Categorie:Email

Uit Cncz
Versie door Erik Joost Visser (overleg | bijdragen) op 20 dec 2018 om 11:38 ([nl]Handmatige instellingen[/nl][en]Manual configuration[/en])
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Webmail

Er zijn drie onafhankelijke webmail applicaties beschikbaar voor het lezen en versturen van mail:

roundcube.science.ru.nl Een moderne webmail-applicatie op basis van Roundcube. Niet alleen de Science mail kan hiermee benaderd worden, maar ook de RU mail, door in het drop-down menu te kiezen voor mail.ru.nl in plaats van science.ru.nl.

Voordelen van Roundcube t.o.v. de RU Outlook webmail zijn dat verschillende afzender-adressen instelbaar zijn (via Settings->Identities) en dat het Science LDAP-adresboek beschikbaar is met alle FNWI-medewerkers en -studenten. Het Exchange adresboek van de RU AD bevat ook naamgenoten van elders op de RU. Ook heeft Roundcube browser-onafhankelijk een krachtiger en moderner interface en hoeft men geen RU\ voor het U- of S-nummer te tikken. Nadeel t.o.v. de standaard Outlook Web Access kan zijn dat Roundcube geen agenda-ondersteuning heeft, het is alleen een IMAP mailclient.

rainloop.science.ru.nl Een moderne webmail-applicatie voor Science mail, die beter geschikt is voor smartphones (kleine schermen). Ook deze gebruikt het Science LDAP-adresboek. Gebaseerd op Rainloop.net.
squirrel.science.ru.nl Een eenvoudige (zonder toeters en bellen) webmail-applicatie voor Science mail, die gebaseerd is op Squirrelmail.

De Science mail service

 • Mailberichten kunnen met verschillende email-clients (mailprogramma's) (tegelijk) gelezen en verstuurd worden.
 • Vanuit het hele internet is toegang tot alle mail mogelijk.
 • Ook kan vanuit het hele internet mail aangeleverd worden om te versturen, mits geauthenticeerd.
 • Men kan automatisch een bericht terug laten sturen bij afwezigheid, in te stellen via de DHZ website.
 • Het doorsturen van mail kan ook via de DHZ website geregeld worden.
 • Op elk mailbericht wordt bij binnenkomst een eenvoudig, maar effectief antivirus- en antispam-filter toegepast.
 • Mailboxen kunnen tussen gebruikers gedeeld worden. Dit kan eenvoudig ingesteld worden in Roundcube webmail, linksonder bij het tandwiel-icon, via "Mapopties" en dubbelklikken op een map, maar ook in een mailprogramma als Kmail. Degene die de map mag gebruiken, moet zich vaak nog wel abonneren op die map. Wanneer een gebruiker een mail leest, wordt die niet automatisch voor alle gebruikers gemarkeerd als gelezen, wat in Exchange wel gebeurt.
 • Ook (zelf zelfverzonnen) labels voor mail kunnen met andere gebruikers gedeeld worden.
 • Met behulp van Sieve kunnen mailberichten bij aflevering op de mail-opslag server gefilterd worden. Dit is in Roundcube webmail toegankelijk via Instellingen -> Filters.
 • Er zijn diverse mogelijkheden om centrale mailadres-lijsten op te zetten.
 • Er is een FNWI adresboek beschikbaar.

Automatische instellingen

 • De instellingen voor allerlei mailprogramma's kunnen automatisch opgehaald worden, we gebruiken hiervoor de software van automx. Voor clients die de Microsoft (Outlook) standaard hanteren, hoeft men alleen het eigen hoofd-mail-adres en het wachtwoord in te vullen (zie bij twijfel de Doe-Het-Zelf site). Voor clients die de Mozilla standaard hanteren (Thunderbird), moet ook nog de eigen naam ingevuld worden. Voor de Apple standaard (iOS, Mac OS X) moet men met de browser Safari gaan naar de C&CZ autodiscover website, het formulier invullen en daarna de mobileconfig accepteren die daarna aangeboden wordt. Om het mail-account te verwijderen, moet dat in dat geval via Instellingen -> Algemeen -> Profiel. Dit werkt niet alleen voor de C&CZ domeinen @science.ru.nl, @astro.ru.nl, @cs.ru.nl, @hef.ru.nl, @math.ru.nl, @nmr.ru.nl, @student.science.ru.nl, @theochem.ru.nl, maar ook voor het RU-centrale Exchange2010 domein @fnwi.ru.nl. Deze dienst is alleen vanaf de RU-campus te gebruiken, dus wanneer men thuis een mailprogramma wil installeren, is het slim om eerst Vpn aan te zetten.

Handmatige instellingen

Zie hierboven voor automatische instellingen.

Standaard handmatige keuze-instellingen voor een mailprogramma zijn:

 • Om mail te lezen wordt bij voorkeur het protocol IMAP gebruikt. Het POP protocol kan ook nog gebruikt worden, maar niet alle mail is dan zichtbaar.
 • Voor IMAP is versleuteling middels SSL of TLS verplicht! Voor POP moet SSL gebruikt worden!
 • De server voor het lezen van mail is post.science.ru.nl. Hierbij zijn de facultaire loginnaam en bijbehorend wachtwoord nodig.
 • De server voor het versturen van mail is smtp.science.ru.nl. Hiervoor hoeft in het Huygensgebouw geen loginnaam/wachtwoord combinatie gebruikt te worden. Buiten het Huygens gebouw is dit wel noodzakelijk en wordt versleuteling middels TLS verplicht. Meer informatie hierover is te vinden bij het onderwerp Authenticated SMTP.
 • Voor het versturen van mail kan meestal een poortnummer ingesteld worden. Wanneer hier voor poort 587 gekozen wordt (i.p.v. poort 25), wordt mail niet gefilterd! Naast winst in snelheid is het dan mogelijk .zip of .exe files te versturen. Bij deze keuze is authenticatie dan wel verplicht!
 • De LDAP adresboek server is ldap.science.ru.nl met DN: o=addressbook.

Mailing lijsten

Er zijn eenvoudige lijsten van mail-adressen mogelijk, die men aan kan vragen bij Postmaster en die daarna door de eigenaren zelf bijgehouden kan worden op de Doe-Het-Zelf website, maar er zijn ook configureerbare en modereerbare mailman mailinglists, bijvoorbeeld de lijst van FNWI-medewerkers of die van FNWI-studenten. Meestal kan men zichzelf aanmelden of afmelden van zo'n mailman mailinglist. Elke mailman mailinglist heeft een beheerder, die berichten goedkeurt of afkeurt. Voor mailman mailinglistbeheerders: Om spam te filteren kan men bij de "Privacy options..." onder de "Spam filters" als "Spam filter regexp:" opnemen:

X-Spam-Score:.*\*\*\*\*\*

en daarna de radio-button "Discard" aanzetten en helemaal onderaan op "Submit Your Changes" klikken.

Daarnaast is het verstandig om alleen mail te accepteren van leden van de lijst (al dan niet gemodereerd) en een expliciete lijst van te accepteren afzenders en alle andere mail automatisch weg te gooien. Dat scheelt een enorme hoeveelheid spam voor de moderator. Dit doe je door onder "Privacy Options ..." door te klikken op "Sender filters" en dan vervolgens "Action to take for postings from non-members for which no explicit action is defined." te kiezen voor "Discard" (Negeren in nederlands interface) en iets lager bij "Should messages from non-members, which are automatically discarded, be forwarded to the list moderator?" te kiezen voor "No" en vervolgens onderaan op "Submit Your Changes" klikken.

Centrale RU Exchange mail @ru.nl

Elke nieuwe RU-medewerker krijgt standaard ook een centraal RU @ru.nl mail-adres van de vorm Voornaam.Achternaam@ru.nl, elke nieuwe student een van de vorm IetsAchternaam@student.ru.nl, waarbij de student zelf de "Iets" mag wijzigen. Als men de mail niet op die server wil lezen, kan men hier binnenkomende mail doorsturen door in te loggen op mail.ru.nl met het mail-adres of met U/s-nummer voorafgegaan door "RU\" en het bijbehorende RU-wachtwoord. Vervolgens kan bij Instellingen (het tandwiel rechtsboven), bij "Options" gekozen worden voor "organize email" en daarna op de "+" te klikken (Create a rule for arriving messages) gekozen worden voor "redirect all incoming" naar een ander mail-adres. N.B.: mail die als afzender-adres het doorstuur-adres heeft, wordt door Exchange *niet* doorgestuurd, om mail-loops te voorkomen.

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende ondercategorie.

T

Pagina’s in categorie "Email"

Deze categorie bevat de volgende 11 pagina’s, van in totaal 11.