Categorie:Faq

From Cncz
Jump to navigation Jump to search

Email

Vragen over email, instellingen, mogelijkheden.

Hoe kom ik aan een IMAP account?

Om een IMAP account te krijgen kun je of een mail sturen naar met je verzoek of loop even langs bij systeembeheer. Let op dat je vanaf de overgang je email client (Outlook, Thunderbird, ...) moet instellen om de mail via IMAP op te halen en let er ook op dat dit dan alleen voor je nieuwe mail geldt. Je oude mail kun je migreren naar je IMAP mail, maar hoe je dit moet dan is sterk afhankelijk van je email client. Neem hiervoor contact op met de helpdesk of systeembeheer.

Wat is het science.ru.nl emailadres van een iemand?

Om achter iemand zijn/haar emailadres te komen moet je gegevens over deze gebruiker/gebruikster weten. Als je de naam weet, zit je goed, want vrijwel zeker werkt voor een medewerker het email-adres <> en voor een student <>. Als je alleen het kamernummer, of telefoonnummer weet, heb je minder kans op resultaat, omdat deze niet van alle gebruikers bekend zijn. We kennen bijvoorbeeld een persoon Dhr. Kaas . We zouden deze persoon graag een email sturen, maar aangezien we zijn emailadres niet weten, gaat dat een beetje moeilijk. We starten een Internet-browser en gaan naar de URL:

http://wiki.science.ru.nl/cncz/FNWI_Telefoon_en_E-mail_gids

Na het invoeren van de zoekstring 'Kaas', zien we het resultaat:

TELNR EXTRA LOCATIE NAAM / AFDELING E-MAIL 55555 HG5.050 Kaas, Drs.K. Ex. Zaken

Ik wil mijn email doorsturen naar een ander emailadres. Hoe doe ik dat?

Dat kan op de Doe Het Zelf website.

Hoe stel ik Outlook in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Zie voor het instellen van een email account e.a. vragen deze "outlook" pagina.

Hoe stel ik Outlook Express in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Start Outlook Express op en klik in het menu Tools op Accounts. Kies het tabblad Mail en klik op de knop Add om een emailaccount toe te voegen. Vul op het scherm je naam in en klik op Next. Vul je emailadres in en klik nogmaals op Next. Selecteer uit het lijstje 'My incoming mail server is a' de waarde POP3, en vul in het veld eronder 'post.science.ru.nl' in (zonder de enkele quotes). Vul als SMTP server de waarde 'smtp.science.ru.nl' in (ook zonder de enkele quotes). Klik op Next. In het nu afgebeelde scherm vul je bij Account name je loginnaam in en bij Password het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen. Kies Next, en daarna Finish, en je ziet dat er een nieuw emailaccount is toegevoegd.

  • Het volgende hoef je alleen uit te voeren als je naast Outlook Express ook nog andere programma's gebruikt om email te lezen**

Omdat Outlook Express standaard de opgehaalde email van de server verwijdert, zou je deze (eenmaal via Outlook gelezen), bijvoorbeeld niet meer via Webmail kunnen lezen. Omdat we dit echter wel willen, selecteren we het net toegevoegde emailaccount en kiezen we Properties. Kies het tabblad Advanced, en zet onderin het venster een vinkje bij 'Leave a copy of messages on server'. Dit zorgt er dus voor dat de email niet van de server wordt verwijderd. Kies OK.

Klik op Close en kies in de werkbalk de 'Send/Recv' knop om de emailberichten op te halen.

Hoe stel ik Thunderbird in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Zie voor het instellen van een email account e.a. vragen deze "thunderbird" pagina.

Hoe stel ik Eudora in zodat ik daarmee mijn email kan lezen?

Start Eudora op, en klik in het menu Tools op Options... Klik op het icoon 'Getting Started', en vul de velden in. Real name: Je eigen naam die boven een emailtje komt te staan Return address: Het emailadres waarnaar het antwoord op een door jou gestuurd bericht heen wordt verzonden Mail Server (Incoming): Vul hier 'pop.science.ru.nl' in (zonder de enkele quotes) Login Name: Vul hier je sci.kun.nl loginnaam in SMTP Server (Outgoing): Vul hier 'smtp.science.ru.nl' in (zonder de enkele quotes) Je emailinstellingen zijn nu ingesteld. Als je echter wilt dat de berichten op de emailserver blijven staan, zodat je ze ook met bijvoorbeeld de webmail kunt bekijken, klik je op het icoon van 'Incoming Mail' en zet je een vinkje bij 'Leave mail on server'. Klik op OK om de instellingen op te slaan, en klik op de vierde knop op de knoppenbalk (envelop met pijltje naar postvak) om je email op te halen.

Ik krijg bericht dat ik virusmail verstuurd zou hebben, maar ik weet van niks! Wat is er aan de hand?

Waarschijnlijk heeft iemand anders (zeg persoon A) een virus en dat virus zoekt bv. in het adressenboek van persoon A naar email-adressen om zichzelf te verspreiden. Het virus fingeert ook de afzender van de verstuurde mail, dus het virus verstuurt een virusmail naar persoon C met als afzender persoon B. - Tegenwoordig wordt op de meeste mailservers deze virusmail onderschept en wordt er vervolgens een mailtje teruggestuurd naar de verzender (zoals vermeld in de onderschepte mail, in dit geval persoon B) met de mededeling dat hij/zij een virus verstuurd heeft. Als het virus voor het mailadres van persoon B jouw emailadres heeft genomen, dan komt dit mailtje dus bij jou aan. - Dus in het algemeen kun je deze mededelingen negeren, het betekent niet meer of minder dat iemand met je mailadres in het adressenboek een virus heeft.

Hoe lees ik email met Pine vanaf een ander domein?

Om Pine te kunnen gebruiken om email te lezen vanaf een ander domein, moet je in de Setup van Pine een imap server opgeven. Een imap server is een computer waarop al je emailberichten worden bewaard. Instellen doe je op de volgende manier:

 1. Start Pine
 2. Kies Setup door in het hoofdmenu op S te drukken
 3. Je bent nu in het Setup gedeelte aangekomen. Druk op C om Pine te Configureren
 4. Je ziet nu verschillende regels. Gebruik de pijltjestoetsen omhoog en omlaag om de regel die begint met 'inbox-path' te markeren.
 5. Druk nu op C (Change val) om de ingevulde waarde te wijzigen.
 6. Typ nu de volgende tekst in: '{imap.science.ru.nl/ssl/novalidate-cert}' (zonder de enkele quotes) en druk op <ENTER>.
 7. De waarde is nu veranderd. Druk op E om de Setup af te sluiten, en beantwoord de vraag 'Commit changes' met Y.
 8. Kies in het hoofdmenu 'Folder List' en kies daaruit INBOX.
 9. Nu wordt je gevraagd om je login-naam en wachtwoord op te geven. Vul deze in en voila, je bent in je email box. Let op: Iedere keer dat je Pine start moet je je login-naam en wachtwoord invullen om bij je email te kunnen.


Hardware

Vragen over hardware binnen de faculteit.

Waar moet ik zijn voor hulp bij het installeren van een nieuwe PC?

Zie installeren van een nieuwe PC

Wie zijn de huisleveranciers van de B-faculteit?

Zie huisleveranciers van de B-faculteit

Mijn PC die gekocht is bij de huisleveranciers van de B-faculteit is kapot. Waar moet ik zijn voor zulke PC reparaties?

Zie PC reparaties


Internet

Vragen over Internet, instellingen, etc.

Netwerk

Vragen over het netwerk binnen de faculteit.

Procedures

Vragen over te volgen procedures.

Software

Vragen over email, instellingen, mogelijkheden.

Telefonie

Vragen over email, instellingen, mogelijkheden.

Unix

Vragen over Unix, shells, commando's, etc.

Accounts

Vragen over computer accounts binnen de faculteit.

Een login, wat is dat en wie hebben daar recht op?

Elke medewerker en elke student van de B-faculteit (FNWI) heeft recht op een (gratis) persoonlijke science login op de computers die door C&CZ worden beheerd. Zie de Studenten login pagina voor meer informatie.

Bestanden en diskruimte

Wat betekent disk quota?

Soms treden er bij het inloggen op een PC of Unix werkstation in de terminalkamers problemen op. Deze problemen zijn vaak terug te voeren op problemen met disk quota (de disk ruimte die je ter beschikking hebt op de centrale servers is vol geraakt). Dit soort problemen kun je in principe zelf oplossen. Daarvoor moet je echter wel kunnen zien wat je disk quota is. Als je over quota bent zul je eerst moeten kijken of je oude, niet meer gebruikte spullen kunt opruimen. Biedt dit geen oplossing, dan kun je proberen jouw quota te laten aanpassen.

Hoe kan ik mijn disk quota bekijken?

Zie quota bekijken.

Hoe vraag ik meer quota aan?

Alleen afdelingscontactpersonen kunnen wijzigingen van quota aanvragen. Als je te weinig quota hebt, neem dan contact op met je afdelingscontactpersoon.

ProQuota, wat is dat?

Als je op een beheerde werkplek inlogt, worden vanaf het netwerk prive instellingen (Profile) van Windows en programmatuur (b.v. de Desktop) naar de huidige PC gekopieerd. Gedurende de sessie worden op de PC de gekopieerde instellingen gebruikt en aangepast. Als je vervolgens uitlogt, worden de instellingen terug naar het netwerk gekopieerd. Log je later in op een andere pc worden de instellingen naar de nieuwe PC gekopieerd en heb je de oorspronkelijke instellingen weer terug. Je kunt deze instellingen terug vinden onder C:\Documents and Setting\<loginname>.

ProQuota monitort de diskruimte van je Profile. Omdat het copieren van het Profile tijd kost tijdens het in- en uitloggen en omdat de fysieke diskruimte beperkt is, is de hoeveelheid Profile ruimte beperkt.

Zie Network profile voor suggesties om je profiel klein te houden.

Is het ook mogelijk om een soort eigen ftp-site te krijgen waar ik grote bestanden op kan uitwisselen (evt met mensen van buiten de universiteit)?

Zie Diskruimte voor meer informatie over surfgroepen.

Backups

Vragen over backups.

Wanneer en met welke frequentie worden er backups gemaakt van de data op de door C&CZ beheerde systemen?

Lees de backup procedure voor een algemene uitleg over de backups.

Ondersteuning en Hulp

Vragen over Ondersteuning.

Ik wil nu hulp!

Bel: 56666 - Operations / Helpdesk.

Wat is een afdelingscontactpersoon?

Voor het snel geinformeerd worden over storingen kan men zich abonneren op de CPK lijst.

Oude [|veel gestelde vragen], over o.a. Unix shells, Email en News.

Overigen

TIF- en TIFF-bestanden worden niet meer automatisch geopend vanuit Windows

Door onder andere Microsoft-updates kan het voorkomen dat op uw pc TIF- en TIFF-bestanden (bij oa. Bass-Finlog) niet meer automatisch worden geopend door het bijbehorende programma Microsoft Office Document Imaging. Er verschijnt vervolgens een melding met de mogelijkheden 'opslaan', 'zoeken', of 'annuleren'. Het bewuste TIF (TIFF) bestand moet dan eerst worden opgeslagen en is dan pas te openen vanuit Microsoft Office Document Imaging.

Dit probleem word veroorzaakt doordat de koppeling met het bewuste programma (extensies .TIF en .TIFF) in Windows is verdwenen.

This category currently contains no pages or media.