Backup

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

Als er per ongeluk één of meerdere bestanden verloren gaan uit een home-directory (U:-schijf) of een netwerkschijf, dan is de kans groot dat ze terug gehaald kunnen worden. Voorwaarde voor het aanwezig zijn in de backup is dat het bestand aanwezig was tijdens een (nachtelijke) backup.

Er zijn diverse onafhankelijke backup schema's in gebruik :

  • Dagelijkse backup naar tape.
  • Maandelijkse backup naar tape.
  • Jaarlijkse backup naar tape.

Dagelijkse backup naar tape

Van alle partities (m.u.v. tijdelijke diskruimte zoals /tmp, /var/tmp, /scratch e.d.) wordt na elke werkdag een backup op een aantal tapes gemaakt. Vanwege de tijd die het kost om een backup te maken, zal dit vaak een zogenaamde incrementele dump zijn, d.w.z. dat alleen alle veranderingen t.o.v. de laatste backups worden weggeschreven. De backups worden elke avond vanaf 18.00 uur gestart. Deze backup tapes worden ca. vier weken bewaard.

Maandelijkse en jaarlijkse backup naar tape

Ieder weekeinde wordt een deel van de disk partities volledig naar een set LTO6-tapes geschreven. Elke partitie komt eens in de 4 weken aan de beurt. Deze maandelijkse backup tapes worden een heel jaar bewaard. De jaarlijkse backups worden rond de kerstvakantie (eind december en begin januari) gemaakt en worden tenminste vijf jaar bewaard.

Als het terug te zetten bestand al meer dan vier weken niet meer op het systeem aanwezig was, dan moeten de maandelijkse of jaarlijkse tapes geraadpleegd worden. Deze tapes worden i.v.m. calamiteiten ook extern bewaard.

Backup server

De backups worden uitgevoerd m.b.v. de Amanda open source network backupsoftware. De in 2013 vernieuwde server is een Dell PowerEdge R720xd met 44 TB schijfruimte, die gebruikt wordt om snelle restores vanaf disk mogelijk te maken. De backups worden weggeschreven op LTO-6-tapes in een Dell TL2000 tapelibrary met 2 LTO6 drives en 24 slots. De nieuwe voorziening leest en schrijft LTO-6, maar kan ook de hiervoor gebruikte LTO-4 tapes lezen.

Prijs

Het complete backupschema (Daily plus Monthly plus Yearly backups) kost intern FNWI 155 €/TB jaar. Per schema is dit:

- Daily: 70 €/TB jaar

- Monthly: 60 €/TB jaar

- Yearly: 25 €/TB jaar


De prijs van het backuppen is het grootste deel van de prijs van C&CZ diskruimte.


Lijn.png