Nieuws

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor het snel geïnformeerd worden over storingen kan men zich abonneren op de CPK mailinglist.

Gearchiveerde nieuws-items zijn te vinden in het nieuwsarchief.


Inhoud

Matlab R2020a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2020a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2020a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2019b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 1 apr 2020 14:58 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (12.1.0)

Er is een nieuwe versie (12.1.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 27 mar 2020 11:07 (CEST)

Nieuwe versie Maple: Maple2020

De nieuwste versie van Maple, Maple2020, is te vinden op de Install-netwerkschijf en is op door C&CZ beheerde Linux-computers geïnstalleerd. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen voor de deelnemende afdelingen.

Peter van Campen 26 mar 2020 14:36 (CET)

Faciliteiten voor thuiswerken

Op de thuiswerkpagina hebben we een opsomming gemaakt van ICT-faciliteiten die gebruikt kunnen worden bij het werken vanuit huis.

Bram Daams 15 mar 2020 12:51 (CET)

MS Windows 10: nieuwere versie op Install-schijf

Een nieuwere versie van Microsoft Windows, 10, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan upgrade naar deze versie op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden. De toegevoegde versies is: 1909.

Peter van Campen 25 feb 2020 11:31 (CET)

MS Windows 10: nieuwere versies op Install-schijf

Nieuwere versies van Microsoft Windows, 10, zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan upgrade naar deze versies op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden. De toegevoegde versies zijn: 1809 met Multilanguage Pack en 1903.

Peter van Campen 18 dec 2019 15:02 (CET)

Nieuwe opslag voor data: Ceph

Sinds kort heeft C&CZ een extra keus voor de opslag van data, naast de traditionele RAID-opslag op individuele fileservers: Ceph. De voornaamste voordelen van Ceph zijn dat het vrijwel onbeperkt schaalbaar is en geen single-point-of-failure heeft, maar juist "self-healing" en "self-managing" is. Binnen de Ceph-storage zijn nog verschillende keuzes mogelijk, de duurdere zijn zelfs bestand tegen de uitval van een heel datacenter. De Ceph-opslag kan ook aangeboden worden als S3-storage. Vanwege de cluster-opzet kan de performance van Ceph-storage verrassend zijn: schrijven is i.h.a. sneller dan lezen, vooral bij veel kleine bestanden kan Ceph veel trager zijn dan de traditionele storage. Wie wil proberen of Ceph voordelen heeft. kan contact opnemen met C&CZ.

Simon Oosthoek 17 dec 2019 16:15 (CET)

Nieuwe licentieperiode Mathematica aanstaande

De huidige licentie periode voor Mathematica loopt binnenkort af, afdelingen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Mathematica voor de nieuwe 3-jarige contractperiode kunnen contact opnemen met C&CZ.

Ben Polman 26 nov 2019 12:13 (CET)

EduVPN geeft ook toegang tot Science services

Al geruime tijd is SURF EduVPN de standaard VPN voor centrale RU-diensten. Nu zijn ook alle afgeschermde Science-diensten, die al toegankelijk waren vanuit de Science VPN-diensten en/of vanuit RU Eduroam, toegankelijk vanaf SURF RU EduVPN. Dit omvat netwerkschijven, licentieservers, websites, afgeschermde labs, toegang tot werkplekken en speciale services als telgids/ldap/kerberos.

Peter van Campen 25 oct 2019 15:57 (CEST)

Adobe Creative Cloud licentieverlenging

De Adobe Creative Cloud software (Acrobat, Illustrator, Photoshop etc.) geeft bij opstarten de mededeling dat de licentie op 29 november 2019 afloopt. Voor de door C&CZ beheerde pc's zal dit voor die tijd opgelost worden. Wie zelf een Windows pc of Mac beheert, die eigendom van FNWI is en waarop de Adobe Creative Cloud software geïnstalleerd is, kan zich wenden tot de C&CZ helpdesk om de licentie te laten verlengen. Zelf de afloopdatum controleren kan met AdobeExpiryCheck op de Install-schijf.

Peter van Campen 11 oct 2019 13:36 (CEST)

Mac: wacht met upgrade naar macOS Catalina

Sinds enkele dagen is macOS Catalina beschikbaar. Het is **geen** goed idee om als een van de eersten te upgraden, dat zal problemen opleveren. Tot nu toe is aan ons gemeld: Adobe software werkt niet, F-Secure Client Security werkt niet, MestreNova werkt niet, EndNote heeft een upgrade nodig naar 9.3.1 of hoger, Science VPNsec werkt pas na herinstallatie VPN. Voor meer informatie over wat mis kan gaan, zie Hold Off Catalina en Wait on Catalina. Als de upgrade al gedaan is, kunnen de problemen opgelost worden door een oude versie macOS te installeren en de bestanden terug te zetten met Time Machine.

Peter van Campen 10 oct 2019 14:45 (CEST)

Matlab R2019b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2019b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2019b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2019a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 27 sep 2019 16:27 (CEST)

Intel compilers update

Update 5 van de Intel Parallel Studio XE Cluster Edition voor Linux 2019 is geïnstalleerd in /vol/opt/intelcompilers en beschikbaar op o.a. clusternodes en loginservers. Ook de oudere (2019u4, 2019 en 2014) versies zijn daar te vinden. Om de omgevingsvariabelen goed te zetten, moeten BASH-gebruikers vooraf uitvoeren:

source /vol/opt/intelcompilers/intel-2019u5/composerxe/bin/compilervars.sh intel64

Daarna levert icc -V het versienummer. Voor meer info zie de pagina over de Intel-compilers.

Peter van Campen 26 sep 2019 17:42 (CEST)

Lilo en Stitch omgewisseld

Zoals eerder aangekondigd zijn de linux login (ssh) servers (lilo5.science.ru.nl en lilo6.science.ru.nl) omgewisseld van bijnaam, waardoor men standaard Ubuntu 18.04 krijgt in plaats van Ubuntu 16.04. De naam lilo.science.ru.nl verwijst nu naar lilo6.science.ru.nl en stitch.science.ru.nl verwijst naar lilo5.science.ru.nl. Mocht je meldingen krijgen over veranderde fingerprints, weet je waar het door komt. Zie ook de pagina over servers.

Simon Oosthoek 4 sep 2019 16:33 (CEST)

Nieuwe versie van OriginLabPro (2019b, 9.65)

Er is een nieuwe versie (2019b, 9.65) van OriginLabPro, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. Zie de website van OriginLab voor alle info over de nieuwe versie. De licentieserver ondersteunt deze versie. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's wordt gepland. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 29 aug 2019 15:14 (CEST)

SLTN nieuwe leverancier servers en opslag

De Europese aanbesteding van servers en opslag is door leverancier SLTN gewonnen, het contract start per 1 september 2019. De afgelopen jaren was Centralpoint (Scholten Awater) leverancier van servers.

Peter van Campen 27 aug 2019 13:08 (CEST)

Online enquetes: Nieuwe versie LimeSurvey

Er is een nieuwe versie van LimeSurvey geïnstalleerd, samen met nieuwe, moderne templates. Meer informatie over LimeSurvey...

Remco Aalbers 16 aug 2019 13:49 (CEST)

C&CZ dagje uit: dinsdag 20 augustus

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor dinsdag 20 augustus. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 8 aug 2019 12:42 (CEST)

National Instruments LabVIEW Spring 2019 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Spring 2019" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 30 jul 2019 14:54 (CEST)

Windows 7 stopt januari 2020: Upgrade nu!

Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows7 begin 2020. Daarom raden we iedereen aan om voor die tijd alle pc's met Windows 7 een upgrade naar Windows 10 of een ander ondersteund operating system te geven of deze pc's te vervangen. Voor door C&CZ beheerde afdelings-pc's kan men met de C&CZ helpdesk een afspraak maken voor een upgrade naar Windows 10 of Ubuntu 18.04. Ook voor andere pc's kunnen zij hulp bieden.

Wim Janssen 24 jul 2019 13:45 (CET)

Opheffen Windows 2008 Terminalserver ts2

Half juli 2019 wordt de Windows 2008 Terminalserver ts2 uitgezet. Vroeger was deze terminalserver nodig om BASS of Tracelab te gebruiken voor niet-Windows gebruikers. Neem contact op met C&CZ als u hierdoor een probleem denkt te krijgen

Wim Janssen 25 jun 2019 14:44 (CEST)

TeX Collection 2019

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2019, voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf.

Peter van Campen 11 jun 2019 11:03 (CEST)

Intel compilers update

Update 4 van de Intel Parallel Studio XE Cluster Edition voor Linux 2019 is geïnstalleerd in /vol/opt/intelcompilers en beschikbaar op o.a. clusternodes en loginservers. Ook de oudere (2019n en 2014) versies zijn daar te vinden. Om de omgevingsvariabelen goed te zetten, moeten BASH-gebruikers vooraf uitvoeren:

source /vol/opt/intelcompilers/intel-2019u4/composerxe/bin/compilervars.sh intel64

Daarna levert icc -V het versienummer. Voor meer info zie de pagina over de Intel-compilers.

Peter van Campen 28 may 2019 16:42 (CEST)

VPN met Twee-factor authenticatie voor afgeschermd lab-netwerk

De Science VPN is uitgebreid met een voorziening, waarbij gebruikers op individuele basis met twee-factor authenticatie (certificaat en username/password) toegang kunnen krijgen tot afgeschermde delen van het netwerk. Dit is ontwikkeld op verzoek van een afdeling die onderhoudsfirma's toegang wil geven tot alleen de door hen te ondersteunen apparatuur. Afdelingen die ook voor dergelijke toegang belangstelling hebben kunnen contact opnemen met C&CZ.

Erik Visser 26 may 2019 00:10 (CET)

Veilige Email: Squirrel webmail stopt 1 juli

Omdat Squirrel webmail het gewenste beveiligingsniveau dat we met STARTTLS willen bereiken niet aan kan, wordt Squirrel per 1 juli uitgefaseerd. Gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen op een van de modernere Science webmailsystemen.

Erik Visser 25 may 2019 23:59 (CET)

Veilige Email: SPF/STARTTLS, DANE/DMARC en DKIM

De afgelopen tijd heeft C&CZ gewerkt aan DNS-gebaseerde technieken die te gebruiken zijn om spam, phishing en het afluisteren van e-mail tegen te gaan. Van de [https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/lijst/verplicht?f%5B0%5D=field_keywords%3A68 Pas-Toe-of-Leg-Uit] lijst van verplichte open standaarden m.b.t. email had C&CZ al een tijd geleden SPF ingevoerd voor de maildomeinen die C&CZ beheert onder ru.nl (science.ru.nl, cs.ru.nl, astro.ru.nl, math.ru.nl, ...). Omdat strikte invoering van SPF het [https://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework#FAIL_and_forwarding eenvoudig/automatisch doorsturen van mail onmogelijk maakt], is SPF niet strikt geïmplementeerd. Ook STARTTLS voor het versleutelen van mailconnecties is al een tijd geleden ingevoerd. Sinds kort is ook DANE en DMARC ingevoerd, wat het mogelijk maakt om DKIM te gaan implementeren.

Erik Visser 25 may 2019 23:46 (CET)

Veilige DNS (DNSSEC) ingevoerd

Als vereiste voor het RU-project "Invoering Veilige Email-standaarden", waarin de Pas-Toe-of-Leg-Uit lijst van verplichte open standaarden afgewerkt wordt, is DNSSEC ingevoerd voor de maildomeinen die C&CZ beheert onder ru.nl (science.ru.nl, cs.ru.nl, astro.ru.nl, math.ru.nl, ...). Voor meer info over DNSSEC zie bv. de Engelstalige Wikipedia over DNSSEC.

Erik Visser 25 may 2019 23:22 (CET)

Oude MFP's worden 25 april verwijderd

De zes jaar oude Konica Minolta MFP's worden vanaf 25 april bij FNWI verwijderd. Gebruikers hebben enkele weken de tijd gehad om over te stappen naar het nieuwe systeem, dat veel sneller en gebruiksvriendelijker is. Voor studenten: probeer voor 25 april je oude tegoed op te maken en waardeer niet meer op. Krijg je je tegoed niet op? Dan kun je dit tot 1 juni 2019 bij de Library of Science terug laten storten. Voor alle gebruikers: ook EveryOnePrint verdwijnt, die functionaliteit zit in de SafeQ web-upload.

Peter van Campen 12 apr 2019 14:38 (CEST)

Matlab R2019a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2019a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2019a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2018b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 27 mrt 2019 16:39 (CET)

Nieuwe versie Maple: Maple2019

De nieuwste versie van Maple, Maple2019, is te vinden op de Install-netwerkschijf en is op door C&CZ beheerde Linux-computers geïnstalleerd. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen voor de deelnemende afdelingen.

Peter van Campen 26 mar 2019 16:53 (CET)

Windows 7 stopt januari 2020: Upgrade nu!

Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows7 begin 2020. Daarom raden we iedereen aan om voor die tijd alle pc's met Windows 7 een upgrade naar Windows 10 of een ander ondersteund operating system te geven of deze pc's te vervangen. Voor door C&CZ beheerde afdelings-pc's kan men met de C&CZ helpdesk een afspraak maken voor een upgrade naar Windows 10 of Ubuntu 16.04/18.04. Ook voor andere pc's kunnen zij hulp bieden.

Wim Janssen 21 mar 2019 13:02 (CET)

Nieuwe MFP's en printen met Science account

De nieuwe Konica Minolta MFP's die de RU-brede FollowMe printqueue aanbieden, kunnen ook gebruikt worden met het Science account. Dat werkt alleen als bij het Science-account het U- of S-nummer bekend is bij C&CZ, wat gecontroleerd kan worden op de Doe-Het-Zelf website. Op door C&CZ beheerde Windows PC's kan men dan printen naar de queue "FollowMeScience", die het Science-account vertaalt naar het U/S-nummer en doorstuurt naar de RU "FollowMe" queue. Bij C&CZ-beheerde Linux machines heet deze queue "FollowMe". De zes jaar oude MFP's worden/zijn op de hele RU 1-op-1 vervangen door nieuwe, inclusief opties zoals de bookletmaker bij HG00.002.

Wim Janssen 21 mar 2019 13:02 (CET)

National Instruments LabVIEW Fall 2018 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Fall 2018" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Ben Polman 12 mar 2019 16:44 (CET)

Peage en MFP's in maart vervangen

Konica Minolta heeft opnieuw de Europese aanbesteding voor multifunctionals (MFP's) gewonnen. Alle MFP's, de bijbehorende software en het betaalsysteem zullen in maart 2019 vervangen worden. Iedere nieuwe MFP heeft een paslezer. In plaats van de campuskaart kan ook een andere pas, b.v. de OV-chipkaart, gekoppeld worden aan het RU-account (U-, S- of E-nummer). Inloggen kan daarna zonder pincode met de gekoppelde pas. Voor studenten/studieverenigingen wordt het mogelijk om groepsbudgetten te gebruiken. Studenten gaan de Skuario app gebruiken voor opwaarderen/overboeken. Meer informatie zal in maart bekendgemaakt worden.

Peter van Campen 26 feb 2019 13:01 (CET)

eLabFTW: open source electronisch lab notebook en database

Sinds kort is voor afdelingen van FNWI eLabFTW beschikbaar gemaakt. Dit is een gratis, veilig, modern en compliant open source electronisch lab notebook en database, waarmee verschillende teams (onderzoeksgroepen) hun experimenten efficiënt kunnen volgen en waarmee zij ook met een krachtige en flexibele database hun laboratorium kunnen beheren. Medewerkers van afdelingen die al gebruik maken van eLabFTW (in en om Moleculaire Biologie) kunnen zich zelf aanmelden op eLabFTW, voor nieuw toetredende afdelingen moet eerst in overleg met Postmaster een nieuw team gemaakt worden. Zie www.eLabFTW.net voor meer info.

Simon Oosthoek 26 feb 2019 10:43 (CEST)

Linux login server lilo4 uit

Met het aflopen van de ondersteuning van Ubuntu 14.04 LTS per 25 april 2019 wordt het tijd om te stoppen met ubuntu 14.04 op de linux login server (lilo4). Lilo4 gaat daarom per 1 mei uit. Pas in de zomervakantie wordt de default login server (lilo.science.ru.nl) doorverwezen naar lilo6, die sinds mei 2018 al beschikbaar is met Ubuntu 18.04 LTS. De huidige default met Ubuntu 16.04 LTS (lilo5) zal ook daarna nog beschikbaar blijven, tot de ondersteuning daarvan afloopt in 2021. De signatures van de C&CZ-loginservers kunnen gecontroleerd worden.

Simon Oosthoek 25 feb 2019 18:08 (CEST)

Ubuntu 18.04 voor pc-onderwijszalen en persoonlijke werkstations

In de zomervakantie worden alle pc's uit de pc-onderwijszalen met Ubuntu 18.04 LTS ge(her)installeerd. Cursus-software kan al maanden getest worden op de Ubuntu 18.04 loginserver lilo6. Alle PC's in HG00.075 en HG03.761 worden in deze periode vervangen door nieuwe PC's (All-in-One, dual boot met Windows10 en Ubuntu 18.04 Linux). Na deze vervanging hebben alle pc's in de pc-onderwijszalen snelle SSD-schijven.

Indien u gebruikt maakt van zowel PC's in de pc-onderwijszalen als een door C&CZ beheerde PC met Linux op uw werkplek, dan is het raadzaam te overwegen om uw werkplek PC ook een upgrade naar Ubuntu 18.04 te laten geven. Gebruik maken van Ubuntu 16.04 in uw kantoor en Ubuntu 18.04 op een beheerde werkplek in de pc-onderwijszalen kan problemen veroorzaken.

Wim Janssen 25 feb 2019 18:00 (CET)

Onderhoud eduroam: maandag 25 feb 23:00-03:00 uur

Op maandagavond 25 februari tussen 23:00-03:00 uur zal onderhoud plaatsvinden aan het draadloze netwerk van de RU en zal eduroam tijdelijk niet beschikbaar zijn. Denk s.v.p. na of dit voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 13 feb 2019 12:23 (CET)

Netwerkonderhoud SURFnet: dinsdagochtend 12 feb 05:00-07:00 uur

Op dinsdagochtend 12 februari zal onderhoud plaatsvinden aan de internetverbindingen tussen de RU en SURFnet. Hoewel er geen onderbrekingen in het internetverkeer worden verwacht, worden die niet volledig uitgesloten. Denk s.v.p. na of deze mogelijke verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 6 feb 2019 08:40 (CET)

PC-cursuszalen: log in op gelockte pc

Vanaf nu is het mogelijk om een pc in de pc-cursuszalen, bibliotheek en studielandschap in te loggen als een andere gebruiker de pc gelockt heeft. De hoop is dat dit enigszins bijdraagt om het tekort aan werkplekken te verminderen. Toen deze pc's nog Windows7 draaiden, kon men de ingelogde gebruiker na 15 minuten inactiviteit netjes uitloggen zonder de pc te herstarten, maar deze software werkt niet meer met Windows10. Als een andere gebruiker inloggen gaat door linksonder te klikken op "Switch User" op het vergrendelscherm.

Wim Janssen 1 feb 2019 12:28 (CET)

Intel compilers nieuwe versie

C&CZ heeft samen met TCM en Theoretische Chemie twee licenties voor gelijktijdig gebruik van de nieuwste versie van de Intel Parallel Studio XE voor Linux aangeschaft. Deze is geïnstalleerd in /vol/opt/intelcompilers en beschikbaar op o.a. clusternodes en loginservers. Ook de oude (2014) versie is daar te vinden. Om de omgevingsvariabelen goed te zetten, moeten BASH-gebruikers vooraf uitvoeren:

source /vol/opt/intelcompilers/intel-2019/composerxe/bin/compilervars.sh intel64

Daarna levert icc -V het versienummer. Voor meer info zie de pagina over de Intel-compilers.

Peter van Campen 18 dec 2018 15:20 (CET)

Nieuwe prijzen MS Visio en Project

Vanaf januari 2016 moet voor het gebruik van Microsoft Visio Pro en Microsoft Project per pc per jaar betaald worden. De meeste andere Microsoft producten waarvoor de RU licenties heeft, mogen zonder bijbetaling op RU-apparatuur gebruikt worden. Per 2019 worden de prijzen van Visio en Project erg aangepast, zie onder. Neem s.v.p. contact op met C&CZ als u Visio of Project gebruikt of wil gaan gebruiken.

Product 2018 2019
Microsoft Visio Pro (Medewerkers, groepslicentie) € 3,55 € 29,45
Microsoft Project Professional (with 1 Project Server CAL) (Medewerkers, groepslicentie) € 3,97 € 34,08
Microsoft Project Server, Server licentie (Groepslicentie) € 396,98 € 0,00

Peter van Campen 7 dec 2018 11:29 (CET)

Tijdelijk gratis Stata-licentie op RU-werkplekken

De Radboud Universiteit heeft samen met Radboudumc een campuslicentie voor Stata afgesloten. Stata is statistische software die nu op een aantal faculteiten – met name bij FSW en FM –in gebruik is. De kosten voor het gebruik van Stata waren tot nog toe relatief hoog. Doordat er nu een campuslicentie is, is het voor nieuwe gebruikers een stuk voordeliger geworden: tot november 2019 kan het gratis gebruikt worden op pc's die eigendom van de RU zijn. Daarna zal het, afhankelijk van het aantal gebruikers, maximaal € 150,- per gebruiker per jaar gaan kosten.

Peter van Campen 27 nov 2018 14:26 (CET)

C&CZ draagt telefoonbeheer over aan ISC

Telefonie is sinds de overgang naar IPT verworden tot een applicatie op het netwerk, waarmee ook het werk aanzienlijk is verminderd. Daarom draagt C&CZ per 1 januari 2019 het beheer van de telefoonaansluitingen van FNWI over aan het RU-centrale telefoonbeheer van het ISC, die het dan voor de hele RU zal doen. Voor FNWI-netwerkzaken kunt u wel nog steeds terecht bij C&CZ.

Bjorn Bellink 27 nov 2018 11:22 (CET)

Netwerkonderhoud RU: maandagavond/nacht 26 op 27 november 22:00-03:00 uur

Op maandagavond 26 november zal onderhoud plaatsvinden aan centrale netwerkonderdelen van de RU: een aantal routers krijgt een software-upgrade. Vanaf 22:00 uur zullen delen van het RU-netwerk en centrale RU-diensten niet beschikbaar zijn. Binnen Huygens en andere FNWI-gebouwen zullen tussen 23:30 en 00:30 uur het internet en draadloos netwerk niet beschikbaar zijn. Denk s.v.p. na of deze mogelijke verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor. Toekomstige onderhoudsvensters zijn op de website van het ISC te zien.

Marcel Kuppens 22 nov 2018 15:04 (CET)

Endnote X9 beschikbaar

Endnote versie X9 is beschikbaar voor MS-Windows en Mac OS X. Het is te vinden op de install netwerk schijf. De licentie staat gebruik door medewerkers en studenten toe, ook thuis. Binnenkort zal het ook te vinden zijn in het Software Center van de C&CZ beheerde werkplek met Windows 10.

Peter van Campen 6 nov 2018 11:41 (CET)

Research data: opslag en backup op C&CZ fileservers

Met de onlangs verlaagde prijzen voor netwerkschijven en backup, zijn al diverse afdelingen de overstap gaan maken van lokale schijven in eigen beheer, naar gebackupte schijfruimte onder beheer van C&CZ. Daar zitten i.h.a. grote voordelen aan qua betrouwbaarheid, backup en door de afdeling zelfbeheerde toegangsrechten. Voornaamste nadeel is dat schijfruimte die gebackupt moet worden, opgezet moet worden in projecten of andere onderdelen van max. ca. 400 GB. Afdelingen die hun data willen verhuizen naar C&CZ fileservers, kunnen contact opnemen met postmaster. De huidige opzet is gebaseerd op individuele NAS-fileservers, C&CZ onderzoekt een nieuwe opzet gebaseerd op Ceph.

Peter van Campen 23 okt 2018 13:40 (CET)

Afdelingscomputers naar Windows10

Nieuwe afdelingscomputers kunnen door C&CZ met Windows10 geïnstalleerd worden. Ook bestaande pc's kunnen een upgrade van Windows7 naar Windows10 krijgen. Maak hiervoor een afspraak met de C&CZ helpdesk. Via het Software Center kunnen gebruikers daarna zelf software installeren uit de catalogus van het Software Center. N.B.: de Outlook2016 die bij Windows10 geïnstalleerd wordt, werkt niet goed samen met de Science IMAP-mailserver. Alternatieven: mailclients als Roundcube en Thunderbird of een andere mailserver als de RU Exchange mail- en agendaservice.

Stefan Reijgwart 23 oct 2018 11:12 (CET)

MS Office 2019 instructies op Install-schijf

De instructies om de nieuwste versie van Microsoft Office, 2019, te installerem, zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. Installatie gaat op een andere manier dan voorheen, met de Office Deployment Tool. De MAK-licentiecode is bekend bij de C&CZ helpdesk. Zij kunnen het scherm van een PC overmemen en de code invoeren. Dat doen zij alleen als de PC eigendom van FNWI is. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 12 oct 2018 15:21 (CET)

Netwerkonderhoud RU: maandagavond/nacht 1 op 2 oktober 22:00-03:00 uur

Op maandagavond 1 oktober zal onderhoud plaatsvinden aan centrale netwerkonderdelen van de RU: alle routers krijgen een software-upgrade. Vanaf 22:00 uur zullen delen van het RU-netwerk niet beschikbaar zijn. Het netwerk in Huygens en andere FNWI-gebouwen zal tusen 01:00 en 02:00 uur niet beschikbaar zijn, waaronder het draadloze netwerk en Internettoegang. Voor de C&CZ-services zal dus ook verstoring optreden. Denk s.v.p. na of deze mogelijke verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor. Toekomstige onderhoudsvensters zijn op de website van het ISC te zien.

Marcel Kuppens 25 sep 2018 10:23 (CET)

Matlab R2018b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2018b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2018b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2018a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 19 sep 2018 17:49 (CEST)

Lijn.png