Nieuws: verschil tussen versies

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken
([Mailman lijsten aangepast][Mailman lists adjusted])
([Mailman lijsten aangepast][Mailman lists adjusted])
Regel 21: Regel 21:
  
  
=== [Mailman lijsten aangepast][Mailman lists adjusted] ===
+
=== [Meer privacy in Mailman lijsten][More privacy in Mailman lists] ===
 
<itemTags>studenten,medewerkers,docenten</itemTags>
 
<itemTags>studenten,medewerkers,docenten</itemTags>
 
[nl] In het kader van de nieuwe privacy wetgeving zijn de standaardinstellingen van alle mailmanlijsten aangepast.
 
[nl] In het kader van de nieuwe privacy wetgeving zijn de standaardinstellingen van alle mailmanlijsten aangepast.

Versie van 11 jun 2018 om 14:56

Voor het snel geïnformeerd worden over storingen kan men zich abonneren op de CPK mailinglist.

Gearchiveerde nieuws-items zijn te vinden in het nieuwsarchief.


Inhoud

Meer privacy in Mailman lijsten

In het kader van de nieuwe privacy wetgeving zijn de standaardinstellingen van alle mailmanlijsten aangepast.

 • de lijsten zijn niet meer publiek opvraagbaar.
 • de leden van de lijst zijn niet meer opvraagbaar voor de leden van de lijst
 • aanmelden op alle lijsten is nu beperkt tot ru.nl, radboudumc.nl en mpi.nl mailadressen

De laatste instelling is mogelijk te strikt voor sommige lijsten, lijstbeheerders kunnen deze instelling ongedaan maken in de privacy instellingen van mailman (zwarte lijst/ban list)

Ben Polman 11 jun 2018 15:53 (CEST)

Nieuwe versie Filemaker Pro, ook Advanced en Server, op Install-schijf

Een nieuwe versie van Filemaker Pro, Filemaker Pro Advanced en van Filemaker Server, 17, voor Windows (32- en 64-bit) en Mac is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

Bram Daams 7 jun 2018 10:42 (CEST)

Nieuwe versie Maple: Maple2018

De nieuwste versie van Maple, Maple2018, is te vinden op de Install-netwerkschijf en is op door C&CZ beheerde Linux-computers geïnstaleerd. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen voor de deelnemende afdelingen.

Ben Polman 31 mei 2018 14:13 (CET)

Webmail: Roundcube- en Exchange-alternatief voor kleine schermen: Rainloop

Voor kleine schermen (smartphones) is de webmail van Roundcube niet erg geschikt. Daarom is er nu een alternatief: Rainloop. Men kan in Rainloop een "threaded view" instellen, wat ook handig is voor kleine schermen. Het Science adresboek is beschikbaar in Rainloop. Ook kan Rainloop gebruikt worden voor de Exchange RU-mail. Maar Roundcube heeft veel andere voordelen t.o.v. Rainloop: het beheren van het delen van mappen met andere gebruikers, gedeelde labels en het beheren van Sieve filters en vakantieberichten. Zie voor meer info onze mail pagina.

Ben Polman 25 mei 2018 14:02 (CEST)

Nieuwe versie van OriginLabPro (2018b, 9.5)

Er is een nieuwe versie (2018b, 9.5) van OriginLabPro, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. Zie de website van OriginLab voor alle info over de nieuwe versie. De licentieserver ondersteunt deze deze versie. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's wordt gepland. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 17 mei 2018 12:34 (CEST)

Test van Ubuntu 18.04 met Linux loginserver lilo6

Als test voor de nieuwe versie van Ubuntu, 18.04 LTS, hebben we een nieuwe loginserver beschikbaar, onder de naam lilo6.science.ru.nl. Over enige tijd zal deze de vijf jaar oude loginserver lilo4 vervangen. De naam lilo, die altijd naar de nieuwste/snelste loginserver wijst, zal pas dan omgezet worden van de twee jaar oude lilo5 naar de nieuwe lilo6. De nieuwe lilo6 is een Dell PowerEdge R440 met 2 stuks Xeon Silver 4110 CPU @2.10GHz 8-core processoren en 64GB RAM. Met hyperthreading aan lijkt dit dus een 32-processor machine. Voor wie de identiteit van deze server wil controleren alvorens het Science wachtwoord aan de nieuwe server te geven, zie de sectie over onze loginservers. Alle problemen met deze nieuwe versie van Ubuntu Linux graag melden.

Wim Janssen 16 mei 2018 14:16 (CET)

C&CZ dagje uit: dinsdag 29 mei

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor dinsdag 29 mei. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Bjorn Bellink 16 mei 2018 14:09 (CEST)

Test Windows10 op infopc's centrale straat

In de zomervakantie krijgen alle pc's in de pc-cursuszalen (terminalkamers) een upgrade van Windows7 naar Windows10. Dit kan nu al getest worden op de 4 infozuil PC's in de centrale straat bij de Library of Science (HG00.011). Alle vragen en opmerkingen zijn welkom. N.B.1: het Windows7-profiel wordt niet overgenomen, iedereen begint met een schoon profiel. N.B.2: omdat de infozuil pc's steeds minder gebruikt worden, zullen ze in de zomervakantie verwijderd worden.

Wim Janssen 24 apr 2018 16:04 (CEST)

Intel compilers: oude versie (2011) verdwijnt

Sinds 2014 heeft C&CZ twee licenties voor gelijktijdig gebruik van de 2014 versie van de Intel Cluster Studio voor Linux, te vinden in /vol/opt/intelcompilers. Daarom zal per 1 mei 2018 de oude (2011) versie van die plaats verwijderd worden, waardoor de oude license server gestopt kan worden.

Peter van Campen 23 apr 2018 16:28 (CEST)

EveryOnePrint: Peage printen via app, web upload of mail

Sinds kort heeft het ISC EveryOnePrint beschikbaar gemaakt. Hiermee kan vanaf smartphone, tablet of elk ander Internet-device geprint worden naar Peage, via web-upload, app of mail. Jammer genoeg is ervoor gekozen om de mail-optie alleen met een @ru.nl mail-adres te laten werken, niet met een @science.ru.nl of ander mail-adres.

Bram Daams 23 apr 2018 13:34 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (11.3.0)

Er is een nieuwe versie (11.3.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows en Linux zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 11 apr 2018 16:18 (CEST)

RU mail-adressen (@ru.nl, @student.ru.nl, ...) in Science LDAP adresboek

Voor wie alle Science-mail doorstuurt naar een RU Exchange adres (@ru.nl, @student.ru.nl, @fnwi.ru.nl of @donders.ru.nl), wordt in het Science LDAP-adresboek vanaf nu dat doorstuuradres vermeld i.p.v. het Science mail adres. Het voordeel van het gebruik van dit Science LDAP adresboek kan zijn dat men eenvoudig adressen van FNWI-medewerkers en FNWI-studenten kan vinden, zonder te moeten kiezen uit alle RU-naamgenoten.

Wim Janssen 10 apr 2018 10:47 (CEST)

Matlab R2018a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2018a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2018a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2017b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 4 apr 2018 16:24 (CEST)

Mattermost team communicatieplatform beschikbaar

Vanaf begin maart is het team communicatieplatform Mattermost beschikbaar voor iedereen met een Science login. Mattermost is een open source Slack alternatief. Binnen een Mattermost team is het mogelijk om een integratie te maken met een GitLab project of andere online diensten. Mattermost is te vinden op https://mattermost.science.ru.nl.

Bram Daams 12 mrt 2018 14:44 (CET)

Download uw oude "Onderwijs in Beeld" opnames van colleges

De service 'Onderwijs in Beeld' wordt per 1 augustus 2018 opgeheven, de daarin opgenomen video's zijn dan niet meer toegankelijk.

Deze voorloper van de RU weblectures heeft in de collegejaren 2007-2015 opnames van colleges op FNWI verzorgd, die via BlackBoard aangeboden werden.

Als u oude opnames van uw colleges wilt downloaden, kunt u dat doen op basis van de cursuscode via de Podcast service.

Wim Janssen 28 feb 2018 18:55 (CET)

Oude hardware veilig verwijderen

Bij het Logistiek Centrum van IHZ is een afgesloten ruimte waar oude hardware veilig afgevoerd kan worden. Dit is van belang voor datadragers om datalekken te voorkomen. Deponeer a.u.b. oude hardware die data bevat niet in een container waar een voorbijganger in kan grabbelen.

Stefan Reijgwart 20 feb 2018 14:50 (CET)

Rekenclusters naar Ubuntu 16.04

C&CZ heeft een nieuwe head node voor het cn-cluster ingericht met Ubuntu 16.04 en een nieuwe versie van SLURM. Dat maakt het mogelijk om alle cn-clusternodes te upgraden naar deze nieuwe versies. Ook andere clusters (coma, neuroinf, mlp) hebben al deze upgrade gehad. Het door C&CZ beheerde cn-rekencluster bestaat op dit moment uit 60 nodes met samen 1560 cores en 8 TB RAM. Het coma-cluster van Sterrenkunde, met 920 cores, 600 TB fileserver storage, GPU's en snelle Infiniband interconnectie is een apart cluster. Voor meer info, zie de cn-rekencluster pagina.

Ben Polman 20 feb 2018 14:35 (CET)

Oude Sopho telefooncentrale uitgezet

Na ruim 30 jaar trouwe dienst is de oude Philips Sopho S2500 telefooncentrale van de SKU (RU en Radboudumc) uitgezet en afgevoerd. Deze 'eerste digitale telefooncentrale' is in augustus 1987 bij FNWI in gebruik genomen, als pilot project van PTT, Philips en de RU (toen KUN). Aad Hulsbosch van C&CZ was een van de drijvende krachten tijdens de ingebruikname. In 1991 is de Sopho centrale uitgebreid t.b.v. de hele SKU, tot ca 15.000 aansluitingen. De telefoonfunctionaliteit op de SKU is onlangs volledig overgenomen door een IP-telefoniecentrale van Mitel en de Vodafone Wireless Office draadloze telefonie.

Marcel Kuppens 20 feb 2018 16:58 (CET)

Netwerkonderhoud RU: maandagavond 26 februari 22:00-03:00

Op maandagavond 26 februari zal onderhoud plaatsvinden aan centrale netwerkonderdelen van de RU. Tussen 22:00-03:00 uur zullen centrale RU-applicaties als Eduroam, Blackboard, Osiris, BASS, RU VPN en het RU-bestandsysteem meestal niet beschikbaar zijn. Voor telefoons en de C&CZ-services wordt geen verstoring verwacht. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor. Toekomstige onderhoudsvensters zijn op de website van het ISC te zien.

Marcel Kuppens 20 feb 2018 12:53 (CET)

C&CZ heidag: dinsdag 23 januari

C&CZ heeft een heidag gepland voor dinsdag 23 januari. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Bjorn Bellink 22 jan 2018 10:00 (CET)

F-Secure beveiligingssoftware nu gratis voor RU-studenten

Vanaf nu kun je als student aan de Radboud Universiteit het hele jaar door gratis F-Secure SAFE downloaden op je pc/laptop/smartphone/tablet/iMac/Macbook. Zie voor alle info de SURFspot download pagina.

Peter van Campen 16 jan 2018 10:33 (CET)

HP laptop accu terugroepactie

HP is een terugroepactie begonnen voor brandgevaarlijke laptopaccu’s die tussen december 2015 en december 2017 zijn verkocht. Mocht u in die tijd een HP laptop of accu gekocht hebben, dan is het verstandig te controleren of de accu vervangen moet worden.

Stefan Reijgwart 5 jan 2018 17:40 (CEST)

Donatie aan vrije en open source software: ISC, FSF en OpenBSD

C&CZ maakt voor het merendeel van de services gebruik van vrije software en opensourcesoftware. Daarom is al enige tijd geleden het idee ontstaan dat de C&CZ-medewerkers elk jaar zouden stemmen welke projecten een donatie van C&CZ zouden krijgen. Dit jaar is de keus gevallen op het Internet Systems Consortium, OpenBSD en net als vorig jaar de Free Software Foundation (FSF). Het Internet Systems Consortium maakt o.a. BIND (DNS/nameserver) en ISC DHCP, beide basisdiensten van het netwerk/Internet in gebruik bij C&CZ. OpenBSD ontwikkelt naast OpenBSD ook o.a. OpenSSH en LibreSSL. De FSF ondersteunt GNU/Linux, dat op vrijwel alle door C&CZ beheerde servers en vele honderden werkstations gebruikt wordt, waaronder alle PC-cursuszalen.

Peter van Campen 21 dec 2017 14:53 (CET)

Nieuwe versies SPSS en Amos op Install-schijf

Nieuwe versies van IBM SPSS (23 t/m 25) en Amos (23 en 24), zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. SPSS voor zowel Windows als Mac OS X, Amos alleen voor MS-Windows. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe en ook thuisgebruik door RU-medewerkers en RU-studenten. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Eigen DVD's kunnen ook op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 13 dec 2017 11:19 (CET)

Nieuwe versie van OriginPro (2018)

Er is een nieuwe versie (2018) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. De licentieserver ondersteunt deze versie. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's wordt gepland. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 8 dec 2017 17:23 (CET)

Vier KM MFP's tijdelijk verplaatst voor IJSO2017

Om aan de grote print- en kopieerbehoefte van IJSO2017 te voldoen, worden 4 KM MFP's in de periode 29 november tot 11 december verplaatst. Hierbij is gekozen voor de MFP's die het minst gebruikt worden:

HG00.038  BizHubC554-40
HG00.645  km-pr0926
HG01.108  km-pr0930
HG00.084  km-pr0928

Excuses voor evt. overlast.

Peter van Campen 24 nov 2017 12:14 (CET)

Linux-printen naar Peage nu eenvoudig

Voorlopig als test is er nu een veel simpeler alternatief voor het SMB-printen vanaf Linux. Op de door C&CZ beheerde Linux-werkplekken en -servers bestaat nu de printer "Peage". De C&CZ-printserver vertaalt de Science-gebruikersnaam naar het U- of S-nummer en stuurt de printjob door naar een RU payprint-server. Ook command-line printen met het commando lpr is hierdoor mogelijk (lpoptions -pPeage -o SelectColor=Color om in kleur af te drukken).

Wim Janssen 23 nov 2017 10:42 (CEST)

Netwerkonderhoud bij FNWI: upgrade router

Op maandagavond 27 november zal onderhoud plaatsvinden aan diverse netwerkonderdelen van de RU. Tussen 23:30-02:00 uur zal de distributierouter van Heyendaalnet-Oost wordt voorzien van nieuwe firmware. Het vaste en draadloze netwerk zullen tussen genoemde tijdstippen gedurende ca 30 minuten niet beschikbaar zijn. Ook de Mitel telefoons zullen niet werken, de groene noodtelefoons blijven echter wel functioneren. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 22 nov 2017 10:03 (CET)

Nieuwe versie Adobe Creative Cloud software Windows en Mac

Een nieuwe versie van de Adobe Creative Cloud software voor MS-Windows en Mac is beschikbaar op de Install-netwerkschijf. Licentiecodes voor de periode 2017-2020 zijn reeds in deze pakketten ingebouwd, daarom zijn ze beschikbaar als zip-bestanden die met een wachtwoord beveiligd zijn. De wachtwoorden zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Volgens de site-license mag deze Adobe Creative Cloud for Enterprise (Specified Apps Only Non-Video) op alle computers in eigendom van de RU worden geïnstalleerd zonder bijkomende kosten. Voor thuisgebruik van deze software kunnen medewerkers en studenten terecht op Surfspot. De software bestaat uit de volgende onderdelen: Acrobat DC 2017-2020-ML, Audition CC 2017 (alleen voor Windows), Bridge CC 2017, Dreamweaver CC 2017, Fireworks CS6 (alleen voor Windows), Flash Builder Premium (alleen voor Windows), Illustrator CC 2017, InCopy CC 2017, InDesign CC 2017, Media Encoder CC 2017, Muse CC 2017 (alleen voor Windows) en Photoshop CC 2017.

Peter van Campen 17 nov 2017 15:56 (CET)

Euroglot 8.3C op Install-schijf

De nieuwste versie (8.3C) van de Euroglot vertaalsoftware is op de Install-netwerkschijf te vinden. Licentiecodes die geldig zijn tot 1 januari 2019 zijn via de helpdesk te verkrijgen. Thuisgebruik is volgens deze licentie niet toegestaan. Voor thuisgebruik kan relatief goedkoop een licentie gekocht worden bij Surfspot.

Peter van Campen 3 nov 2017 11:37 (CET)

Standaard RU-FNWI PC bestelbaar in BASS

In de webwinkel van Scholten Awater in BASS is nu een "Standaard PC RU-FNWI" te kiezen. C&CZ heeft deze getest op het via het netwerk installeren van Windows 7 en Ubuntu 16.04. Dit is een Dell OptiPlex 3050 SFF met een Core i5 6500 (3.2GHz,QC) processor, 1X8GB geheugen, een 256GB SSD harde schijf en een DVD-schrijver, met 3 jaar ProSupport en Next Business Day garantie. Op dit systeem, met een zesde generatie Intel-processor, wordt Windows 7 nog ondersteund.

John Peters 24 okt 2017 16:08 (CEST)

Groene telefoontoestellen kwartier buiten gebruik op 22 november

De groene noodtelefoontoestellen zullen op woensdag 22 november tussen 11.30 uur tot 12.00 uur een kwartier buiten bedrijf zijn. In die periode worden T38 (Fax over IP) licenties geïnstalleren op de calamiteitenservers. Alle andere toestellen hebben geen last van dit onderhoud en blijven dus gewoon in bedrijf.

Bert Witte 23 okt 2017 11:32 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (11.2.0)

Er is een nieuwe versie (11.2.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 17 okt 2017 14:14 (CEST)

Oud kettingpapier gratis af te halen

Voor de ingang van C&CZ hebben we een stapeltje dozen met kettingpapier neergezet, die men gratis af mag halen. Dat kettingpapier werd jaren geleden gebruikt in de door C&CZ beheerde matrixprinters, waarvan het gebruik overigens ook altijd gratis was.

Peter van Campen 13 okt 2017 12:33 (CEST)

SURFdrive: nu 250 GB per gebruiker

Via SURF Nieuws werden we erop geattendeerd dat sinds 9 oktober de opslagcapaciteit op SURFdrive vergroot is van 100 GB naar 250 GB per gebruiker. SURFdrive is een Dropbox-achtige opslag van werkgerelateerde bestanden, waarvan de beveiligingsclassificatie niet kritisch of gevoelig hoort te zijn. Data zijn binnen de Nederlandse grenzen opgeslagen, gebruikers blijven eigenaar van hun eigen data en SURF zelf verstrekt geen informatie aan derden, waardoor SURFdrive als veiliger dan Dropbox beschouwd kan worden.

Peter van Campen 12 okt 2017 15:35 (CEST)

Netwerkonderhoud op 16 oktober

Op maandagochtend 16 oktober om 05:00 uur worden drie netwerkswitches van nieuwe software voorzien. Aangesloten apparaten (ook ip-telefoons en draadloze toegangspunten) zullen op drie locaties gedurende ca 20 minuten hun netwerk verliezen:

- Mercator 1 eerste verdieping (ICIS, alle apparatuur)
- Huygens vleugel 4 (alle apparatuur, ook in leeszalen Library of Science)
- Huygens vleugel 5 (ca. de helft van de apparatuur)

Marcel Kuppens 10 okt 2017 11:30 (CEST)

Printer Escher wordt opgeruimd

De laatste algemene C&CZ-beheerde printer, de zwart-wit printer Escher in de Library of SWcience wordt per 1 november uitgezet en verwijderd. Hiermee komt er een einde aan het C&CZ gebudgetteerde printsysteem. De C&CZ printbudgetten worden alleen nog gebruikt voor de niet direct toegankelijke poster- en 3D-printers. Printen op openbare printers gebeurt al meer dan een jaar via Peage.

Resterend C&CZ printbudget kan gebruikt worden voor poster of 3D printen, dan wel geclaimd worden bij C&CZ (HG03.055).

Wim Janssen 4 okt 2017 10:10 (CEST)

Matlab R2017b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2017b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2017b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2017a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 24 sep 2017 22:52 (CEST)

Oude serienummers Adobe Creative Cloud stoppen met werken

Via ISC licentiebeheer kregen we de mededeling van SURFmarket dat de oude serienummers van de Adobe Creative Cloud software per half november verlopen. Alle eerder met de oude serienummers geïnstalleerde software zal niet meer werken. De oude serienummers horen bij het contract dat 31 mei 2017 afliep, de nieuwe horen bij het contract 2017-2020.

Peter van Campen 22 sep 2017 17:34 (CEST)

Vervang FTP URL's door HTTPS

Omdat in December 2017 Chrome alle FTP URL's als "niet veilig" gaat labelen, is het verstandig om die URL's aan te passen, indien u bestanden aanbiedt via ftp://ftp.science.ru.nl/pub. Dezelfde bestanden zijn te vinden onder de veiligere URL https://ftp.science.ru.nl/.

Bram Daams 22 sep 2017 16:46 (CEST)

Nieuwe versie Maple: Maple2017

De nieuwste versie van Maple, Maple2017, is te vinden op de Install-netwerkschijf en is op door C&CZ beheerde Linux-computers geïnstaleerd. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen voor de deelnemende afdelingen.

Ben Polman 22 sep 2015 16:02 (CET)

MS Windows 10: nieuwere versies op Install-schijf

Nieuwere versies van Microsoft Windows, 10, zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan upgrade naar deze versies op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden. De toegevoegde versies zijn: 2016 LTSB, 1607 met Multilanguage Pack, 1703 en Features on Demand.

Peter van Campen 22 sep 2017 15:58 (CEST)

Netwerkonderhoud op 19 september 04:00 - 05:30

Op dinsdagochtend 19 sept zal onderhoud plaatsvinden aan diverse netwerkonderdelen van de RU. Tussen ca. 04:00-05:30 uur zal binnen FNWI geen netwerkverkeer mogelijk zijn op het vaste en draadloze netwerk. Ook de op het netwerk aangesloten IP-telefoons zullen dan niet werken. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 6 sep 2017 14:30 (CEST)

C&CZ 3D-printservice nu 4-kleuren

De lang geleden bestelde vierkleuren-uitbreiding van de Prusa i3 MK2 3D Printer is eindelijk geleverd. Daardoor kunnen we nu objecten met vier kleuren, of drie kleuren en oplosbaar steunmateriaal, printen. Zie voor meer details de Printers-pagina.

Stefan Reijgwart 4 sep 2017 12:33 (CET)

Tijdelijk gratis F-Secure beveiligingssoftware voor RU-studenten

Van 21 augustus tot 21 september 2017 kun je als student aan de Radboud Universiteit gratis F-Secure SAFE downloaden op je pc/laptop/smartphone/tablet/iMac/Macbook. Zie voor meer info de ISC studentensoftwarepagina.

Peter van Campen 19 aug 2017 00:44 (CEST)

Bjorn Bellink nieuw hoofd C&CZ

Per 1 september start Bjorn Bellink als C&CZ-afdelingshoofd. Peter van Campen, die sinds het vertrek van Caspar Terheggen waarnam, gaat weer terug naar zijn oude functie.

Peter van Campen 16 aug 2017 16:19 (CEST)

Certificaten van websites beter beveiligd door CAA in DNS

C&CZ heeft in alle DNS-zones DNS CAA Resource Records ingevoerd. Daardoor hebben we per 8 september 2017 meer controle over SSL-certificaten voor onze domeinen. Een hack bij een willekeurige uitgever van certificaten, zoals die in 2011 bij Diginotar, kan dan niet gebruikt worden om valse certificaten voor onze domeinen te maken, omdat we in het CAA-record aangegeven hebben dat we alleen certificaten uitgegeven door DigiCert gebruiken.

Ben Polman 15 aug 2017 13:24 (CEST)

Nieuwe versie Filemaker Pro, ook Advanced en Server, op Install-schijf

Een nieuwe versie van Filemaker Pro, Filemaker Pro Advanced en van Filemaker Server, 16, voor Windows (32- en 64-bit) en Mac is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 11 aug 2017 15:16 (CEST)

C&CZ dagje uit: dinsdag 29 augustus

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor dinsdag 29 augustus. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 8 aug 2017 14:25 (CEST)

TeX Collection 2017

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2017, voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf.

Ben Polman 31 jul 2017 17:36 (CET)

Upgrade naar Ubuntu 16.04 voor terminalkamers en persoonlijke werkstations

In de zomervakantie worden alle pc's uit de pc-onderwijszalen met Ubuntu 16.04 LTS ge(her)installeerd. Cursus-software kan getest worden op de Ubuntu 16.04 loginserver lilo5. Alle PC's in HG00.029, HG00.206, HG02.253, bibliotheek, studielandschap, projectkamers, collegezalen en colloquiumkamers worden in deze periode vervangen door nieuwe PC's (All-in-One, dual boot met Windows7 en Ubuntu 16.04 Linux).

Indien u gebruikt maakt van zowel PC's in de pc-onderwijszalen als een beheerde PC met Linux op uw werkplek is het raadzaam te overwegen om uw werkplek PC ook een upgrade naar Ubuntu 16.04 te laten geven. Gebruik maken van Ubuntu 12.04 of 14.04 in uw kantoor en Ubuntu 16.04 op een beheerde werkplek in de pc-onderwijszalen kan problemen veroorzaken.

Wim Janssen 26 jul 2017 14:11 (CET)

Exchange account/mail-adres Voornaam.Achternaam@ru.nl voor FNWI-medewerkers per 1 augustus

Met ingang van 1 augustus krijgen alle FNWI-medewerkers die nog geen account hebben in Exchange (de RU-centrale mail- en agendavoorziening) zo'n account en daarmee een mail-adres erbij, van de vorm: Voornaam.Achternaam@ru.nl. Voor wie al een Exchange-account heeft, met een mail-adres eindigend op bv @ru.nl @donders.ru.nl @fnwi.ru.nl, verandert er niets.

In Exchange kan men agenda’s met elkaar delen, zodat het maken van afspraken gemakkelijker wordt. Op elk van deze nieuwe @ru.nl-adressen wordt een "redirect" gezet naar het bestaande Science-adres. Hierdoor mist u geen mail, u krijgt er alleen een adres bij, dat alle nieuwe mail doorstuurt naar het bestaande adres.

Wilt u gebruik maken van Exchange? De "redirect" kunt u uitzetten door in te loggen op https://mail.ru.nl met het U-nummer voorafgegaan door "RU\" en uw RU-wachtwoord. Vervolgens vinkt u bij "Options -> Create an Inbox Rule" de "redirect all incoming" uit. Het doorsturen van de Science-mail naar Exchange kan aangezet worden door in de Doe-Het-Zelf site bij "doorsturen" het @ru.nl mail-adres in te stellen.

N.B.1: Thunderbird-gebruikers moeten de add-on "Lightning" installeren om vergaderverzoeken uit Exchange te kunnen zien en erop te reageren.

N.B.2: als er een redirect-regel in Exchange is, zal Exchange de mails niet doorsturen die afkomstig zijn van het doorstuur-adres, om te voorkomen dat mail steeds maar doorgestuurd wordt.

Heeft u hierover vragen, neem dan contact op met C&CZ.

Peter van Campen 26 jul 2017 17:30 (CEST)

Duurzaamheid: automatisch uitzetten pc's

Als een afdeling de door C&CZ beheerde pc's die op dat moment niet in gebruik zijn, na werktijd en/of lunchpauze uit wil laten schakelen, dan kan C&CZ dat automatiseren. Neem hiervoor contact op met postmaster. De pc's in de pc-cursuszalen, studielandschap en bibliotheek worden al jaren op deze manier na sluitingstijd uitgezet en ook meerdere keren per dag als ze niet in gebruik zijn. Met dit mechanisme worden overigens ook de Windows- en Ubuntu Linux-updates 's nachts automatisch geïnstalleerd.

Erik Visser 18 jul 2017 15:41 (CEST)

Nieuwe uitgebreidere versie van OriginLab (Pro, 2017, 9.4)

Er is een nieuwe en uitgebreidere versie (Pro, 2017, 9.4) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. Zie de website van OriginLab voor de extra's in de Pro-versie. De licentieserver heeft een update naar deze versie gehad. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's wordt gepland. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 6 jul 2017 16:23 (CEST)

C&CZ bereikbaar via Whatsapp/Telegram/Signal

Wanneer men geen GSM-dekking, maar wel een Internet-verbinding heeft, kan men C&CZ ook bereiken via Whatsapp/Telegram/Signal op telefoon +31 6 15 35 26 77. De directe aanleiding is dat niet in alle vleugels van het Huygensgebouw alle mobiele providers goede dekking hebben. Wel is overal Eduroam wifi aanwezig, waardoor alle medewerkers en studenten C&CZ kunnen bellen, onafhankelijk van hun mobiele provider. Langzamerhand gaan ook meer providers wifi-bellen ondersteunen, waardoor de noodzaak van een app als Whatsapp/Telegram/Signal voor dit doel wegvalt. Op dit moment ondersteunt alleen Vodafone wifi-bellen, KPN heeft plannen om dit in 2017 te gaan introduceren.

Peter van Campen 22 jun 2017 17:43 (CEST)

National Instruments LabVIEW Spring 2017 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Spring 2017" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Ben Polman 22 jun 2017 16:59 (CEST)

ATLAS.ti nieuwe licentiesleutel op 24 juni

Licentiebeheer van het ISC heeft meegedeeld dat de nieuwe licentiesleutel van ATLAS.ti pas op 24 juni 2017 beschikbaar zal zijn.

Peter van Campen 13 jun 2017 12:40 (CEST)

Afdelingen kunnen Peage-paslezers bestellen

Het Facilitair Bedrijf heeft laten weten dat als een afdeling het gebruik van een Konica Minolta multifunctional sneller wil maken, men voor € 300,- een campuskaartlezer kan laten plaatsen. Hierna hoeft een medewerker alleen maar de pincode (4 cijfers) in te toetsen en daarna de campuskaart tegen de multifunctional te houden om in te loggen, net zoals studenten doen op de begane grond van het Huygensgebouw. Omdat een nieuwe Europese aanbesteding naar verwachting januari 2018 gereed zal zijn, zal dit alleen voor veelgebruikte multifunctionals interessant zijn.

Peter van Campen 24 mei 2017 19:50 (CEST)

Eduroam terug binnen RU firewall

Het ISC heeft het draadloze Eduroam-netwerk op de avond van 22 mei weer terug binnen de RU firewall gezet. In december 2015 was dit erbuiten geplaatst, om de performanceproblemen van de oude firewall het hoofd te bieden. De in december 2016 geplaatste nieuwe firewall heeft veel meer performance, daarom kon deze actie gepland worden.

Peter van Campen 24 mei 2017 19:32 (CEST)

Poster print service kamerbreed betrouwbaarder

De in mei 2013 door C&CZ gratis verkregen A0 foto printer heeft de afgelopen jaren veel posters voor medewerkers en studenten geprint. De laatste tijd zijn er wel diverse storingen geweest, die langere tijd duurden. Daarom is besloten een nieuw exemplaar met garantie aan te schaffen. Bij calamiteiten is ook nog de oude inzetbaar. Daarmee verwachten we dat we de komende jaren een gegarandeerde service kunnen leveren en niet meer door hoeven te verwijzen naar RU copyshop.

Stefan Reijgwart 24 mei 2017 17:22 (CEST)

Linux Login servers: default Ubuntu 16.04

Met het aflopen van de ondersteuning van Ubuntu 12.04 LTS per 25 april 2017 wordt het tijd om te stoppen met ubuntu 12.04 op de linux login server (lilo3). Lilo3 gaat daarom per 1 mei uit en de default login server (lilo.science.ru.nl) wordt doorverwezen naar lilo5, die sinds najaar 2016 al beschikbaar is met ubuntu 16.04 LTS. De huidige default met Ubuntu 14.04 LTS (lilo4) zal nog wel beschikbaar blijven onder de naam lilo4.science.ru.nl, tot de ondersteuning daarvan afloopt in 2019.

Signatures lilo5:

2048 SHA256:VK8+B+OuT+n8JSjoy9uWYw5COb+cZ+01S/pWiAteEtA lilo5 (RSA)
256 SHA256:NeO+rdPufkFYEgLs6YMWPvMJzOBK9pNlxdjMJzK3OBY lilo5 (ECDSA)
256 SHA256:zViYANQchkRs6QNPSSoxOkVyA8Ixe7aZCvzcSQEZK7s lilo5 (ED25519)

Simon Oosthoek 1 mei 2017 10:30 (CEST)

ATLAS.ti 8 kwalitatieve data-analysesoftware

Versie 8 van de ATLAS.ti kwalitatieve data-analysesoftware voor Windows is beschikbaar op de Install-netwerkschijf. Volgens de Radboud educational license mag deze software alleen gebruikt worden voor onderwijs en onderzoek.

Peter van Campen 28 apr 2017 13:17 (CEST)

Terminalkamers: upgrade naar Ubuntu 16.04 en vernieuwing

In de zomervakantie worden alle pc's uit de Terminalkamers met Ubuntu 16.04 LTS ge(her)installeerd. Cursus-software kan al lang getest worden op de Ubuntu 16.04 loginserver lilo5. Alle vier jaar oude PC's in TK029 (HG00.029), TK206 (HG00.206), TK253 (HG02.253), bibliotheek, studielandschap, projectkamers, collegezalen en colloquiumkamers worden in die periode vervangen door nieuwe PC's (All-in-One, dual boot met Windows7 en Ubuntu 16.04 Linux.

John Peters 15 mrt 2017 18:35 (CEST)

Matlab R2017a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2017a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2017a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2016b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 15 mrt 2017 15:08 (CET)

Onderhoud netwerk FNWI en RU-Internet

Op maandagavond 6 maart zal onderhoud plaatsvinden aan diverse netwerkonderdelen van de RU. Tussen ca. 22:00-22:30 uur zal bij FNWI geen netwerkverkeer mogelijk zijn op het vaste en draadloze netwerk. Vanaf 23:00 tot 7 maart 02:00 uur zal gedurende enige tijd geen verkeer van/naar internet mogelijk zijn voor de hele RU. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 22 feb 2017 14:56 (CET)

Nieuw telefoonnummer 25225 (BLACK) voor beide Blackboard ondersteuners

Getriggerd door de komst van de nieuwe OWC-medewerker Maarten de Meijer, die samen met Fred Melssen de ondersteuning voor Blackboard levert, is besloten een nieuw telefoonnummer (+31 24 36) 25225 te gebruiken, dat door beiden beantwoord kan worden. Het interne deel van het nummer is eenvoudig te onthouden, omdat het gelezen kan worden als BLACK.

Fred Melssen 22 feb 2017 00:13 (CET)

Nieuwe licentieperiode Mathematica aanstaande

De huidige licentie periode voor Mathematica loopt binnenkort af, afdelingen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Mathematica voor de nieuwe 3-jarige contractperiode kunnen contact opnemen met C&CZ.

Ben Polman 21 feb 2017 23:53 (CET)

MobaXterm in alle RU studielandschappen

Het ISC heeft in alle door hen beheerde studielandschappen MobaXterm geïnstalleerd. Hiermee kan men verbinding maken met Linux servers en daar dan ook X11-grafische programmatuur gebruiken. Dit was een verzoek van studenten FNWI, omdat de centrale bibliotheek ruimere openingstijden heeft dan de Library of Science.

Peter van Campen 21 feb 2017 17:14 (CET)

Science mail: HTML in ZIP-file bijlagen geblokkeerd tegen ransomware

Vanwege twee gevallen van ransomware waarbij bestanden versleuteld worden en deze alleen tegen betaling ontsleuteld kunnen worden, hebben we besloten om in het Science mail virusfilter ZIP-bijlagen met HTML-inhoud te blokkeren. In zo'n geval vindt men de mail zonder bijlage in de Virus submap van de Inbox. Overigens hebben we in beide gevallen de originele bestanden terug kunnen zetten van backup.

Peter van Campen 21 feb 2017 17:11 (CET)

Eduweb: etalage van vrije en open source onderwijssoftware

In samenwerking met StITPro hebben we Eduweb gemaakt, een overzichtspagina van vrije en open source software, ontwikkeld ter ondersteuning van het onderwijs. Een deel hiervan is in gebruik en/of ontwikkeld binnen FNWI, andere bij andere onderwijsinstellingen.

Simon Oosthoek 16 feb 2017 15:11 (CET)

Mentimeter voor interactieve presentaties

De RU heeft een licentie genomen voor het gebruik van Mentimeter voor het studiejaar 2016-2017. Mogelijk zal de licentie daarna worden gecontinueerd. Mentimeter is een tool om een presentatie interactief te maken: aanwezigen kunnen anoniem via telefoon, laptop of tablet stemmen op vragen en stellingen. Feedback kan onmiddellijk worden getoond. Mentimeter lijkt op de oudere tool Shakespeak, maar biedt meer functionaliteit en is volledig browser-georiënteerd (werkt niet via een Powerpoint plugin zoals Shakespeak). Iedereen met een mailadres binnen het RU-domein kan zich aanmelden.

Fred Melssen 19 jan 2017 18:18 (CET)

Sluit browser na "uitloggen" op SURFconext-diensten als Edugroepen en SURFspot

Bij inloggen op websites als Edugroepen, SURFspot, SURFdrive of SURFfilesender met U-/s-nummer en RU-wachtwoord wordt gebruik gemaakt van SURFconext. Als u dan op "Uitloggen" klikt, lijkt u wel uitgelogd te worden, maar de browser heeft nog toegang. Als u of iemand anders in deze browser weer naar deze of een andere door SURFconext ontsloten webservice gaat, bent u direct ingelogd. Het dringende advies is dan ook: gebruikt u een dienst die ontsloten wordt via SURFconext en maken er meerdere mensen gebruik van uw werkplek, sluit dan na gebruik de browser af.

Peter van Campen 19 jan 2017 18:01 (CET)

Nieuwe servers voor home directory

De meer dan vier jaar oude home-directory/U:-schijf servers pile en bundle worden vervangen door nieuwe servers met de namen home1 en home2. Het verhuizen van de home directories (U:-schijven) van gebruikers gebeurt buiten werktijd. Met groepen gebruikers waarvoor dit overlast zou geven (met Outlook .pst bestanden of rekencluster-gebruikers) worden apart afspraken gemaakt wanneer dit zou kunnen gebeuren. Bij de verhuizing wordt de minimale quota voor de Science home directory/U:-schijf verhoogd van 2 GB tot 5 GB. Workstations/PC's hebben mogelijk een extra reboot nodig als niet succesvol kan worden ingelogd onder Ubuntu.

Ben Polman 18 jan 2017 17:37 (CET)

Uitfaseren verouderde wachtwoordversleuteling

Uit beveiligingsoverwegingen gaat C&CZ een verouderde, inmiddels als onveilig beschouwde, wachtwoordversleuteling van Science accounts uitfaseren. Het gaat hierbij om accounts waarvan sinds 1 september 2014 het wachtwoord niet is aangepast. De aanpassing vindt midden februari 2017 plaats.

Indien u meerdere jaren het wachtwoord van uw Science account niet hebt aangepast, kan het gebeuren dat bepaalde diensten nog gebruik maken van de oude versleuteling. U kunt hierbij denken aan wachtwoorden om in te loggen op Linux machines, Eduroam-toegang middels uw science account of de Science VPN server. Om toch gebruik te kunnen blijven maken van die diensten, moet de oude versleuteling vervangen worden. Dit kan door het opnieuw instellen van uw Science wachtwoord op de Doe het Zelf site. Onder het Menu item 'wachtwoord' kunt u het wachtwoord instellen. Op diezelfde pagina kunt u tevens zien wanneer voor het laatst uw wachtwoord is aangepast.

Wim Janssen 18 jan 2017 14:37 (CET)

Trap niet in telefonische oplichting

We kregen vandaag enkele berichten dat medewerkers onverwacht telefonisch benaderd zijn door personen die hulp aanboden met de computer of die vertelden dat ze konden meekijken met alles wat de medewerker op de computer deed. *Trap hier niet in, geef geen antwoord op hun vragen en doe niet op de computer wat zij vragen.* Bij twijfel kunt u hen doorverwijzen naar C&CZ.

Peter van Campen 11 jan 2017 15:03 (CET)

Terminalkamer HG00.137 vernieuwd

In de kerstvakantie zijn alle pc's uit Terminalkamer TK137 (HG00.137) vervangen door hetzelfde type PC's als bij de vorige vervanging. Dit zijn PC's van het type Dell OptiPlex 7440 AIO met 24-inch Full-HD scherm, een Core i5 6500 (3.2GHz,QC) processor, 1x8GB geheugen, 512GB SSD harde schijf en vrij stille Cherry Stream 3.0 toetsenborden. Voor mogelijke toepassing bij digitale tentamens is ook gekozen voor de Dell Articulating Stand als voet.

John Peters 9 jan 2017 11:15 (CEST)

Donatie aan vrije en open source software

C&CZ maakt voor het merendeel van de services gebruik van vrije software en opensourcesoftware. Daarom is al enige tijd geleden het idee ontstaan dat de C&CZ-medewerkers zouden stemmen welke projecten een donatie van C&CZ zouden krijgen. Dit jaar is de keus gevallen op de Free Software Foundation (FSF) en LimeSurvey. De FSF ondersteunt GNU/Linux, dat op vrijwel alle door C&CZ beheerde servers en vele honderden werkstations gebruikt wordt, waaronder alle PC-cursuszalen. LimeSurvey wordt sinds 2008 gebruikt voor het houden van enquêtes. Sinds eind 2011 wordt het voor alle ca. 500 FNWI-cursusevaluaties per jaar gebruikt. Daarnaast wordt het ook door afdelingen (als PUC, ISIS en OWC) en individuele medewerkers en studenten van FNWI gebruikt. Zie voor meer info onze LimeSurvey-pagina.

Peter van Campen 16 dec 2016 16:30 (CET)

C&CZ 3D-printservice

Diverse afdelingen binnen FNWI hebben een 3D-printer voor eigen gebruik. Bij TeCe staan twee 3D-printers die op twee verschillende technieken gebaseerd zijn, voor het maken van onderdelen voor experimentele opstellingen. C&CZ start nu een 3D-printservice voor FNWI-medewerkers en -studenten, primair bedoeld voor gebruik in het onderwijs. Zie voor meer details de Printers-pagina.

Stefan Reijgwart 16 dec 2016 16:15 (CET)

Studieverenigingen: printbudget naar Peage?

Als groepen van studenten die nog C&CZ-printbudget hebben, voor half december bij C&CZ aangeven naar welke Peage accounts ze het overgeboekt willen hebben, dan kan het nog in 2016 afgerond worden. Daarna kan het alleen nog met een eenmalige betaalopdracht naar een bankrekening, wat minder efficiënt is. Alle FNWI Konica Minolta MFP's die doorbelast werden via het C&CZ-printbudgetsysteem, zijn overgezet naar Peage. Het C&CZ-printbudgetsysteem wordt alleen nog gebruikt voor de HP-printer escher (Library of Science), de posterprinter kamerbreed en de C&CZ 3D-printservice.

Peter van Campen 8 dec 2016 18:03 (CET)

Nieuw OpenVPN alternatief voor oude VPN die stopt per 1 december

Omdat enkele Linux- en MacOS-gebruikers problemen hadden met de nieuwe op IPsec gebaseerde VPN en ook met de al bestaande alternatieven, hebben we een nieuwe OpenVPN service ingericht. De hoop en verwachting is dat we hiermee de oude op PPTP gebaseerde VPN.science.ru.nl, die niet meer als veilig beschouwd wordt, zoals aangekondigd, op 1 december uit kunnen zetten.

Erik Visser 23 nov 2016 13:53 (CET)

RU netwerk down maandagavond 12 dec 22:00-03:00

Het ISC heeft meegedeeld dat in de nacht van maandagavond 12 december 22:00 tot dinsdagochtend 13 december 03:00 het centrale RU-netwerk down zal zijn omdat dan de RU-firewall vervangen wordt. Vanaf 22:00 uur zullen RU-centrale diensten als Exchange (e-mail en agenda), BASS, Osiris en Blackboard niet bereikbaar zijn. Vanaf 23:00 uur zal geen verkeer via de RU-firewall mogelijk zijn, de RU is dan afgesloten van het Internet. Intern bedraad FNWI-verkeer zal gewoon blijven werkn. Ook telefonie (intern en extern RU) blijft mogelijk. Als er zwaarwegende bezwaren tegen dit onderhoud zijn vanwege lopend onderzoek, dan kan men dat ons melden.

Peter van Campen 23 nov 2016 13:02 (CET)

Test van Ubuntu 16.04 met Linux loginserver lilo5

Als test voor de nieuwe versie van Ubuntu, 16.04 LTS, hebben we een nieuwe loginserver beschikbaar, onder de naam lilo5.science.ru.nl. Over enige tijd zal deze de vijf jaar oude loginserver lilo3 vervangen. De naam lilo, die altijd naar de nieuwste/snelste loginserver wijst, zal pas dan omgezet worden van de twee jaar oude lilo4 naar de nieuwe lilo5. De nieuwe lilo5 is een Dell PowerEdge R430 met 2 Xeon E5-2630L v4 10-core processoren en 64 GB geheugen. Met hyperthreading aan lijkt dit dus een 40-processor machine. Voor wie de identiteit van deze server wil controleren alvorens het Science wachtwoord aan de nieuwe server te geven: ECDSA key fingerprint is 7d:08:27:61:ac:c8:f1:05:4f:c9:91:2a:83:e5:c3:4f.. Alle problemen met deze nieuwe versie van Ubuntu Linux graag melden.

Ben Polman 22 nov 2014 17:16 (CET)

TeX Collection 2016 en TexWorks

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2016, geschikt voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf. Voor Windows PC's is deze op de S:-schijf geïnstalleerd in de map texlive/2016. De grafische front-end TeXworks is te vinden in texlive/2016/bin/win32/texworks.exe.

Ben Polman 22 nov 2016 15:31 (CET)

Eduroam wifi codes voor gasten

RU-medewerkers kunnen op de RU Portal een dagcode en telefoonnummer vinden, zodat hun gasten wifi kunnen gebruiken. Gasten komen daarmee op een afgescheiden deel van het Eduroam draadloze netwerk. Voor meer info zie de ISC website.

Peter van Campen 22 nov 2016 10:40 (CET)

Wachtwoord-hygiëne: persoonlijk en niet te oud, net een tandenborstel

Op de RU is een Treat your password like your toothbrush campagne gevoerd. Ook C&CZ zal binnenkort actie ondernemen: ICT-contactpersonen krijgen een lijst van hun gebruikers die al jaren hun Science-wachtwoord niet veranderd hebben. Oude Science-wachtwoorden hebben niet de nieuwste versleuteling, dat willen we graag veranderd zien. Zelfs het kiezen van een nieuw Science-wachtwoord dat gelijk is aan het oude wachtwoord is dus al een verbetering maar echt een nieuw wachtwoord kiezen heeft natuurlijk sterk de voorkeur. Science wachtwoorden veranderen kan op de DHZ-site. Bij wijzigen van een wachtwoord moet men vooraf even bedenken welke (ook privé-)apparaten automatisch het oude wachtwoord blijven proberen, om overlast te voorkomen.

Peter van Campen 24 okt 2016 22:34 (CEST)

Matlab R2016b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2016b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2016b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2016a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 13 okt 2016 17:38 (CEST)

Idee voor ICT in het onderwijs? Proeftuinen krijgen 7500 euro!

De nieuwe ronde voor ICT-proeftuinen in het onderwijs is gestart. Sluitingsdatum voor de aanvragen is 4 november 2016. Een docent, student of ondersteuner met een innovatief idee kan een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal € 7500. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagformulier is te vinden op de ICT in het onderwijs website op Radboudnet.

Fred Melssen 30 sep 2016 11:50 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (11.0.0)

Er is een nieuwe versie (11.0.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 16 sep 2016 18:07 (CEST)

National Instruments LabVIEW Fall 2016 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Fall 2016" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 7 sep 2016 18:18 (CEST)

Nieuwe laptops Library of Science

Van de laptop pool van de Library of Science zijn 23 laptops vervangen door een nieuw en sneller type: HP EliteBook 850 G3. Met name de SSD (solid state disk) en het full HD scherm zijn een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het oude type. De overige (46) oude laptops blijven voorlopig nog in gebruik.

John Peters 1 sep 2016 15:47 (CEST)

Lijn.png