OldSubversionPage

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

De opvolger van onze Subversion service is GitLab!


Introductie

Subversion logo
Subversion

Subversion (SVN) is een revisiebeheersysteem waarmee het mogelijk is om bestanden met een of meerdere gebruikers te delen.

Hoewel de doelgroep van SVN voornamelijk in de software ontwikkeling zit, is het ook mogelijk om subversion te gebruiken voor het beheren van allerhande bestandssoorten.

We hebben voor FNWI een eigen subversionserver ingericht. Hierop staat ook administratieve software voor het beheer van repositories en gebruikersaccounts.


Getting started

Voor het gebruik van de subversionserver heeft u de volgende zaken nodig:

  • De URL van de repository;
  • een SVN gebruikersnaam en wachtwoord;
  • een SVN client applicatie.

Neem contact op met C&CZ om een repository aan te maken en een eigenaar toe te wijzen.

De repository

Voor netwerktoegang tot subversionserver wordt het HTTPS protocol gebruikt. Het web adres voor een repository van onze subversion server is gewoonlijk in de volgende vorm:

https://svn.science.ru.nl/repos/{naam van de repository}

WebSVN

Op de subversion-server staat ook WebSVN geinstalleerd. Met WebSVN kunt online door de repository bladeren, commit overzichten, fraai gekleurde broncode bestanden en verschillen tussen bestanden bekijken. WebSVN is te bereiken met de volgende URL:

https://svn.science.ru.nl/wsvn/{naam van de repository}

Authenticatie en autorisatie

Een subversion gebruiker kan een of meerdere repositories in eigendom hebben. Repository eigenaren kunnen lees- of lees-en-schrijfrechten aan gebruikers toekennen. Indien nodig kunnen repository-eigenaren ook nieuwe svn gebruikersaccounts aanmaken. In de webinterface kunnen zaken zoals de volledige naam, het email adres en het wachtwoord worden aangepast: https://svn.science.ru.nl


Repository eigenaren

We raden repository-eigenaren aan om de science login namen aan te houden voor nieuwe subversion accounts. Gelieve accounts voor externe gebruikers met een laat streepje (_) te laten beginnen:

svn gebruikersnamen
voor science gebruikers externe gebruikers
{science gebruikersnaam} _{gebruikersnaam}

Repository gebruikers

Heeft u een science account? Dan heeft de repository eigenaar waarschijnlijk een svn account met dezelfde loginnaam voor u gemaakt. Op dit moment is er nog geen koppeling tussen svn en science accounts. Dat wil zeggen dat u de bijbehorende wachtwoorden onafhankelijk van elkaar kunt instellen. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk gelijk getrokken worden.

Bij het eerste gebruik van de repository zal de svn client applicatie vragen naar uw svn gebruikersnaam en wachtwoord. Net als bij email programma's zullen de meeste svn clients de inloggegevens bewaren en hoeven ze niet elke keer ingevoerd te worden.

SVN client software

Voor de voornaamste besturingsystemen is svn beschikbaar als command line programma. Onder Linux meestal als onderdeel van de distributie, voor andere platforms kan het apart geinstalleerd worden. Typ het volgende commando in om na te gaan of subversion up uw systeem geinstalleerd staat:

$ svn --version

Er zijn ook veel verschillende grafische svn clients beschikbaar. Voor beginnende gebruikers kan dit makkelijker in gebruik zijn dan de command line versie.

Grafische SVN clients

Aanbevolen grafische SVN clients
Platform Applicatie bij FNWI Beschrijving
Windows TortoiseSVN Optioneel voor beheerde PC's TortoiseSVN integreert naadloos in de Windows shell (Verkenner) en voorziet bestandsiconen van een stempel die de revisiestatus aan geeft. Daarnaast is voegt het items toe aan het context menu voor bestanden (rechter-muis-klik-menu). Licentie: GPL.
Linux RapidSVN Ubuntu systemen Het is al weer een tijdje geleden dat er een nieuwe versie van RapidSVN uit is gekomen. Desondanks een prima grafische client, uitgegeven onder de GPL licentie.
Mac OSX -

SVN gebruiken

O'Reilly heeft "Version control with Subversion" uitgebracht onder de Creative Commons Attribution License. Het boek is in verschillende formaten te downloaden van http://svnbook.red-bean.com/.

F.A.Q.

Hoe log ik in op de Administratieve Interface?

Ga naar https://svn.science.ru.nl/ en klik op 'Authenticate'.

Ik ben m'n wachtwoord vergeten. Hoe kan ik het wijzigen?

Als u uw wachtwoord vergeten bent, kunt u het wijzigen met de "Forgot your password?" optie op de administratieve interface. U wordt verzocht uw login naam en email adres op te geven zoals u in de SVN administratie bekend staat. U ontvangt dan een email met een nieuw wachtwoord. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met C&CZ.