Categorie:Studenten: verschil tussen versies

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken
k ([Werkplek PC's en netwerk (ook draadloos en VPN)][PC's and network (including wireless and VPN)])
k ([Printen, kopiëren en scannen][Print, copy scan])
Regel 79: Regel 79:
  
 
<nl>
 
<nl>
De FNWI kopieer- en scan-voorzieningen kunnen door iedereen gebruikt worden, voor printen is een Science-login vereist. Scannen is gratis, voor printen wordt betaald via een netwerk-printbudget, voor kopi&euml;ren via een kaart met magneetstrip. Alle informatie over printen, kopi&euml;ren en scannen is te vinden op de links hieronder:
+
De FNWI kopieer- en scan-voorzieningen kunnen door iedereen gebruikt worden, voor printen is een Science-login vereist. Scannen is gratis, voor printen wordt betaald via een netwerk-printbudget, voor kopi&euml;ren (afgeschermd met een pincode) betaalt de faculteit. Alle informatie over printen, kopi&euml;ren en scannen is te vinden op de links hieronder:
 
</nl>
 
</nl>
 
<en>
 
<en>
The Science print/copy/scan facilities can be used by anyone, for printing one needs a Science login. Scanning is free, the costs of printing are deducted from a [[hardware_budgetten_|printbudget]], those of copies from a copy card with a magnetic strip. All information about printing, copying and scanning can be found on the links below:
+
The Science print/copy/scan facilities can be used by anyone, for printing one needs a Science login. Scanning is free, the costs of printing are deducted from a [[hardware_budgetten_|printbudget]], those of copies (shielded with a pin code) are paid by the faculty. All information about printing, copying and scanning can be found on the links below:
 
</en>
 
</en>
  

Versie van 12 aug 2015 om 12:00

Computer & Communicatiezaken (C&CZ)

C&CZ is de afdeling van FNWI, waar je terecht kunt met ICT-vragen en -problemen op het terrein van onderwijs en onderzoek.

Hulp en informatie

ICT introductie voor nieuwe studenten

Dit is de presentatie voor nieuwe studenten zoals die in de introductie-week wordt gegeven:

Science loginnaam en studentnummer

Studentenportal

Allerlei RU ICT toepassingen kunnen via de RU Studentenportal eenvoudig benaderd worden, waardoor men de URL's van Osiris, BLACKBOARD, RU studiegidsen etc. niet meer hoeft te onthouden.

E-mail

  • Alle @student.ru.nl mailboxen staan in de RU mail-omgeving Exchange. Voor nieuwe FNWI-studenten wordt de @student.science.ru.nl Science E-mail automatisch doorgestuurd, om te voorkomen dat nieuwe studenten een facultaire mailbox krijgen naast de universitaire mailbox. Omdat in het begin van het studiejaar het @student.ru.nl-adres van veel studenten nog niet bekend is, wordt in die gevallen de mail eerst doorgestuurd naar het mail-adres dat in Studielink is opgenomen. Eind september wordt dat doorstuur-adres aangepast naar het @student.ru.nl-adres. Wanneer men de mail ergens anders naar wil doorsturen, dan kan dat via de Doe Het Zelf website.

Werkplek PC's en netwerk (ook draadloos en VPN)

  • PC kamers en studielandschap met dual-boot Windows / Linux (Ubuntu) PC's.
  • De eigen laptop/tablet/..., verbonden met het Internet via het draadloze netwerk of via een UTP-kabel op een inprikpunt.
  • Als op de campus op een PC het domein B-Fac beschikbaar is, dan kan men daar met de Science-login inloggen. Voorbeelden zijn de PC's voor alle RU-studenten.
  • Ook een PC thuis of ergens anders aan het Internet kan als werkplek gebruikt worden. Om toegang te krijgen tot voorzieningen waar alleen FNWI PC's toegang tot hebben, kan het nodig zijn gebruik te maken van de FNWI VPN-server.

Software, ook voor thuis

De software pagina bevat alle ons bekende informatie over beschikbare software. Voor allerlei software heeft de RU of FNWI een licentie afgesloten waardoor het gebruik voor medewerkers en/of studenten, op RU-pc's en/of thuis-pc's, goedkoop of gratis is. De gebruiksvoorwaarden voor verschillende pakketten zijn verschillend. Het populairste pakket is het F-Secure beveiligingspakket, dat door medewerkers en studenten ook thuis gratis te gebruiken is. Op een goede tweede plaats komt de Microsoft Windows-upgrade en de Office suite, die gratis op RU-werkplekken en goedkoop op thuiswerkplekken te installeren/gebruiken is.

Printen, kopiëren en scannen

De FNWI kopieer- en scan-voorzieningen kunnen door iedereen gebruikt worden, voor printen is een Science-login vereist. Scannen is gratis, voor printen wordt betaald via een netwerk-printbudget, voor kopiëren (afgeschermd met een pincode) betaalt de faculteit. Alle informatie over printen, kopiëren en scannen is te vinden op de links hieronder:

Het lopende project Peage heeft als doel om printen, kopiëren en scannen binnen de RU te uniformeren, om te beginnen voor studenten.

Schijfruimte en backups

C&CZ stelt via het netwerk diskruimte ter beschikking, waarvan ook backups worden gemaakt. Er is ook een restore procedure voor het terug krijgen van verloren bestanden. Als men de eigen bestanden op andere plaatsen bewaart, zoals de harde schijf van de eigen werkplek, dan is men zelf verantwoordelijk voor het backuppen.

  • Op de H:-schijf die op de Windows PC's in computerkamers automatisch aangekoppeld wordt, kan 1 GB data opgeslagen worden. Een campusbrede afspraak is dat deze schijf ook als U: beschikbaar is. Op andere PC's kan die schijf aangekoppeld worden als \\homeserver\loginnaam. Dit is dezelfde map als de Unix home-directory. De homeserver kan men opzoeken op de DHZ site.
  • Naast de H:-schijf wordt er op beheerde werkplekken ook met netwerkprofielen gewerkt waar een apart quotum van 50Mb voor geldt.

Telefoon en telefoon/mail/adres-gidsen

Wijzigingen in de FNWI-telefoongids worden ingevoerd door de telefooncontactpersonen, meestal het secretariaat van de afdeling, waardoor ze automatisch binnen een week in het Relatie Beheer Systeem van de RU (RBS) terechtkomen, dat de RU telefoongids vult. Telefoon- en emailgidsen van FNWI, RU en UMCN zijn online te raadplegen.

Alles over telefonie is te vinden op de telefonie pagina.