ICT-Beveiligingscampagne

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken


Adviced scanner software

The virus scanning software 'F-Secure Anti-Virus' can be downloaded from : 

       http://www.radboudnet.nl/ict-beveiliging/vm/f-secure.

There are two possible versions you can install:

 1. F-Secure Client Security:  virus/spyware scanner, email/web trafic scanner, internet shield/firewall
 2. F-Secure for Workstations : only contains virus scanner

Adviced is to install the first option: F-Secure Client Security

ICT-beveiligingscampagne bij FNWI

In april, mei en juni 2011 voeren C&CZ, GDI en UCI een campagne over ICT-beveiliging in de hele RU. In de weken dat de campagne duurt, is er extra aandacht voor zaken als beveiligingssoftware, het up-to-date houden van alle software, het veiliger gebruik van Blackboard, het verzinnen van een goed wachtwoord, het veilig gebruiken van USB-sticks en ‘phishing’. De campagne bij FNWI is begonnen op maandag 23 mei 2011. Op de RU ICT-beveiligingssite vindt u nog veel meer informatie over ICT-beveiliging. Alles onder het motto: RU Secure!

Tijdens de campagne werden USB-sticks met virusscanner-software en speelkaarten van Cybersave Yourself uitgedeeld.

Scanner software

De virusscanner-software is ook neergezet op de Install share, in de map Security-Campaign, zodat men de software eenvoudig kan installeren. De uitleg erbij staat in de map, maar ook hieronder.

In deze map vindt u:

 • programma's waarmee u snel uw pc kunt scannen op de meest voorkomende besmettingen.
 • links naar online scanners om uw computer uitgebreid te scannen.
 • links naar een online check om na te gaan of uw programma's up to date zijn.
 • links naar reddingsboeien, als malware uw pc onbruikbaar gemaakt heeft.

Snelle Scanners

Dit zijn geen uitgebreide scanners, maar ze kunnen toch veel besmettingen opsporen en verwijderen. Ze zijn vooral handig omdat ze geen installatie vereisen. Enkele kunnen updates ophalen. Over het algemeen is het wel verstandig, als u ze wilt gebruiken, de nieuwste versies te downloaden. De versies, die in deze map geplaatst zijn, verouderen snel.

 • F-Secure Easyclean via Internet of ga naar de map “portable scanners” – “F-Secure EasyClean” en dubbelklik op het het programma.
 • TrendMicro HouseCall via Internet of ga naar de map “portable scanners” – “HouseCall”. Met internetverbinding zal het programma eerst updates gaan halen. Deze scanner heeft diverse instellingsmogelijkheden: snelle of volledige scan, wat u wilt scannen enzovoorts.
 • ClamWin is een open source programma. Misschien iets minder gelikt dan de programma's van de commerciële scanners, maar zonder meer goed. De portable scanner van ClamWin is een volledig antivirus-programma; dus uitgebreider dan de andere hier gepresenteerde tools. In deze map vindt u de scanner in “portable scanners” – “clamwinportable”. Zeer nuttig is de website van ClamWin: juist omdat het Open Source is, dus ongebonden, vindt u hier goede verwijzingen en informatie.
 • McAfee's Stinger: Dat staat in deze map in “portable scanners” – “McAfee Stinger”. Wordt steeds aangepast aan virussen, die op dat moment op internet rondwaren. Dus download altijd de laatste versie hier.
 • F-Secure BlackLight: Een belangrijke aanvulling op bovenstaande scanners. Scant niet op de malware zelf, maar op detechnieken die malware gebruikt om zich te verbergen voor normale scanners. Vooral op de zogenaamde rootkits, die een besmetting laten terugkeren als u dacht, dat die verwijderd was. Die vindt u in “portable scanners” – “F-Secure Blacklight”, de laatste versie kunt u hier downloaden.

Online Scanners

Online scanners zijn geen vervanging voor uw geïnstalleerde antivirusprogramma. Maar als er onverhoopt iets mis gegaan is, en u denkt dat er mogelijk malware binnengedrongen is, is het een nuttige aanvulling. Kies een online scanner van een andere fabrikant dan het programma dat op uw pc staat. Geen enkel programma biedt u 100% zekerheid. Met een andere scanner vindt mogelijk juist dat, wat door uw eigen AV-programma gemist is.

Health Check

De meeste malware komt tegenwoordig binnen via uw browser en de programma's die inhoud van webpagina's afspelen of weergeven. Windows updates komen automatisch bij de meesten van u, dat is niet meer het grootste probleem. Klikken op attachments in onverwachte e-mail heeft u inmiddels wel afgeleerd. Een firewall beschermt uw pc's tegen netwerk-wormen en hackers. Momenteel is de belangrijkste aanvalsmethode van cybercriminelen websites besmetten en uw pc aanvallen bij een bezoek aan die website. Het is dus zeer belangrijk, dat alle programma's die content (films, bestanden, muziek etc.) van webpagina's afhandelen ook up-to-date zijn. De browser Firefox wordt extra veilig met de extensie NoScript, die alle actieve inhoud van een website blokkeert totdat u deze site als uitzondering opneemt. De belangrijkste invoegtoepassingen in uw browser zijn: Java, Flash Player en PDF-reader. Ook hiervoor is hulp beschikbaar.

 • F-Secure Health Check: Controleert uw pc op de veiligheid van de belangrijkste internet-toepassingen en laat u die eenvoudig updaten. U kunt u aangeven dat u een maandelijkse reminder wilt of een icoon op uw desktop plaatsen. Een regelmatige check is belangrijk.
 • Secunia PSI: Dit programma wordt op uw pc geïnstalleerd en blijft steeds actief. Het houdt van een groot aantal programma's in de gaten of er updates c.q. patches beschikbaar zijn. En zal u waarschuwen als dat het geval is, als er een recent ontdekte kwetsbaarheid verholpen moet worden. Via het programma wordt u eenvoudig doorgelinkt naar de beschikbare update.

Rescue-CD

Er zijn twee situaties, waarin u hierop een beroep zult moeten doen:

 • Uw pc wilt niet meer normaal starten door een infectie.
 • Een besmetting laat zich niet verwijderen of komt direct weer

terug.

Dan wordt het tijd voor zwaardere maatregelen, u moet uw pc opstarten met een ander besturingssysteem. Als u technisch bent kunt u ook de harde schijf uit uw pc halen en via bv. een USB-adapter aan een andere pc hangen. Dan kan uw schijf gescand worden zonder dat de malware op uw systeem gestart wordt. De andere methode is uw pc opstarten met een CD of USB-stick, waar een besturingssysteem en scansoftware op staat. Het is te doen als u goed de aanwijzingen volgt, maar de meesten van u zullen hiervoor liever hulp bij inroepen.