matrixprinters, waarvan het gebruik overigens ook altijd gratis was.

Peter van Campen 13 okt 2017 12:33 (CEST)

SURFdrive: nu 250 GB per gebruiker

Via SURF Nieuws werden we erop geattendeerd dat sinds 9 oktober de opslagcapaciteit op SURFdrive vergroot is van 100 GB naar 250 GB per gebruiker. SURFdrive is een Dropbox-achtige opslag van werkgerelateerde bestanden, waarvan de beveiligingsclassificatie niet kritisch of gevoelig hoort te zijn. Data zijn binnen de Nederlandse grenzen opgeslagen, gebruikers blijven eigenaar van hun eigen data en SURF zelf verstrekt geen informatie aan derden, waardoor SURFdrive als veiliger dan Dropbox beschouwd kan worden.

Peter van Campen 12 okt 2017 15:35 (CEST)

Netwerkonderhoud op 16 oktober

Op maandagochtend 16 oktober om 05:00 uur worden drie netwerkswitches van nieuwe software voorzien. Aangesloten apparaten (ook ip-telefoons en draadloze toegangspunten) zullen op drie locaties gedurende ca 20 minuten hun netwerk verliezen:

- Mercator 1 eerste verdieping (ICIS, alle apparatuur)
- Huygens vleugel 4 (alle apparatuur, ook in leeszalen Library of Science)
- Huygens vleugel 5 (ca. de helft van de apparatuur)

Marcel Kuppens 10 okt 2017 11:30 (CEST)

Printer Escher wordt opgeruimd

De laatste algemene C&CZ-beheerde printer, de zwart-wit printer Escher in de Library of SWcience wordt per 1 november uitgezet en verwijderd. Hiermee komt er een einde aan het C&CZ gebudgetteerde printsysteem. De C&CZ printbudgetten worden alleen nog gebruikt voor de niet direct toegankelijke poster- en 3D-printers. Printen op openbare printers gebeurt al meer dan een jaar via Peage.

Resterend C&CZ printbudget kan gebruikt worden voor poster of 3D printen, dan wel geclaimd worden bij C&CZ (HG03.055).

Wim Janssen 4 okt 2017 10:10 (CEST)

Matlab R2017b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2017b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2017b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2017a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 24 sep 2017 22:52 (CEST)

Oude serienummers Adobe Creative Cloud stoppen met werken

Via ISC licentiebeheer kregen we de mededeling van SURFmarket dat de oude serienummers van de Adobe Creative Cloud software per half november verlopen. Alle eerder met de oude serienummers geïnstalleerde software zal niet meer werken. De oude serienummers horen bij het contract dat 31 mei 2017 afliep, de nieuwe horen bij het contract 2017-2020.

Peter van Campen 22 sep 2017 17:34 (CEST)

Vervang FTP URL's door HTTPS

Omdat in December 2017 Chrome alle FTP URL's als "niet veilig" gaat labelen, is het verstandig om die URL's aan te passen, indien u bestanden aanbiedt via ftp://ftp.science.ru.nl/pub. Dezelfde bestanden zijn te vinden onder de veiligere URL https://ftp.science.ru.nl/.

Bram Daams 22 sep 2017 16:46 (CEST)

Nieuwe versie Maple: Maple2017

De nieuwste versie van Maple, Maple2017, is te vinden op de Install-netwerkschijf en is op door C&CZ beheerde Linux-computers geïnstalleerd. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen voor de deelnemende afdelingen.

Ben Polman 22 sep 2015 16:02 (CET)

MS Windows 10: nieuwere versies op Install-schijf

Nieuwere versies van Microsoft Windows, 10, zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan upgrade naar deze versies op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden. De toegevoegde versies zijn: 2016 LTSB, 1607 met Multilanguage Pack, 1703 en Features on Demand.

Peter van Campen 22 sep 2017 15:58 (CEST)

Netwerkonderhoud op 19 september 04:00 - 05:30

Op dinsdagochtend 19 sept zal onderhoud plaatsvinden aan diverse netwerkonderdelen van de RU. Tussen ca. 04:00-05:30 uur zal binnen FNWI geen netwerkverkeer mogelijk zijn op het vaste en draadloze netwerk. Ook de op het netwerk aangesloten IP-telefoons zullen dan niet werken. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 6 sep 2017 14:30 (CEST)

C&CZ 3D-printservice nu 4-kleuren

De lang geleden bestelde vierkleuren-uitbreiding van de Prusa i3 MK2 3D Printer is eindelijk geleverd. Daardoor kunnen we nu objecten met vier kleuren, of drie kleuren en oplosbaar steunmateriaal, printen. Zie voor meer details de Printers-pagina.

Stefan Reijgwart 4 sep 2017 12:33 (CET)

Lijn.png