KM

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

Konica Minolta Multifunctionals (Printers/Copiers/Scanners)

De RU heeft in 2013 het printen/kopiëren/scannen Europees aanbesteed. Op grond van een grote reeks aan eisen is deze aanbesteding gewonnen door Konica Minolta. De machines die ingezet worden, zijn zowel kopieerapparaat als netwerkprinter als scanner.

Documentatie

Alle documentatie is te vinden op de Konica Minolta website. Posters die het gebruik uitleggen zijn via deze wiki beschikbaar voor de aanwezige modellen: Bizhub C364e, C554 en C554e en voor de hoogvolume Bizhub C654.

Plaatsing van de apparaten

Vanaf 1 juli 2013 worden in de FNWI-gebouwen op allerlei plaatsen nieuwe multifunctionele printers/copiers/scanners (MFP's) van het merk Konica Minolta (KM) aangesloten. Deze apparaten vervangen de Ricoh apparaten, die enkele weken later zullen verdwijnen. We hebben besloten om op meer plaatsen MFP's neer te zetten dan waar nu Ricoh's staan. Dit is in lijn met het RU-beleid om de loopafstand vanaf een willekeurige werkplek tot de dichtstbijzijnde MFP te beperken. Hierdoor zal het voor afdelingen aantrekkelijker worden om eigen voorzieningen, met eigen voorraad papier, toner en onderhoud, op te heffen. Voor de nieuwe apparaten wordt dat alles namelijk door KM verzorgd tegen een vaste, uniforme tikprijs voor de hele Radboud Universiteit. Ook melden de machines zelf storingen aan KM (via GSM), zodat problemen soms al opgelost worden zonder dat ze door een medewerker of student gemeld zijn. Daarom is de verwachting dat e.e.a. voor de RU zowel efficiënter als goedkoper zal zijn.

De plaatsing van individuele apparaten kan nog aangepast worden. Op plaatsen waar veel gebruik gemaakt wordt, kan een grotere/snellere machine neergezet worden, op plaatsen waar het gebruik te gering is, kan een machine verwijderd worden. Neem voor alle vragen over de nieuwe apparaten contact op met C&CZ.

Peage

De MFP's zullen op den duur via Peage aangestuurd worden. Omdat FNWI gedeelde voorzieningen heeft voor medewerkers en studenten, wordt Peage bij FNWI pas ingevoerd als het operationeel is voor medewerkers. De verwachting is dat dit tegen het einde van 2013 zal zijn. Met Peage wordt het mogelijk om ook gevoelige documenten naar een gedeelde printer te sturen, omdat men dan pas bij de printer, na authenticatie met de campuskaart en persoonlijke pincode, kiest welke printopdracht uitgevoerd moet worden.

Printen

Zolang Peage nog niet beschikbaar is voor medewerkers, wordt de aansturing door C&CZ gedaan. De KM's worden dus voorlopig ingezet als gebudgetteerde C&CZ-printers en op dezelfde manier aangestuurd en afgerekend, al zal men de nieuwe printers wel op de eigen werkplek moeten definieren.

Kopiëren

Zolang Peage nog niet beschikbaar is voor medewerkers, krijgt elke KM een unieke pincode. FNWI-medewerkers kunnen die pincode(s) van C&CZ krijgen (bel 56666), waardoor kopiëren voor hen gratis is: de faculteit betaalt. Wanneer men klaar is met kopiëren, kan men rechts op het deurtje met een sleutelgat en twee pijltjes drukken om uit te loggen, anders doet de machine dat pas na vijf minuten. Bij het vermoeden van misbruik zal de pincode uit voorzorg door C&CZ gewijzigd worden.

Studenten kunnen kopiëren op de Peage-MFP bij het restaurant, of ze kunnen scannen en daarna printen. De Ricoh's met Xafax-paal zullen op korte termijn verwijderd worden. Studenten kunnen Xafax-kopieerkaartjes bij C&CZ laten omzetten in printbudget.

Scannen

Met de pincode '1111' wordt een machine vrij gegeven om te scannen. Scannen werkt effectief hetzelfde als met de Ricoh's; scans worden gemaild naar een te specificeren adres. De KM's laten alle adressen zien uit het LDAP-adresboek van FNWI, waardoor het invoeren van adressen niet meer nodig is en minder adresseringsfouten gemaakt zullen worden.

Er zijn diverse redenen waarom een scan naar email-adres fout kan gaan. De meest voorkomende is een tikfout in het mail-adres, de andere mogelijkheid is een scan die te groot is voor de centrale RU-mailservers/Gmail/..., deze hanteren vaak een limiet van ca. 25 MB. In al die gevallen krijgt C&CZ als afzender van die mail (KMscan@science.ru.nl) hiervan bericht. C&CZ probeert deze mails aan het juiste mail-adres door te sturen of de gebruiker in te lichten dat de scan te groot was voor de mailprovider. Alternatieven zijn scannen naar je @science.ru.nl Inbox of scannen naar een USB-stick. Log hiervoor in op de MFP met de scan-pincode, leg een origineel in de papierinvoer of op de glasplaat, kies Scan en stop daarna de USB-stick in de USB-poort aan de rechterzijkant van een MFP, bovenaan. Na een paar seconden herkent de MFP de USB-stick en presenteert de keus "Save a document to external memory". Kies OK en druk op Start. Zie ook de RU-handleiding op de RU-pagina over de MFP's.

Service

Voor hardware- en papierstoringen kan de Konica Minolta helpdesk bereikt worden op telefoonnummer 55955, optie 4. Zij zullen als eerste vragen naar het serienummer of machine id. Deze is op de machine te vinden, maar ook in de lijst van alle multifunctionals. Er is een Konica Minolta onderhoudsmonteur op de campus aanwezig. Daardoor kunnen gemelde storingen in de regel vrij snel opgelost worden.