Internet setup

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

De standaard WWW setup

Dit document beschrijft de standaard WWW-omgeving voor websites die op één van de door C&CZ beheerde webservers lopen. Hierin staat ORG voor de naam van de WWW-service (organisatie), SRV voor de naam van de server (machine) die de pagina's onder zijn hoede heeft en DOM voor het domein (science of cs).


Een directory /vol/www/ORG

Dit is een stukje van de disk van de server. In het algemeen is deze directory alleen schrijfbaar op de server zelf, tenzij het geen login-server is. Dan zijn de bestanden beschikbaar via de Windows share \\www\www en op unix login servers. Er staan standaard drie directory's in, maar dat kan men (zelf) uitbreiden als dat nodig mocht zijn. Hou wel vast aan de namen web-docs en cgi-bin, want de daemon is van die naamgeving afhankelijk.

 • In web-docs komen de documenten te staan. Als je daar een bestand met de naam index.html maakt, dan zal dat als de Home Page worden gezien voor iemand die de URL
   http://www.<var>DOM</var>.ru.nl/<var>ORG</var>/ 
  kiest. Deze URL is de rechtstreekse weg naar de pagina's van de WWW service ORG. Als er iemand ergens ter wereld naar deze pagina's wil verwijzen, dan is dit de URL die daarvoor gebruikt moet worden.
 • In cgi-bin kun je je eigen Common Gateway Interface scripts en binary's (programma's) zetten. Hoe je met cgi-scripts werkt, wordt in diverse via WWW bereikbare documenten uitgelegd. Zie hieronder voor enkele referenties. Je roept een script in je eigen cgi-bin directory aan als:

  /cgi-bin/naam_van_het_script

  .
 • In cgi-src kun je sources van cgi-scripts kwijt.

Een Unix-groep wwwORG

Er wordt ook een Unix-groep met de naam wwwORG gemaakt, met daarin de logins die bij de WWW aanvraag zijn opgegeven als de mensen die de pagina's gaan onderhouden. Het is nu duidelijk waarom een korte naam voor de service een klein organisatorisch voordeel heeft: groepnamen mogen maar 8 tekens lang zijn, dus als ORG langer is dan 5 tekens, moet voor de Unix-groep een andere afkorting verzonnen worden.

De web-docs, cgi-bin en cgi-src directory's zijn van deze groep en bestanden en directory's die je er in aanmaakt worden ook weer automatisch van deze groep. Deze opzet is van belang voor www groepen die uit meer dan 1 persoon bestaan: door de bestanden en directory's schrijfbaar te maken voor de groep, kunnen alle leden er aan werken, terwijl buitenstaanders er niet (schrijfbaar) bij kunnen komen.

Zorg ervoor dat alle documenten die je aanbiedt leesbaar zijn "voor de wereld", anders kan de http daemon er niet bij.

Een mail-alias
www-<var>ORG</var>@<var>DOM</var>.ru.nl

Er wordt ook een mail-alias www-ORG@DOM.ru.nl gemaakt. Alle mail die naar dit adres wordt gestuurd komt bij de perso(o)n(en) terecht die bij de WWW aanvraag zijn opgegeven als de contactperso(o)n(en). Dit adres kan in de documenten genoemd worden als het contact-adres voor vragen over de pagina's.

Een standaard /images directory

De server heeft een /images directory waarin algemeen bruikbare plaatjes staan (met veel dank aan de WWW-mensen van Thalia voor het beschikbaar stellen hiervan). Een overzicht van de beschikbare plaatjes (als het goed is zijn ze natuurlijk voor alle servers gelijk), is te krijgen via de URL:

 [http://www.science.ru.nl/images/ http://www.<var>DOM</var>.ru.nl/images/] 

Je krijgt dan een lijst te zien en je kunt de plaatjes bekijken door ze aan te klikken. In je documenten kun je plaatjes uit deze directory opnemen met het statement

<IMG SRC="/images/naampje.gif">

Een plaats in het World Wide Web

Om opgenomen te worden in de RU Home Page, moet je contact opnemen met de beheerder: <redactie-kuncis@buro.ru.nl>. Als je in je eigen pagina's wilt verwijzen naar de RU Home Page, gebruik dan de URL

http://www.ru.nl/

In de /images directory staat een "ikoontje" met het RU-logo, namelijk "/images/ru-icon.gif", dat in de pagina's gebruikt kan worden ter identificatie. Een typische verwijzing naar de RU Home Page wordt gemaakt met:

<A HREF="http://www.ru.nl/"><IMG SRC="/images/ru-nl-logo.gif" ALT="*"></A>
Naar de <A HREF="http://www.ru.nl/">RU Home Page</A>.

en ziet er uit als:

* Naar de RU Home Page.

Merk op dat er twee hyperlinks in dit voorbeeld staan: het ikoontje en de tekst "RU Home Page" wijzen beide naar dezelfde URL. (De ALT="*" optie geeft aan wat niet-grafische browsers moeten laten zien in plaats van het plaatje.)

Referenties

Hier zijn enkele URL's voor handleidingen. Er komen er dagelijks bij en het niveau wisselt sterk. Zelf zoeken levert ongetwijfeld nog meer handige URL's op.

Ook interessant kunnen zijn: