Categorie:Studenten: verschil tussen versies

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken
k ([ICT introductie voor nieuwe studenten][IT introduction for new students])
([ICT introductie voor nieuwe studenten][IT introduction for new students])
Regel 26: Regel 26:
 
This is the presentation for new students as given in the introduction week:
 
This is the presentation for new students as given in the introduction week:
 
* [[Media:FNWI-C&CZ-intro-students-EN-2016.pdf|Faculty of Science IT services]]
 
* [[Media:FNWI-C&CZ-intro-students-EN-2016.pdf|Faculty of Science IT services]]
* [[Media:FNWI-ICT-intro-studenten-EN-2015.pdf|General University IT services]]
+
* [[Media:FNWI-ICT-intro-studenten-EN-2016.pdf|General University IT services]]
 
[/en]
 
[/en]
  

Versie van 26 aug 2016 om 20:32

Computer & Communicatiezaken (C&CZ)

C&CZ is de afdeling van FNWI, waar je terecht kunt met ICT-vragen en -problemen op het terrein van onderwijs en onderzoek.

Hulp en informatie

ICT introductie voor nieuwe studenten

Dit is de presentatie voor nieuwe studenten zoals die in de introductie-week wordt gegeven:

Science loginnaam en studentnummer

Studentenportal

Allerlei RU ICT toepassingen kunnen via de RU Studentenportal eenvoudig benaderd worden, waardoor men de URL's van Osiris, BLACKBOARD, RU studiegidsen etc. niet meer hoeft te onthouden.

E-mail

  • Alle @student.ru.nl mailboxen staan in de RU mail-omgeving Exchange. Voor nieuwe FNWI-studenten wordt de @student.science.ru.nl Science E-mail automatisch doorgestuurd, om te voorkomen dat nieuwe studenten een facultaire mailbox krijgen naast de universitaire mailbox. Omdat in het begin van het studiejaar het @student.ru.nl-adres van veel studenten nog niet bekend is, wordt in die gevallen de mail eerst doorgestuurd naar het mail-adres dat in Studielink is opgenomen. Eind september wordt dat doorstuur-adres aangepast naar het @student.ru.nl-adres. Wanneer men de mail ergens anders naar wil doorsturen, dan kan dat via de Doe Het Zelf website.

Werkplek PC's en netwerk (ook draadloos en VPN)

  • PC kamers en studielandschap met dual-boot Windows / Linux (Ubuntu) PC's.
  • De eigen laptop/tablet/..., verbonden met het Internet via het draadloze netwerk of via een UTP-kabel op een inprikpunt.
  • Als op de campus op een PC het domein B-Fac beschikbaar is, dan kan men daar met de Science-login inloggen. Voorbeelden zijn de PC's voor alle RU-studenten.
  • Ook een PC thuis of ergens anders aan het Internet kan als werkplek gebruikt worden. Om toegang te krijgen tot voorzieningen waar alleen FNWI PC's toegang tot hebben, kan het nodig zijn gebruik te maken van de FNWI VPN-server.

Software, ook voor thuis

De software pagina bevat alle ons bekende informatie over beschikbare software. Voor allerlei software heeft de RU of FNWI een licentie afgesloten waardoor het gebruik voor medewerkers en/of studenten, op RU-pc's en/of thuis-pc's, goedkoop of gratis is. De gebruiksvoorwaarden voor verschillende pakketten zijn verschillend. Het populairste pakket is het F-Secure beveiligingspakket, dat door medewerkers en studenten ook thuis gratis te gebruiken is. Op een goede tweede plaats komt de Microsoft Windows-upgrade en de Office suite, die gratis op RU-werkplekken en goedkoop op thuiswerkplekken te installeren/gebruiken is.

Printen, kopiëren en scannen

De FNWI kopieer- en scan-voorzieningen kunnen door iedereen gebruikt worden, voor printen is een Science-login vereist. Scannen is gratis, voor printen wordt betaald via een netwerk-printbudget, voor kopiëren (afgeschermd met een pincode) betaalt de faculteit. Alle informatie over printen, kopiëren en scannen is te vinden op de links hieronder:

Het lopende project Peage heeft als doel om printen, kopiëren en scannen binnen de RU te uniformeren, om te beginnen voor studenten.

Schijfruimte en backups

C&CZ stelt via het netwerk diskruimte ter beschikking, waarvan ook backups worden gemaakt. Er is ook een restore procedure voor het terug krijgen van verloren bestanden. Als men de eigen bestanden op andere plaatsen bewaart, zoals de harde schijf van de eigen werkplek, dan is men zelf verantwoordelijk voor het backuppen.

  • Op de U:-schijf die op de Windows PC's in computerkamers automatisch aangekoppeld wordt, kan 2 GB data opgeslagen worden. Op andere PC's kan die schijf aangekoppeld worden als \\homeserver\loginnaam. Dit is dezelfde map als de Unix home-directory. De homeserver kan men opzoeken op de DHZ site.
  • Naast de U:-schijf wordt er op beheerde werkplekken ook met netwerkprofielen gewerkt waar een apart quotum van 150 Mb voor geldt.

Telefoon en telefoon/mail/adres-gidsen

Wijzigingen in de FNWI-telefoongids worden ingevoerd door de telefooncontactpersonen, meestal het secretariaat van de afdeling, waardoor ze automatisch binnen een week in het Relatie Beheer Systeem van de RU (RBS) terechtkomen, dat de RU telefoongids vult. Telefoon- en emailgidsen van FNWI, RU en UMCN zijn online te raadplegen.

Alles over telefonie is te vinden op de telefonie pagina.