Diskruimte

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

De diskruimte op C&CZ servers kan door gebruikers benaderd worden vanaf allerlei C&CZ servers en werkplekken, maar ook vanaf andere werkplekken of zelfs vanaf thuis met WinSCP of VPN. Van vrijwel alle schijven die onder beheer van C&CZ staan, worden regelmatig backups gemaakt, zodat bij kleine of grote calamiteiten de data niet verloren gaan.

Home directories

  • Elke gebruiker met een Science login heeft (recht op) een eigen stuk diskruimte van enkele Gigabytes op een server. Die diskruimte wordt onder Unix/Linux de "home-directory" en onder Windows de "H- of U-schijf" genoemd. De plaats van de homedirectory (op welke server) kan men zien door in te loggen op de Doe-Het-Zelf website.

Naamgeving

Loginnaam guest204
SMB (Windows/...) naam \\home1.science.ru.nl\guest204

of
\\home2.science.ru.nl\guest204
check op DIY

URL (Apple/Linux/Android/...) naam smb://home1.science.ru.nl/guest204

of
smb://home2.science.ru.nl/guest204
check op DIY

NFS (C&CZ beheerd Linux) naam /home/guest204

Toegangsrechten

Lang geleden was de (Unix) homedirectory van een gebruiker, op enkele afgeschermde delen na, leesbaar voor alle andere gebruikers van de server. Tegenwoordig is de homedirectory van een gebruiker alleen toegankelijk voor de gebruiker zelf. De gebruiker kan zelf de toegangsrechten wijzigen. C&CZ controleert op homedirectories die voor iedereen schrijfbaar zijn.

Toegang via NFS

Een homedirectory (U: schijf) kan op Linux aangekoppeld worden via NFS/Kerberos (English only).

Functionaliteit en prijs van netwerkschijven

Aparte schijfruimte (diskruimte) voor groepen/afdelingen/projecten: er zijn enkele fileservers met RAID opslag waarop partities gehuurd kunnen worden voor een periode van 3 jaar. De prijs voor nieuwe schijven of verlenging van oude schijven is per juli 2018 intern FNWI:

grootte incl. backup zonder backup
ca. 200 GB € 40 per jaar € 10 per jaar
ca. 400 GB € 80 per jaar € 20 per jaar

Hoewel zelfs de goedkoopste versie aanmerkelijk duurder is dan het aanschaffen van 1 harde schijf voor 1 PC, is het vaak zinvol vanwege de betrouwbaarheid (redundante schijven, backup, onderhoudscontract) en bedrijfszekerheid (stabiele server). Een of meer mappen op zo'n partitie kunnen op Windows PCs beschikbaar worden als een schijf, door het maken van een netwerkverbinding. Op Unix/Linux computers kunnen ze via NFS aangekoppeld worden. De mogelijkheid om te lezen en/of te schrijven in zo'n map kan beperkt worden tot een groep logins. Die groep kan door de afdeling zelf beheerd worden via de Doe-Het-Zelf website.
C&CZ heeft op die servers een service contract afgesloten en beschikt over reserve-apparatuur, waardoor een storing relatief snel opgelost kan worden. Omdat de schijven in een RAID-set opgenomen zijn, veroorzaakt het uitvallen van 1 enkele schijf of voor de nieuwere grotere sets van 2 schijven, geen storing voor gebruikers. Van de partities worden ook (dagelijks en incrementeel) backups gemaakt, zodat zelfs bij uitval van de hele serverruimte de data nog (ooit) teruggezet kunnen worden.

Ceph Storage

Vanaf november 2019 kunnen we bijna oneindige storage aanbieden voor FNWI middels ons Ceph storage cluster. Door hoe Ceph werkt is er een afweging tussen snelheid en redundantie. Met de extra redundantie opties kunnen we zelfs betere beschikbaarheid bieden dan bij RAID-6 systemen.

Pool waarom prijs per TB per jaar zonder backup
Erasure coding 8+3 goedkoop € 45
Erasure coding 5+7 goedkoop + extra redundantie € 80
3 copy snellere r+w € 100
4 copy snellere r+w + extra redundantie € 135

De Ceph storage kan in overleg worden aangeboden als windows share, nfs share en als S3 object store. Object store is fundamenteel anders dan een normaal bestandssyteem, dus als S3 gewenst is, kan de de data niet ook als windows share of nfs share gebruikt worden.

De performance eigenschappen van Ceph zijn anders dan normale netwerk opslag op losse servers; de schrijfsnelheden zijn over het algemeen groter dan de leessnelheid en nog meer dan bij traditionele opslag zijn kleine bestanden funest voor de doorvoersnelheid.

NB, 1 TB is 1.000.000.000.000 bytes

Naamgeving

Volume naam sharename
SMB (Windows/..) naam \\sharename-srv.science.ru.nl\sharename
URL (Apple/Linux/Android/...) naam smb://sharename-srv.science.ru.nl/sharename
NFS (C&CZ-beheerd Linux) naam /vol/sharename

Toegangsrechten

De meeste gedeelde schijven zijn lees- en schrijfbaar voor een bepaalde groep gebruikers. Welke accounts er lid zijn van deze groep, kan door de eigenaren van de groep bijgehouden worden op de Doe-Het-Zelf website.

Tijdelijke gedeelde schijfruimte

Het komt wel eens voor dat je een of meer grote bestanden (meer dan enkele tientallen MB) naar iemand binnen de faculteit wilt sturen, mail is daarvoor ongeschikt. Om dit makkelijker te maken is er een netwerkschijf beschikbaar waar je tijdelijk grote bestanden kunt plaatsen die dan door iemand anders van deze locatie gekopiëerd kunnen worden. Bedenk dat dit nadrukkelijk bedoeld is voor tijdelijke opslag, er worden geen backups van gemaakt en de disk wordt iedere dag schoongemaakt (bestanden ouder dan 21 dagen worden verwijderd).

Deze share kan ook gebruikt worden om tijdelijk bestanden te bewaren alleen leesbaar voor jezelf. Dit kan door de share onder een andere naam te koppelen.

Merk op dat ook in dat geval oude bestanden verwijderd worden.

Maak alsjeblieft eerst een sub-map aan met b.v. je Science-loginnaam, zet de tijdelijke bestanden vervolgens in die map.

Voor bestanden samen kleiner dan 250GB is ook Surfdrive een alternatief. Voor het versturen van bestanden tot 500GB is SURFfilesender geschikt.

Naamgeving

Volume naam temp
SMB (Windows/..) naam \\temp-srv.science.ru.nl\share

of
\\temp-srv.science.ru.nl\onlyme

URL (Apple/Linux/Android/...) naam smb://temp-srv.science.ru.nl/share

of
smb://temp-srv.science.ru.nl/onlyme

NFS (C&CZ-beheerd Linux) naam /vol/temp

Toegangsrechten

  • Leesbaar voor alle gebruikers: share
  • Alleen zelf lezen: onlyme

Lijn.png