Nieuws: verschil tussen versies

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken
([Nieuwe licentieperiode Mathematica aanstaande][New license period for Mathematica coming up])
([MobaXterm in alle RU studielandschappen][MobaXterm in all RU study areas])
Regel 50: Regel 50:
 
[/nl]
 
[/nl]
 
[en]
 
[en]
The [http://www.ru.nl/isc ISC] installed [https://wiki.science.ru.nl/cncz/SSH MobaXterm] in all their managed RU study areas. With MobaXterm, one can connect to [https://wiki.science.ru.nl/cncz/Hardware_servers#Linux_.5Bloginservers.5D.5Blogin_servers.5D Linux servers] and use X11 graphics software. This was a request of students of the Faculty of Science, because the [http://www.ru.nl/library/ central library] has more opening hours than the [http://www.ru.nl/library/library/library-locations/library-of-science/ Library of Science].
+
The [http://www.ru.nl/isc ISC] installed [https://wiki.science.ru.nl/cncz/SSH MobaXterm] in all their managed RU study areas. With MobaXterm, one can connect to [https://wiki.science.ru.nl/cncz/Hardware_servers#Linux_.5Bloginservers.5D.5Blogin_servers.5D Linux servers] and use X11 graphics software. This was a request of students of the Faculty of Science, because the [http://www.ru.nl/library/ central library] has more extended opening hours than the [http://www.ru.nl/library/library/library-locations/library-of-science/ Library of Science].
 
[/en]
 
[/en]
  

Versie van 22 feb 2017 om 11:54

Voor het snel geïnformeerd worden over storingen kan men zich abonneren op de CPK mailinglist.

Gearchiveerde nieuws-items zijn te vinden in het nieuwsarchief.


Inhoud

Nieuw telefoonnummer 25225 (BLACK) voor beide Blackboard ondersteuners

Getriggerd door de komst van de nieuwe OWC-medewerker Maarten de Meijer, die samen met Fred Melssen de ondersteuning voor Blackboard levert, is besloten een nieuw telefoonnummer (+31 24 36) 25225 te gebruiken, dat door beiden beantwoord kan worden. Het interne deel van het nummer is eenvoudig te onthouden, omdat het gelezen kan worden als BLACK.

Fred Melssen 22 feb 2017 00:13 (CET)

Nieuwe licentieperiode Mathematica aanstaande

De huidige licentie periode voor Mathematica loopt binnenkort af, afdelingen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Mathematica voor de nieuwe 3-jarige contractperiode kunnen contact opnemen met C&CZ.

Ben Polman 21 feb 2017 23:53 (CET)

MobaXterm in alle RU studielandschappen

Het ISC heeft in alle door hen beheerde studielandschappen MobaXterm geïnstalleerd. Hiermee kan men verbinding maken met Linux servers en daar dan ook X11-grafische programmauur gebruiken. Dit was een verzoek van studenten FNWI, omdat de centrale bibliotheek ruimere openingstijden heeft dan de Library of Science.

Peter van Campen 21 feb 2017 17:14 (CET)

Science mail: HTML in ZIP-file bijlagen geblokkeerd tegen ransomware

Vanwege twee gevallen van ransomware hebben we besloten om in het Science mail virusfilter ZIP-bijlagen met HTML-inhoud te blokkeren. In zo'n geval vindt men de mail zonder bijlage in de Virus submap van de Inbox. Overigens hebben we in beide gevallen de versleutelde inhoud terug kunnen zetten van backup.

Peter van Campen 21 feb 2017 17:11 (CET)

Eduweb: etalage van vrije onderwijssoftware

In samenwerking met Stitpro is een overzichtspagina gemaakt van vrije software, ontwikkeld ter ondersteuning van het onderwijs. Een aantal hiervan zijn in gebruik binnen de faculteit of bij andere onderwijsinstellingen.

Simon Oosthoek 16 feb 2017 15:11 (CET)

Mentimeter voor interactieve presentaties

De RU heeft een licentie genomen voor het gebruik van Mentimeter voor het studiejaar 2016-2017. Mogelijk zal de licentie daarna worden gecontinueerd. Mentimeter is een tool om een presentatie interactief te maken: aanwezigen kunnen anoniem via telefoon, laptop of tablet stemmen op vragen en stellingen. Feedback kan onmiddellijk worden getoond. Mentimeter lijkt op de oudere tool Shakespeak, maar biedt meer functionaliteit en is volledig browser-georiënteerd (werkt niet via een Powerpoint plugin zoals Shakespeak). Iedereen met een mailadres binnen het RU-domein kan zich aanmelden.

Fred Melssen 19 jan 2017 18:18 (CET)

Sluit browser na "uitloggen" op SURFconext-diensten als Edugroepen en SURFspot

Bij inloggen op websites als Edugroepen, SURFspot, SURFdrive of SURFfilesender met U-/s-nummer en RU-wachtwoord wordt gebruik gemaakt van SURFconext. Als u dan op "Uitloggen" klikt, lijkt u wel uitgelogd te worden, maar de browser heeft nog toegang. Als u of iemand anders in deze browser weer naar deze of een andere door SURFconext ontsloten webservice gaat, bent u direct ingelogd. Het dringende advies is dan ook: gebruikt u een dienst die ontsloten wordt via SURFconext en maken er meerdere mensen gebruik van uw werkplek, sluit dan na gebruik de browser af.

Peter van Campen 19 jan 2017 18:01 (CET)

Nieuwe servers voor home directory

De meer dan vier jaar oude home-directory/U:-schijf servers pile en bundle worden vervangen door nieuwe servers met de namen home1 en home2. Het verhuizen van de home directories (U:-schijven) van gebruikers gebeurt buiten werktijd. Met groepen gebruikers waarvoor dit overlast zou geven (met Outlook .pst bestanden of rekencluster-gebruikers) worden apart afspraken gemaakt wanneer dit zou kunnen gebeuren. Bij de verhuizing wordt de minimale quota voor de Science home directory/U:-schijf verhoogd van 2 GB tot 5 GB. Workstations/PC's hebben mogelijk een extra reboot nodig als niet succesvol kan worden ingelogd onder Ubuntu.

Ben Polman 18 jan 2017 17:37 (CET)

Uitfaseren verouderde wachtwoordversleuteling

Uit beveiligingsoverwegingen gaat C&CZ een verouderde, inmiddels als onveilig beschouwde, wachtwoordversleuteling van Science accounts uitfaseren. Het gaat hierbij om accounts waarvan sinds 1 september 2014 het wachtwoord niet is aangepast. De aanpassing vindt midden februari 2017 plaats.

Indien u meerdere jaren het wachtwoord van uw Science account niet hebt aangepast, kan het gebeuren dat bepaalde diensten nog gebruik maken van de oude versleuteling. U kunt hierbij denken aan wachtwoorden om in te loggen op Linux machines, Eduroam-toegang middels uw science account of de Science VPN server. Om toch gebruik te kunnen blijven maken van die diensten, moet de oude versleuteling vervangen worden. Dit kan door het opnieuw instellen van uw Science wachtwoord op de Doe het Zelf site. Onder het Menu item 'wachtwoord' kunt u het wachtwoord instellen. Op diezelfde pagina kunt u tevens zien wanneer voor het laatst uw wachtwoord is aangepast.

Wim Janssen 18 jan 2017 14:37 (CET)

Trap niet in telefonische oplichting

We kregen vandaag enkele berichten dat medewerkers onverwacht telefonisch benaderd zijn door personen die hulp aanboden met de computer of die vertelden dat ze konden meekijken met alles wat de medewerker op de computer deed. *Trap hier niet in, geef geen antwoord op hun vragen en doe niet op de computer wat zij vragen.* Bij twijfel kunt u hen doorverwijzen naar C&CZ.

Peter van Campen 11 jan 2017 15:03 (CET)

Terminalkamer HG00.137 vernieuwd

In de kerstvakantie zijn alle pc's uit Terminalkamer TK137 (HG00.137) vervangen door hetzelfde type PC's als bij de vorige vervanging. Dit zijn PC's van het type Dell OptiPlex 7440 AIO met 24-inch Full-HD scherm, een Core i5 6500 (3.2GHz,QC) processor, 1x8GB geheugen, 512GB SSD harde schijf en vrij stille Cherry Stream 3.0 toetsenborden. Voor mogelijke toepassing bij digitale tentamens is ook gekozen voor de Dell Articulating Stand als voet.

John Peters 9 jan 2017 11:15 (CEST)

Donatie aan vrije en open source software

C&CZ maakt voor het merendeel van de services gebruik van vrije software en opensourcesoftware. Daarom is al enige tijd geleden het idee ontstaan dat de C&CZ-medewerkers zouden stemmen welke projecten een donatie van C&CZ zouden krijgen. Dit jaar is de keus gevallen op de Free Software Foundation (FSF) en LimeSurvey. De FSF ondersteunt GNU/Linux, dat op vrijwel alle door C&CZ beheerde servers en vele honderden werkstations gebruikt wordt, waaronder alle PC-cursuszalen. LimeSurvey wordt sinds 2008 gebruikt voor het houden van enquêtes. Sinds eind 2011 wordt het voor alle ca. 500 FNWI-cursusevaluaties per jaar gebruikt. Daarnaast wordt het ook door afdelingen (als PUC, ISIS en OWC) en individuele medewerkers en studenten van FNWI gebruikt. Zie voor meer info onze LimeSurvey-pagina.

Peter van Campen 16 dec 2016 16:30 (CET)

C&CZ 3D-printservice

Diverse afdelingen binnen FNWI hebben een 3D-printer voor eigen gebruik. Bij TeCe staan twee 3D-printers die op twee verschillende technieken gebaseerd zijn, voor het maken van onderdelen voor experimentele opstellingen. C&CZ start nu een 3D-printservice voor FNWI-medewerkers en -studenten, primair bedoeld voor gebruik in het onderwijs. Zie voor meer details de Printers-pagina.

Stefan Reijgwart 16 dec 2016 16:15 (CET)

Studieverenigingen: printbudget naar Peage?

Als groepen van studenten die nog C&CZ-printbudget hebben, voor half december bij C&CZ aangeven naar welke Peage accounts ze het overgeboekt willen hebben, dan kan het nog in 2016 afgerond worden. Daarna kan het alleen nog met een eenmalige betaalopdracht naar een bankrekening, wat minder efficiënt is. Alle FNWI Konica Minolta MFP's die doorbelast werden via het C&CZ-printbudgetsysteem, zijn overgezet naar Peage. Het C&CZ-printbudgetsysteem wordt alleen nog gebruikt voor de HP-printer escher (Library of Science), de posterprinter kamerbreed en de C&CZ 3D-printservice.

Peter van Campen 8 dec 2016 18:03 (CET)

Nieuw OpenVPN alternatief voor oude VPN die stopt per 1 december

Omdat enkele Linux- en MacOS-gebruikers problemen hadden met de nieuwe op IPsec gebaseerde VPN en ook met de al bestaande alternatieven, hebben we een nieuwe OpenVPN service ingericht. De hoop en verwachting is dat we hiermee de oude op PPTP gebaseerde VPN.science.ru.nl, die niet meer als veilig beschouwd wordt, zoals aangekondigd, op 1 december uit kunnen zetten.

Erik Visser 23 nov 2016 13:53 (CET)

RU netwerk down maandagavond 12 dec 22:00-03:00

Het ISC heeft meegedeeld dat in de nacht van maandagavond 12 december 22:00 tot dinsdagochtend 13 december 03:00 het centrale RU-netwerk down zal zijn omdat dan de RU-firewall vervangen wordt. Vanaf 22:00 uur zullen RU-centrale diensten als Exchange (e-mail en agenda), BASS, Osiris en Blackboard niet bereikbaar zijn. Vanaf 23:00 uur zal geen verkeer via de RU-firewall mogelijk zijn, de RU is dan afgesloten van het Internet. Intern bedraad FNWI-verkeer zal gewoon blijven werkn. Ook telefonie (intern en extern RU) blijft mogelijk. Als er zwaarwegende bezwaren tegen dit onderhoud zijn vanwege lopend onderzoek, dan kan men dat ons melden.

Peter van Campen 23 nov 2016 13:02 (CET)

Test van Ubuntu 16.04 met Linux loginserver lilo5

Als test voor de nieuwe versie van Ubuntu, 16.04 LTS, hebben we een nieuwe loginserver beschikbaar, onder de naam lilo5.science.ru.nl. Over enige tijd zal deze de vijf jaar oude loginserver lilo3 vervangen. De naam lilo, die altijd naar de nieuwste/snelste loginserver wijst, zal pas dan omgezet worden van de twee jaar oude lilo4 naar de nieuwe lilo5. De nieuwe lilo5 is een Dell PowerEdge R430 met 2 Xeon E5-2630L v4 10-core processoren en 64 GB geheugen. Met hyperthreading aan lijkt dit dus een 40-processor machine. Voor wie de identiteit van deze server wil controleren alvorens het Science wachtwoord aan de nieuwe server te geven: ECDSA key fingerprint is 7d:08:27:61:ac:c8:f1:05:4f:c9:91:2a:83:e5:c3:4f.. Alle problemen met deze nieuwe versie van Ubuntu Linux graag melden.

Ben Polman 22 nov 2014 17:16 (CET)

TeX Collection 2016 en TexWorks

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2016, geschikt voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf. Voor Windows PC's is deze op de S:-schijf geïnstalleerd in de map texlive/2016. De grafische front-end TeXworks is te vinden in texlive/2016/bin/win32/texworks.exe.

Ben Polman 22 nov 2016 15:31 (CET)

Eduroam wifi codes voor gasten

RU-medewerkers kunnen op de RU Portal een dagcode en telefoonnummer vinden, zodat hun gasten wifi kunnen gebruiken. Gasten komen daarmee op een afgescheiden deel van het Eduroam draadloze netwerk. Voor meer info zie de ISC website.

Peter van Campen 22 nov 2016 10:40 (CET)

Wachtwoord-hygiëne: persoonlijk en niet te oud, net een tandenborstel

Op de RU is een Treat your password like your toothbrush campagne gevoerd. Ook C&CZ zal binnenkort actie ondernemen: ICT-contactpersonen krijgen een lijst van hun gebruikers die al jaren hun Science-wachtwoord niet veranderd hebben. Oude Science-wachtwoorden hebben niet de nieuwste versleuteling, dat willen we graag veranderd zien. Zelfs het kiezen van een nieuw Science-wachtwoord dat gelijk is aan het oude wachtwoord is dus al een verbetering maar echt een nieuw wachtwoord kiezen heeft natuurlijk sterk de voorkeur. Science wachtwoorden veranderen kan op de DHZ-site. Bij wijzigen van een wachtwoord moet men vooraf even bedenken welke (ook privé-)apparaten automatisch het oude wachtwoord blijven proberen, om overlast te voorkomen.

Peter van Campen 24 okt 2016 22:34 (CEST)

Matlab R2016b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2016b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2016b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2016a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 13 okt 2016 17:38 (CEST)

Idee voor ICT in het onderwijs? Proeftuinen krijgen 7500 euro!

De nieuwe ronde voor ICT-proeftuinen in het onderwijs is gestart. Sluitingsdatum voor de aanvragen is 4 november 2016. Een docent, student of ondersteuner met een innovatief idee kan een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal € 7500. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagformulier is te vinden op de ICT in het onderwijs website op Radboudnet.

Fred Melssen 30 sep 2016 11:50 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (11.0.0)

Er is een nieuwe versie (11.0.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 16 sep 2016 18:07 (CEST)

National Instruments LabVIEW Fall 2016 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Fall 2016" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 7 sep 2016 18:18 (CEST)

Nieuwe laptops Library of Science

Van de laptop pool van de Library of Science zijn 23 laptops vervangen door een nieuw en sneller type: HP EliteBook 850 G3. Met name de SSD (solid state disk) en het full HD scherm zijn een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het oude type. De overige (46) oude laptops blijven voorlopig nog in gebruik.

John Peters 1 sep 2016 15:47 (CEST)

Caspar Terheggen vertrekt als hoofd C&CZ

Caspar Terheggen stopt per 1 september als afdelingshoofd van C&CZ. Hij gaat vanaf dan de nieuwe functie van enterprise- en informatiearchitect van de Radboud Universiteit invullen. Tot er een nieuw C&CZ-afdelingshoofd is, zal Peter van Campen waarnemend afdelingshoofd zijn.

Peter van Campen 23 aug 2016 15:09 (CEST)

Studenten: printbudget overgeboekt naar Peage

Alle FNWI Konica Minolta MFP's die doorbelast werden via het C&CZ-printbudgetsysteem, zijn overgezet naar Peage. Het C&CZ-printbudgetsysteem wordt alleen nog gebruikt voor de HP-printer escher (Library of Science) en de posterprinter kamerbreed. Op 23 augustus heeft C&CZ daarom alle studenten printbudgetten die gekoppeld zijn aan een Science studentenlogin van een ingeschreven student, leeg gemaakt. Het ISC heeft dat budget op 24 augustus bijgeboekt op het Peage budget van de betreffende student. Eigenaren van voldoende positieve groepsbudgetten zal gevraagd worden wat er met het resterende budget moet gebeuren. Budget voor escher/kamerbreed kan alleen nog bijgeboekt worden bij C&CZ (postmaster@science.ru.nl) met vermelding van kostenplaats of evt. met cash.

Wim Janssen 23 aug 2016 14:32 (CEST)

Tijdelijk gratis beveiligingssoftware voor studenten en medewerkers

Tussen 15 augustus en 15 september kunnen RU-studenten en -medewerkers gratis de beveiligingssoftware F-Secure SAFE voor 1 apparaat voor 1 jaar bestellen. Normaal kost dat € 2 per jaar. De software is beschikbaar voor Windows, Mac, Android, iOS en Windows Phone. Zie voor alle info de Surfspot website.

Peter van Campen 19 aug 2016 18:17 (CEST)

Afdelingen: printbudget teruggeboekt naar kostenplaats

Alle FNWI Konica Minolta MFP's die doorbelast werden via het C&CZ-printbudgetsysteem, zijn overgezet naar Peage. Het C&CZ-printbudgetsysteem wordt alleen nog gebruikt voor de HP-printer escher (Library of Science) en de posterprinter kamerbreed. Op 23 augustus heeft C&CZ daarom alle printbudgetten die gekoppeld zijn aan een kostenplaats, leeg gemaakt. We zullen Finance&Control opdracht geven het laatste budget terug te boeken naar de bijbehorende kostenplaats. Eigenaren van voldoende positieve groepsbudgetten zonder kostenplaats zal gevraagd worden wat er met het resterende budget moet gebeuren. Budget voor escher/kamerbreed kan alleen nog bijgeboekt worden bij C&CZ (postmaster@science.ru.nl) met vermelding van kostenplaats of evt. met cash.

Peter van Campen 17 aug 2016 16:31 (CEST)

C&CZ Printsysteem wordt vervangen door Péage

Péage is het print/scan/copy systeem van de Radboud Universiteit voor medewerkers en studenten. Algemene informatie is te vinden op de Péage website.

Vanaf 4 augustus wordt het C&CZ print- en budget systeem gefaseerd vervangen door het campus brede Péage print systeem. U kunt Péage vanaf nu instellen en het 'Follow-me' printen uitproberen op reeds gemigreerde printers.

Op de C&CZ Péage pagina geeft C&CZ informatie die specifiek is voor medewerkers en studenten van FNWI.

Wim Janssen 8 aug 2016 12:13 (CEST)

C&CZ dagje uit: donderdag 14 juli

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor donderdag 14 juli. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 12 jul 2016 17:11 (CEST)

Stillere toetsenborden bij vernieuwing terminalkamers HG00.023 en HG00.153

In de zomervakantie worden alle pc's uit de Terminalkamers TK023 (HG00.023) en TK153 (HG00.153) vervangen door PC's van het type Dell OptiPlex 7440 AIO met 24-inch Full-HD scherm, een Core i5 6500 (3.2GHz,QC) processor, 1x8GB geheugen en 512GB SSD harde schijf. Om geluidsoverlast, speciaal bij bv. tentamens te verminderen is gekozen voor de vrij stille Cherry Stream 3.0 toetsenborden. Ook voor andere plaatsen waar veel toetsenborden in dezelfde ruimte gebruikt worden, zal dit ook een goede keus zijn.

John Peters 7 jul 2016 13:36 (CEST)

Printers op begane grond gaan over naar Péage

Na de test van Péage op twee MFP's zullen we naar verwachting begin augustus alle KM's op de begane grond en de insteekverdieping in het Huygensgebouw overzetten van het C&CZ-printsysteem naar het RU-brede Péage. De andere KM's volgen kort daarna. C&CZ zal FNWI-specifieke informatie bijhouden op de C&CZ Péage pagina.

Peter van Campen 22 jun 2016 14:48 (CEST)

Gratis printbudget voor testen Péage

De komende maanden worden de door C&CZ beheerde Konica Minolta MFP's overgezet naar het RU-brede print/copy/scan-systeem Péage. FNWI-studenten en -medewerkers worden verzocht om dit te testen, om op die manier mogelijke problemen vroeg te signaleren. Om dit aan te moedigen is gratis Péage-budget beschikbaar voor de eerste tientallen FNWI-studenten en -medewerkers die zich aanmelden bij de Science Postmaster als ze hun ervaringen met Péage na het testen delen. Een Péage MFP is al jaren beschikbaar bij de cafetaria in het Huygensgebouw, een andere staat tijdens de testperiode in de straat bij vleugel 5 op de tweede verdieping. Na de test zullen de KM's op de begane grond en de insteekverdieping als eerste naar Péage omgezet worden. C&CZ zal FNWI-specifieke informatie bijhouden op de C&CZ Péage pagina.

Peter van Campen 22 jun 2016 14:48 (CEST)

HP laptop accu terugroepactie

HP is een terugroepactie begonnen voor brandgevaarlijke laptopaccu’s die tussen maart 2013 en augustus 2015 zijn verkocht. Mocht u in die tijd een HP laptop of accu gekocht hebben, dan is het verstandig te controleren of de accu vervangen moet worden.

Stefan Reijgwart 21 jun 2016 15:40 (CEST)

Filemaker 14/15 Pro en Server Advanced op Install-schijf

Nieuwe versies van Filemaker Pro en van Filemaker Server Advanced, 14 en 15, voor Windows (32- en 64-bit) en Mac zijn op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 6 jun 2016 17:33 (CEST)

Opheffen inprikpunten met authenticatie in Library of Science en op insteekverdieping

Sinds eind 2013 zijn in de leeszaal van de Library of Science en op de insteekverdieping boven de cafetaria een aantal geauthenticeerde netwerk-inprikpunten beschikbaar. Nadat het draadloze netwerk (eduroam) in Huygens in 2015 sterk is verbeterd, blijken deze inprikpunten vrijwel niet meer te worden gebruikt. Daarom is door C&CZ en het ISC besloten om ze inactief te maken per maandag 6 juni 2016, waarna de bijbehorende Qmanage) server wordt uitgezet.

Marcel Kuppens 23 mei 2016 16:39 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (10.4.1)

Er is een nieuwe versie (10.4.1) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 13 mei 2016 13:54 (CEST)

Nieuwe versie ChemOffice, verlenging licentie

De licentie van ChemBioOffice is verlengd tot mei 2019, tevens is er een nieuwe versie beschikbaar ChemOffice 2015. Deze versie zal de oude versie uit 2013 vervangen op alle door C&CZ beheerde pc's.

Ben Polman 10 mei 2016 13:54 (CEST)

Uitfasering svn-service: gebruik GitLab

Met ingang van 1 juni zullen we onze Subversion-server uitzetten. Op onze Subversion-server is nog maar een klein aantal gebruikers actief. Als alternatief wordt GitLab aangeboden. Gebruikers van svn-repositories op svn.science.ru.nl en svn.cs.ru.nl worden verzocht hun repositories te verhuizen. Verhuisinstructies en mogelijke alternatieven zijn op onze Subversion-pagina te vinden.

Bram Daams 26 apr 2016 17:00 (CEST)

Versleutel je laptop: word zelf geen bron van een datalek

Verlies en diefstal van een laptop komen geregeld voor. Als er persoonsgegevens op een verloren laptop staan, dan is er sprake van een datalek, dat verplicht gemeld moet worden en waarop mogelijk een boete voor de RU volgt. Om lekken en boetes te voorkomen, raden we met klem aan de harde schijf van je laptop te versleutelen. Dat kan eenvoudig, voor Windows met BitLocker of VeraCrypt, voor Mac met FileVault en voor Linux met VeraCrypt. Indien nodig kan de C&CZ helpdesk adviseren.

Peter van Campen 18 apr 2016 12:56 (CEST)

Matlab R2016a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2016a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2016a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2015b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen. R2015b was de allerlaatste versie voor 32-bit Windows. R2016a ondersteunt wel 64-bit Windows, maar niet 32-bit Windows.

Peter van Campen 13 apr 2016 17:38 (CEST)

Onderhoud netwerkswitches op 4 april 2016

Op maandagavond 4 april 2016 tussen 22:30 en 24:00 uur vindt onderhoud plaats op de netwerkswitches bij FNWI. Dit betekent dat tussen genoemde tijden het bedrade en draadloze netwerk enige tijd niet beschikbaar zal zijn op de locaties Huygens, Linnaeus, FELIX, Nanolab, A1-kelder, Logistiek Centrum, Goudsmit, Proeftuin, Mercator 1/2/3, UBC en Kinderdagverblijf. Alleen in HFML zal het netwerk operationeel blijven. Het advies is om zelf na te gaan welke systemen of opstellingen hiervan hinder kunnen ondervinden en zo mogelijk maatregelen te nemen door netwerkactiviteit op een andere tijd te laten plaatsvinden. Denk evt. ook aan systemen met alarmering via Internet.

Marcel Kuppens 23 mrt 2016 10:53 (CET)

VPN: vpnsec verbeterd en einde oude vpn.science.ru.nl

De configuratie en handleiding van de nieuwe VPN (de op IPsec gebaseerde vpnsec.science.ru.nl) is verbeterd, i.h.b. voor OS X apparaten. De Vpnsec-macosx.mobileconfig is nu getekend met een verifieerbaar juist certificaat. Hierdoor werkt de nieuwe VPN nu met alle geteste apparatuur. De bedoeling is dat alle gebruikers voor 1 mei 2016 overstappen naar de nieuwe VPN. De oude VPN, op basis van PPTP, kan dan uitgezet worden.

Wim Janssen 24 feb 2016 14:35 (CET)

IPv6 pilot project

C&CZ en ISC Netwerken zijn begin 2016 gezamenlijk een pilot project gestart met IPv6 netwerken. De doelstelling van de pilot is het opdoen van kennis van en ervaring met IPv6 om dit op het gehele campusnetwerk succesvol te implementeren. Op dit moment zijn er twee dual-stack Vlans, 1 voor clients en 1 voor servers. Omdat het een pilot betreft, wordt er geen enkele garantie gegeven en kan de IPv6-connectiviteit onderbroken worden voor aanpassingen. Een verwachte aanpassing is de verhuizing van de koppeling met SURFnet van het Huygensgebouw naar het Forum (ISC-gebouw). Tot die tijd kunnen alleen outlets in de FNWI-gebouwen aangesloten worden op dit netwerk. Aanmelden voor de pilot kan nu dus nog alleen bij C&CZ netwerkbeheer, netmaster@science.ru.nl, voor outlets in de FNWI-gebouwen.

Peter van Campen 23 feb 2016 17:26 (CET)

Overgang naar RU-printsysteem Peage

C&CZ bereidt samen met het ISC de vervanging voor van het C&CZ printsysteem door het RU-brede Peage printsysteem, dat al enkele jaren door studenten gebruikt kan worden. Zodra medewerkers en gasten ook Peage kunnen gebruiken, kan het C&CZ printsysteem uitgefaseerd gaan worden. De vervanging zal vermoedelijk vanaf april plaatsvinden. Voordelen van Peage zijn: follow-me-printing en scan-to-me scanning. Een nadeel is dat men niet meerdere budgetgroepen kan hebben. Doorbelasting voor medewerkers gaat naar de kostenplaats van de hoofdaanstelling. De Konica Minolta printer in het restaurant van het Huygensgebouw is al lang een Peage-printer. Als Peage verder ingevoerd wordt, zal begonnen worden met de Konica Minolta printers op de begane grond van het Huygensgebouw. Na de begane grond zijn de verdiepingen aan de beurt en tenslotte de gebouwen rond Huygens.

Wim Janssen 23 feb 2016 17:25 (CET)

Science SLURM rekencluster: gebruik van vrije nodes

De configuratie van SLURM van het cn-cluster is aangepast. Hierdoor krijgen jobs van eigenaren hoge prioriteit in hun eigen partition (op hun eigen nodes) en het maakt het mogelijk dat alle clustergebruikers met lage prioriteit alle nodes gebruiken. Daarnaast kan iedereen jobs aanleveren voor de node die C&CZ aangeschaft heeft, waarbij kortere jobs hogere prioriteit krijgen.

Ben Polman 19 feb 2016 17:41 (CET)

Rekenclusternode voor algemeen gebruik FNWI

Om afdelingen van FNWI te helpen, die geen eigen clusternode hebben, maar incidenteel wel rekenbehoeften, heeft C&CZ een cn-clusternode aangeschaft. De oorspronkelijke reden voor C&CZ om deze rekenserver aan te schaffen was eigenlijk om afdelingen te helpen afscheid te nemen van oude clusternodes die veel minder energie-efficiënt zijn (performance per Watt). De C&CZ clusternode is een Dell PowerEdge R730 met 2 processoren (10-core Xeon E5-2660V3 op 2.6 GHz) met 256 GB geheugen.

Peter van Campen 26 jan 2016 16:29 (CET)

Word zelf geen bron van een datalek!

Om zelf geen bron van een datalek met persoonsgegevens te worden, is het verstandig om na te denken welke persoonsgegevens u van anderen (collega's, studenten, ...) heeft. Als u ze niet echt nodig heeft, is verwijderen de veiligste keus. Versleuteling van persoonsgegevens, b.v. met de gratis software 7zip (open source) of VeraCrypt, die beide voor Windows/Linux/MacOSX beschikbaar zijn, is een goede keus, zeker als u de persoonsgegevens op een mobiele datadrager heeft, zoals een laptop of een USB-stick. Het bestandsysysteem van smartphones/tablets/laptops kan vaak ook versleuteld worden (Windows, Android, iPad/iPhone), daarnaast is het vaak mogelijk deze bij verlies of diefstal op afstand te wissen (Android, iPad/iPhone). Meldingen van een datalek kunt u doen bij C&CZ, maar ook 24/7 bij de ICT Helpdesk van het ISC, tel: (024-36)22222 / e-mail: icthelpdesk@ru.nl .

Peter van Campen 25 jan 2016 18:18 (CET)

Dell/Intel HPC code optimaliseringsbijeenkomst Amsterdam

Op 14 januari 2016 organiseert Dell in Amsterdam een high performance computing (HPC) community bijeenkomst. Martin Hilgeman (Dell) zal spreken over software optimalisatie, Laurent Duhem (Intel) over developer tools. Medewerkers en studenten die hiervoor interesse hebben, kunnen zich aanmelden op de website van het event. Onderwerpen als parallellisering, GPU's en co-processoren zullen de revue passeren.

Peter van Campen 15 dec 2015 17:03 (CET)

MS Visio en MS Project verwijderd van PC's

Omdat de ‘grace period’ voor het gebruik van MS Visio en MS Project per 1 januari 2016 stopt, wordt deze software van alle door C&CZ Beheerde Werkplekken verwijderd. Medewerkers die Project en/of Visio willen (blijven) gebruiken, kunnen zich voor een per installatie betaalde licentie melden bij C&CZ.

Wim Janssen 15 dec 2015 11:12 (CET)

Datalekken: melden verplicht, boete volgt

Per 1 januari 2016 zijn organisaties bij wet verplicht datalekken te melden. Als u merkt dat u onterecht toegang heeft tot persoonsgegevens, dan hoort u dat te melden, b.v. bij C&CZ en/of CERT-RU. Als u zelf werkt met persoonsgegevens, dan moet u veilig met die gegevens omgaan. Onveilig omgaan met persoonsgegevens kan tot een hoge boete leiden. De komende tijd zal extra aandacht geschonken worden aan het hierbij betrekken van de RU-gemeenschap.

Peter van Campen 14 dec 2015 17:55 (CET)

Nieuwe versie van OriginLab (2016, 9.3)

Er is een nieuwe versie (2016, 9.3) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. De licentieserver heeft een update naar deze versie gehad. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's moet nog gepland worden. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 4 dec 2015 17:10 (CET)

Nieuwe versie van Mathematica (10.3.0)

Er is een nieuwe versie (10.3.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Ben Polman 2 dec 2015 16:44 (CEST)

Let op! Oplichters versturen e-mail alsof het een foto vanaf een smartphone is!

Begin deze week ontvingen veel medewerkers een mail met als onderwerp "img", als volledige inhoud "Sent from my Lenovo" en als bijlage malware met een naam als "IMG_0112201135_2015 JPEG.cab". Een ".cab"-bestand is een gecomprimeerd archief, vergelijkbaar met een zip-bestand. Omdat men vaak op Windows PC's de extensie van bestanden niet ziet, lijkt dit dan een plaatje (JPEG), terwijl het een "....JPEG.exe" is. Dubbelklikken op het namaakplaatje infecteert dan de computer door het uitvoeren van de ".exe". Daarom heeft C&CZ in het MIMEDefang filter op de Science mailserver ingesteld dat ".cab"-bijlagen verwijderd worden uit mails, zoals al veel langer gebeurt met andere gevaarlijke extensies als ".exe". Bij een gebruiker die in deze malware trapte, werden allerlei bestanden versleuteld en kreeg de gebruiker een melding over het betalen van losgeld om de bestanden te ontsleutelen. Dit kon hersteld worden door de PC te herinstalleren en een backup terug te zetten van voor de besmetting. Pas vandaag wordt deze malware ook door F-Secure herkend. Tip: stel in Windows in bestandsextensies niet te verbergen.

Erik Joost Visser 25 nov 2015 16:22 (CET)

Digitaal toetsen/tentamineren in een veilige browseromgeving in de PC-cursuszalen

Sinds kort is het mogelijk om digitaal te toetsen (tentamens af te nemen) in de door C&CZ beheerde PC-cursuszalen. Diverse vraag/antwoord-vormen worden ondersteund, momenteel met name open vragen en multiple choice. Neem contact op met C&CZ voor nadere informatie.

Remco Aalbers 24 nov 2015 18:11 (CET)

Nieuwe VPN: vpnsec.science.ru.nl

Per direct is een nieuwe VPN-service beschikbaar via de server vpnsec.science.ru.nl, de service is gebaseerd op IPsec. De bedoeling is dat alle gebruikers voor 1 maart 2016 overgestapt zijn naar de nieuwe VPN. De oude VPN, op basis van PPTP, kan dan uitgezet worden.

Wim Janssen 24 nov 2015 12:25 (CET)

Eduroam wifi SMS-code voor gasten via mailinglist

Het tonen op de informatieschermen van het Huygensgebouw van de dagelijks wijzigende Eduroam Visitor Access (eVA) SMS-code wordt op verzoek van SURFnet gestopt. Met deze code konden gasten zonder hulp van anderen verbinding maken met het gastendeel van het draadloze netwerk Eduroam. C&CZ heeft een alternatief ontwikkeld: de code kan dagelijks per mail aan bv. secretariaten van afdelingen van FNWI gemaild worden. Dit kan aangevraagd worden via aan mail naar postmaster. Medewerkers die wifi-toegang aan willen vragen voor (ook groepen van) gasten, kunnen dat doen bij C&CZ-Werkplekondersteuning, tel. 20000. De SMS-codes zullen vanaf 1 december ook verkrijgbaar zijn bij de Library of Science.

Bram Daams 23 nov 2015 14:31 (CET)

Vervanging telefoons door IP-telefoons bijna gereed

De vervanging van telefoons door IP telefoons is in volle gang en zal over enkele weken afgerond zijn. Behalve IP telefoons kunnen afdelingen ook kiezen voor mobiele bedrijfstelefoons op basis van Vodafone Wireless Office.

Bert Witte 27 okt 2015 12:27 (CET)

Matlab Mobile voor iPhone/iPad en Android

Matlab Mobile is een lichtgewicht Matlab desktop voor iPhone/iPad en Android, die verbinding maakt met een Matlab-sessie in de MathWorks Cloud of op je computer. Vanaf smartphone of tablet kunnen typische Matlab-taken als evalueren van commando's, uitvoeren van scripts, maken van figuren en manipuleren en bekijken van resultaten uitgevoerd worden. Speciale toetsenborden voor iOS en Android helpen om eenvoudig Matlab-syntax in te voeren. Om het te gebruiken moet de app gedownload worden van de App Store of Play Store en moet een Mathworks account gemaakt worden met een email adres dat eindigt op: @science.ru.nl, @student.science.ru.nl, @donders.ru.nl, @pwo.ru.nl, @let.ru.nl, @fm.ru.nl, @ai.ru.nl, @socsci.ru.nl, @ru.nl, @student.ru.nl of @radboudumc.nl .

Peter van Campen 23 okt 2015 13:04 (CEST)

MS Office 2016 op Install-schijf

De nieuwste versie van Microsoft Office, 2016, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan installatie op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden.

Wim Janssen 21 okt 2015 16:05 (CEST)

Science rekencluster gaat over op SLURM

De door C&CZ beheerde rekenclusters zullen gefaseerd overgaan op het gebruik van SLURM als clustersoftware. Daarmee wordt dan Torque / MAUI en het nog oudere Sun/Oracle GridEngine uitgefaseerd. Met grote dank aan Pim Schellart van Sterrenkunde die de documentatie verzorgd heeft.

Ben Polman 14 okt 2015 15:45 (CEST)

Online enquetes: Nieuwe versie LimeSurvey, login met Science accounts

Er is een nieuwe versie van LimeSurvey geïnstalleerd, samen met nieuwe, moderne templates. Het is niet langer nodig om toegang aan te vragen, elke Science account kan nu inloggen.
Meer informatie over LimeSurvey...

Remco Aalbers 29 sep 2015 14:45 (CEST)

Trap niet in telefonische oplichting

We kregen vandaag enkele berichten dat medewerkers onverwacht telefonisch benaderd zijn door personen die hulp aanboden met de computer of die vertelden dat ze konden meekijken met alles wat de medewerker op de computer deed. *Trap hier niet in, geef geen antwoord op hun vragen en doe niet op de computer wat zij vragen.* Bij twijfel kunt u hen doorverwijzen naar C&CZ.

Peter van Campen 25 sep 2015 17:21 (CEST)

Nieuwe versie van OriginLab (2015, 9.2)

Er is een nieuwe versie (2015, 9.2) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. De licentieserver heeft een update naar deze versie gehad. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's moet nog gepland worden. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Ben Polman 24 sep 2015 11:49 (CEST)

Matlab R2015b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2015b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2015b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2015a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen. R2015b is de allerlaatste versie voor 32-bit Windows. R2016a zal wel 64-bit Windows ondersteunen, maar niet 32-bit Windows.

Peter van Campen 21 sep 2015 17:07 (CEST)

Nieuwe versie Maple: Maple2015

De nieuwste versie van Maple, Maple2015, is vanaf nu beschikbaar op de door C&CZ beheerde Linux PC's en zal binnenkort op de Windows PC's geïnstalleerd worden. De licentie van Maple is een 5-gebruikers licentie. Hiervan worden 4 licenties betaald door de FNWI-afdelingen EHEF en THEF. Doordat C&CZ ook 1 licentie betaalt, kan elke FNWI-medewerker en -student incidenteel Maple gebruiken. Belangstellenden die Maple vaker willen gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ. De software is te vinden op de Install-netwerkschijf. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Ben Polman 18 sep 2015 10:41 (CET)

Online cursus Matlab

Als u Matlab interactief wilt leren gebruiken, in uw eigen tempo, bezoek dan de Matlab Academy en maak een account aan met een e-mailadres eindigend op: @science.ru.nl, @student.science.ru.nl, @donders.ru.nl, @pwo.ru.nl, @let.ru.nl, @fm.ru.nl, @ai.ru.nl, @socsci.ru.nl, @ru.nl of @student.ru.nl en gebruik de Activation Key die u kunt krijgen van C&CZ als uw afdeling deelneemt aan de campus Matlab-licentie.

Peter van Campen 28 aug 2015 11:01 (CEST)

TeX Collection 2015

De nieuwste versie van de TeX Collection, juni 2015, geschikt voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf, maar is ook te leen.

Peter van Campen 27 aug 2015 18:12 (CEST)

National Instruments LabVIEW Fall 2015 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Fall 2015" op de Install-netwerkschijf gezet. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 27 aug 2015 18:09 (CEST)

Grootformaat stickers printen

Het printen van grootformaat stickers is nu mogelijk op de posterprinter "Kamerbreed". Het was al mogelijk om posters te printen op fotopapier en op canvas. De prijs voor het printen van stickers is € 30 per A0.

Stefan Reijgwart 24 aug 2015 16:16 (CET)

Wireless netwerk FNWI erg verbeterd qua dekking en capaciteit

Gedurende de afgelopen maanden is het aantal wireless access-points in het Huygensgebouw, Mercator 1 en HFML flink uitgebreid, van 97 naar 219. Vrijwel al deze access-points ondersteunen ook de nieuwe 802.11ac standaard. Daardoor zijn zowel dekking als capaciteit van het wireless 'eduroam' netwerk in deze gebouwen sterk verbeterd. Om zeker te weten dat op belangrijke locaties zowel dekking als capaciteit optimaal zijn, verricht het ISC in de komende weken metingen. Ook vragen wij gebruikers binnen FNWI die toch nog problemen ondervinden met wireless, dit te melden bij de C&CZ helpdesk (helpdesk@science.ru.nl). Waar nodig zullen vervolgens aanpassingen plaatsvinden. Nadere informatie over wireless is te vinden op de ISC website. De overige FNWI-gebouwen krijgen een upgrade in 2016, indien er budget beschikbaar is.

Marcel Kuppens 20 aug 2015 16:32 (CEST)

Wireless netwerk ru-guest wordt 10 september vervangen door eVA

Per 10 september a.s. zal het wireless netwerk 'ru-guest' niet meer beschikbaar zijn. Gasten van de Radboud Universiteit kunnen voortaan gebruik maken van het draadloze netwerk 'eduroam' via 'eVA' (eduroam Visitor Access). Alle medewerkers en studenten van FNWI kunnen een of meerdere tijdelijk eVA gastaccounts aanvragen bij de C&CZ helpdesk (helpdesk@science.ru.nl). Bij het aanvragen van eVA accounts dient u uw e-mailadres en uw mobiele nummer door te geven. Nadere informatie over eVA is te vinden op de SURF website.

Marcel Kuppens 20 aug 2015 16:32 (CEST)

ArcGIS 10.3.1 beschikbaar

Er is een campuslicentie voor ArcGIS 10.3.1 beschikbaar. ArcGIS wordt op dit moment op alle PC's in de terminalkamers geïnstalleerd en kan op verzoek op andere beheerde Windows 7 PC's geïnstalleerd worden. Voor thuisgebruik van ArcGIS door studenten en medewerkers zijn de installatiebestanden op de Install-netwerkschijf te vinden. Voor thuisgebruik is een VPN verbinding vereist om de licentieserver te kunnen bereiken.

Bram Daams 7 aug 2015 16:58 (CEST)

MS Windows 10 op Install-schijf

De nieuwste versie van Microsoft Windows, 10, is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan upgrade naar deze versie op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor eigen PC's kan de software goedkoop op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 6 aug 2015 11:02 (CEST)

Lijn.png