Overleg:Email authsmtp

From Cncz
Jump to navigation Jump to search

Vraag: Is dit ook mogelijk voor aliassen? Zodat een bestuur ook echt vanaf haar emailadres kan mailen?

Antwoord: Het gebruik van een alias, bv. dat van een bestuur, als afzender is mogelijk. Dat heeft niet zozeer met authenticated smtp te maken, als wel met het gebruik van een mail-client (mail-programma), waarin het mogelijk is om het afzender-adres te zetten of verschillende accounts/profielen/identiteiten te hebben met een verschillend afzender-adres. Dat kan bv. met Thunderbird.

Maar dan doe ik uiteindelijk alleen maar alsof ik vanaf dat adres mail. Bijvoorbeeld Gmail, zij bieden de opties: "Send through Gmail" en "Send through science.ru.nl SMTP servers". Voor de eerste optie is mijn gmail profiel uit de mailgegevens te halen bij "Return-Path:", "Received-SPF:" en "Authentication-Results:". Ik dacht dat dat via de science.ru.nl SMTP niet meer zou kunnen en zou die daarom graag willen gebruiken. Is mijn gedachte hierin juist en is het dan mogelijk de tweede optie te gebruiken?

Die Gmail-optie kende ik nog niet. Als ik http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&ctx=mail&answer=22370 lees, dan is die tweede optie technisch prima te gebruiken. Het grootste probleem ermee lijkt me dat hiervoor Google de username/password van je Science-account nodig heeft. Eigenlijk zou ik het prettig vinden als ook bij deze optie de Gmail-gebruiker nog te achterhalen was, maar ik kan me voorstellen dat Google die niet mee geeft in een van de "X-" header-regels, net zoals ze jammer genoeg geen X-Originating-IP meegeven bij hun webmail.