Faq email

From Cncz
Revision as of 20:52, 19 October 2007 by Remcoa (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Hoe kom ik aan een IMAP account?

Om een IMAP account te krijgen kun je of een mail sturen naar met je verzoek of loop even langs bij systeembeheer. Let op dat je vanaf de overgang je email client (Outlook, Thunderbird, ...) moet instellen om de mail via IMAP op te halen en let er ook op dat dit dan alleen voor je nieuwe mail geldt. Je oude mail kun je migreren naar je IMAP mail, maar hoe je dit moet dan is sterk afhankelijk van je email client. Neem hiervoor contact op met de helpdesk of systeembeheer.

Wat is het science.ru.nl emailadres van een iemand?

Om achter iemand zijn/haar emailadres te komen moet je gegevens over deze gebruiker/gebruikster weten. Als je de naam weet, zit je goed, want vrijwel zeker werkt voor een medewerker het email-adres <> en voor een student <>. Als je alleen het kamernummer, of telefoonnummer weet, heb je minder kans op resultaat, omdat deze niet van alle gebruikers bekend zijn. We kennen bijvoorbeeld een persoon Dhr. Kaas . We zouden deze persoon graag een email sturen, maar aangezien we zijn emailadres niet weten, gaat dat een beetje moeilijk. We starten een Internet-browser en gaan naar de URL:

http://www.cncz.science.ru.nl/telefonie/gidsen/telgids/

Na het invoeren van de zoekstring 'Kaas', zien we het resultaat:

TELNR EXTRA LOCATIE NAAM / AFDELING E-MAIL 55555 HG5.050 Kaas, Drs.K. Ex. Zaken

Ik wil mijn email doorsturen naar een ander emailadres. Hoe doe ik dat?

Dat kan op de Doe Het Zelf website.

Hoe stel ik Outlook in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Zie voor het instellen van een email account e.a. vragen deze "outlook" pagina.

Hoe stel ik Outlook Express in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Start Outlook Express op en klik in het menu Tools op Accounts. Kies het tabblad Mail en klik op de knop Add om een emailaccount toe te voegen. Vul op het scherm je naam in en klik op Next. Vul je emailadres in en klik nogmaals op Next. Selecteer uit het lijstje 'My incoming mail server is a' de waarde POP3, en vul in het veld eronder 'post.science.ru.nl' in (zonder de enkele quotes). Vul als SMTP server de waarde 'smtp.science.ru.nl' in (ook zonder de enkele quotes). Klik op Next. In het nu afgebeelde scherm vul je bij Account name je loginnaam in en bij Password het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen. Kies Next, en daarna Finish, en je ziet dat er een nieuw emailaccount is toegevoegd.

  • Het volgende hoef je alleen uit te voeren als je naast Outlook Express ook nog andere programma's gebruikt om email te lezen**

Omdat Outlook Express standaard de opgehaalde email van de server verwijdert, zou je deze (eenmaal via Outlook gelezen), bijvoorbeeld niet meer via Webmail kunnen lezen. Omdat we dit echter wel willen, selecteren we het net toegevoegde emailaccount en kiezen we Properties. Kies het tabblad Advanced, en zet onderin het venster een vinkje bij 'Leave a copy of messages on server'. Dit zorgt er dus voor dat de email niet van de server wordt verwijderd. Kies OK.

Klik op Close en kies in de werkbalk de 'Send/Recv' knop om de emailberichten op te halen.

Hoe stel ik Thunderbird in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Zie voor het instellen van een email account e.a. vragen deze "thunderbird" pagina.

Hoe stel ik Eudora in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Start Eudora op, en klik in het menu Tools op Options... Klik op het icoon 'Getting Started', en vul de velden in. Real name: Je eigen naam die boven een emailtje komt te staan Return address: Het emailadres waarnaar het antwoord op een door jou gestuurd bericht heen wordt verzonden Mail Server (Incoming): Vul hier 'pop.science.ru.nl' in (zonder de enkele quotes) Login Name: Vul hier je sci.kun.nl loginnaam in SMTP Server (Outgoing): Vul hier 'smtp.science.ru.nl' in (zonder de enkele quotes) Je emailinstellingen zijn nu ingesteld. Als je echter wilt dat de berichten op de emailserver blijven staan, zodat je ze ook met bijvoorbeeld de webmail kunt bekijken, klik je op het icoon van 'Incoming Mail' en zet je een vinkje bij 'Leave mail on server'. Klik op OK om de instellingen op te slaan, en klik op de vierde knop op de knoppenbalk (envelop met pijltje naar postvak) om je email op te halen.

Ik krijg bericht dat ik virusmail verstuurd zou hebben, maar ik weet van niks! Wat is er aan de hand?

Waarschijnlijk heeft iemand anders (zeg persoon A) een virus en dat virus zoekt bv. in het adressenboek van persoon A naar email-adressen om zichzelf te verspreiden. Het virus fingeert ook de afzender van de verstuurde mail, dus het virus verstuurt een virusmail naar persoon C met als afzender persoon B. - Tegenwoordig wordt op de meeste mailservers deze virusmail onderschept en wordt er vervolgens een mailtje teruggestuurd naar de verzender (zoals vermeld in de onderschepte mail, in dit geval persoon B) met de mededeling dat hij/zij een virus verstuurd heeft. Als het virus voor het mailadres van persoon B jouw emailadres heeft genomen, dan komt dit mailtje dus bij jou aan. - Dus in het algemeen kun je deze mededelingen negeren, het betekent niet meer of minder dat iemand met je mailadres in het adressenboek een virus heeft.

Hoe lees ik email met Pine vanaf een ander domein?

Om Pine te kunnen gebruiken om email te lezen vanaf een ander domein, moet je in de Setup van Pine een imap server opgeven. Een imap server is een computer waarop al je emailberichten worden bewaard. Instellen doe je op de volgende manier:

 1. Start Pine
 2. Kies Setup door in het hoofdmenu op S te drukken
 3. Je bent nu in het Setup gedeelte aangekomen. Druk op C om Pine te Configureren
 4. Je ziet nu verschillende regels. Gebruik de pijltjestoetsen omhoog en omlaag om de regel die begint met 'inbox-path' te markeren.
 5. Druk nu op C (Change val) om de ingevulde waarde te wijzigen.
 6. Typ nu de volgende tekst in: '{imap.science.ru.nl/ssl/novalidate-cert}' (zonder de enkele quotes) en druk op <ENTER>.
 7. De waarde is nu veranderd. Druk op E om de Setup af te sluiten, en beantwoord de vraag 'Commit changes' met Y.
 8. Kies in het hoofdmenu 'Folder List' en kies daaruit INBOX.
 9. Nu wordt je gevraagd om je login-naam en wachtwoord op te geven. Vul deze in en voila, je bent in je email box. Let op: Iedere keer dat je Pine start moet je je login-naam en wachtwoord invullen om bij je email te kunnen.